FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 augustus 2013

Miley tongt man met babymasker

Miley Cyrus heeft toen ze de Londense club Cirque le Soir bezocht staan zoenen met een man die verkleed ging als enorme baby, inclusief bizar masker.

Op een donderdag verschenen foto is te zien dat het 20-jarige sterretje zich gevoeglijk laat aflebberen door de man met het er vrij vreemd uitziende masker.

De foto is hier te zien. Of het achy breaky heart van haar vriendje Liam Hemsworth gebroken is of niet, is net als de beweegredenen van Miley Cyrus vooralsnog onbekend.

Oud-PSV'er Alex helpt PSG aan Supercup

Paris Saint-Germain heeft zaterdagavond ten koste van Girondins Bordeaux de Franse Supercup veroverd. De winnende treffer viel pas in de vijfde minuut van de blessuretijd. Lang zag het er niet naar uit dat landskampioen Paris Saint-Germain de Trophée des Champions zou gaan winnen. Bordeaux scoorde in Libreville namelijk als eerste. Henri Saivet zorgde voor een 0-1 ruststand.

Pas in de 81e minuut kwam Paris Saint-Germain op gelijke hoogte. Door het doelpunt van Hervin Ongenda leken beide ploegen zich te moeten klaarmaken voor een verlenging. Oud-PSV'er Alex dacht daar echter anders over en in de 95e minuut kopte hij het winnende doelpunt binnen voor PSG.

Voor de derde keer legt de Parijse club daarmee beslag op de Franse Supercup. Eerder won de club die prijs in 1996 en 1999. Bekerwinnaar Bordeaux pakte de Supercup drie keer, in 2009 voor het laatst.

Bertens verder in kwalificatie Toronto

Tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag de tweede kwalificatieronde bereikt in Toronto. De Wateringse tennisster was met 6-3 en 6-3 de Zuid-Afrikaanse Natalie Grandin de baas. Bertens, als vijfde geplaatst in het kwalificatietoernooi, moet nog twee wedstrijden winnen om het hoofdschema te bereiken.

Bertens, de nummer 68 van de wereld, kent een moeilijke fase. Ze verloor haar afgelopen zes duels op WTA-niveau. Ook tegen Grandin had ze moeite om haar opslag te bereiken. De nummer 736 van de wereld brak Bertens in de eerste set twee keer, maar Bertens deed dat vier keer terug.

Ook in de tweede set ging het niet makkelijk. Tegen drie breaks van Bertens stonden er twee van Grandin.

In de tweede kwalificatieronde treft Bertens de Portugese Michelle Larcher de Brito of Paula Ormaechea (15) uit Argentinië. Larcher de Brito staat 111e op de wereldranglijst. Ormaechea is de nummer 79.

Harde wind maakt golfen onmogelijk bij Britse Open

De derde ronde van het Women British Open is zaterdag stilgelegd vanwege te harde wind. Na uren wachten werd uiteindelijk besloten zondag eerst de derde ronde uit te spelen en dan de vierde ronde. De Women's British Open is de vierde van vijf majors op de vrouwengolftour.

Slechts negen golfsters maakten hun derde ronde op de befaamde golfbaan van Saint Andrews in Schotland af. De beste score daarbij was 75 slagen, drie boven het baangemiddelde. De harde wind betekent dat de golfsters zondag al vroeg aan de bak moeten. Om 06.15 uur 's ochtends lokale tijd wordt de derde ronde hervat.

Apple kan oudere iPhone blijven verkopen

Apple kan de iPhone 4 en de iPad 2 3 G in de VS blijven verkopen. De regering van president Barack Obama sprak zaterdag een veto uit over het importverbod voor deze in China gemaakte producten van Apple, dat de Internationale Handelscommissie (ITC) in juni had opgelegd.

De ITC had dat importverbod in juni opgelegd, omdat Apple een patent van zijn concurrent Samsung heeft geschonden. Michael Froman, de Amerikaanse vertegenwoordiger voor buitenlandse handel, liet zaterdag schriftelijk weten, dat hij zijn veto over het importverbod uitsprak. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is het voor het eerst sinds 1987 dat de Amerikaanse regering een veto uitspreekt over een importverbod dat de Internationale Handelscommissie heeft opgelegd.

Apple en Samsung zijn al jaren in een patentenoorlog verwikkeld over verschillende onderdelen van telefoons en tablets. De ene keer wint Samsung, de andere keer Apple.

Apple kan oudere iPhone blijven verkopen
Apple kan oudere iPhone blijven verkopen (Foto: ANP)

Boerrigter hoopt op terugkeer in de ArenA

Derk Boerrigter verruilde deze zomer Ajax voor Celtic. De 26-jarige aanvaller is zeer dankbaar voor zijn tijd in Amsterdam en hoopt dat zijn voormalige werkgever succesvol blijft.

"Ik wil alle mensen die mij de laatste twee jaar gesteund hebben bedanken", zei de Nederlander tegenover Ajax Showtime. Hij tekende een vierjarig contract bij de club uit Glasgow. De Amsterdamse topclub ontving een transfersom van ongeveer €3 miljoen.

De buitenspeler wenst zijn oude werkgever veel succes komende voetbaljaargang. "Ik hoop voor iedereen bij Ajax dat dit weer een seizoen wordt waarin de club veel titels gaat winnen", aldus de linkspoot, die tevens meldt nooit in de Engelse media uitgehaald te hebben naar trainer Frank de Boer.

"Ik heb alleen 'nee' geantwoord op de vraag van een journalist of ik al wat van Frank gehoord had na de transfer. De volgende ochtend stuurde Frank me toevallig een heel leuk berichtje", aldus de rappe vleugelspits.

Zowel Ajax als de Schotse topclub komen uit in de Champions League. Boerrigter hoopt dan ook dat hij zijn oude ploeggenoten snel weer ziet. "Het zou tof zijn om Ajax te loten. Dat zou een leuke terugkeer in de ArenA opleveren."

[Pro League] Genk na rust ruim langs Leuven

Mario Been heeft met Racing Genk ook de tweede competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. De ploeg won met 1-4 bij OH Leuven. Beide ploegen speelden een wedstrijd met twee gezichten. Voor de pauze was het voetbal slecht en zonder inspiratie. Toch ging Genk met een voorsprong de pauze in. Jelle Vossen maakte dankbaar gebruik van een fout in de Leuvense verdediging: 0-1.

Een kwartier na rust zette Genk de wedstrijd helemaal naar zijn hand. Eerst verdubbelde Thomas Buffel na 59 minuten de voorsprong, waarna Fabien Camus vier minuten later de 0-3 maakte. Via opnieuw Buffel werd het een kwartier voor tijd zelfs 0-4.

In de slotfase zorgde Evariste Ngolok voor de eretreffer namens Leuven. Het was pas de eerste treffer voor de club in het nieuwe seizoen. Genk is na twee duels koploper in de Jupiler Pro League. De formatie van Been staat net als Sporting Lokeren en Zulte Waregem op zes punten.

Overige uitslagen Jupiler Pro League:

Sporting Charleroi - Waasland-Beveren 1-1
Zulte Waregem - KV Kortrijk 1-0
Sporting Lokeren - Bergen 2-1

Ook Nederland sluit ambassade Jemen

De Nederlandse ambassade in Jemen wordt de komende dagen gesloten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten in navolging van onder meer de VS, Duitsland en Frankrijk.

Volgens het ministerie is er geen sprake van een gerichte dreiging, maar zou de sluiting van de andere ambassades de Nederlandse post kwetsbaarder kunnen maken.

Ook Nederland sluit ambassade Jemen
Ook Nederland sluit ambassade Jemen (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - AZ

Om 20.45 uur begon in het Abe Lenstra Stadion het duel tussen sc Heerenveen en AZ. De thuisploeg won het duel met 4-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


SC Heerenveen-speler Luciano Slagveer in duel met AZ-speler Viktor Elm

sc Heerenveen

4 - 2

AZ

 22' Finnbogason(pen)
 54' Finnbogason
 56' v. Anholt
 90+2' v. La Parra
   50' Johansson 
 88' Jóhannnsson (pen) 
 
 Gele kaart: Ziyech, (sc Heerenveen), Viergever, Wuytens, (AZ)
 Rode kaart: Dijks (71) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.500
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordtfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Ziyech (Kums/90+3)
Eikrem (Zomer/74)
Slagveer
Finnbogason
Wildschut (v. La Parra/66)
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Henriksen (Overtoom/74)
Elm
Beerens (Berghuis/66)
Jóhannsson
Gudmundsson (Martens/58)

'West-Duitse regering achter doping'

Sporters uit het voormalige West-Duitsland hebben veel vaker doping gebruikt dan tot nu toe bekend was. Sinds de jaren 70 werd systematisch gebruik gemaakt van verboden middelen. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung zaterdag.

De krant baseert zich op een rapport van een universiteit in Berlijn. Daaruit blijkt dat de West-Duitse regering regelmatig onderzoeken betaalde naar middelen als testosteron en epo. Zelfs minderjarigen zouden anabolen hebben gebruikt zouden.

Het rapport is nog niet gepubliceerd, uit angst voor schadeclaims.

Cowboydroom kleuter in vervulling

Fotograaf Brandon Stanton woont in New York en maakt foto's van willekeurige mensen op straat voor zijn project 'Humans of New York' (HONY).

Huffington Post schrijft dat hij recentelijk een foto maakte van een jochie dat cowboyspulletjes verkocht in het Washington Square Park. Waarom de zesjarige Rumi zijn geliefde cowboyhoeden en -speeltjes opofferde? Hij probeerde te sparen voor een heus paard.

De fotograaf informeerde hoeveel het jochie die hele middag had opgehaald: één enkele dollar maar. Hij besloot toen op IndieGogo een pagina aan te maken met een korte uitleg en een doel van 7000 dollar. Zelf legde hij alvast 300 in.

Het geld zou niet uitgegeven worden aan een paard, nogal onpraktisch in een grote stad, maar om het jongetje de vakantie van zijn leven te geven: een heus 'Wildwest-avontuur.' "Voor dit geld kunnen we Rumi en z'n ouders op een reis naar Drowsy Water Ranch sturen, 150 kilometer van Denver vandaan (inclusief tickets, transport, verblijf, alle maaltijden en allerlei activiteiten)."

Stanton: "Met het grote aantal HONY-fans leek het me makkelijk haalbaar." Binnen een kwartier waren alle 7000 dollars binnen. Vrijdagochtend had zijn Facebookpost over het jochie al 45.000 likes vergaard en was het 6000 keer gedeeld. Inmiddels is er meer dan 32.000 dollar gedoneerd. Ook biedt iemand het jochie een week gratis lessen paardrijden aan. 

Drowsy Water Ranch heeft vanaf 25 augustus nog precies één week één kamer voor een gezin van drie vrij. Gevraagd of het ook voor zesjarigen geschikt is, zei men de fotograaf: "Zes is de perfecte leeftijd om hier te verblijven. Het is de leeftijd waarop je een hele week je eigen paard mag hebben."

Na afbetaling van de reis en alle bijkomende onkosten is er nog ruim 20.000 dollar over. Die wordt gedoneerd aan het New York Therapeutic Riding Center, dat paardrijden mogelijk maakt voor kinderen met een handicap.

Een filmpje van wat het jongetje te wachten staat:

Kid Rock looft beloning uit na inbraakpoging

Kid Rock heeft vijfduizend dollar over voor de arrestatie van een inbreker. De man probeerde eerder deze week in te breken bij de 42-jarige rocker, die een beloning heeft uitgeloofd voor de gouden tip.

Het onderkomen van de rocker, dat ten noorden van Detroit ligt, kreeg woensdag bezoek van een inbreker. Uit bewakingsbeelden blijkt dat de man, die op krukken liep, met een wit busje een hek ramde. Vervolgens strompelde hij richting Kid Rocks huis. Het lukte hem echter niet om binnen te komen.

"Godzijdank was ik niet thuis tijdens de inbraakpoging", schrijft Kid Rock, die werd geboren als Robert Ritchie, op zijn website. "Ik ben een fervent jager en aarzel niet te schieten op iemand die het mij of mijn gezin gemunt heeft."

Kid Rock, in Nederland vooral bekend van de zomerhit All Summer Long, roept het publiek op de lokale politie te helpen. De bewakingsbeelden waarop de inbreker te zien is, staan op de site van de rocker. "Ik ben momenteel erg gespitst op kalende blanke mannen die een wit busje besturen."

Verpleeghuis Almelo ontruimd vanwege rook

Een verpleeghuis in Almelo is zaterdag ontruimd, omdat de benedenverdieping onder de rook stond. De 67 bewoners werden naar het bedrijfsrestaurant gebracht. De rook was afkomstig van smeulende bladeren, die voor de aanzuiging van een ventilatiesysteem lagen, meldt de brandweer.

De hulpdiensten werden rond 17.45 uur ingeschakeld vanwege de rookontwikkeling in het verpleeghuis Eugeria aan de Vriezenveenseweg. De brandweer verwacht dat de bewoners in de loop van de avond terug kunnen keren naar hun woningen, die eerst rookvrij moeten worden gemaakt.

Dode bij schietpartij in Spijkenisse

Bij een schietpartij in Spijkenisse is zaterdagavond een man om het leven gekomen. De man bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt een politiewoordvoerder.

De hulpdiensten werden iets na 19.30 uur gewaarschuwd over de schietpartij op een parkeerplaats aan de Noordakker. Getuigen hebben meerdere schoten gehoord. Of aan het incident een ruzie vooraf ging, is nog onduidelijk. Ook is nog onbekend wie het slachtoffer is.

Na de schietpartij zou een verdachte zijn weggereden in een auto.

Iran wil af van sancties

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft gezworen er alles aan te doen om 'de onrechtvaardige' sancties tegen zijn land afgeschaft te krijgen.

Rouhani deed dat zaterdag tijdens de ceremonie waarmee hij officieel door geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei werd voorgesteld als het nieuwe staatshoofd. Zondag verschijnt Rouhani nog voor het parlement.

Rouhani geldt als gematigd. Op 14 juni won de geestelijke verrassend de presidentsverkiezing al in de eerste ronde.

"De regering zal werden aan economische verlichting, aan vernieuwing en een constructieve dialoog met de wereld", aldus Rouhani. "We zullen nieuwe stappen zetten om Iraans positie te verbeteren gebaseerd op het verdedigen van onze nationale belangen en de afschaffing van de onrechtvaardige sancties."

Khamenei gaf zijn volledige steun aan Rouhani. Hij noemde zijn verkiezing 'een duidelijke boodschap'. De geestelijk leider roemde Rouhani om de meer dan dertig jaar dat hij de islamitische republiek diende. "Het is een boodschap van loyaliteit aan de islamitische revolutie, hoop in het gezag en geloof in de mensen. Vastbesloten bij te dragen tot haar succes en problemen te verkleinen."

Khamenei vroeg Rouhani zich te weer te stellen tegen arrogantie en 'de bullenbakken'; termen die in Iran normaliter gebruikt worden om het vijandige Westen mee te beschrijven.

Als Rouhani zondag beëdigd wordt door het parlement heeft hij twee weken de tijd om een regering te vormen. Daarna heeft het parlement tien dagen om dat kabinet het vertrouwen te geven.

Het Westen heeft Iran met een aantal ronden van strafmaatregelen belast omdat het land weigerde te stoppen met uraniumverrijking. Volgens het Westen werkt Teheran stiekem aan een atoomwapen. Iran ontkent dat.

RAGE is niet dood

De RAGE-franchise is niet dood volgens id Software mede-oprichter Tim Willits, maar er is op dit moment ook geen vervolg in ontwikkeling.

Tim Willits sprak met Joystiq tijdens QuakeCon 2013: “I’m proud of what we did, I’m proud of the universe that we built", zegt hij."The franchise is not dead. We’re not doing anything immediately with it, but when I designed the universe, I designed it in such a way that it would be easy to step back into. I’m still proud that we did something that was different – it wasn’t like the games that we’ve done in the past.

“We really tried to do one engine that worked for everything. It really helps establish a robust tech that, as John [Carmack] said last night, we’re adding stuff into it based on the new consoles, and it’s allowed people to make different games because the technology is flexible and robust and works on everything.”

Fans van RAGE mogen dus nog hopen op een vervolg!

RAGE

Dubbelslag Kelderman in Denemarken

Wilco Kelderman heeft zaterdagavond zijn slag geslagen in de Ronde van Denemarken. De renner van Belkin won de 12,1 kilometer lange tijdrit in Holbæk en veroverde daarmee ook de leiderstrui. Zondag wordt de laatste etappe in de Ronde van Denemarken verreden.

Kelderman legde de tijdrit af in een tijd van 14.35 minuten. Dat was twee tellen sneller dan Timofey Kritskiy (Katusha) en drie tellen sneller dan nummer drie Martin Elmiger en nummer vier Matthias Brandle (beiden IAM). Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step) werd op vijf seconden van Kelderman vijfde.

Na de vierde rit van zaterdagochtend stond Kelderman al goed in het algemeen klassement met zestien seconden achterstand op het geel van Matti Breschel (Saxo Bank). Na de tijdrit was Breschel derde op vijftien tellen achter Kelderman. Lars Bak (Lotto-Belisol) is tweede. Zijn achterstand op het geel bedraagt zes seconden.

Uitslagen Eredivisie 03/08/13

Vanavond begonnen er om 19.45 uur twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente ontving RKC Waalwijk, terwijl FC Groningen op bezoek ging bij N.E.C. Nijmegen. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijden. 

