Rob Oudkerk naar OPA?

De nieuwe Ouderenpartij Amsterdam (OPA, ja echt) heeft de voormalige PvdA-wethouder Rob Oudkerk benaderd om lijsttrekker te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat heeft campagnecoördinator Dick Schouw dinsdag bevestigd na een bericht in Het Parool.

"We willen hem dolgraag als lijsttrekker hebben", zegt Schouw. "Hij heeft veel politieke ervaring, als wethouder en in de Tweede Kamer. Wij denken dat zijn ervaring, levenswijsheid en bekendheid zal helpen om de partij goed te laten scoren bij de verkiezingen en om ons profiel sterker te maken."

Volgens Schouw denkt Oudkerk na over het verzoek. Hij heeft afgesproken voor 1 september uitsluitsel te geven.

De nu 58-jarige Oudkerk was PvdA-Kamerlid van 1994 tot 2002, toen hij wethouder werd in Amsterdam. In die functie raakte hij in opspraak, onder meer vanwege het bezoeken van prostituees op de tippelzone aan de Theemsweg. Hij trad af in januari 2004. Sindsdien is herhaaldelijk sprake geweest van een mogelijke comeback, maar het is er nooit van gekomen.

De OPA is een van de lokale partijen die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden opgericht door mensen die banden hebben met 50Plus. De landelijke ouderenpartij doet zelf niet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Schouw gaat de OPA niet louter de belangen van ouderen behartigen. Ook komen er niet uitsluitend ouderen op de lijst. "We worden niet een soort bejaardenpartijtje, maar een hippe OPA met een visie die voortkomt uit wijsheid en ervaring."