UEFA onderzoekt matchfixing Metalist Charkiv

Maarten (rubbereend)

De UEFA is een onderzoek begonnen naar omkoping bij Metalist Charkiv. Technisch directeur Yevhen Krasnikov van de Oekraïense club werd vrijdag door het sportarbitragehof CAS definitief vijf jaar geschorst vanwege matchfixing. Hij zou een competitieduel tegen Karpaty Lviv in april 2008 gekocht hebben. UEFA heeft de zaak vanwege de urgentie ervan direct naar zijn beroepscommissie verwezen. Die houdt volgende week dinsdag een hoorzitting.

Metalist speelt woensdag in de voorronde van de Champions League en heeft een 2-0 voorsprong op PAOK Saloniki. Als het de derde voorronde doorkomt plaatst het zich voor de play-offronde. De heenwedstrijden daarvoor staan op 20 en 21 augustus gepland. Volgens de regels kan de UEFA een club die betrokken is bij matchfixing echter uitsluiten van de Champions League.

Metalist lijkt zich overigens niet neer te leggen bij de schorsing van Krasnikov. Clubvoorzitter Sergii Kurchenko suggereerde vrijdag al dat de Oekraïners de uitspraak van het CAS bij het Zwitserse hooggerechtshof aan willen vechten. Dat kan echter alleen als er procedurefouten zijn gemaakt. "Ik denk niet dat deze uitspraak belangrijke gevolgen heeft voor Metalist in de toekomst", verklaarde Kurchenko.