Minuut bellen in Nederland het prijzigst

Nederlandse mobiele bellers zijn meer geld kwijt dan bellers uit andere landen van de Europese Unie. De prijs voor een minuut mobiel telefoneren is in Nederland gemiddeld 14,7 eurocent, zo meldt de Europese Commissie dinsdag. De minuutprijs ligt daarmee fors hoger dan gemiddeld in de 28 EU-landen.

Inwoners van de EU betalen in de regel 9,1 cent per minuut. Alleen Luxemburg komt met een prijs van 14,6 cent bij Nederland in de buurt. In Letland kost een minuut mobiel bellen daarentegen slechts 1,9 cent per minuut. Dat is bijna een achtste van de prijs in Nederland. De verschillen zijn volgens de commissie niet te verklaren door kwaliteitsverschillen of de koopkracht van consumenten.

"Deze cijfers laten duidelijk zien dat de huidige 28 nationale telecommarkten consumenten niet de voordelen bieden die één enkele markt wel zou hebben", aldus eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes. "Het is essentieel dat de Europese Unie snel begint met de bouw van een gezamenlijke telefoniemarkt."