FC Twente

0 - 0

RKC Waalwijk

 
 Gele kaart: Anderson, Lamey (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.700
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers (Martina/77)
Janssen (Eghan/63)
Gutierrez
Tanda (Ebecilio/ 60)
Promes
Castaignos
J.John
  Seda
Lamey
v.Weert
v.Mosselveld
Amieux (Apau/83)
Castelen (Slager/72)
Anderson (Jungschläger/82)
Braber
Duits
Schet
Joachim

N.E.C. Nijmegen

1 - 4

FC Groningen

 45' Foor    10' Chery 
 27' Kirm 
 54' Texeira 
 90' Zivkovic 
 
 Gele kaart: Bovenberg (N.E.C. Nijmegen), Botteghin, Texeira (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.200
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Bovenberg
v.Eijden
Cmovs
Conboy
Palsson
Foor
Loen (Diarra/66)
Hemlein (Tutuarima/85)
Higdon
Celik (Jahanbakhsh/46)
  Bizot
Kappelhof
Letschert
Botteghin
Wijnaldum
v.d.Velden
Lindgren
Chery
Kirm
Texeira (Zivkovic/85)
Kostic (Adorjan/90+1)

Tekken x Street Fighter nog steeds in ontwikkeling

Volgens Katsuhiro Harada, verantwoordelijk voor de Tekken-games, is Tekken x Street Fighter nog steeds in ontwikkeling. Een van de redenen dat het de laatste tijd stil is rond de game, is de release van Street Fighter x Tekken.

Harada legt de situatie aan Siliconera uit: “We will say first off that the game is still in development, so you don’t need to worry about that. There are several reasons why we haven’t released any updates. One of the reasons is, Street Fighter X Tekken was released. That still had updates until recently. One interesting thing we’ve seen with that title when it came out was that it’s not quite what we expected.

“It was not just Tekken fans and Street Fighter fans merging, there seems to be a whole new community growing around that title that wasn’t playing either of the titles up until that point.

“That was very unexpected, but quite cool. It’s something we want to take care and grow. Rather than throw out our title right away while those people are still interested in [SFxT] we are looking for the right time because we are still developing [TxSF].”

Harada vertelde verder dat de game meer op Tekken zal lijken en dat het team aardig op weg is om de speelbare personages samen te stellen, maar die blijven voorlopig nog geheim.

Tekken x Street Fighter was aangekondigd op Comic-Con in 2010, maar een releasedatum is nog steeds onbekend.

[WRC] Ogier zegeviert in Finland

Sébastien Ogier heeft de Rally van Finland op zijn naam geschreven. De Fransman had met de Volkswagen Polo R na de laatste proef een voorsprong van een kleine minuut voorsprong op Ford-coureurs de Belg Thierry Neuville en de Noor Mads Ostberg.

Beste Fin was Mikko Hirvonen op plek vier, waardoor er voor het eerst sinds 1951 geen Fin op het podium stond. In het klassement staat Ogier met een totaal van 181 punten liefst negentig voor op zowel Neuville als Jari-Matti Latvala die de tweede plaats in de titelstrijd delen.

Bieber stopt iPhone in onderbroek

Wie draagt zijn broek op zijn knieën en beleeft dagelijks de wildste avonturen? Het is Justin Bieber! Zo ook dinsdag weer.

Bieber pakte bij een concert in New Jersey iets op dat zo-even op het podium gegooid was, mikte het weg en zei: "Kunnen jullie alsjeblieft afzien van dingen op het podium gooien?" Opnieuw gooide iemand iets.

Justin: "Willen jullie dat ik blijf optreden of wat?" [Gegil] "'Afzien van' betekent géén dingen op het podium gooien." Een meisje met Bieberitis gooide vervolgens een werkende iPhone naar Justin toe. "Ik zeg nog, gooi niks op het podium, en wat doen ze: ze gooien een telefoon."

Ter lering ende vermaak steekt Bieber het ding kortstondig in zijn onderbroek. Vervolgens mikt Justin de telefoon willekeurig het publiek in. Huffington Post schrijft dat 'het gekrijs van Beliebers nieuwe decibelrecords haalde' en dat 'iedereen voor eeuwig doof is.'

Het fascinerende incident waar de mensheid nog lang over zal napraten is hieronder te zien. Instant doofheid @ 1 minuut 25:

[JL] Achilles '29 debuteert met remise

Achilles '29 heeft een punt gepakt bij zijn debuut in het betaald voetbal. De amateurs uit Groesbeek kwamen uit bij FC Emmen tot 2-2. FC Volendam begon een nieuw seizoen in de Eerste Divisie met een 3-2 zege bij Almere City FC. De Flevolanders speelden bijna een halfuur met tien man.

Freek Thoone was in de zeventiende minuut de eerste speler van Achilles die scoorde in de Eerste Divisie. Alexander Bannink maakte echter snel gelijk. Frank Hol zette Achilles op 2-1, maar in de negentigste minuut redde Wouter Weghorst een Emmens punt.

Volendam nam in Almere halverwege de eerste helft een voorsprong door een doelpunt van Robert Mühren. Tim Receveur trok de stand echter gelijk en Fabian Serrarens zorgde na rust voor een voorsprong voor de thuisploeg. Mühren maakte na 58 minuten echter gelijk en na de tweede gele kaart van Receveur voltooide Mühren zijn hattrick.

[WK] Ledecky in record naar wereldtitel

De Amerikaanse Katie Ledecky is zaterdag wereldkampioene zwemmen geworden op de 800 meter vrije slag. De 16-jarige won haar vierde titel van het WK in Barcelona met een wereldrecord. Haar tijd van 8.13,86 minuten was bijna een kwart tel sneller dan de oude toptijd van de Britse Rebecca Adlington (8.14,10).

Achter Ledecky werd de Deense Lotte Friis tweede in 8.16,32 minuten. Het brons was voor Lauren Boyle uit Nieuw-Zeeland. Zij tikte na 8.18,58 minuten aan.

De titel op de 100 meter vlinderslag voor mannen was voor Chad le Clos. De Zuid-Afrikaan was in 51,06 seconden oppermachtig. Laszlo Cseh uit Hongarije gaf 39 honderdsten toe en werd daarmee tweede. De Pool Konrad Czerniak werd een honderdste daarachter derde.

[WK] Lijesen mist finale 50 meter rugslag net

Bastiaan Lijesen doet zondag niet mee aan de finale van de 50 meter rugslag op het WK. In de halve eindstrijd kwam hij zaterdag net tekort. Zijn tijd van 24,99 seconden betekende de negende tijd, terwijl de eerste acht naar de finale doorgaan.

De Fransman Camille Lacourt ging als snelste door naar de finale en stelde met een tijd van 24,39 nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de wereldtitel. Lacourts landgenoot Jérémy Stravius was zes honderdsten langzamer en zo goed voor de tweede tijd.

[WK] Kromowidjojo naar eindstrijd 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag de finale van de 50 meter vrije slag bereikt bij het WK zwemmen in Barcelona. In het Palau Sant Jordi won de Groningse de eerste halve finale in een tijd van 24,33 seconden. Alleen de winnares van de tweede halve finale, de Australische Cate Campbell, was in 24,19 sneller.

Voor Femke Heemskerk viel het doek. Haar tijd van 25,10 tellen was de zevende tijd in de eerste halve finale. Na twee races was haar tijd de veertiende en dat was niet genoeg voor de eindstrijd.

Uitslag ADO Den Haag - PSV

Vanavond om 18.45 begon in Den Haag het eredivisie seizoen voor ADO Den Haag en PSV. De bezoekers wonnen met 2-3. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijd. 

ADO Den Haag

2 - 3

PSV

 44' Holla
 90+4' v. Duinen
   12' Wijnaldum 
 27' Holla (e.d.) 
 33' Willems 
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, Malone, v. Haaren, (ADO Den Haag), Maher, (PSV)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.120
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone (Supusepa/65)
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen
Holla
v.Haaren
Gouriye (Schet/46)
v.Duinen
Cabral (Kramer/79)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Schaars
Wijnaldum
Maher (Hiljemark/74)
Bakkali (Jozefzoon/76)
Locadia
Depay (Toivonen/87)

Kompany prijst aankoopbeleid City

Vincent Kompany ziet het komende seizoen in de Premier League met veel vertrouwen tegemoet. De Belg is lovend over de aankopen die zijn werkgever deed op de transfermarkt.

City verloor deze zomer Carlos Tevez aan Juventus, maar kreeg daar drie aanvallers voor terug. Stevan Jovetic (Fiorentina), Alvaro Negredo en Jesus Navas (beiden Sevilla) kwamen de Engelse club versterken. Daarnaast haalden de Engelsen ook middenvelder Fernandinho op bij Shakthar Donetsk.

"Degenen die verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van deze spelers hebben hun huiswerk goed gedaan", zei de aanvoerder van The Citizens tegenover The Sun. "Deze nieuwelingen zijn echt een meerwaarde voor het team en ik ben er zeker van dat ze allen een geweldig seizoen zullen hebben."

In de voorbereiding nam City deel aan de Audi Cup in Duitsland. In de finale van het toernooi verloren de Engelsen van Champions League-winnaar Bayern München (2-1). Dat is misschien wel beter zo, stelt de Belg. "Bij winst gaan we misschien denken dat we als ploeg veel verder zijn dan daadwerkelijk het geval is."

Kompany is in ieder geval optimistisch over de nabije toekomst. "We zullen alleen maar beter worden. Zeker als je ziet hoe goed en hoe snel de nieuwe spelers zich hier al hebben gesetteld", aldus de international.

Kluivert: "Pas na het WK weer een club"

Patrick Kluivert houdt zich momenteel alleen bezig met zijn baan als assistent-trainer van Oranje. Om privé-redenen gaat de voormalig spits niet in clubverband trainen.

"Na het WK wil ik daar wel op inhaken, maar gezien mijn privé-omstandigheden heb ik ervoor gekozen om momenteel alleen voor het Nederlands elftal te gaan", zei de 37-jarige Amsterdammer in gesprek met NUsport.

Bij de vrouw van Kluivert is kanker geconstateerd en de oud-voetballer wil zich de komende tijd op haar herstel kunnen richten. Daarom is een club nu even niet aan de orde. Kluivert trainde vanaf 2011 de beloften van FC Twente. Afgelopen mei vertrok Kluivert bij de Tukkers, omdat zijn aflopende contract in Enschede niet werd verlengd.

Vinvis doodgevaren door vrachtschip

De dode walvis die donderdagnacht op een uitsteeksel van de boeg van een containerschip in de Rotterdamse haven bleek te zitten, was vermoedelijk een vrouwelijke vinvis. Het dier was ongeveer elf meter lang en waarschijnlijk tussen de 1 tot 5 jaar oud, meldt onderzoekster van de Universiteit Utrecht Lonneke IJsseldijk zaterdag.

IJsseldijk heeft resten van het dier onderzocht. Daarbij bleek onder meer ook dat het dier recent had gegeten. "De hele slokdarm zat vol."

Het vrouwtje was mogelijk nog in leven toen ze door het schip werd geraakt, maar zeker weet de onderzoekster dat niet. Normaal is zoiets aan bloedingen onderhuids te zien, maar aangezien het dier waarschijnlijk al drie of vier dagen op de boeg zat voordat het schip de Rotterdamse haven binnenvoer en de vinvis werd gevonden, is het lastig daar uitsluitsel over te geven, zegt IJsseldijk. "Maar het zegt heel wat dat ze nog haar eigen voedsel kon vangen."

Ook is het lastig om te zien of de aanvaring met het schip de doodsoorzaak was, vertelt de onderzoekster. "We hebben weinig organen kunnen bekijken, omdat alles vrijwel meteen de destructie in ging vanwege de stank. Ze hebben het dier in vier stukken gezaagd, waardoor we elke keer een doorsnede hadden. De eerste keer hadden we de longen, maag en slokdarm te pakken, maar we hebben veel organen niet kunnen bereiken."

Vinvissen kunnen normaal zo'n 25 meter worden. "Als ze geboren zijn, zijn ze ongeveer zes tot zeven meter lang. Als ze vanaf een jaar of 7 seksueel actief worden, zijn ze tussen de vijftien tot twintig meter lang. Dus we schatten dat ze tussen de 1 en 5 jaar was."

Vinvissen komen niet in de Noordzee voor, omdat het daar te ondiep zit. In de Golf van Biskaje zit wel een gezonde populatie vinvissen en daar is het schip enkele dagen geleden doorheen gevaren. Vermoedt wordt daarom dat de vinvis daar is opgepikt.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan nog organen onder de microscoop bekijken om te zien of er afwijkingen waren in de organen. "Maar omdat de vinvis vermoedelijk al een paar dagen dood was, wordt dat steeds lastiger." Ook Imares Texel helpt mee, die gaat de maag van de vinvis spoelen.

Bloodhound Gang mag Rusland niet in

Bloodhound Gang mag Rusland niet in. De Amerikaanse groep zou optreden tijdens een festival bij de Zwarte Zee, maar is na een grap met de Russische vlag niet meer welkom in het land. Dat meldt de Britse persdienst Reuters.

Tijdens een concert in de Oekraïne stopte bassist Jared Hasselhoff de Russische vlag voorin zijn broek. Vervolgens trok hij het stuk stof aan de achterkant van zijn broek weer naar buiten. "Niet tegen Putin zeggen", roept de bassist nog naar het publiek. Een video van het incident stond al snel op internet, waarna Rusland reageerde met het verbod.

"Ik heb de lokale autoriteiten gesproken. Bloodhound Gang kan zijn koffers pakken. Deze idioten spelen niet tijdens Kubana", reageerde de Russische minister van cultuur, Vladimir Medinsky, vrijdag via Twitter.

Volgens diverse media zou Bloodhound Gang, dat bekendstaat om maffe podiumstunts en expliciete teksten, zijn excuses hebben aangeboden. De band scoorde in Nederland hits als Fire Water Burn, The Bad Touch en Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss.

Gezellige sfeer bij Canal Parade

De Canal Parade in Amsterdam is zaterdag goed verlopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was geen sprake van grote incidenten en was de sfeer gezellig. Op het festijn zijn naar schatting enkele honderdduizenden bezoekers afgekomen, minstens evenveel als vorig jaar.

De botentocht, waaraan tachtig boten meededen, geldt als het hoogtepunt van de Gay Pride Amsterdam, het jaarlijkse emancipatiefeest voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders dat vorige week zaterdag van start ging. Het thema van dit jaar was Reflect, waarmee de organisatie aandacht wilde vragen voor de sociale acceptatie en mensenrechten van minderheden in het buitenland.

De achttiende Canal Parade ging omstreeks 14.00 uur van start. De boten verzamelden zich in het Westerdok en voeren via de Prinsengracht, de Amstel en de Oude Schans om te eindigen in het Oosterdok.

Op foto's was te zien dat het op verschillende plekken in de hoofdstad vol stond met feestvierders, waarvan veel kleurig gekleed gingen. "Rond de grachten stond het enkele rijen dik. Het was een mooie, geslaagde Canal Parade", aldus de woordvoerder van de gemeente. Vooraf verwachtte de politie dat net als voorgaande jaren enkele honderdduizenden mensen naar het evenement zouden komen.

De politie waarschuwde wel voor zakkenrollers. "We krijgen veel meldingen van mensen die in de menigtes bestolen zijn van onder meer hun smartphone. Wees alert!", twitterde de politie.

De kabinetsboot werd dit jaar aangevoerd door emancipatieminister Jet Bussemaker (PvdA). Haar boodschap is volgens haar ministerie dat homorechten geen grenzen kennen.

Het Ministerie van Defensie nam zaterdag met een eigen boot deel aan de zonnige Canal Parade. Onder de ongeveer negentig opvarenden was ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). "Ik vond het belangrijk vandaag samen met mijn mensen mee te varen op de Defensieboot. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen. Dit geldt ook voor militairen. Die moeten presteren onder moeilijke omstandigheden. Juist dan is het belangrijk jezelf te kunnen zijn en je je werk goed kunt doen in een veilige omgeving", aldus de minister.

Hennis meent overigens dat de homo-emancipatie wel een onderwerp is om voor te blijven knokken. "En dat zal ik altijd blijven doen. Nu als minister, maar ook in de toekomst."

De KNVB was dit jaar voor het eerst aanwezig bij de Canal Parade. De voetbalbond werd vertegenwoordigd door onder anderen bondscoach Louis van Gaal en oud-international Patrick Kluivert. "Wij willen het signaal afgeven om homoseksualiteit in de voetbalwereld te accepteren", zei Van Gaal vlak voordat zijn boot wegvoer.

Op een aantal schepen waren spandoeken te zien, waarop de Russische president Vladimir Poetin op de hak werd genomen vanwege de nieuwe Russiche antihomowet, die onder meer het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt. Op een spandoek werd Poetin opgeroepen de repressie te stoppen en te kiezen voor vrijheid. Daarnaast dansten op een boot homoseksuele mannen in Russische legeruniformen.

Gay Pride Amsterdam gaat overigens nog even door. In de hoofdstad wordt zaterdagavond nog flink doorgefeest en zondag vindt onder meer een slotfeest plaats op het Rembrandtplein.

Egyptische generaal verwachtte burgeroorlog

Als het Egyptische leger niet had ingegrepen in de politieke ontwikkelingen van het land "zou het een burgeroorlog zijn geworden." Dat zegt generaal Abdel Fatah al-Sissi in een uitzonderlijk interview met The Washington Post van zaterdag.

In het gesprek beschuldigt hij de door het leger afgezette president Mohammed Morsi ervan geen president te zijn geweest voor alle Egyptenaren "maar een president die zijn volgers en aanhangers vertegenwoordigde."

Over de Moslimbroederschap, de beweging van Morsi, zegt de topmilitair: "Het idee dat hen bindt is geen nationalisme, geen vaderlandsliefde, geen gevoel voor het land."

Al-Sissi zegt geen aspiraties te hebben 'autoriteit' te verkrijgen in antwoord op de vraag of hij van plan is president te worden van het land.

De militair zegt het belangrijk te vinden ervoor te zorgen dat de mensen in Egypte in vrede leven, dat 'wij' door kunnen gaan met de routekaart naar een democratisering en dat de komende verkiezingen zonder bloedvergieten kunnen plaatsvinden. "Als de mensen van me houden, is dat het belangrijkste voor mij."

