Veel schade na forse onweersbuien

De onweersbuien die maandagavond en -nacht over delen van Nederland trokken hebben plaatselijk forse schade aangericht. Vooral in het noorden van het land had de brandweer de handen vol aan omgewaaide bomen, wateroverlast en stormschade.

In het Friese Lippenhuizen kwam op een camping een 7-jarig meisje om het leven toen een boom op de stacaravan waarin zij lag te slapen viel. Op een andere camping in Gorredijk raakten twee mensen lichtgewond. Hun caravan werd zeker vijftig meter door de lucht geslingerd. Ook waaiden tenten en caravans om en tilde de wind boten en kano's uit het water.

In Hemrik viel een boom op een huis. De bewoners bleven ongedeerd. Verder botste bij Wolvega een lege trein op een omgevallen boom. Het treinverkeer tussen Leeuwarden en Zwolle was daardoor enige tijd gestremd.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl vielen de zwaarste buien na middernacht in het noordoosten van het land. Het ging onder meer om Friesland, Drenthe en Groningen. Verder kregen ook de Veluwe, de regio Alkmaar, de omgeving Dordrecht en het zuiden van Brabant te maken met forse regen- en onweersbuien. Plaatselijk viel er meer dan twintig millimeter.

Hoeveel schade het noodweer heeft aangericht is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars liet dinsdag weten dat nog wordt gewerkt aan een inventarisatie.