FOK!filmtips van de dag: Rocket to the Moon (1967) + The Tree of Life (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rocket To The Moon 1

Vandaag zitten we een beetje met een dilemma. Zowel vanmiddag als vanavond zijn er namelijk cineastische pareltjes op het kleinere scherm te aanschouwen. Vandaar dat we u vandaag een dubbele FOK!filmtip van de dag geven. Op BBC2 is vanmiddag om 13.00 uur de komische sciencefictionfilm Rocket To The Moon van Don Sharp te zien. Rocket To The Moon is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne. Burl Ives is Phineas T. Barnum, een professor die als eerste een reis naar de maan wil maken. Vanuit een berg in Wales wil de professor een raket lanceren, maar door geldproblemen, spionnen en saboteurs lijkt het plan al gedoemd tot mislukken voor de raket afgeschoten is. Een fijne komedie van Don Sharp, die filmliefhebbers ook kennen van klassiekers zoals The Kiss of the Vampire (1963),  Rasputin: The Mad Monk (1966) en Psychomania (1973). Kortom, een fijne cultfilm om de dag mee te beginnen.

Rocket To The Moon 2

De 2e FOK!filmtip van de dag is voor een film die vanavond om 20.30 uur te zien is op Rtl8. The Tree Of Life is een epische film die je als filmliefhebber gezien moet hebben. Eigenlijk is 'epische film' nog een understatement voor dit cineastische kunstwerk van Terrence Malick. The Tree Of Life volgt een elfjarige jongen, Jack (Sean Penn). We zien hoe hij opgroeit en hoe hij uiteindelijk zijn onschuld verliest. Hierin spelen zijn ouders een grote rol: zijn vader (Brad Pitt) die hem met harde hand opvoedt en zijn moeder (Jessica Chastain) die het op een liefdevolle manier probeert. Daarnaast is de film het verhaal van Jack op latere leeftijd, en hoe hij op zoek gaat naar vastigheid in het leven.

The Tree Of Life 1

Malick werkte al aan de totstandkoming van het script in de zeventiger jaren. Het scenario, getiteld Q, ging over de oorsprong van het leven op Aarde. Het project werd echter nooit afgerond en elementen uit Q werden in The Tree Of Life verwerkt. Malick staat bekend als een niet gemakkelijk persoon en zo kon het verkeren dat de film niet op de 2010 editie van het filmfestival van Cannes te zien was omdat de eigenwijze regisseur opeens vond dat de film nog niet af was. Ook hoofdrolspeler Sean Penn was niet te spreken over zijn rol in de film. In een interview zei de acteur het volgende over zijn aandeel in The Tree Of Life: "I didn't at all find on the screen the emotion of the script, which is the most magnificent one that I've ever read. A clearer and more conventional narrative would have helped the film without, in my opinion, lessening its beauty and its impact. Frankly, I'm still trying to figure out what I'm doing there and what I was supposed to add in that context! What's more, Terry himself never managed to explain it to me clearly. It's a film I recommend on the condition that one go only without preconceptions. It's up to each to find a personal emotional or spiritual connection. Those that reach this generally leave very moved."

The Tree Of Life 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!