Al-Sissi hekelt de VS voor het schrappen van de levering van vier gevechtsvliegtuigen nadat het leger meehielp Morsi weg te krijgen. "Zo ga je niet met een patriottisch leger om", aldus de generaal. Hij zegt dagelijks aan de telefoon te hangen met de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel.

Al-Sissi vraagt de Amerikaanse regering wel zijn invloed bij de Moslimbroederschap aan te wenden 'om dit conflict op te lossen'.

Ziekenhuizen halen norm prostaatoperaties niet

Ruim een op de vijf ziekenhuizen die prostaatoperaties uitvoeren, doet dat te weinig. Daardoor lopen patiënten met prostaatkanker onnodige risico's, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

Sinds mei 2012 hanteert de beroepsvereniging van urologen een minimumaantal van twintig prostaatverwijderingen per ziekenhuis per jaar. Van de 52 ziekenhuizen die het afgelopen jaar prostaatverwijderingen uitvoerden, zouden elf ziekenhuizen niet aan dit aantal komen. Bij minder ingrepen zou het operatieteam te weinig getraind zijn om zo'n operatie goed uit te voeren, waardoor de kans op complicaties groter is.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie wil dat de ziekhuizen ingrijpen. Voorzitter van de vereniging uroloog Paul Kil stelt dat als ziekenhuizen de norm niet halen ze of moeten stoppen met prostaatoperaties en patiënten moeten gaan doorverwijzen, of moeten gaan samenwerken met andere ziekenhuizen.

Jaarlijks krijgen zo'n twaalfduizend mannen prostaatkanker en wordt bij ruim 2700 patiënten de prostaat verwijderd. In het gebied van de prostaat zitten veel zenuwen en bloedvaten. Patiënten kunnen door een ingreep impotent worden of incontinent raken.

Zes van de ziekenhuizen die de norm niet halen, zouden hebben aangegeven te stoppen met de ingreep. Een wil voortaan alleen nog operaties doen met een operatierobot. De overige vier gaan door, omdat ze verwachten dit jaar meer operaties te kunnen doen. Kil waarschuwt echter dat deze ziekenhuizen moeten oppassen dat ze niet extra gaan opereren alleen om de norm te halen.

Als de ziekenhuizen de norm dit jaar niet halen, is de kans overigens groot dat zorgverzekeraars de ingreep daar niet meer inkopen.

Grieken arresteren Duitse spion

De Griekse politie heeft op het eiland Chios in de Egeïsche Zee een 72-jarige Duitse spion gearresteerd. De man maakte foto's van militaire faciliteiten op het eiland, alsmede van havens, bruggen en andere strategische voorzieningen.

Hij verkocht die aan een Turkse verbindingsman voor vijfhonderd tot vijftienhonderd euro per stuk. De Duitser woonde vier jaar op het eiland. Bij hem thuis werden een computer, camera's en usb-sticks in beslag genomen. "Hij heeft bekend", aldus een woordvoerder van de politie tegenover het Duitse persbureau DPA.

Griekenland en Turkije ruziën al lang over de hegemonie in de regio.

Vermiste Polen dood gevonden in plas Horst

De twee Poolse jongeren die sinds vrijdag vermist zijn, zijn zaterdagavond dood gevonden in een waterplas bij Horst in Limburg. Dat maakte de politie bekend.

Een sonarboot van de politie kwam de lichamen in het water zaterdagmiddag op het spoor, waarop de politie duikers liet komen. Die hebben de lichamen uit het water gehaald.

Het 18-jarig meisje en een 19-jarige jongen waren vrijdagavond met een groepje bij het openbare strandbad Kasteelse Bossen. Door onbekende oorzaak raakte het meisje tijdens het zwemmen in de problemen. De jongeman schoot het meisje te hulp, maar ging vermoedelijk zelf kopje onder. Toen beiden niet meer boven water kwamen sloeg de groep alarm. Een zoektocht met helikopter en een bootje leverde niets op, waarop zaterdag een sonarboot ging zoeken.

Het recreatieterrein was zaterdag tijdens de zoektocht gesloten.

De jongen en het meisje waren naar Nederland gekomen voor seizoensarbeid, liet de politie weten.

Vermiste Polen dood gevonden in plas Horst
Vermiste Polen dood gevonden in plas Horst (Foto: ANP)

Mugabe wint verkiezing Zimbabwe

Zittend president Robert Mugabe en zijn partij Zanu-PF hebben de presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe gewonnen. Dat heeft de Nationale kiescommissie bekend gemaakt. Mugabe (89) haalde 61 procent van de stemmen. Zijn grote rivaal Morgan Tsvangirai 34 procent.

Tsvangirai heeft meteen laten weten de uitslag niet te zullen aanvaarden. Hij stapt naar de rechter. Bovendien zegde de leider van de Beweging voor democratische verandering (MDC) elke samenwerking met Mugabe en Zanu-PF op.

Mugabe en Tsvangirai werken sinds 2008 noodgedwongen samen. De eerste als president, de tweede als premier. Mugabe is sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980, aan de macht.

De officiële uitslag van de stembusgang, die woensdag plaatsvond, moet nog bekend gemaakt worden.

Lokale waarnemers spraken al meteen van fraude en problemen met de registratie van kiezers. Zaterdag traden negen leden van de kiescommissie af uit woede over de gang van zaken. De Afrikaanse Unie noemde de stembusgang echter 'vrij en vredig'.

Weening wint Ronde van Polen na snelle tijdrit

Pieter Weening (Orica-Greenedge) heeft zaterdag de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Nederlandse renner finishte in de afsluitende tijdrit als zesde. Hij streefde daarmee iedereen voorbij in het klassement, onder wie Christophe Riblon die in de leiderstrui van start was gegaan. Bradley Wiggins was in de tijdrit naar Krakau oppermachtig en won in 46.36 minuten.

Riblon sloot de ronde als derde af, achter Jon Izagirre. De Spanjaard had dertien seconden meer nodig dan de 32-jarige Weening, die de dag als nummer vijf begon. Voor de Fries is het de eerste grote eindzege in een grote ronde. Hij is de laatste Nederlander die een etappe won in de Tour de France en de Giro d'Italia.

Wiggins, die dit jaar geblesseerd uitviel in de Ronde van Italië en zijn tourzege vervolgens niet kon verdedigen, gebruikt de Ronde van Polen als voorbereiding op het WK in september. In Toscane hoopt hij wereldkampioen tijdrijden te worden.

'Ajax en FC Twente vechten om Ivoriaans talent'

Jean Evrard Kouassi is waarschijnlijk een onbekende naam voor vele Nederlandse voetballiefhebbers. Toch zouden zowel Ajax als FC Twente de 18-jarige Ivoriaan op het oog hebben.

De buitenspeler staat momenteel onder contract bij het Kroatische Hadjuk Split, maar zou vanwege de financiële problemen bij de club niet onhaalbaar zijn. Volgens Kroatische media hebben Ajax en Twente interesse in de jonge aanvaller, van wie het contract nog tot medio 2016 doorloopt.

De Eredivisionisten hebben Kouassi meerdere keren bekeken. De rapporten van de scouts waren positief. Toch werden beide clubs nog niet concreet. "We hebben nog geen bod voor hem ontvangen", zei voorzitter Marin Brbic. "En we ook zijn niet van plan om Kouassi te verkopen."

Kouassi kwam op zijn zestiende naar Europa. Na stages bij Hoffenheim, Club Brugge en PSV koos het talent uiteindelijk voor een verblijf bij Hadjuk Split. Hij speelt pas een halfjaar in Kroatië.

Moratti: "Inkomsten Inter moeten omhoog"

Internazionale-president Massimo Moratti maakt zich zorgen over de toekomst van zijn club. De preses zag de afgelopen jaren een dalende lijn in de inkomsten.

Vorig seizoen werd de Italiaanse club negende in de Serie A. Een ramp voor de club die gewend is om voor de titel te strijden. Met het aanstellen van trainer Walter Mazzarri (voorheen succesvol bij Napoli) en het kopen van talenten als Ishak Belfodil en Mauro Icardi lijkt de club weer op de goede weg.

Toch is Moratti bezorgd. "Het echte probleem zijn de inkomsten. Die zijn noodzakelijk voor ontwikkeling", meldt de Italiaan tegenover La Gazzetta dello Sport. "Daarnaast moet het merk op de internationale markt beter worden neergezet. Het Italiaanse voetbal behoorde jaren tot de top van Europa, maar speelde op financieel gebied alleen in eigen land. Ik neem op dat vlak een deel van de schuld op me."

Moratti had naar eigen zeggen meer focus moeten leggen op het binnenhalen van meer geld. Alleen dan kan de club weer aansluiten bij de Europese top. "Inter heeft enorm gesneden in de salarissen en op het gebied van infrastructuur, maar het is nutteloos als de inkomsten ook dalen. Dit gaat voor Inter niet om overleven, maar meer om ontwikkeling en sterke innovatie. Inter is zoveel meer waard dan de inkomsten suggereren. We moeten het merk internationaal zo sterk mogelijk maken, als de club een toekomst wil die in lijn is met onze traditie."

[JL] Jong PSV snoept Sparta een punt af

Jong PSV heeft zijn debuut in de Eerste Divisie opgeluisterd met een punt. Op bezoek bij Sparta Rotterdam werd het 2-2. De jeugdige Eindhovenaren stonden lang met 1-0 voor, maar Sparta kwam met twee treffers terug. Jong PSV sleepte vervolgens alsnog een gelijkspel uit het vuur.

Jong PSV zorgde zaterdag voor een unicum. Het was de eerste keer dat een tweede team van een eredivisionist in de Eerste Divisie in actie kwam. De Eindhovenaren deden dat goed, want de beste kansen waren op het Kasteel voor de bezoekers. Na een klein halfuur maakte Mohammed Rayhi er dan ook verdiend 1-0 van.

Sparta werd bij de comeback na rust geholpen door Jong PSV-doelman Nigel Bertrams. Die ging twee keer bij een corner van de linkerkant, terwijl hij tegen de zon in keek, de fout in. Eerst profiteerde Ilias Bel Hassani, tien minuten later ook Cendrino Misidjan. Menno Koch kopte een kwartier voor tijd de 2-2 binnen.

[WK] Weer wereldrecord Meilutyte, Nijhuis naar finale

De Litouwse zwemster Ruta Meilutyte heeft zaterdag haar tweede werelrdrecord van het WK neergezet. Op de 50 meter schoolslag dook ze in de halve finale met een tijd van 29,48 seconden drie tienden onder de toptijd die Yuliya Efimova uit Rusland zaterdagochtend in de heats had neergezet.

Moniek Nijhuis bereikte ook de finale op het kortste schoolslagnummer. De Nederlandse had in de eerste halve finale een tijd van 30,61 tellen neergezet. Na twee races bleek dat de zevende tijd. De finale wordt zondag gezwommen.

[WK] Cielo pakt derde goud op rij op 50 vrij

Zwemmer Cesar Cielo is zaterdag voor de derde keer op rij wereldkampioen geworden op de 50 meter vrije slag. In Barcelona tikte de Braziliaan na 21,32 seconden aan, vijftien honderdsten sneller dan nummer twee Vladimir Morozov uit Rusland. George Bovell uit Trinidad en Tobago pakte brons.

Missy Franklin veroverde op de 200 meter rugslag haar vijfde gouden medaille in Barcelona. De 18-jarige Amerikaanse had 2.04,79 minuten nodig, een kampioenschaprecord. Ze evenaarde ook het record van aantal gouden plakken op een WK.

De concurrentie bleef ver achter op Franklin. Het zilver ging naar de Australische Belinda Hocking in 2.06,66. De Canadese Hilary Caldwell eiste met 2.06,80 het brons op.

[DFB Pokal] Dortmund en Freiburg moeizaam langs vierdeklassers

Borussia Dortmund heeft met moeite de tweede ronde van de DFB-Pokal bereikt. De Duitsers kwamen twintig minuten voor tijd pas op voorsprong tegen het kleine Wilhelmshaven. De Champions League-finalist trad bij de vierdeklasser op volle sterkte aan, maar wist toch pas in de 71ste minuut via Kevin Grosskreutz het net te vinden.

Marvin Ducksch (83') en Roberto Lewandowski (90') zorgden dat Borussia met een respectabele 0-3 overwinning een ticket voor de volgende ronde behaalde. Ook sc Freiburg had moeite met een vierdeklasser. Pas in de verlening werd afgekend met TSG Neustrelitz. Het werd na 120 minuten 0-2 door treffers van Hendrick Zuck. Freiburg voetbalde vanaf de tachtigste minuut met tien man. 

1899 Hoffenheim heeft de eerste ronde van de DFB Pokal met gemak overleefd. De Bundesligaclub scoorde op bezoek bij SG Aumund-Vegesack liefst negen keer: 0-9. Alle goals vielen in de tweede helft. Roberto Firmino, Anthony Modeste, Sven Schipplock en Kai herdling scoorden elk twee keer.

Overige uitslagen:
SF Baumberg 1 - 4 FC Ingolstadt 04
Neckarsulmer SU 0 - 7 1. FC Kaiserslautern
Lippstadt 08 1 - 6 Bayer Leverkusen
Fortuna Köln 1 - 2 FSV Mainz 05
Magdeburg 0 - 1 Energie Cottbus
Bahlinger SC 1 - 3 VfL Bochum

[WK] Kromowidjojo pakt brons op 50 vlinderslag

Ranomi Kromowidjojo heeft haar derde bronzen medaille binnen tijdens de wereldkampioenschappen langebaan zwemmen in Barcelona. Op de 50 meter vlinderslag werd ze derde in 25,53, een persoonlijk record. Het was de eerste keer op een WK dat ze op deze afstand uit kwam. 

Het goud ging naar de Deense Jeanette Ottesen Gray(25,24) en het zilver ging naar Lu Ying uit China(25,42). Titelverdedigster Inge Dekker werd met 25,83 vijfde. 

Poetin beslist kwalificatie DTM-race

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag de kwalificatie van de DTM-race in Moskou beslist. Na drie van de vier kwalificatiesessies stond een overvlucht van de Russische leider gepland. Daardoor had de medische helikopter een vliegverbod gekregen en dus schrapte de organisatie het vierde deel om veiligheidsredenen.

Audi-coureur Mike Rockenfeller veroverde dankzij Poetin de poleposition. Zijn teamgenoot Mattias Ekström werd tweede voor BMW-rijder Augusto Farfus. Rockenfeller reageerde gelaten. "'s Lands wijs, 's lands eer." Ook Ekström lachte het incident weg. "Mij verrast weinig meer", liet de Zweed weten. "In Rusland of Moskou kunnen dit soort dingen gewoon."

De Duitse autosportbond DMSB gaf al aan dat een vliegverbod voor de medische helikopter tijdens de race op zondag uit den boze is. "Als we deze situatie morgen hebben, dan starten we de race niet."

Massa weer op schopstoel bij Ferrari

Felipe Massa moet weer vrezen voor zijn plaats bij Ferrari. De Braziliaan is gewaarschuwd door Ferrari-president Luca di Montezemolo dat hij beter zijn best moet doen. Zestien punten uit de laatste vijf races is niet voldoende voor de renstal uit Maranello.

De toekomst van Massa hing vorig jaar al lang aan een zijden draad, maar een sterk slot van het seizoen leverde hem een contract voor dit jaar op. De Braziliaan begon het seizoen 2013 sterk, maar is in de laatste races wat weggezakt. Nu moet de coureur weer gaan presteren, volgens Di Montezemolo die hierover met Corriere della Sera sprak.

"Felipe is een snelle coureur en een goeie vent. In de afgelopen dagen hebben we hem echter wel wat duidelijk gemaakt: zowel hij als het team moeten punten scoren. Later in het seizoen gaan we weer met elkaar om tafel en hakken we de knoop door of hij mag blijven of moet vertrekken."

Di Montezemolo sprak cryptisch over een eventuele komst van drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel die mogelijk teamgenoot kan worden van Fernando Alonso. "Vroeg of laat geeft iedere coureur een signaal aan Ferrari af, het is een droom die voor iedere kampioen werkelijkheid kan worden. Zelfs Ayrton Senna deed het. Zelfs al zouden er veel problemen zijn, dan hoort het vinden van coureurs daar in ieder geval niet bij. Fernando Alonso is een echte kampioen, zoals ik eerder al zij. Hij heeft het al bewezen en hij zal het zeer snel weer gaan bewijzen."

Dempsey keert terug naar de Verenigde Staten

Clint Dempsey verlaat Tottenham Hotspur en keert terug naar de Verenigde Staten. Tottenham meldt niet om welke Amerikaanse club het gaat, maar hoogstwaarschijnlijk vertrekt de 30-jarige middenvelder naar Seattle Sounders.

De 99-voudig Amerikaans international beleefde van 2006 tot 2012 zijn mooiste jaren in Engeland bij Fulham, met vijftig goals in 184 wedstrijden. Bij de Spurs moest hij vaak op de bank beginnen. De Texaan brak in eigen land door bij New England Revolution.

Uruguay-aanvoerder Lugano van PSG naar West Brom

Centrumverdediger Diego Lugano verruilt Paris Saint-Germain voor West Bromwich Albion. De transfervrije aanvoerder van Uruguay tekent een tweejarig contract, meldt de Premier Leagueclub.

PSG nam de 32-jarige Lugano twee jaar geleden over van Fenerbahçe, waar hij vijf seizoenen lang een belangrijke kracht was. In Parijs kreeg hij echter nauwelijks de kans zijn kwaliteiten te tonen. Vorig seizoen verdedigde de 85-voudig international een halfjaar lang op huurbasis de kleuren van Malaga.

'Berlijn Brandenburg weer duurder'

De nieuwe Berlijnse luchthaven Berlin Brandenburg Airport (BER) gaat mogelijk 400 miljoen euro meer kosten dan begroot. De totale rekening komt waarschijnlijk neer op 4,7 miljard euro. Dat meldt het Duitse tijdschrift Focus zaterdag aan de hand van een onderzoeksrapport.

