Nafta vrijgekomen uit lek transportleiding Born

Bij boorwerkzaamheden is dinsdagmiddag in het Limburgse Born een transportleiding voor nafta geraakt. Twee mensen hebben de vloeistof op hun kleding gekregen. Zij zijn schoongespoeld door de brandweer, maar gecontroleerd wordt nog of ze te veel dampen hebben ingeademd. Voor omwonenden is er geen gevaar, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De leiding werd omstreeks 16.15 uur geraakt in een weiland aan de Oude Baan in Born. Ongeveer vijftig vierkante meter vloeistof is vrijgekomen. Dat is ingedamd. Over het gat is een schuimdeken geplaatst om te voorkomen dat dampen vrijkomen.

Een deel van de leiding is afgesloten, maar een gespecialiseerd bedrijf gaat kijken hoe de leiding leeg kan worden gehaald. "Dat kan even duren", aldus de zegsvrouw. Als de leiding eenmaal leeg is, wordt het gat gedicht.

De dichtstbijzijnde huizen staan op een afstand van ongeveer honderd meter. Hoewel er geen gevaar is voor omwonenden, kunnen die wel een 'bezineachtige' geur ruiken.

De woordvoerder denkt dat het nog een paar uur duren voordat de situatie is opgelost.

Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Van nafta kan bijvoorbeeld plastic speelgoed worden gemaakt.