Jellinek: geen triptruffels meer in toeristenwinkels

Verslavingsinstelling Jellinek pleit voor een verkoopverbod op triptruffels door toeristenwinkels. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten waar de drug de schuld van krijgt.

Na het innemen van een truffel denken sommige toeristen dat ze kunnen vliegen, of doen ze een eenmalige imitatie van Herman Brood. Vorig jaar zijn er 69 toeristen na gebruik in het ziekenhuis opgenomen. De laatste twee maanden zijn er maar liefst vier 'superman-wannabees' geweest, waarvan eentje met dodelijke afloop.

Volgens Roel Kerssemakers van Jellinek zou een verbod in de toeristenwinkels geen garantie bieden, maar zouden veel incidenten voorkomen kunnen worden. Naar zijn mening zijn smartshops veel beter toegerust om aan de vraag te voldoen. Deze een geven betere voorlichting. Veel deskundigen denken dat het gebruik van de truffel zeker een rol speelt, maar vaak niet doorslaggevend is. Zo kunnen sommige toeristen zich niet beheersen in een stad als Amsterdam en nemen maar veel van alles. Ook spelen vaak op de achtergrond al andere problemen, zoals mentale verwardheid, vermoeidheid en ruzies. Sommige toeristen vinden het ook nodig om drugs die al leuk genoeg van zichzelf zijn, te combineren met drankmisbruik.

De politie onderzoekt op dit moment een oplossing voor de toestanden, mogelijk resulteert dit uiteindelijk een totaalverbod op de truffels, zodat men zeker weet dat er dan in ieder geval geen toezicht en voorlichting meer is.

Submitter:  Bron: http://www.at5.nl/artikelen/108368/jellinek-wil-verkoopverbod-triptruffels-in-toeristenwinkels