Het terugdringen van geluidhinder, onverwachte bouwrisico's en het langere gebruik van de oude luchthaven Berlin Tegel zorgen voor de extra kosten. Een woordvoerder van de luchthaven doet het bericht van het tijdschrift af als "speculatie".

Het vliegveld, dat in 2010 al had moest worden geopend en 2,83 miljard euro moest kosten, wordt geplaagd door tegenvallers. Het is niet bekend wanneer het vliegveld kan worden geopend.

'Luchthaven Berlijn Brandenburg weer duurder'
'Luchthaven Berlijn Brandenburg weer duurder' (Foto: ANP)

Marokkaanse woede over vrijlating kinderverkrachter

De politie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat heeft met geweld een einde gemaakt aan een demonstratie bij het parlementsgebouw. Een paar honderd mensen protesteerden daar tegen de vrijlating van een Spanjaard die veroordeeld was wegens de verkrachting van elf kinderen. Er vielen 63 gewonden waaronder kinderen.

De Spanjaard kreeg gratie van koning Mohammed VI op verzoek van de Spaanse vorst Juan Carlos. Met hem werden nog eens 47 andere Spanjaarden die in Marokko vastzaten, op vrije voeten gesteld.

'Onze kinderen zijn verkracht. Hoe zit het met de wet?' gilde de menigte. Anderen riepen 'schaam je'. De politie gebruikte de wapenstok om de demonstranten weg te krijgen. Veel van de gewonden hadden bloedende hoofdwonden.

Amerikaanse acteur Michael Ansara overleden

De Amerikaanse acteur Michael Ansara is afgelopen woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dit heeft het vakblad Hollywood Reporter gisteren (plaatselijke tijd) gemeld.

De uit Syrië afkomstige Ansara verwierf bekendheid met zijn rol als indianenstamhoofd in de westernserie Broken Arrow. Later speelde hij een vechtrol in de science fiction-serie Star Trek.

Ansara was van 1958 tot 1974 getrouwd met Barbara Eden, in Nederland bekend door haar rol in de comedyserie I Dream of Jeannie met Larry Hagman.

Schoorel naar tweede kwalificatieronde San Marino

Thomas Schoorel is de eerste kwalificatieronde in het challengertoernooi in San Marino zaterdag succesvol doorgekomen. De als derde geplaatste Amsterdammer was Tristan-Samuel Weissborn met 3-6, 6-3 en 6-4 de baas. Zijn landgenoot Matwé Middelkoop moest eerder op de dag nog opgeven in het ministaatje.

Schoorel, de nummer 270 van de wereld, treft nu de Italiaan Federico Gaio (689). Mocht hij dat duel winnen dan moet hij nog een derde kwalificatieronde doorkomen voor hij het hoofdschema haalt.

Koeman: "Beetje druk kan nooit kwaad"

Ronald Koeman beseft dat het dit seizoen 'moeten' is voor Feyenoord. Na twee jaar van aansluiting bij de top, wordt er nu groot succes verwacht. "Ik hou daar wel van."

De selectie van Feyenoord is sterker dan de voorbije jaren. Alleen al in de defensie beschikt Koeman over vijf Oranje-internationals. Eentje zal dus de bank warm houden. "Wij hebben vijf verdedigers die international zijn, maar er zal er steeds eentje niet spelen", aldus Koeman.

Koeman benadrukt echter dat dat lang niet elke week dezelfde zal zijn. "Dat hoeft niets te zeggen over de zondag erna. Dan kan het goed zijn dat ik een week later een andere keuze maak." Miquel Nelom debuteerde in juni in het Nederlands Elftal, maar heeft op linksback concurrentie van Bruno Martins Indi, die op zijn buurt Joris Mathijsen in het centrum voor zich heeft.

Feyenoord begint het seizoen zondag op visite bij PEC Zwolle. Dan zal de club er meteen moeten staan, want de verwachtingen zijn opgeschroefd. "Mogen is definitief 'moeten' geworden bij Feyenoord", zegt de oefenmeester aan de vooravond van de start. "Ik hou daar wel van. Een beetje druk kan nooit kwaad."

Volgens Koeman is zijn club niet metee dé titelfavoriet. "Ik heb genoten van PSV deze week. De manier van spelen, al die jonge jongens. Dat heeft me positief verrast. Wij gaan met Feyenoord voor het hoogst haalbare. Absoluut. Maar het is een feit dat vooral Ajax en PSV meer mogelijkheden hebben."

Na Benzema is ook Torres aan de beurt

Fernando Torres krijgt komend seizoen alle ruimte om zijn kwaliteiten volledig te benutten. Chelsea-trainer José Mourinho wil dezelfde aanpak gebruiken als bij Karim Benzema.

Mourinho weet dat er veel kritiek is geweest op de Spaanse aanvaller. Desondanks maakt hij er geen geheim van dat Torres straks de spil vormt in het team, dat straks weer om de Engelse landstitel moet meestrijden.

"We weten allemaal dat Torres het in zich heeft", laat de coach weten aan Daily Mail. "We gaan niets aan zijn manier van spelen veranderen, want dat is onmogelijk. We passen de ploeg zo aan dat Torres op de top van zijn kunnen kan presteren."

Twee seizoenen geleden nam hij de verguisde Benzema bij de hand om hem tot een van de steunpilaren van Real Madrid te bombarderen. De Franse aanvaller kreeg aanvankelijk veel kritiek te verduren, maar groeide uit tot een gewaardeerde kracht met scorend vermogen.

Torres krijgt nu dezelfde kans als Benzema. De international van Spanje maakte zich niet populair in Engeland, door na zijn transfer van Liverpool naar Chelsea amper het net te vinden.

"Hij is geen kind meer", stelt Mourinho. "Hij is op een leeftijd gekomen waarop je iemand moeilijk kunt veranderen. Tegelijkertijd is hij een speler die enorm hard zijn best doet op de trainingen. De hele voorhoede raakt steeds beter op hem ingespeeld. Dat belooft wat voor de competitie. We moeten allemaal achter hem staan."

Torres vond in competitieverband vijftien keer het net sinds hij tweeënhalf jaar geleden van Liverpool overkwam. Daar had hij 82 wedstrijden voor nodig. In het shirt van zijn vorige werkgever trof hij in 104 wedstrijden 65 keer doel.

Tweet verwijderd vanwege Gaypride

Gaypride een feest van tolerantie? Cabaretier Menno Stam heeft daar inmiddels een andere mening over. Op last van de politie, die het twitterverkeer tijdens dit evenement scherp in de gaten houdt, heeft hij zijn tweet moeten verwijderen.

"Zo, straks lekker naar ‪#‎Artis, homo’s kijken. Of nee, aapjes…! Haal die twee nog altijd door elkaar. Echt nodig hoor, zo’n ‪#‎gaypride"

Dit was genoeg om de sterke arm der wet in beweging te laten komen. "We monitoren de boel omdat we de Gay Pride leuk willen houden. We begrijpen dat je cabaretier bent en dat het een grap is, maar we vrezen dat allochtonen meelezen en dit soort tweets misbruiken om rotzooi te trappen." Aldus de politie richting een verbouwereerde Menno. De cabaretier riskeerde een aangifte indien hij geen gehoor zou geven aan dit verzoek.

Menno is erg geschrokken en voelt zich geïntimideerd. Hij wilde gewoon naar Artis om slangen te kijken met zijn kinderen. Geeneens aapjes. Zijn 500 volgers hebben nog een expliciet berichtje gehad dat het verwijderde bericht een 'grap' betrof.

De Amsterdamse politie kan het verhaal bevestigen noch ontkennen en kan tot nu toe niets van het gebeuren in hun systeem vinden.

In oosten kans op regionale hittegolf

De kans op een regionale hittegolf is in delen van Nederland nog niet verkeken. Hoewel het zaterdag een stuk minder warm is dan vrijdag, is de temperatuur in het zuidoosten en oosten op of boven de 25 graden uitgekomen, meldt Meteo Consult zaterdag.

Onder meer in delen van Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg is er kans op een hittegolf. Als het zondag daar ook op of boven de 25 graden wordt en maandag het kwik met een zuidelijke stroming op of boven de 30 graden uitkomt, is daar sprake van een regionale hittegolf. Donderdag en vrijdag werd het in die delen van Nederland ook al tropisch warm.

Van een nieuwe landelijke hittegolf is geen sprake. In De Bilt werd de zomerse waarde van 25 graden niet gehaald. Om aan de definitie van een officiële hittegolf te voldoen moet de temperatuur in ieder geval vijf etmalen achtereen op tenminste 25 graden zijn uitgekomen, waarbij drie keer een waarde van tenminste 30 graden is bereikt.

Granollers volgt Haase op in Kitzbühel

Tennisser Marcel Granollers heeft zaterdag het ATP-toernooi in Kitzbühel gewonnen. De Spanjaard versloeg favoriet Juan Monaco met 0-6, 7-6 (3) en 6-4. Het was zijn vierde eindzege op een ATP-toernooi en zijn eerste van het jaar. Robin Haase, die in de halve finale zijn meerdere moest bekennen in Granollers, zegevierde de laatste twee jaar op het Oostenrijkse gravel.

De als tweede geplaatste Monaco leek zich in de eerste set op zijn gemak naar de eindzege te tennissen. Ook in de tweede set speelde de Argentijn sterk, maar moest hij de tiebreak aan Granollers (8) laten. Monaco stortte vervolgens in de beslissende set in en kon een 4-0 achterstand niet meer goedmaken.

25 agenten krijgen levenslang

Vijfentwintig Braziliaanse agenten zijn tot levenslang veroordeeld vanwege hun aandeel in het onderdrukken van een gevangenisopstand in oktober 1992. Daarbij stierven 111 gevangenen. Van de agenten waren er negen nog steeds in dienst. Ze zijn nu ontslagen.

Dit melden de Braziliaanse media. De opstand begon op 2 oktober 1992 nadat twee gevangenen in de Carandirugevangenis van Sao Paulo elkaar in de haren waren gevlogen. In het cellencomplex zaten tienduizend gevangenen.

Oproerpolitie onderdrukte de opstand hardhandig. In april werden al 23 politiemensen tot levenslang veroordeeld vanwege hun aandeel daarin. Er volgen nog twee processen tegen betrokken agenten.

Alle politiemensen beweerden alleen hun plicht te hebben gedaan. Daarnaast handelden ze uit zelfbescherming. De agenten kunnen pas in beroep gaan als alle processen klaar zijn. Dat zal begin 2014 zijn.

Baby uit bloedhete auto gehaald

Een vier maanden oude baby is vrijdag in Sappemeer uit een bloedhete auto gehaald. Omstanders hadden het kindje in de auto, die in de volle zon stond, zien liggen en waarschuwden de politie. De moeder, een 35-jarige vrouw, was boodschappen gaan doen en had volgens de politie haar kindje al ruim een halfuur in de auto achtergelaten.

Om het kind te bevrijden was een portierruit die op een kier stond naar beneden gehaald. Toen de moeder opdook, gaf zij na een gesprek met de politie aan dat zij fout was geweest. Ze moest van de agenten direct haar baby te drinken geven, wat ze deed. De baby verkeert volgens de politie in goede gezondheid. De agenten hebben de kwestie gemeld bij Jeugdzorg.

FOK!filmtip van de dag: Scream 4 (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Scre4m

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een film, die vanavond haar première krijgt op de Nederlandse televisie. Op Net5 is namelijk om 22.00 uur de film Scre4m van horrorpionier Wes Craven te zien. De film, die in Nederland verscheen onder de titel Scream 4, is het vierde deel in de succesvolle reeks rondom de gemaskerde moordenaar Ghostface.

Het is alweer tien jaar geleden dat Sidney Prescott (Neve Campbell) haar confrontatie met Ghostface ternauwernood wist te overleven. Sindsdien heeft ze in afzondering geleefd en een succesvol zelfhulpboek getiteld Out of Darkness geschreven. Als laatste stop in de promotietour keert Prescott terug naar het landelijke stadje Woodsboro, waar de gruwelijke moorden destijds plaatsvonden. Ze komt allemaal oude bekenden tegen, maar komt dan oog in oog te staan met de gemaskerde killer. Alle angst is in één klap terug.

Heerlijke film van de legendarische regisseur Wes Craven die in 1972 sterk debuteerde met de cultfilm The Last House On The Left en die sindsdien een grote hoeveelheid prima horrorfilms wist af te leveren. In Scream 4 zien we, naast bekende gezichten zoals Neve Campbell, Courteney Cox en David Arquette, ook nieuwkomers zoals Rory Culkin, Hayden Panetierre en Emma Roberts, waarmee Craven duidelijk laat merken dat de succesvolle trilogie, uit de negentiger jaren van de vorige eeuw, nog steeds niet aan populariteit heeft ingeboet. Wat Scream 4 vooral zo leuk maakt is het onvoorspelbare verhaal van de film.

Geen liefhebber van horror? Dan kun je ook gaan kijken naar bijvoorbeeld Jackie Chan in The Spy Next Door (Sbs6 -  20.00 uur), Point Break (Rtl7 - 20.00 uur), de fijne animatiefilm Flushed Away (Rtl8 - 20.25 uur), The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Veronica - 22.00 uur), Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten (Canvas - 22.10 uur), Money Train (Rtl7 - 22.30 uur) of de spannende Vlaamse misdaadfilm Ellektra (Canvas - 23.40 uur). Echte filmgekken kijken trouwens vannacht vanaf 01.15 uur naar BBC2 die maar liefst twee fijne horrorfilms op het programma heeft staan: Tom Shankland's The Children uit 2008 en daarna om 02.35 uur de klassieker Devils of Darkness uit 1965 van Lance Comfort.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

TV-imam deelt baby's uit

De Pakistaanse versie van The Price is Right geeft wel heel bijzondere prijzen weg. Winnende echtparen kunnen namelijk een baby winnen. Twee koppels hebben inmiddels een kinderzitje kunnen kopen.

In plaats van vragen die gaan over de kostprijs van een broodrooster, gaan de vragen bij Aman Ramazan, zoals de quiz heet, over de Koran. Het stel dat de meeste vragen weet te beantwoorden gaat naar huis met een baby. Tijdens de Ramadan heeft TV-imam al twee stellen gelukkig gemaakt met zo’n prachtige prijs. Critici spreken van een dieptepunt in de Pakistaanse televisie, maar Iman Ramzan Chhipa heeft het over een 'symbool van vrede en liefde'.

Volgens de TV-imam worden veel baby’s achtergelaten op straat en verscheurd door honden. Zijn medewerkers speuren de straten van Karachi af op zoek naar prijzen voor de show en zien dit als een goede oplossing voor een maatschappelijk probleem.

Een stel dat een baby wint, moet nog wel eerst even langs de rechter. Pakistan kent namelijk geen adoptiewet.

Zwaargewonde door ongeluk met gasfles

Een 49-jarige man uit Tiel heeft zaterdag ernstige brandwonden opgelopen bij een autobrand. De brand ontstond doordat vermoedelijk iets fout was gegaan toen de man een gasfles in de auto legde. De man had de fles leeg laten lopen om het voorwerp in te kunnen leveren voor de sloop, meldt de politie.

Het voorval vond rond het middaguur op de Beusichemstraat plaats. Omstanders hebben het slachtoffer onder een koude douche gezet. Desondanks bleek de man zware brandwonden te hebben opgelopen. Hij is naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht.

De politie sluit een misdrijf uit.

Onderzoek persoonscontroles Groot-Brittannië

Er komt een onderzoek naar de persoonscontroles, donderdag, in heel Groot-Brittannië. Volgens de Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie (EHRC) is daarbij mogelijk gediscrimineerd hetgeen in strijd is met de wet.

In het hele land werden bij treinstations personencontroles gehouden. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werden daarbij 160 mensen opgepakt waarvan 21 in Londen.

Minister Mark Harper (immigratie) ontkende bij de BBC dat er gediscrimineerd is. Volgens hem gebeurden alle controles op basis van verkregen informatie. Harper: "We houden niet zo maar mensen staande." De arrestaties noemde hij 'wettig en proportioneel'.

De EHRC doet onderzoek op basis van meldingen dat er bij de controle wel degelijk gekeken is naar etniciteit.

De leider van de extreemrechtse UKIP-partij die vecht voor minder immigranten in Groot-Brittannië, veroordeelde de controles. Nigel Farage noemde de actie 'totaal onaanvaardbaar'. "In sommige delen van dit land houden we elke persoon met een zwart gezicht aan. Dat is niet de Britse manier van dingen doen."

De BBC onthulde dat van de boetes die werkgever krijgen voor het in dienst nemen van illegale immigranten, mer dan twee derde de laatste vijf jaar niet is geïnd. Er werd voor tachtig miljoen pond aan boetes uitgeschreven; 25 miljoen daarvan werd binnengehaald.

De Britse regering is dit jaar een offensief tegen immigranten begonnen.

FOK!toen: Columbus naar Amerika

FOK!toen neemt je mee naar het zuiden van Spanje. Vandaag precies 521 jaar geleden vertrok Christoffel Columbus namelijk om Amerika te gaan ontdekken (en te denken dat het Indonesië is). De route:

Columbus' reizen, copyright vrijgegeven door maker Phirosiberia

Columbus begint Eerste Ontdekkingstocht
ZUID-SPANJE, 03-08-1492. Columbus ging met goedkeuring van koning Ferdinand van Aragón op zoek naar een westelijke route naar Azië. Daarbij nam hij de schepen Pinta en Niña mee, schipperde hij zelf het grootste schip Santa Maria en stuitte hij uiteindelijk stomtoevallig op de Caribische eilanden. Natuurlijk was Columbus niet de eerste Europeaan die Amerika aantrof: al 500 jaar eerder bouwden de Vikingen nederzettingen in wat nu Newfoundland is.  

Columbus maakte een aantal fouten: hij dacht dat de aarde een stuk kleiner was dan-ie echt is (dus moest hij verder varen dan verwacht) en toen hij op de Cariben stuitte was hij ervan overtuigd Japan, China of Indonesië aangetroffen te hebben. Dat zou hij tot zijn dood geloven. 

