'Wolf niet als grap neergelegd'

Organisatie Wolven in Nederland is er vrij zeker van dat de wolf die in Luttelgeest werd gevonden, niet als grap is neergelegd. "Ik beschouw de wolf niet als grap", zegt wolvenexpert Leo Linnartz van de organisatie dinsdag. Volgens Linnartz zijn alle argumenten die zijn aangevoerd voor het motief van grap 'flauwekul'.

Zo zijn in de buurt van de vindplaats van het dier in de Noordoostpolder uitwerpselen gevonden 'die op het eerste oog van een wolf lijken te zijn'. Of ze daadwerkelijk van een wolf afkomstig zijn en dan ook nog eens van de gevonden wolf, wil Linnartz niet zeggen. Daarmee wacht hij tot woensdag.

Ook het argument dat in de maag van het dier een bever werd gevonden, die niet in het gebied leeft, doet de wolvenexpert af als onzin. "Een wolf legt zo'n vijftig kilometer per nacht af, en in die straal om de vindplaats van de wolf komen zeker bevers voor." Het feit dat wolven in roedels leven en deze wolf alleen was, is volgens hem evenmin een argument. "Wanneer wolven een jaar of 2 zijn gaan ze zwerven. Sommigen leggen daarbij tweehonderd kilometer af, anderen tweeduizend."

Woensdag komt Wolven in Nederland, samen met onder meer onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis, met meer duidelijkheid over de herkomst van de wolf.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd begin juli gevonden in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Al snel bleek na dna-onderzoek dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Faunabeheer Flevoland zei eerder echter te vermoeden dat grappenmakers de dode wolf in de berm hebben gelegd, mede omdat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen.

"De wolf was geen grap." Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat