'Zzp'ers onevenredig geraakt'

Het invoeren van een lastenverzwaring voor zelfstandigen zonder personeel vernietigt werk en banen. Dat vindt Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Hij wil een debat met het kabinet over deze plannen van het kabinet.

Verhoeven reageert dinsdag op berichtgeving in Het Financieele Dagblad dat de coalitiepartijen VVD en PvdA de belastingvoordelen van zzp'ers willen beperken. Die dragen veel minder belasting af dan vaste werknemers. Ook werkgevers zijn voordelig uit door zzp'ers in te schakelen.

Volgens Verhoeven worden zzp'ers echter onevenredig geraakt door de kabinetsplannen. Ook leidt het ertoe dat de arbeidsmarkt minder flexibel wordt. "Dit vernietigt werk en banen." Volgens de D66'er gaan de plannen verder dan de bezuinigingen die al in het regeerakkoord waren aangekondigd voor ondernemers en zzp'ers.

Hij wil daarom een debat over de plannen. Het kabinet moet goed beseffen dat ondernemers en zzp'ers ook meer risico nemen dan gewone werknemers een geen aanspraak kunnen maken op de WW. "Veel zzp'ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf. Als ze dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand en WW terechtkomen".

De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is verbaasd over de berichtgeving. De regering wil zzp'ers laten opdraaien voor het dichten van het begrotingstekort, reageert het platform.

PZO wijst eveneens op de risico's die ondernemers en zzp'ers dragen. Die zijn allerminst profiteurs. "Ook als het even minder gaat, zijn het bij uitstek deze ondernemers die doorpakken en in een eigen inkomen blijven voorzien."