Amerika zou Columbia moeten heten
Waarom Amerika Amerika heet en niet Columbia, komt door de leugenachtige lapzwans Amerigo Vespucci. Die vervalste een scheepsjournaal van een eigenlijk nooit gevaren 'eerste' reis, zodat hij eerder het vasteland van Amerika ontdekt zou hebben dan Columbus. Dat was een leugen, maar tegen de tijd dat men dat wist, stond 'Amerika' al wereldwijd op de kaarten. Een uitgebreide uitleg van Amerigo's bedrog werd al eerder door FOK! uitgetypt en kun je hier lezen

Op 3 augustus vertrok Columbus richting Canarische Eilanden. Voor je referentiekader: in hetzelfde jaar, 1492, werden alle joden uit Spanje verbannen én werden de moslims definitief van het Iberisch schiereiland geschopt. In de nacht van 11 op 12 oktober werd door Columbus land ontdekt na al een week eerder grote zwermen vogels tegengekomen te zijn. Laten we eens kijken wat Chris zelf vertelt over de reis. Citaten komen uit zijn scheepsjournaal (dat vaak tussen ik, hij en zij switcht) en zijn brief aan Koning Ferdinand van Aragón (geschreven terugkomst op 15 februari 1493).

“De Koning, liefhebber en promotor van het Heilige Christelijke Geloof, vijand van de valse doctrine van Mahomet en van alle afgoderij en ketterij, zond mij, Christobal Colon, naar regio's van India om te zien hoe het er daar uitziet en om te kijken hoe hun bekering naar het Heilige Geloof het best kan worden aangepakt." Columbus werd geridderd tot 'Viceroy en Eeuwige Gouverneur van [alle] Eilanden en Landen' die hij mogelijk zou ontdekken. Op 3 augustus vaart hij naar de Canarische Eilanden.

Columbus aan boord, door Carl von Piloty

AMERIKA, 12-10-1492. Rond twee uur 's nachts op 11 kilometer afstand schreeuwde zeeman Rodrigo de Triana 'Land in zicht!' Men bleef er langzaam heen varen en wachtte tot de dag aanbrak.

Aan land, indianen bizar vriendelijk
AMERIKA, 12-10-1492 (tot begin '93). "'s Ochtends voeren ze een baai van het eiland in (...). Snel zagen ze naakte mensen. De Admiraal ging van boord met de koninklijke banier, zijn twee kapiteins met vlaggen. Zo op het strand staand zagen ze erg groene bomen en veel meertjes en een heleboel soorten fruit. De Admiraal riep [iedereen bij elkaar] om in ieders aanwezigheid het ontdekte eiland te claimen voor de Koning en Koningin. Hij stak de verplichte speech af en liet deze noteren. Al snel waren er veel inheemse inwoners van het eiland aan komen lopen.”

Columbus switcht naar de ik-persoon: “Ik besefte dat deze mensen beter in vrijheid konden worden bekeerd tot ons Heilige Geloof dan middels dwang, dit zodat ze vriendelijk zouden blijven. Sommigen gaf ik kleine dingetjes als glazen kralen. Ook gaf ik een hoop andere dingen van weinig waarde, waar ze zo blij mee waren dat ze meteen onze beste vrienden waren, hetgeen ons erg verwonderde.” "Ik verbood de bemanning afval als potscherven te ruilen. De indianen gaven namelijk -als wilden- werkelijk alles wat ze hadden weg."

“Later kwamen ze naar de schepen zwemmen waar ze ons papegaaien en balletjes katoen en speren en veel andere dingen cadeau deden en ruilden voor de kleine dingetjes die wij ze gaven zoals belletjes en kraaltjes. In het kort namen ze alles wat we aanboden aan, en gaven ze zelf bijzonder vrijmoedig allerlei dingen aan ons.”

'Ze zijn allemaal náákt! Zelfs de vrouwen!'
“De mannen en vrouwen hier zijn allemaal even naakt als toen hun moeders ze baarden, hoewel sommige vrouwen één plek afdekken met een blad, een plant of een geweven katoenen netje. Ze hebben geen ijzeren of stalen wapens, noch zijn ze ertoe uitgerust. Dat komt niet omdat ze niet goed gebouwd zijn of geen mooi postuur hebben, maar omdat ze werkelijk ongelooflijk timide zijn. Ze hebben alleen speren met een scherp stuk hout aan het eind vastgebonden."

"Ze gebruiken die speren echter niet. (…) Opnieuw komt dat omdat ze ongeneeslijk schuchter zijn. Als ze echter eenmaal zeker zijn van de zaak en hun angst kwijtraken, zijn ze zó bijzonder argeloos en vrijgevig met alles wat ze bezitten, dat je het moet zien om het te geloven. Ze weigeren niets van hun bezittingen te delen, als je het vraagt: integendeel."

Columbus aan land, door Gergio Delucio

Indianen denken dat Columbus God is
"Ze geloven nergens in en aanbidden niets. Ze geloven allemaal dat kracht en goedheid uit de hemel komen en waren er heilig van overtuigd dat ik, met deze schepen en mannen, uit de hemel was gekomen. Dankzij deze overtuiging werd ik overal ontvangen nadat ze hun schrik te boven waren. Het is niet het resultaat van domheid, want ze zijn erg intelligent. (…) Het komt doordat ze nog nooit aangeklede mensen of dit soort schepen hebben gezien."

"Op het eerste eiland nam ik meteen een aantal indianen met geweld mee, zodat ze van ons kunnen leren en wij van hen informatie kunnen vergaren. Ze begrepen ons al snel, via spraak en gebaren, en wij hen; ze waren heel dienstbaar. Degenen die ik meenam geloofden ook na veel gesprekken nog steeds dat ik uit de hemel kwam en riepen dat ook direct rond als we ergens kwamen. 'Kom, kom, bekijk de mannen die uit de hemel neerdaalden!' schreeuwden ze. Dus kwam telkens iedereen en waren ze direct gedwee, brachten ze voedsel en drinken mee, om het eerbiedig aan te bieden."

Columbus vindt kano's cool
“Ze kwamen naar het schip met een soort uitgehouwen boten, die ze uit de boomstam van één boom maakten, als één geheel. Dat werkte fantastisch want sommige boten waren zo groot dat er 70 of 80 indianen in pasten, elk met een eigen peddel. Andere waren kleiner, tot op éénpersoonsformaat. (…) Ze brachten opnieuw balletjes gesponnen katoen, speren, papegaaien en zoveel andere dingen dat het teveel moeite is om het allemaal op te schrijven.”

“Ik probeerde uit te vogelen of er ergens goud te vinden was. Ik zag namelijk dat één van hen een klein stukje goud in het gat in zijn neus had gestopt. Zo'n gat in hun neus hebben ze allemaal. Met gebarentaal wist ik uit te vogelen dat er een koning zuidelijk van het eiland woonde met enorme hoeveelheden goud.”

Columbus lyrisch over economische mogelijkheden
"Van indianen die ik al had meegenomen begreep ik (…) dat er een kilometer of 100 ten oosten een ander eiland lag, dat ik Hispaniola noemde. Ik volgde opnieuw de noordkust zoals ik bij Cuba deed. (…) Alle eilanden zijn vruchtbaar zonder grenzen en dit eiland al helemaal. Er zijn veel natuurlijke havens (…) en grote rivieren, hetgeen fantastisch is. "

"Het land ligt hoog. De bergen zijn allemaal majestueus en uniek, de duizenden soorten bomen zo hoog dat ze de lucht lijken aan te raken. Ze schijnen nooit hun blad te verliezen en dat geloof ik graa als ik zie hoe ze bloeiden als in Spanje in mei, (…) terwijl het al november was. (…) Hispaniola is een wonder. Zulke rijke aarde om in te zaaien en oogsten, om welk vee je ook wil op te telen, om steden en dorpen op te bouwen. (…) De meeste rivieren bevatten goud."

Columbus reist verder, verder, lijdt schipbreuk

Je hebt een indruk van het verslag en de brief kunnen krijgen – de rest is hieronder de vinden. Ook de níet verzonnen verslagen van Amerigo Vespucci, alle reizen vanaf zijn tweede reis, kortom, zijn zeer de moeite waard. Het ironische is dat men in een pre-kapitalistisch Europa vooral denkt aan winst: waar is het goud? Waar is de nootmuskaat? Waar vinden we peper? Alles lieten ze aan de indianen zien en veel dingen werden netjes aangewezen.

Het treurige is dat de gewelddadige rest van de geschiedenis, die pijnlijk bekend is, al bij deze eerste reizen begon: het grootste deel van de inheemse bevolking van Amerika stierf in de honderd jaar erna door Euraziatische ziektes, veroveringstochten, oorlogen en slavenhandel.

Kinderlijk ontzag voor al dat nieuws
De verslagen zijn daarom héél erg dubbel. Enerzijds zien mannen als Vespucci en Columbus overal mogelijkheden tot kerstening, winst en slavernij. Anderzijds is hun verwondering over al dat prachtige onontdekte land, die unieke volkeren en de vriendelijkheid van de indianen haast kinderlijk te noemen. Alsof je een fictief ontdekkingsverhaal voor kinderen leest, maar dan in het echt. Ze wisten letterlijk niet wat ze zagen.

Toch begon de slavenhandel effectief al bij dat eerste Columbustripje waar hij enkele eilanden (waaronder Cuba en Hispaniola, door de indianen Haíti genoemd) aandeed, zijn schip de Santa Maria vast liet lopen op een zandbank, om uiteindelijk zoals beloofd alsnog een stel indianen naar huis mee te nemen. De meesten stierven onderweg aan Europese ziektes.

Kostbare mislukking door slavernij goed te maken
Columbus liet een man of 40 achter om een legerbasis op Hispaniola te stichten. Een jaar later zou hij alweer terug zijn in Amerika voor nog veel meer ontdekkingen. Hij vertelt de koning dat hij veel te weinig tijd kreeg om alles goed te bekijken maar dat het erop leek dat alleen Cuba al veel groter was dan Engeland en Schotland samen. 

Achteraf kunnen we stellen dat de reis toch behoorlijk mislukte. Hoewel Amerika werd ontdekt weigerde Columbus dat te erkennen als een mogelijkheid. Hij zat vast in het al duizenden jaren bestaande wereldbeeld van één (Grote) oceaan tussen China en Europa. Zijn missie om een snelle route naar China te vinden liep dus op niks uit. Als buit nam hij geen scheepsruimen vol kruiden en zijde mee, maar een paar indianen (waarvan het grootste deel onderweg stierf) en wat waardeloze houten speren.

Daarnaast verloor hij zijn grootste schip. Het was kortom een enorm financieel verlies voor de koning. Columbus stelde voor om het verlies goed te maken met slavernij. Hij kon zo vaak als mogelijk met zoveel schepen mogelijk naar het nieuwe land varen om er slaven te halen. Koningin Isabella van Castilië, de vrouw van Ferdinand van Aragón, weigerde dit echter, opnieuw een klap in het gezicht van Christoffel.

Uiteindelijk zouden er meer slaven náár Amerika vertrekken dan ervandaan gehaald worden. Men dacht destijds dat Afrikanen betere werkkrachten waren dan inheemse Amerikanen.

Tot slot: waarom deels Portugees en deels Spaans?
In 1494 sloten de twee dominante zeemachten van die tijd in het Verdrag van Tordesillas af dat Portugal alles ten óósten van een bepaalde lijn mocht hebben, Spanje de rest ten westen.

De lijn liep zoals je al vermoedt dwars door hedendaags Brazilië (ter hoogte van São Paolo en Brasilia), al was het vasteland ten tijde van het verdrag nog niet ontdekt (dat gebeurde vier jaar later pas). Tevens snoepte Portugal een vrij groot gebied ten westen van de lijn van Spanje af (tegenwoordig west-Brazilië).

Lezen:
Verslag Columbus
Brief Columbus aan Koning van Spanje
Verslag Vespucci (LET OP: zijn volledige 'eerste reis' is verzonnen. De andere drie vonden wel echt plaats.)
Uitleg “'Amerika'? Niet 'Columbia'?”

Luisteren:


Mister Christopher Columbus sailed the sea without a compass

When his men began a rumpus, up spoke Christopher Columbus:

“There is land somewhere, until we get there
We will not go wrong, if we sing, "swing a song"
Since the world is round we'll be safe and sound
'Til our goal is found, we'll just keep rhythm bound

Soon the crew was makin merry
Then came a yell, "Let's drink to Isabelle,
Hum, bring the rum, Ho Hum"

No more mutiny, what a time at sea
With di-plo-ma-cy Christy made his-to-ry

Twitterbaas betreurt bedreigingen

De Britse algemeen directeur Tony Wang van Twitter heeft persoonlijk excuses aangeboden aan vrouwen die zijn bedreigd via de berichtenservice. De politie doet onderzoek naar acht aanklachten van bedreigingen. Dat meldden Britse media zaterdag.

De vrouwen zijn bedreigd met onder meer bomaanslagen en verkrachtingen. "Het is onacceptabel in de echte wereld en onacceptabel op Twitter", aldus Wang. Volgens de directeur moet iedereen zich veilig kunnen voelen op de sociale netwerksite.

Naar aanleiding van bedreigingen op Twitter zijn in het Verenigd Koninkrijk twee personen gearresteerd.

De Nederlandse columnist Ebru Umar kreeg deze week nog duizenden dreigtweets nadat ze Mohamed een 'dooie kerel' had genoemd. Die dreigementen leken vrijwel uitsluitend afkomstig van dyslectische moslimkinderen.

Britse baas Twitter betreurt bedreigingen
Twitterbaas betreurt bedreigingen (Foto: ANP)

'Been aast op Feyenoord-fenomeen'

Trainer Mario Been wil deze zomer een extra spits aan de selectie van Racing Genk toevoegen. De Nederlander heeft zijn oog laten vallen op John Guidetti. Het Zweedse talent kampt bij Manchester City met hevige concurrentie.

Door een virusinfectie kwam de aanvaller afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe en deze zomer kreeg de goaltjesdief er met Stevan Jovetic, Jesus Navas en Alvaro Negredo nog drie concurrenten van wereldklasse bij. Het is dus goed mogelijk dat de Premier League-club de spits wederom wil verhuren.

Been toonde eerder deze transferperiode interesse in Thorgan Hazard en Aleksandar Mitrovic. Nu lijken de Belgen hun pijlen te richten op Guidetti. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Zowel de 21-jarige international als de trainer van de Belgische ploeg heeft een verleden bij Feyenoord.

In het seizoen 2011/12 speelde de jongeling op huurbasis in Rotterdam. In de Kuip werd Guidetti een fenomeen. Hij maakte twintig doelpunten in 23 Eredivisieduels. Hij scoorde onder andere een hattrick in het thuisduel tegen landskampioen Ajax.

Dood echtpaar Exloo mogelijk misdrijf

De politie tast in het duister over de dood van een 77-jarig echtpaar uit het Drentse Exloo. Hun levenloze lichamen werden afgelopen zondagavond in hun woning aan de Bosrand gevonden, maar wat de doodsoorzaak is, is tot op heden onduidelijk. Ook sectie heeft geen eenduidige doodsoorzaak opgeleverd. Mogelijk is sprake van een misdrijf, meldt de politie zaterdag.

Agenten vonden het dode echtpaar nadat hun kinderen hadden aangegeven ongerust te zijn over hun ouders. Hoewel bij twee onderzoeken aan de lichamen van beide slachtoffers geen sporen van een misdrijf werden gevonden, kwamen gedurende het onderzoek wel enkele 'verdachte omstandigheden' naar voren, aldus de politie. Daarop werd besloten tot sectie op de lichamen.

De politie gaat door met het onderzoek in een poging de zaak op te helderen en stelt rekening te houden met diverse scenario's, waaronder een misdrijf. De komende tijd wordt onder meer een buurtonderzoek gehouden en wordt verder sporenonderzoek in en bij de woning gedaan.

Middelkoop geeft op in San Marino

Tennisser Matwé Middelkoop heeft de eerste kwalificatieronde van het challengertoernooi in San Marino niet overleefd. De Leerdammer, de mondiale nummer 313, gaf zaterdag in de tweede set op tegen Mate Pavic (360). Het stond toen 6-4 en 2-0 in het voordeel van de Kroaat.

Middelkoop werd afgelopen week op het challengertoernooi van Segovia ook in de eerste ronde uitgeschakeld. In San Marino komt zijn landgenoot Thomas Schoorel later zaterdag nog in actie.

Zieke Kruijswijk start niet meer in Ronde van Polen

Steven Kruijswijk verschijnt zaterdag niet aan de start in de afsluitende tijdrit in de Ronde van Polen. De Belkin-renner is afgelopen nacht ziek geworden, meldt hij via Twitter. "Hopelijk is het maar voor een dag."

De renner uit Nuenen stond 26e in het algemeen klassement. Zijn landgenoot Pieter Weening, die zesde staat, hoopt in de 37 kilometer lange tijdrit naar Krakau nog te klimmen in het klassement.

Eriksen belooft niets: "Ik wacht af"

Christian Eriksen is voorlopig nog Ajacied, maar kan niet beloven dat hij sowieso blijft. Dat zei hij vrijdag, na de 3-0 zege op Roda JC. "Ik wacht af wat er nog gaat komen."

Begin deze zomer werd Eriksen nog aan een groot aantal clubs gelinkt. De namen van Borussia Dortmund en Liverpool vielen het meest. Een avontuur bij Dortmund zag de middenvelder wel zitten, maar de Duitsers kozen voor Henrikh Mkhitaryan van Shakhtar Donetsk.

Daarna werd het rustiger rond Eriksen, die dus mogelijk nog een jaar bij Ajax blijft. In dat geval zou hij moeten bijtekenen om niet volgend jaar transfervrij weg te lopen. De speler zelf wacht de ontwikkelingen rustig af, zei hij na de wedstrijd tegen Roda JC tegen de NOS.

