Depardieu terug naar Frankrijk voor voetbalfilm

ArtistA (Jonathan)

Gérard Depardieu keert voor het eerst dit jaar terug naar zijn geboorteland Frankrijk. De 64-jarige acteur, die in januari besloot Rus te worden vanwege het gunstiger belastingklimaat, gaat in Parijs een voetbalfilm opnemen. Dat zei hij tegen de Franse persdienst AFP.

In de Engelstalige film, met als voorlopige titel F2014, speelt Depardieu de oprichter van de internationale voetbalbond FIFA, Jules Rimet. De opnames duren in totaal drie weken. De cast bestaat uit vele Engelstalige talenten, onder wie Tim Roth, laat Depardieu weten. "De film laat de geschiedenis van voetbal zien, verteld door vier zeer machtige mannen."

"Ik heb de laatste tijd alle aanbiedingen voor films in Frankrijk afgeslagen", zegt Depardieu. "De mensen zouden het niet begrijpen." Het Franse filmpubliek nam het de acteur niet in dank af dat hij zijn eigen land verliet.

Eind vorig jaar besloot de Franse regering een hoogste belastingschaal van 75 procent in te voeren op jaarsalarissen die een miljoen euro overstijgen. De acteur legt uit dat hij huizen en bedrijven heeft in België en Rusland 'vanwege de vele voordelen'.

Depardieu is volgend jaar te zien als een andere man van internationale bekendheid, ook in een deels Engels gesproken film. In Welcome to New York speelt hij Dominique Strauss-Kahn, die hoofd van het IMF was van 2007 tot mei 2011, toen hij aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding.


Depardieu terug naar Frankrijk voor voetbalfilm (Foto: Novum)