Kerk naar rechter om Maagdenhuis-stichting

De rooms-katholieke kerk wil de Maagdenhuis-stichting overnemen. Een Haarlemse bisschop eist via de rechter dat het zittende bestuur opstapt. Dat bevestigt advocaat Jeroen Fleming, die namens de Stichting het Rooms Catholijk Maagdenhuis optreedt in de zaak. Hij doet dat na berichtgeving in De Telegraaf dinsdag.

De stichting komt voort uit het voormalige weeshuis voor katholieke meisjes aan het Spui, dat alweer geruime tijd eigendom is van de Universiteit van Amsterdam. Het bestuur van de Stichting het Rooms Catholijk Maagdenhuis weigert echter op te stappen. "De stichting opereert al ruim vierhonderd jaar zelfstandig en ziet geen aanleiding dat te veranderen", aldus de advocaat.

De Telegraaf meldde dinsdag dat met de overname ook de bezittingen van de stichting, zo'n veertig miljoen euro aan vermogen, gemoeid zijn. De advocaat ontkent dit.

Bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jos Punt is van mening dat het huidige bestuur niet op correcte wijze is aangesteld, legt Fleming uit. Punt had in zijn hoedanigheid van bisschop naar eigen zeggen moeten instemmen.

Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Dit artikel is door FOK! om 11:47 aangepast