"De vragen over een transfer blijven maar komen. Ik kan er wel op antwoorden, maar toch ook niet. Ik zit in een andere positie dan Siem de Jong, ik zit in mijn laatste jaar. ik wacht af wat er nog gaat komen. Als er niets komt vind ik het niet erg om bij Ajax te blijven."

'Russische clubs willen Tadic'

Na Nacer Chadli, Douglas en Leroy Fer is de leegroof bij FC Twente mogelijk nog niet ten einde. Clubs uit Rusland lonken naar aanvaller Dusan Tadic.

Tadic is zo'n beetje de laatst overgebleven sterspeler in Twente, maar het is niet ondenkbaar dat ook hij de club nog zal verlaten deze zomer. Vanuit Rusland bestaat volgens De Telegraaf officiële belangstelling voor de Serviër. Zijn management geeft aan op de hoogte te zijn van interesse van Dinamo Moskou.

Dinamo zou twaalf miljoen willen betalen voor Tadic. Twente-voorzitter Joop Munsterman liet eerder al weten alleen een vertrek van de aanvaller te overwegen als het enorme bedrag van vijftien miljoen euro wordt neergeteld. In de omgeving van Tadic wordt uitgegaan van een zomertransfer.

Dinamo is niet de enige club met belangstelling. Ook Zenit Sint-Petersburg en CSKA Moskou zouden wel oren hebben naar zijn komst. Bij die clubs zou hij vooral hoog op het lijstje staan van stand-ins, als er een speler wegvalt. Tadic verruilde een jaar geleden FC Groningen voor Twente.

Aanhang Berlusconi dreigt

Partijgenoten van de donderdag veroordeelde oud-premier van Italië, Silvio Berlusconi, eisen genade voor hun leider. Zo niet dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Parlementariërs van Berlusconi's Partij voor het Volk der vrijheid (PDL) kwamen vrijdag bijeen. Berlusconi werd donderdag door het Hof van Cassatie veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking.

De Italiaanse media hebben bericht dat diverse kamerleden van de PDL hun ontslag hebben aangeboden uit protest tegen het vonnis. Ze zouden dat ook schriftelijk bij president Giorgio Napolitano gedaan.

De PDL steunt het kabinet van premier Enrico Letta. Indien de PDL die steun intrekt, is de regering verloren.

PDL-coördinator Sandro Bondi eiste herstel van de politieke vrijheid voor Berlusconi. De PDL-voorman dreigt een uitsluiting van vijf jaar uit elk politiek ambt. Het Hof van Cassatie heeft de rechtbank van Milaan echter gevraagd die termijn opnieuw te bezien.

Bondi dreigde met 'een vorm van burgeroorlog met onvoorspelbare uitkomsten' als er geen eerherstel voor Berlusconi komt.

Martins Indi: "Ik ga niet weg bij Feyenoord"

Bruno Martins Indi kan niet vaak genoeg bevestigen dat hij bij Feyenoord blijft. De jonge verdediger heeft veel vertrouwen in het nieuwe seizoen.

Martins Indi, die een jaar geleden debuteerde in het Nederlands Elftal, had vorig seizoen even een dipje bij Feyenoord. Dat had veel te maken met het feit dat hij linksback moest spelen. Ook komend seizoen zal hij vermoedelijk niet in het centrum staan, maar toch heeft hij zin en vertrouwen.

Indi schermde met belangstelling, die niet concreet werd, maar zal nu hoe dan ook bij Feyenoord blijven. "Ik ga niet weg. Ik ga niet weg bij Feyenoord", zegt de verdediger tegen Algemeen Dagblad. Het grote talent liet afgelopen seizoen meerdere keren blijken dat hij een transfer wel zag zitten.

"Vorig seizoen heb ik een tijdje een dipje gehad. Ik was niet blij met mijn positie als linksback, buiten het veld speelden er dingen waardoor ik soms werd afgeleid. Dat is nu anders. Ja, ik ben rustiger in mijn hoofd. Ik ben volledig gefocust op Feyenoord."

Gesprekken met zijn zaakwaarnemer Rodger Linse en trainer Ronald Koeman deden hem goed. Of het ook wat voor zijn positie in het elftal verandert, moet worden afgewacht. "Ik speel nog steeds het liefst centraal, maar ik heb een heel goed gevoel over dit seizoen", zegt Martins Indi.

Jack White ontkent bedreigen ex-vrouw

Jack White ontkent dat hij een bedreiging vormt voor zijn ex. De rocker kreeg eerder deze week een straatverbod opgelegd nadat zijn ex Karen Elson beweerde door hem te zijn bedreigd.

Elson legde een e-mail van White voor aan de rechter. Daarin laat de 38-jarige rocker doorschemeren niet blij te zijn met de scholing van zijn kinderen en haalt hij uit naar zijn rivaal Dan Auerbach van The Black Keys. Volgens Elson stuurt White geregeld grove e-mails, ook zou hij driftbuien hebben en de moeder van zijn twee kinderen uitschelden.

White diende vrijdag papieren in bij de rechtbank waarin hij de beschuldigingen van zijn ex ontkent. Volgens de frontman van het opgeheven The White Stripes hadden hij en zijn vrouw afgesproken de scheiding buiten de rechtszaal op te lossen. Door scheidingspapieren in te dienen, heeft Elson die mondelinge overeenkomst gebroken. White heeft de rechter gevraagd voorlopige afspraken over de voogdij te maken.

De rocker trouwde in 2005 met de nu 34-jarige Elson. De twee leerden elkaar kennen tijdens clipopnamen van The White Stripes. White en Elson, een model en zangeres, hebben twee kinderen, dochter Scarlett Teresa van 7 jaar en zoon Henry Lee van 5 jaar.

SP bezorgd over doorspelen gegevens Vodafone

Het kabinet moet ingrijpen als het klopt dat Vodafone telefoongegevens deelt met buitenlandse geheime diensten. "Ik wil weten of de regering dit wist en wat er aan wordt gedaan", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak zaterdag. Hij wijst erop dat alle overheidsmedewerkers en Kamerleden door een aanbesteding gebruikmaken van Vodafone.

De Süddeutsche Zeitung en de Britse krant The Guardian hebben onthuld dat de Britse geheime dienst GCHQ in het diepste geheim samenwerkt met bedrijven als Vodafone. De GCHQ krijgt telefoongegevens, emails en het Facebookgebruik van individuele klanten van de bedrijven.

"Als ik bel met een klokkenluider, kan dat zomaar een medewerker van een geheime dienst zijn. Die moet er van op aan kunnen dat zijn identiteit niet wordt onthuld als hij mij belt."

Het is volgens Van Raak de vraag of het helpt om naar een andere provider over te stappen. "Elk telefoonverkeer kan worden nagetrokken. Het is zo ver gekomen omdat de regering nooit een protest heeft laten horen. Het is oorverdovend stil. We moeten de machtsverhouding herstellen door dit af te keuren want zolang dat niet gebeurt trekken de Amerikanen zich nergens wat van aan."

Van Raak heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Ik heb ze gemaild via mijn Vodafonetoestel, dus de geheime diensten weten er inmiddels ook wel van."

Acht doden bij aanslagen Irak

Bij vier verschillende aanslagen in Irak zijn minstens acht doden en zeven gewonden gevallen. In Mosul schoot een onbekende twee politiemensen dood. In Tikrit was een bermbom verantwoordelijk voor de dood van een vader en zijn zoon.

In Bagdad ontplofte een bom bij een winkel. Daar stierven twee mensen, zeven raakten gewond. Ook in Bagdad overleden twee mensen door een bom die waarschijnlijk bedoeld was een passerende politiepatrouille te treffen.

Weer oproep vertrek Morsi-aanhang

Als de aanhangers van de verdreven Egyptische president Mohammed Morsi hun zitacties beëindigen kan de Moslimbroederschap weer een normale rol in het politieke proces gaan spelen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken gezegd. ''Als jullie geloven dat jullie acties de overwinning van de Broederschap zullen garanderen; het is juist een veilig vertrek dat de Broederschap zijn rol in het politieke proces terugbrengt'', aldus Hany Abdel-Latif.

Egyptische media meldden dat de aanhang van Morsi in Caïro een derde zitactie is gestart. Vrijdagnacht kwam het tot botsingen met de politie bij het mediacentrum. Er vielen 23 gewonden. De politie pakte 31 Morsifans op. In het mediacentrum zitten de meeste private tv-zenders. Volgens de Morsi-aanhang zijn de werknemers bevooroordeeld.

Cort Nielsen wint in Denemarken, Ligthart derde

De thuisrijdende Magnus Cort Nielsen (Cult Energi) heeft zaterdag zijn tweede etappe gewonnen in de Ronde van Denemarken. Pim Ligthart (Vacansoleil) werd knap derde, twee plekken voor Belkin-renner Wilco Kelderman. Cort Nielsen was in de openingsrit ook al de beste.

Sonny Colbrelli pakte de tweede plek in de ochtendetappe. Later zaterdag staat er een tijdrit van iets meer dan twaalf kilometer op het programma. Matti Breschel, die ook al twee ritten op zijn naam schreef, blijft de leiderstrui dragen. Kelderman staat vierde op zestien seconden van de Deen.

'Deel kruis van Jezus gevonden'

Het wordt een beetje flauw, maar voor de zoveelste keer is er een stukje van het kruis gevonden waarop Jezus vastgenageld zou zijn geweest. Deze keer valt de eer toe aan een vondst in de Balatlarkerk in Turkije.

Tijdens opgravingen in de kerk uit de zevende eeuw, vonden zogenoemde archeologen een stenen kistje waarin zich duidelijk 'heilige' voorwerpen bevonden. Ook kunnen deze voorwerpen om een of andere reden direct gekoppeld worden aan Jezus Christus. Het hoofd van het archeologisch team: “We vonden een heilig ding in een kistje. Het was een deel van een kruis. En we denken dat het hier het kruis van Jezus betreft. Het kistje is erg belangrijk voor ons, het heeft een geschiedenis en is het meest belangrijke ding dat we tot nu toe hebben opgegraven.”

Hoe het team aan zijn bevindingen komt, wordt verder niet duidelijk gemaakt.

Er zijn wel meer kerken die stukjes kruis en heilige voorwerpen denken te hebben, hoewel wetenschappers hier vraagtekens bij zetten. Johannes Calvijn zei hier ooit het volgende over: "Wanneer alle stukjes verzameld zouden worden, waarvan men claimt dat het ooit onderdeel van het kruis van Jezus was, dan zou je een aardige scheepslading hebben."

Wat er echt gebeurd is met het kruis is niet bekend, maar de moeder van de Romeinse keizer Constantijn, de heilige Helena, was ervan overtuigd het kruis te hebben gevonden te Jeruzalem in de derde eeuw. Dit nadat ze eerder al het graf van Jezus gevonden had en de resten van de drie wijzen uit het oosten mee naar Constantinopel genomen had. De vindplaats van het kruis was haar trouwens in een ‘heilige droom ‘ aangewezen.

Vlakbij de kerk zijn ook de resten van een Romeins bad gevonden en zo’n 1000 lijken. Men doet al vanaf 2009 opgravingen op die plek, dus een 'succesje' komt wel erg goed uit.


Beelden van het kruisgebeuren

[Upd] Man van dak Strafhof gehaald

Een man staat al sinds vrijdagavond half tien op het dak van het Internationaal Strafhof. Hij dreigt naar beneden te springen. De politie kon zaterdag niets zeggen over de identiteit en beweegredenen van de man. "Er zijn in elk geval geen aanwijzingen voor een politiek motief", aldus een woordvoerster.

Onderhandelaars van de politie praten op de man in om hem naar beneden te krijgen. Het is niet bekend hoe lang hij nog op het dak blijft. Ook is onduidelijk hoe hij op het dak is gekomen.

Update 14.01 uur
Het Parool meldt dat het om een medewerker van het Strafhof gaat, die na circa 16 uur door de politie is overmeesterd. Hij zou tot een zeer kleine groep met toegang tot het dak behoren, en door persoonlijke motieven zijn gedreven.

Duitse spaarder 'verliest' 14 miljard in 2013

De lage rente en de relatief hogere inflatie spelen de Duitse spaarders parten. Hun spaargeld verliest dit jaar naar schatting per saldo 14 miljard euro aan koopkracht, ondanks de rente die wordt bijgeschreven.

Dit bleek zaterdag uit een studie van de Duitse Postbank. De inflatie bedroeg in juli 1,9 procent, spaarders krijgen doorgaans minder dan 1,5 procent rente. Volgend jaar kan het 'verlies' oplopen tot 21 miljard, omdat naar verwachting de inflatie stijgt terwijl de spaarrente laag blijft.

Wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen uitgeschakeld

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn op het EK beachvolleybal niet doorgedrongen tot de kwartfinale. De wereldkampioenen gingen zaterdag in Klagenfurt tegen het Duitse duo Jonathan Erdmann/Kay Matysik in drie sets onderuit: 33-31, 17-21 en 15-11. De Nederlanders zijn als negende geëindigd.

Brouwer en Meeuwsen kroonden zich vorige maand verrassend tot beste van de wereld in Polen. Het duo had het op het EK echter in de groepsfase al moeilijk. Via een beslissende tussenronde plaatsten de twee zich vrijdag toch nog voor de achtste finales.

Met Jan Stiekema en Christiaan Varenhorst werd het laatste Nederlandse duo op het toernooi uitgeschakeld. Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs uit Letland waren de twee met 28-26, 21-14 de baas.

Aanslag op consulaat India in Afghanistan

Bij een mislukte aanslag op het Indiase consulaat in de Afghaanse stad Jalalabad zijn minstens negen doden en 24 gewonden gevallen. Drie drie aanvallers zijn door de politie gedood.

De mannen reden met een auto naar het consulaat. Twee van hen stapten uit. Toen politiemensen ontdekten dat zij bomgordels droegen, openden de agenten het vuur op hen. Daarop liet de derde man in de auto een bom ontploffen.

De medewerkers van het consulaat bleven ongedeerd.

De Taliban ontkenden meteen iets met de aanslag te maken te hebben gehad. In Pakistan bestaat veel weerstand tegen wat men 'de Indiase toenadering' tot Afghanistan noemt. Veel Pakistani beschouwen India als aartsvijand.

West-Duitsland in finale '74 mogelijk niet schoon

De West-Duitse voetballers gebruikten tijdens de gewonnen WK-finale van 1974 tegen Nederland mogelijk doping. Dat valt te lezen in een rapport van de Berlijnse Humboldt-universiteit dat in handen is gekomen van de Süddeutsche Zeitung. Volgens het onderzoek financierde de overheid een wijdverspreid dopingprogramma in de West-Duitse sport.

Of voetballers van het nationale team tijdens de succesvolle WK's in de jaren zeventig, tachtig en negentig verboden middelen gebruikten, is niet duidelijk. De onderzoekers concluderen wel dat West-Duitse voetballers amfetamine tot zich namen. Of het ook om internationals ging is onbekend.

De WK's van 1954 en 1966 werden eerder al genoemd als toernooien waarin West-Duitsland doping zou hebben gebruikt. In 1954 veroverde het land zijn eerste wereldtitel.

De onderzoekers stellen dat sinds het begin van de jaren zeventig in veel verschillende sporten systematisch doping werd gebruikt. Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 1976 werden op grote schaal verboden middelen gebruikt. Experimenten met anabole steroïden, testosteron en EPO waren daarnaast niet ongewoon. Bij atleten waren anabole steroïden populair.

Op hoe grote schaal er precies werd gebruikt en hoeveel de overheid uitgaf aan het dopingprogramma is echter niet duidelijk.

Het systematische dopinggebruik begon volgens het onderzoek met de oprichting van het Bondsinstituut voor Sportwetenschap in 1970. Politici zouden, onder meer vanwege de Olympische Spelen in 1972 in München, vervolgens aan hebben gezet tot dopinggebruik.

In het rapport valt te lezen dat dopingcontroles doelbewust werden omzeild. Ook zouden de West-Duitse sportbond en het West-Duitse olympisch comité hebben nagelaten de testresultaten van betrapte sporters openbaar te maken. Daarnaast zouden sportartsen er niet voor zijn teruggedeinsd om minderjarigen doping te laten gebruiken.

Justitie Duitsland onderzoekt geheime diensten

Justitie in Duitsland is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Duitse geheime diensten. Aanleiding vormen onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA, en de samenwerking daarbij met Duitse geheime diensten.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Justitie heeft de geheime diensten en de ministeries waaronder zij vallen nu eerst om informatie gevraagd. Dat is gebeurd op basis van een artikel in het wetboek van strafrecht dat gaat over de activiteiten van geheime diensten ten nadele van Duitsland.

De Süddeutsche Zeitung en de Britse krant The Guardian hebben onthuld dat de Britse geheime dienst GCHQ in het diepste geheim samenwerkt met bedrijven als Vodafone. Zij deden dat op basis van informatie verkregen van Snowden.

DE GCHQ krijgt telefoongegevens, emails en het Facebookgebruik van individuele klanten van de bedrijven. Behalve Vodafone doen ook British Telecom (BT) en het Amerikaanse Verizon daaraan mee.

Amsterdam stroomt vol met toeschouwers Canal Parade

De binnenstad van Amsterdam stroomt gestaag vol met bezoekers die uitkijken naar de Canal Parade. De veelal in het roze uitgedoste toeschouwers hebben zich al opgesteld op de kades langs de grachten die de botentocht aandoet.

Buiten het zicht van de dagjesmensen werden in de ochtend de laatste voorbereidingen getroffen. Op een boot die was aangemeerd aan de Hoogte Kadijk nam een groep deelnemers onder luide muziek en aanmoediging de danspasjes nog eens door.

De Canal Parade geldt als het hoogepunt van de Gay Pride Amsterdam, het jaarlijkse emancipatiefeest voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Met het thema Reflect wil de organisatie dit jaar aandacht vragen voor de sociale acceptatie en mensenrechten van minderheden in het buitenland.

De politie verwacht dat enkele honderdduizenden mensen de tachtig boten voorbij zien komen.

