Spaanse pedo voorlopig vast

De Spaanse kinderverkrachter die abusievelijk gratie kreeg in Marokko en maandag opnieuw werd aangehouden in Spanje blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een Spaanse rechter dinsdag bepaald. Spanje en Marokko praten dinsdag over wat er precies met de man moet gebeuren, die in Marokko is veroordeeld wegens het verkrachten van elf kinderen.

Daniel Galvan Fina wordt voorlopig in hechtenis gehouden vanwege de ernst van zijn misdrijven en omdat hij vluchtgevaarlijk is, aldus de Spaanse rechter. Medewerkers van de Spaanse en Marokkaanse ministeries van justitie praten later dinsdag in Madrid over de zaak. Galvan Fina werd maandag aangehouden in Murcia op basis van een internationaal arrestatiebevel, dat werd uitgevaardigd nadat de Marokkaanse koning Mohammed VI de gratie had ingetrokken. Marokko wil dat de man wordt uitgeleverd, maar door een verdrag tussen de twee landen zou Galvan Fina zijn straf ook in Spanje kunnen uitzitten.

Spanje zegt vorige maand een lijst met achttien gratieverzoeken naar Marokko te hebben gestuurd. Daarnaast werd gevraagd om de overplaatsing van dertig Spanjaarden die in Marokko vastzitten. Galvan stond op die tweede lijst, aldus Spanje. Marokko lijkt echter beide lijsten voor gratieverzoeken te hebben aangezien en verleende alle 48 veroordeelden gratie.

Nadat bekend was geworden dat Galvan Fina was vrijgelaten braken er demonstraties uit in het Marokkaanse Rabat. Na enkele dagen van protesten trok Mohammed VI de gratie voor Galvan Fina in.