Rode dag op Europese beurzen

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Europese beurzen zijn dinsdag over een breed front lager gesloten op meevallende economische berichtgeving. De AEX leverde 0,3 procent in op 371,38 punten. De Franse beurs eindigde 0,4 procent lager en de Duitse beurs leverde zelfs meer dan een procent in.

Volgens Karel Mercx van online broker Lynx vrezen beleggers dat de goede economische berichtgeving de centrale banken overtuigt om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. "Ben Bernanke haalt de voet van het gaspedaal", zo verwoordt Mercx de vrees onder beleggers, die wordt gevoed door topmannen van de Fed die waarschuwen voor 'tapering' op korte termijn.

Goed nieuws is weer slecht nieuws volgens beleggers, betoogt Mercx, wijzend op de fikse verbetering van het Amerikaanse handelstekort, maar ook op de stijging van de Duitse industriële orders en de groei van de Britse industrie.

Daarbij handelen de beurzen rond recordniveaus en dit werkt correcties in de hand, meent Mercx.

In de AEX werden een handjevol fondsen hoger verhandeld onder aanvoering van DSM, dat 6,4 procent won op de kwartaalcijfers.

Over het tweede kwartaal steeg het bedrijfsresultaat van het chemieconcern sterker dan verwacht met 19 procent, wat analisten bij ING toeschreven aan een meevallende margeverbetering bij de voedingsingrediëntentak, de grootste divisie.

Ook Heineken had de wind weer in de rug en sloot 2,1 procent hoger en TNT Express koerste 1,8 procent hoger op 6,31 euro na een koersdoelverhoging door Citi naar 6,30 euro.

Het grootste verlies in de AEX kwam voor rekening van Imtech. De technische dienstverlener werd 4,3 procent minder waard zonder dat hier een directe aanleiding voor was.

Ook ArcelorMittal kende een moeilijke dag. De staalreus leverde maar liefst 3,4 procent in op 9,23 euro nadat UBS het koersdoel verlaagde naar 11,50 euro.

SBM Offshore en PostNL leverden elk 2,2 procent in. SBM komt woensdag nabeurs met de halfjaarcijfers. PostNL sloot lager ondanks een koersdoelverhoging door Citi.

In de AMX (-0,8 procent) ook overwegend rood op de borden. In navolging van ArcelorMittal leverde Aperam 3,4 procent in. Delta Lloyd, dat morgen met cijfers komt, verloor 2,4 procent. Analisten verwachten dat de bankverzekeraar terugkeert naar het schrijven van zwarte cijfers.

De grootste stijgers waren Aalberts Industries en Vastned met elk 0,8 procent.

Bij het sluiten van de Europese beurzen leverde de Dow Jones Index 0,7 procent in op 15.505,15 punten. De breder samengestelde S&P500 Index handelde 0,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent.