'Boko Haram beging misdaden tegen menselijkheid'

Vermoedelijk zijn de misdaden die de radicaalislamitische sekte Boko Haram (letterlijk vertaald: westers onderwijs is zondig) in Nigeria heeft begaan misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft Fatou Bensouda, de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag maandag gezegd na een verkennend onderzoek.

"De beschikbare informatie is grond om aan te nemen dat Boko Haram sinds juli 2009 wijdverbreid en systematisch aanvallen uitvoert waarbij meer dan twaalfhonderd christelijke en islamitische burgers in verschillende delen van Nigeria om het leven zijn gekomen", aldus Bensouda. Boko Haram-leden worden onder meer verdacht van moord en vervolging. Of er een volledig onderzoek komt hangt af van nadere bestudering van de kwestie en de bereidheid van de Nigeriaanse regering om diegenen te vervolgen 'die de grootste verantwoordelijkheid lijken te dragen'.

Bensouda merkte op dat mogelijk ook de Nigeriaanse strijdkrachten de mensenrechten hebben geschonden bij operaties gericht tegen Boko Haram, maar vooralsnog is daar geen bewijs voor gevonden.