Staatsloterij voor rechter gesleept om misleiding

De Staatsloterij heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan het misleiden van deelnemers. Dat stelt de Stichting Loterijverlies dinsdag, die een kort geding aanspant tegen de Staatsloterij. De stichting, die tienduizenden gedupeerden vertegenwoordigt, doelt daarmee op een brief die het kansspel van de overheid een maand geleden naar vaste deelnemers stuurde.

In de brief stelt de Staatsloterij onder meer dat 'alle prijzen die we moesten uitkeren aan winnaars ook daadwerkelijk uitgekeerd zijn'. Deze bewering is volgens de stichting misleidend omdat de Staatsloterij enkele grote prijzen nooit heeft uitgekeerd, terwijl dit wel beloofd was. Het gaat daarbij om prijzen die op niet-verkochte loten vielen.

Zo beloofde de Staatsloterij twintig prijzen van een ton en tien prijzen van een miljoen te verloten, terwijl er in werkelijkheid respectievelijk maar drie en vier prijzen werden uitgekeerd. "Ze hebben geen greintje respect voor hun klanten", aldus Ferdy Roet van Loterijverlies.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder al dat de loterij zich tot begin 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding door prijzen toe te kennen aan onverkochte loten. De Staatsloterij gaat in beroep tegen deze zaak, zo meldt de loterij in een brief. Het pas aangespannen kort geding wordt vrijdag behandeld.