Van Basten is situatie Heerenveen beu

Marco van Basten heeft genoeg van de bestuurlijke situatie bij sc Heerenveen. Na weken van zwijgen, trekt de trainer voor het eerst zijn mond open.

Van Basten heeft geen goed woord meer over voor de gang van zaken in Friesland. Over het beleid van voorzitter Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma liet hij zich tot nu toe nog niet uit. Inmiddels geeft hij aan Hansma het liefst vandaag nog te zien terugkeren.

De Telegraaf schrijft dat Van Basten een bijtende indruk maakte. Met zijn roep om de terugkeer van Hansma, vaart Van Basten tegen de richting in die Gaston Sporre, de nieuwe directeur, Riemer van der Velde en Foppe de Haan hebben ingezet.

"Het is nu elk jaar hetzelfde zo’n beetje, hè", zei Van Basten op de persconferentie. "Vorig jaar was er ineens geen geld, terwijl we toch wel wat binnenkregen. Dit jaar hoor ik plotseling weer hetzelfde liedje. Niets is mogelijk, hoor ik dan. Dat terwijl mij vorig jaar nog werd gezegd dat 50% van alle inkomsten kon worden geherinvesteerd."

Mourinho: "Ik vroeg Real om Bale'

José Mourinho heeft vorig seizoen getracht Gareth Bale naar Real Madrid te halen. "Het was niet mogelijk." Bale vertrekt mogelijk deze zomer alsnog van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. "Ik vroeg de club vorig seizoen om hem te kopen. Maar het was niet mogelijk", aldus Mourinho in gesprek met ESPN.

"Het lijkt dit seizoen te gebeuren, dus ik ben blij voor hen." Mourinho laat merken een fan te zijn van Bale. "Ze hebben een fantastische speler, maar er is wel druk om te bewijzen dat hij een dergelijke investering waard is." Bale gold de laatste seizoenen als de absolute ster van de Spurs, terwijl hij kort na zijn komst nog als flop werd aangemerkt.

"Ik denk dat hij eenvoudig een plaats in mijn team had kunnen opvullen, gezien de manier waarop mijn Real Madrid speelde", gaat de oefenmeester verder. "Ik weet niet hoe Carlo Ancelotti er nu over denkt. Maar hij is een ervaren coach. Hij zal het beste uit hem halen."

Jantje Smit zou hoofdrol weer krijgen

Regisseur Ate de Jong heeft geen spijt van zijn besluit Jantje Smit een hoofdrol in zijn film Het Bombardement te geven. De Volendammer maakte zijn speelfilmdebuut in de film, die volgen velen flopte. "Ik zou hem weer kiezen", vertelt De Jong zaterdag in een interview met De Volkskrant.

"Ik vind dat Jan het geweldig gedaan heeft", vindt de regisseur. "Ik denk alleen niet dat Jan het een tweede keer zou doen." De in december verschenen film Het Bombardement werd niet alleen bekritiseerd vanwege het plot, dat een slechte imitatie van Titanic zou zijn, ook Jantje Smit kreeg behoorlijk wat kritiek op zijn acteerwerk. Jantje Smit kan namelijk absoluut niet acteren.

De Jong geeft toe dat hij meer had verwacht van Het Bombardement. "De recensies konden me niet schelen. Ik vind critici over het algemeen miezerige zielepieten, zonder veel levensallure. Maar naar het publiek toe heb ik wel gefaald. Er zijn nog tweehonderdduizend mensen geweest, het is niet zo dat niemand de film heeft gezien. Maar ik had er zeker een half miljoen verwacht."

Kritisch kijken naar Het Bombardement kan De Jong nog niet. "Ik heb nog niet de emotionele afstand die daarvoor nodig is. Er zit iets in de film wat niet juist is, maar het is nog heel moeilijk voor mij om dat te analyseren." Mogelijk mist de film 'een zekere moderniteit', geeft De Jong toe. Desondanks vindt hij Het Bombardement een succes. "Ik ben ervan overtuigd dat het absoluut een goede film is. Maar hij is gestigmatiseerd."

'Benfica switcht van Matavz naar Toivonen'

Benfica weet wie er moet komen als Oscar Cardozo vertrekt: Ola Toivonen. Eerder lonkte de Portugese grootmacht nog naar Tim Matavz, maar de interesse is inmiddels verlegd.

De overstap van Cardozo naar Fenerbahçe lijkt een kwestie van tijd. Als hij eenmaal weg is, moet Toivonen naar Lissabon komen. Dat meldt O Jogo. De Zweed heeft bij PSV nog een jaar contract en staat daarom op de nominatie om verkocht te worden.

Cardozo zal Benfica naar verluidt tenminste twaalf miljoen euro opleveren. Tim Matavz werd eerder ook al in verband gebracht met de Portugese club, maar volgens de sportkrant is het vizier inmiddels verschoven naar Toivonen. Bij PSV heeft momenteel Matavz wel een basisplek en Toivonen niet.

Norwich City bereikte met PSV al een akkoord over Toivonen, maar de speler zelf liet weten geen trek te hebben in een overgang naar de club van Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel. Datzelfde deed Toby Alderweireld, die Ajax kon verruilen voor Norwich.

Verkeersverbod moet Colosseum beschermen

Personenauto's, vrachtwagens en andere privévoertuigen mogen niet meer langs het Colosseum in Rome rijden. De gemeente Rome heeft dat besloten om het meer dan tweeduizend jaar oude amfitheater te beschermen.

Het Colosseum verkeert in slechte staat. Het bouwwerk verzakt en helt over. De stenen zijn aangetast door luchtvervuiling en trillingen van langs denderend verkeer.

Het monument wordt jaarlijks door zes miljoen mensen bezocht. De Italiaanse miljardair Diego Della Valle heeft eerder laten weten een opknapbeurt van het Colosseum te zullen bekostigen maar door bureaucratie zijn die werken nog steeds niet begonnen.

Vanaf dit weekeinde mogen alleen nog bussen, taxi's en auto's van hulpdiensten langs het theater rijden. Zelfs voor motoren is de doorgaande weg dicht.

Boek: Lauren Beukes - Stralende Meisjes

In 1931 vindt Harper Curtis een sleutel van een huis dat toegang biedt tot andere tijden. Om aan het huis te kunnen ontsnappen, moet Harper tijdens het tijdreizen diverse 'stralende meisjes' vermoorden, waaronder Kirby Mazrachi. Kirby overleeft deze brute aanslag echter en is vastberaden om de dader van deze daad te vinden. Zeker omdat ze de dader al een keer eerder heeft ontmoet. Tijdens haar onderzoek stuit ze op het onverklaarbare.

Sambal bij in Battlefield 4

DICE heeft een Q&A online gezet over de voertuiggevechten in Battlefield 4. Volgens het bedrijf worden er in ieder geval Chinese voertuigen in de game toegevoegd.

Het betreft de Type 99 MBT, de ZFB-05 Armored Car, de Z-9 Haitun Transport Heli, de DV15 Interceptor Attack Boat en de Z-10W Attack Heli. Van die laatste hebben ze een screenshot bijgevoegd.

Amfibievoertuigen spelen ook een grote rol in de shooter dankzij de toegevoegde aanvalsboten zoals de Amerikaanse RCB-9, maar ook jet-ski's. Spelers kunnen onder water duiken of 'sprint-zwemmen' om achtervolgers af te schudden. Eenhandige wapens en gadgets kunnen ook in het water gebruikt worden.

Battlefield 4 komt 29 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Zodra PlayStation 4 en Xbox One lanceren kunnen we daarop ook met en tegen Chinese voertuigen gaan vechten.

Battlefield 4

Zwarte zaterdag drukker dan vorig jaar

De zwarte zaterdag is drukker uitgevallen dan vorig jaar. Rond het middaguur stond in Frankrijk al 799 kilometer file, terwijl vorig jaar rond 13.00 uur een piek van 765 kilometer werd bereikt, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Het is nog niet duidelijk of de totale filelengte nog verder oploopt. "Ik heb begrepen dat veel Fransen vroeger zijn vertrokker dan vorig jaar, dus dat zou kunnen beteken dat ook eerder een piek wordt bereikt."

Van een nieuw record is nog geen sprake. "Maar daar kunnen we pas zekerheid over geven als we over de piek heen zijn."

Op de A6 en A7 van Lyon naar Marseille wordt opgeteld over honderd kilometer langzaam gereden. Op de A10 van Parijs naar Bordeaux gaat het over ruim honderd kilometer wegdek langzaam. Het zijn vooral Fransen die in de file staan. "De meeste Nederlanders zijn al op de terugweg, maar op de wegen naar het noorden staan weinig files."

In de ochtend was de totale filelengte nog lager dan in de ochtend van vorig jaar, maar in de loop van de ochtend werd de stand van vorig jaar al snel overtroffen.

Ook buiten Frankrijk staat het verkeer vast. Bij de Gotthardtunnel in Zwitersland geldt in beide richtingene en wachttijd van een uur. In Italië zelf is het druk op de A1/A14 van Milaan richting Ancona, waar het verkeer over een lengte van 150 kilometer langzaam rijdt.

Op de A11 van Oostenrijk naar Slovenië staat het verkeer al sinds 05.00 uur vast voor de Karawankentunnel op de grensovergang. De wachttijd liep daar op naar ruim twee uur.

Zinloze angsthazendienstregeling

Waarom grijpt politiek Den Haag niet in bij de spoorsector? Kamerleden spreken voor televisiecamera’s en radiomicrofoons strenge woorden, maar als het er écht op aankomt, dan gebeurt er weinig in de Haagse kaasstolp. Waarom grijpt onze staatssecretaris niet in met harde hand? Waarom stelt onze minister van Financiën, annex grootaandeelhouder van de NS, geen orde op zaken binnen de NS, door om te beginnen de jaknikkers in de Raad van Commissarissen de deur te wijzen?

Politie zoekt neergeschoten voortvluchtige

De Friese politie heeft zaterdagochtend hoogstwaarschijnlijk een verdachte neergeschoten. Desondanks wisten hij en zijn kompaan te ontkomen.

Op een industrieterrein in Heerenveen wilden agenten rond 05.00 uur een auto controleren, waarop die wegscheurde. De agenten slaagden erin de auto klem te rijden, maar toen ze uitstapten reed de wagen alsnog op hen in, waarop de agenten het vuur openden.

De politie vond de auto terug op de straat De Zanden, maar de mannen waren spoorloos. "Er is behoorlijk wat bloed in de auto gevonden", zei een politiewoordvoerder op Radio 1. "Het lijkt erop dat in ieder geval een van de inzittenden is geraakt door een politiekogel." De auto bleek valse kentekenplaten te hebben.

Al-Qaida vindt Morsi te soft

De op 3 juli afgezette Egyptische president Mohammed Morsi 'deed zijn best de Amerikanen en degenen die een scheiding van kerk en staat voorstaan (secularisten), tevreden te stellen door de jihad af te zweren'.

Dat beweert de leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri in een audioboodschap die via een internetsite die normaliter door de organisatie wordt gebruikt, de wereld in is gestuurd.

Al-Zawahri stelt verder dat Morsi gevallen is door een samenzwering van 'securalisten, Koptische christenen en het Egyptisch Veramerikaniseerde leger'.

Meer Nederlanders voor hulp bij zelfdoding

Meer Nederlanders vinden dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand levensmoe is. Sinds 2007 is het draagvlak hiervoor met negen procent toegenomen, concludeert EenVandaag uit een onderzoek onder 28 duizend mensen. Van de Nederlanders vindt 62 procent dat hulp bij euthanasie mag worden verleend als iemand naar de dood verlangt.

Als een dement persoon voor het krijgen van zijn ziekte heeft verklaard niet verder te willen leven met vorderende dementie, vindt 85 procent dat zijn leven mag worden beëindigd. Als sprake is van lichamelijk uitzichtloos en ondraaglijk lijden is 91 procent voor hulp bij euthanasie.

Nu mag alleen een arts hulp bij zelfdoding geven, en dan alleen als sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Een derde vindt dat ook een naaste die hulp mag bieden.

Een meerderheid van 56 procent vindt dat er een pil moet komen waarmee zelfmoord kan worden gepleegd. Een veelgenoemd argument daarbij is dat iemand zo waardiger uit het leven zou kunnen stappen. Ook wijzen de voorstanders erop dat het voor omstanders en nabestaanden minder traumatisch is als iemand zonder geweld aan zijn einde is gekomen. Verder stellen zij dat het idee dat ze zelf kunnen bepalen wanneer zij sterven het leven draaglijker maakt.

Vogelgriep opgedoken in Friesland

Bij een boerderij met negenduizend legkippen in het Friese Tzum is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een milde variant, maar omdat die kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant worden alle dieren uit voorzorg gedood, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Sinds zaterdagochtend mag er in een straal van ruim een kilometer rond het bedrijf geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd. Binnen dat gebied liggen volgens het ministerie geen andere pluimveebedrijven.

Het getroffen bedrijf heeft een stal met buitenuitloop. Door zo'n uitloop is de kans groter dat de kippen in aanraking komen met wilde vogels, die vaker vogelgriep hebben zonder hier last van te hebben.

Al ruim 500 kilometer file in Frankrijk

De zwarte zaterdag heeft in Frankrijk al tot grote files geleid. Om 10.00 uur stond al ruim 550 kilometer file. Vorig jaar stond op dat tijdstip 415 kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB. Vorig jaar kwam het rond 13.00 uur tot een piek van 765 kilometer.

De grootste knelpunten zijn de A6 en de A7 tussen Lyon en Marseille en de A10 van Parijs naar Bordeaux. Op de A6 en de A7 naar de Zuid-Franse kust staat al 94 kilometer file. Op de A10 staat opgeteld 86 kilometer.

Ook buiten Frankrijk is sprake van flinke drukte. Verkeer dat door Zwitserland richting Italië gaat moet op de A2 voor de Gotthardtunnel anderhalf uur wachten. Richting het noorden is de wachttijd een uur. In Italië zelf is het druk op de A1/A14 van Milaan richting Ancona, waar het verkeer over een lengte van 150 kilometer langzaam rijdt.

Op de A11 van Oostenrijk naar Slovenië staat het verkeer al sinds 05.00 uur vast voor de Karawankentunnel op de grensovergang. De wachttijd is opgelopen naar ruim twee uur.

Gevangenen baas in Hondurese cellen

De 24 gevangenissen in Honduras staan onder beheer van de gevangenen zelf. De overheid heeft er niets meer te zeggen. Dat staat in een rapport van de Inter-Amerikaanse commissie voor mensenrechten. De commissie deed onderzoek naar aanleiding van een brand in de gevangenis van Comayagua, vorig jaar, waarbij 362 gevangenen omkwamen.

De commissie ontdekte dat de overheid de handen eigenlijk van de gevangenissen heeft afgetrokken. De gevangenen zelf maken via door hen aangestelde 'coördinatoren' de dienst uit. Zij stellen gevangenisregels op en delen ook straffen uit. De gevangenen zouden zo weg kunnen lopen maar doen dat niet omdat ze het huidige 'machtsevenwicht' niet willen verstoren.

De gevangenissen in Honduras zitten overvol. Er is plaats voor 8120 gevangenen. In de cellen zitten er nu 12.263.

Vier gewonden door steekvlam op Solarfestival

Door een steekvlam uit een gasfles van een kookstelletje zijn zaterdagochtend vier gewonden gevallen op het campingterrein van het Solarfestival in Roermond. Ze zijn met brandwonden aan de benen naar een ziekenhuis afgevoerd, zegt een brandweerwoordvoerder. Over de ernst van de brandwonden kon hij niks zeggen.

Het brandje was snel geblust door brandweermensen van de organisatie van het festival. Het ongeluk deed zich rond 10.30 uur voor.

CO2-lek treinstation Venlo loopt met sisser af

Een koolstofdioxidelek op het treinstation van Venlo bleek zaterdag een stuk minder ernstig dan werd gevreesd. Een goederenwagon op het rangeerterrein maakte rond 08.30 uur een sterk sissend geluid, waarop al het treinverkeer rond Venlo werd stilgelegd.

Uiteindelijk bleek dat het gas ontsnapte door een overdrukventiel. Via zo'n ventiel kan gas ontsnappen als de druk in de wagon te hoog oploopt door bijvoorbeeld opwarming. Zonder een overdrukventiel heeft het gas geen uitweg, wat tot een explosie kan leiden.

Normaal ontsnapt het gas tijdens het rijden. "Dat gebeurt regelmatig, maar dan hoort niemand het en is er niks aan de hand. Omdat het nu om een stilstaande wagon ging werd het geluid gehoord en zorgde het voor onrust", zegt een brandweerwoordvoerder. Het ontsnapte CO2 kan geen kwaad. "Alleen als je in een afgesloten ruimte vol met CO2 zit loop je gevaar omdat het dan het zuurstof verdringt."

Mensen die op het perron stonden werden naar een hal van het station geleid. Rond 09.45 uur was duidelijk dat er geen gevaar was en konden de treinen weer rijden.

Hans Dorrestijn geniet van vrouwelijke aandacht

Hans Dorrestijn noemt de vele aandacht die hij van vrouwen krijgt 'echt een droom van vroeger die uitkomt'. "Ik ben een soort knuffelbeer geworden", constateert de cabaretier en schrijver zaterdag in De Telegraaf. "Overal komen jonge meiden naar me toe om te vertellen hoe geweldig ze mijn werk vinden."

"Kijk, ik ben 73. Een gezonde jonge vrouw zit er niet op te wachten om met mij de koffer in te duiken. Maar ik heb iets dat ze vertederend vinden", merkt Dorrestijn. Ook op het Boekenbal was het raak. "Ik was met mijn dochter. Na een halfuurtje riep ze: papa, dit kan gewoon niet! Allemaal vrouwen die om me heen dromden."

Verlegen wordt Dorrestijn er naar eigen zeggen niet van. "Ik geniet gewoon, want mijn voordeel is ook dat ik het allemaal heerlijk vind om te horen, maar dat ik er niet in ga geloven. Ik blijf sukkelen en af en toe maak ik iets leuks."

Moeite met zijn beroemdheid heeft Dorrestijn evenmin. "Ik vind het heerlijk. Toen ik nog op de kweekschool zat hield ik al hele interviews met mezelf. Inderdaad, alsof ik een ster was. Op een gegeven moment merkte ik: verrek, dat kan ik heel goed. Interviews barstensvol gevatte antwoorden en kwinkslagen."

Het fijnste van zijn beroemdheid vindt Dorrestijn dat hij nooit meer alleen zit. "Vroeger, als ik op een vol terrasje ging zitten, liep het vrij snel leeg. Als ik nu in m'n eentje op een terras ga zitten, verschijnt spoedig de eerste leuke jongedame of leuke kerel en beginnen ze met me te kwekken."

[WGP] Volleybalsters verliezen van Bulgarije

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag hun tweede duel in de voorronde van de World Grand Prix verloren. Bulgarije was in vier sets te sterk in Macau: 20-25, 25-15, 25-20 en 25-23. Oranje treft zondag China.

Nederland had vrijdag de eerste wedstrijd simpel met 3-0 gewonnen van Cuba. De volleybalsters proberen zich samen met negentien andere landen te plaatsten voor de finale eind augustus in Sapporo. Het thuisspelende Japan en de beste vijf landen van de voorronde plaatsten zich voor de finale.

'Linda de Mol maakt kletsprogramma'

Coen Verbraak was niet enorm onder de indruk van Linda's Zomerweek, de talkshow die Linda de Mol deze zomer presenteerde. "Wat Linda maakt is een gezellig kletsprogramma", vertelt de maker van Kijken in de Ziel zaterdag aan het AD. "Maar het is echt iets anders dan interviewen."

"Die ligt altijd in een deuk om zichzelf", gaat Verbraak verder over De Mol. "Dat is niet mijn ding. Interviewen wordt vaak gezien als iets wat iedereen wel kan. Een groot misverstand. Op de tribune in De Kuip stoot je Ronald Koeman toch ook niet aan: mag ik ook even vijf minuten meedoen?"

Verbraak, die in 2010 de Zilveren Nipkowschijf won met zijn interviewprogramma voor de NTR, is enthousiaster over Adriaan van Dis en Matthijs van Nieuwkerk. "Die wist van een interview echt een gesprek te maken. En op de sfeer die Matthijs oproept kan ik wel jaloers zijn. Hij geeft je als gast echt het idee dat je zijn dag goedmaakt, omdat jij daar zit. Dat is niet waar natuurlijk, het is een talent."

De 47-jarige Verbraak, die maandag terugkeert op tv met Kijken in de Ziel, vindt het jammer dat lange interviews van televisie verdwijnen. "Dat heeft met kijkcijfers te maken. Kijkers trek je blijkbaar alleen met mensen als Linda de Mol. Daar hol je het genre behoorlijk uit."

Toch zit ook Verbraak in spanning over het aantal kijkers dat hij trekt. "Vroeger riep ik bij een publiek van vijftigduizend kijkers: dat is toch een Kuip vol. Tegenwoordig betrap ik mezelf er toch op dat ik de ochtend na een uitzending licht gespannen naar mijn werkkamer ga om de cijfers te bekijken."

Van Peppen: "We gaven bizar veel weg"

Roda JC kon vrijdagavond geen vuist maken tegen Ajax. In de Amsterdam ArenA gingen de Limburgers met 3-0 onderuit tegen de titelverdediger. Bij rust stond het 2-0 voor Ajax na goals van Ricardo van Rijn en Siem de Jong.

Roda-captain Ard van Peppen vond dat de Limburgers vooral naar zichzelf moeten kijken bij de analyse. "We gaven bizar veel kansen weg", aldus de linksback na de nederlaag tegen Fox Sports. "Terwijl we er juist zo min mogelijk weg wilden geven."

"Het ging zoals Ajax het wilde. Ze scoorden snel. We kregen in de tweede helft een grote kans op 2-1 met die strafschop. Voordat Wiljan (Pluim, red.) hem nam, dacht we 'nu gaat het gebeuren'. Maar ja, hij ging over, dat was klote", besluit Van Peppen. De nieuwe aanvoerder van Roda kwam deze zomer over van RKC Waalwijk.

Brands: "PSV was financieel achteruitgang"

Marcel Brands moest salaris inleveren om AZ voor PSV te verruilen. Dat zegt de technisch manager in gesprek met De Telegraaf. "Hoor eens, ik klaag niet, hè?" Brands komt in een interview in de De Telegraaf met een opmerkelijk gegeven op de proppen. Bij AZ zou hij meer verdiend hebben dan bij PSV.

"Ik heb nog nooit een keuze voor geld gemaakt. PSV was financieel voor mij een achteruitgang", aldus de technisch manager. Brands verliet AZ een jaar na het landskampioenschap en de club had toen veel te bieden. "Vraag het aan Toon Gerbrands (algemeen directeur AZ, red.). Die heeft mijn contract van PSV gezien en kende mijn contract van AZ. Hoor eens, ik klaag niet, hè? Ik verdien een salaris wat normale mensen niet verdienen."

Toch had hij het dus financieel nóg beter kunnen hebben. "Bij AZ kwam Dirk (Scheringa) naar me toe toen we kampioen werden. Hij wilde toen per se mijn contract openbreken. Ik kon naar het buitenland, al was dat helemaal mijn intentie niet, want ik had het prima naar mijn zin in Alkmaar. Maar Dirk wilde het toch en voor vijf jaar kreeg ik met allerlei stappen, premies en bonussen een beter contract dan wat ik bij PSV kreeg."

[WK] Wereldrecord Efimova op 50 meter schoolslag, Nijhuis door

Op dag zeven van de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona zwom de Russiche Yuliya Efimova een wereldrecord op de 50 meter schoolslag. Ze klokte in de serie 29,78 en was daarmee twee hondersten sneller dan het oude wereldrecord.

Het oude record werd in 2009 gezwommen door de Amerikaanse Jessica Hardy. Moniek Nijhuis plaatste zich ook voor de halve finale op dit onderdeel. Ze werd achtste in 30,82. 

[WK] Kromowidjojo en Heemskerk door op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn door naar de halve finale op de 50 meter vrije slag. Kromo noteerde 24,68 en Heemskerk 25,19. De dames werden daarmee respectievelijk vierde en veertiende. 

De sneltste tijd in de series kwam op naam de wereldkampioene op de 100 meter vrije slag. Cate Campbell noteerde 24,27 en haar zusje Bronte werd met 24,67 derde. Francesca Hallsall zat daar met 24,60 nog tussen. 

België onderschept stortvloed nepsigaretten

Terwijl de Nederlandse douane vorig jaar fors minder namaakproducten in beslag heeft genomen, hebben Belgische douaniers juist de handen vol aan illegale 'nep'. Vooral de clandestiene handel in sigaretten lijkt een hoge vlucht te nemen. In de afgelopen twee jaar werden in België bijna 89 miljoen sigaretten onderschept, meldde de zakenkrant De Tijd zaterdag.

In 2010 bedroeg de gehele 'oogst' slechts 25.500 pakjes sigaretten, maar sindsdien nam het aantal onderscheppingen enorm toe. Topman van de Belgische dienst Douane& Accijnzen Noël Colpin spreekt in De Tijd van "een nieuw hoogtepunt in de strijd tegen de namaak". "In Wallonië hebben we een fabriek ontdekt die zelf 25 ton of meer dan 50 miljoen namaaksigaretten maakte, bestemd voor de Britse markt. Hier in België! Dat is ongezien."

De Nederlandse douane maakte afgelopen week juist melding van een scherpe daling van het aantal in beslag genomen sigaretten. Dat nam af van ruim 1,2 miljoen in 2011 tot 341.000 vorig jaar.

[WK] Waterpolosters Spanje wereldkampioen

De Waterpolosters van Spanje hebben vrijdag goud veroverd op het WK in Barcelona. In de finale werd Oostenrijk met 8-6 verslagen. De Spanjaarden wonnen vorig jaar in Londen zilver op de Olympische Spelen. Oostenrijk, de nummer drie van de Spelen, had ongeslagen de eindstrijd bereikt.

Hongarije legde eerder op de avond beslag op het brons. In de strijd om de derde plaats waren de Hongaren met 10-8 te sterk voor Rusland.

Acht ton voor homoacceptatie allochtonen

De vier grote steden krijgen acht ton van het rijk voor projecten om homoseksualiteit onder allochtonen meer geaccepteerd te krijgen. "Je kunt de mentaliteit niet in een klap veranderen, maar je kunt wel een steentje bijdragen om de discussie de goede kant op te helpen", zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) vrijdagavond in het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen.

De minister wees erop dat homoseksualiteit nog verre van geaccepteerd is. Hierbij verwees Bussemaker naar een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waaruit blijkt dat er bij Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, orthodoxen en PVV-stemmers vaak nog afwijzend wordt gereageerd op homoseksualiteit. Ook gaf de helft van de scholieren met een Turkse achtergrond aan dat medeleerlingen beter niet uit de kast kunnen komen. Bij de Marokkanen was dat een derde.

Het geld gaat naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht omdat die grote gemeenschappen hebben waar homoseksualiteit nog niet wordt geaccepteerd. De minister erkende dat een mentaliteit niet zomaar met geld kan worden veranderd. "Maar je kunt wel initiatieven ondersteunen die met rolmodellen discussies losmaken en goede voorbeelden geven."

Zaterdag vaart de minister mee in de Canal Parde in Amsterdam in een boot van de regering. Op de boot varen vertegenwoordigers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen mee.

Arsenal nog zes weken zonder Vermaelen

Arsenal moet het nog zeker zes weken stellen zonder aanvoerder Thomas Vermaelen. De 27-jarige verdediger heeft een stressfractuur in de rug en moet rust houden. Dat liet manager Arsène Wenger van de Londenaren vrijdag weten.

De Belgische oud-Ajacied mist de start van het nieuwe seizoen in de Premier League. Arsenal speelt zijn eerste wedstrijd op 17 augustus tegen Aston Villa.

'Suárez denkt aan transferverzoek'

Luis Suárez overweegt een officieel transferverzoek in te dienen bij Liverpool. De 26-jarige aanvaller is boos dat de club een bod van Arsenal heeft afgewezen en onderzoekt zelfs de mogelijkheden van juridische stappen, zo melden bronnen dicht bij de speler aan de BBC.

Arsenal zou een bod van 40 miljoen pond, omgerekend zo'n 46 miljoen euro, hebben gedaan op de Uruguayaan. Suárez is van mening dat daarmee is voldaan aan een clausule in zijn contract. Hij claimt dat hij door het mislopen van Champions League-voetbal voor dat bedrag mag vertrekken. Liverpool spreekt dat tegen.

De oud-Ajacied maakte afgelopen seizoen indruk bij de Reds met dertig doelpunten in 44 optredens. Hij raakte echter in opspraak toen hij Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in zijn nek beet in april. Het was bovendien niet het eerste incident rond de speler, die voor tien wedstrijden werd geschorst.

Suárez liet deze zomer weten dat hij open staat voor een vertrek bij Liverpool omdat hij blij een club wil spelen die meedoet om de prijzen. Arsenal-trainer Arsène Wenger gaf al aan de aanvaller naar Londen te willen halen.

Boeljon en Schreefel halen cut op Brits Open

Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel zijn ook dit weekeinde nog actief op het Brits Open, een majortoernooi voor vrouwen. De Nederlandse golfsters herstelden zich op de 'old course' van St. Andrews van een matige eerste ronde. Zowel Boeljon als Schreefel ging vrijdag rond in 71 slagen, een onder par.

De 26-jarige Boeljon steeg van de 74e naar de dertigste plaats met een totaal van 143, een slag onder het baangemiddelde. De Alkmaarse is vier slagen verwijderd van de top tien. De 27-jarige Schreefel staat met een totaal van 144 nu 49e.

Na Yeon Choi begint als leider aan de derde ronde. De Zuid-Koreaanse leverde voor de tweede dag op rij een scorekaart van 67 in. Ze wordt op de voet gevolgd door de Japanse Miki Saiki, die op -9 staat. De Amerikaanse Morgan Pressel moet twee slagen goedmaken op Choi.

Agenten schieten op mensen in auto

Agenten hebben zaterdagochtend vroeg geschoten op twee mensen die met hun auto een politiewagen hadden geramd. Dat gebeurde op een industrieterrein in Heerenveen. De twee sloegen op de vlucht. Hun auto werd later teruggevonden met bloedsporen. Waarschijnlijk is één van de twee geraakt, of beiden. Het duo is nog spoorloos.

Dat meldde de politie zaterdag. De agenten wilden de auto controleren, omdat die midden in de nacht met gedoofde lichten over een industrieterrein reed. De agenten reden de auto klem, maar de inzittenden gaven gas en reden in op de politiewagen. Daarna vluchtten ze. De politie zette een helikopter en speurhonden in om het duo te vinden, maar vooralsnog tevergeefs.

Agenten schieten op mensen in auto
Agenten schieten op mensen in auto (Foto: ANP)

'Onderschept gesprek Al-Qaida reden alarm VS'

Onderschepte communicatie tussen hoge leden van Al-Qaida was de aanleiding om vrijdag een waarschuwing uit te geven voor Amerikanen in het buitenland. De elektronische communicatie werd deze week onderschept, schrijft de New York Times zaterdag op basis van ingewijden.

De terroristen bespraken aanvallen op Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit was voor de overheid aanleiding reizigers en in het buitenland wonende Amerikanen te waarschuwen voor aanvallen van leden van Al-Qaida en verwante groepen. Die aanvallen zouden zich vanaf zondag tot eind deze maand kunnen voordoen.

Donderdag kondigden de Verenigde Staten aan hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld zondag te sluiten vanwege een Al-Qaidadreiging.

Vooral antroposofen enten kinderen niet in

Antroposofen enten hun kinderen vaker niet in dan reformatorische christenen. Dat concludeert Trouw zaterdag uit gegevens van het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds eind mei woedt er in de bijbelgordel een mazelenepidemie. Het aantal geregistreerde ziektegevallen loopt tegen de achthonderd aan. Van de ouders die hun kinderen niet laten vaccineren is een op de vijf van reformatorische huize. De grootste groep niet-inenters bestaat volgens het RIVM uit antroposofen.

De krant bekeek de tien grootste 'refobolwerken' en concludeerde dat niet alle refoplaatsen een lage vaccinatiegraad hebben. Zo zit Gorinchem niet onder het landelijke gemiddelde. Antroposofen zijn van mening dat goede voeding voldoende weerstand moet bieden tegen een kinderziekte als mazelen. Als een kind toch besmet raakt, zou dat goed zijn voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling.

Antroposofen zijn volgens de krant eensgezinder in het afwijzen van inentingen dan reformatorische christenen, maar ook minder radicaal. Zo laten ze hun kinderen doorgaans wel inenten tegen gevaarlijkere kinderziekten zoals kinkhoest en polio.

Geen treinen rond Venlo vanwege CO2-lek

Het treinverkeer rond Venlo is stilgelegd omdat een tankwagon op een rangeerterrein koolstofdioxide lekt. Het lek ontstond rond 08.30 uur, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het is nog niet duidelijk of het gas door een klein lek ontsnapt of via een overdrukventiel. Via zo'n ventiel kan het gas ontsnappen als de druk in de wagon te hoog oploopt door bijvoorbeeld verwarming. Op die manier moet een overdrukventiel een explosie voorkomen.

De vertraging voor treinreizigers is meer dan een uur. Het is volgens een woordvoerder van Prorail nog niet met zekerheid te zeggen wanneer de treinen weer kunnen rijden omdat het aan de brandweer is om te bepalen wanneer het spoor weer wordt vrijgegeven.

Mummie gevonden op zolder

Archeologen kunnen net zo goed stoppen met spitten in het zand, er is namelijk een beter alternatief: Duitse zolders.  Toen de 10-jarige Alexander Kettler op de zolder van zijn oma’s huis aan het spelen was, heeft hij namelijk een mummie gevonden.

De oma en vader van het jochie keken vreemd op toen Alexander melding maakte van een mysterieuze kist. Zij hielpen hem de kist van zolder te krijgen en braken hem open. De inhoud was een keertje niet de standaard oude boeken of retro kleding, maar een grote sarcofaag. Vaag. In deze doodskist vond de familie Kettler een heuse mummie. In andere kisten troffen ze een Egyptisch dodenmasker en een canope aan, een vaas waarin de ingewanden van de gemummificeerde overledenen bewaard werden.

Opa Kettler is al twaalf jaar dood en zelf niet gewikkeld in doeken. In de jaren 50 van de vorige eeuw maakte deze zwijgzame man veel reizen door Noord –Afrika. Hij behoort tot de generatie die de 'de oorlog' hebben meegemaakt. Praten over zijn ervaringen deed hij niet veel, hoewel de vader van Alexander, Lutz Wolfgang Kettler, zijn vader wel eens over de stad Dernia in Libië gehoord had. Mogelijk heeft opa Kettler de mummie verscheept en naar zijn woonplaats Diepholz gebracht via Bremerhaven.

De Hoelahoep was in de jaren 50 al een aparte trend, er was er nog een die het daarvan weer ruimschoots won op het gebied van 'raarheid': gezellig met een groepje vrienden een mummie uitpakken. Lutz speculeert dat dit nog wel eens het doel van de Neder-Saksenmummie geweest kon zijn.

Lutz heeft het plan opgevat om de mummie nader te laten onderzoeken door een bevriende archeoloog in Berlijn.

Star Citizen haalt 15 miljoen dollar op

Star Citizen, de ruimtesim-MMO van Wing Commander-veteraan Chris Roberts, heeft vijftien miljoen dollar via hun eigen site opgehaald door middel van crowdfunding. Daardoor komen er allerlei bonussen vrij, en zet het project het record voor meest opgehaalde geld nog eens extra scherp.

Door dit bedrag zien spelers nu een escortschip in het spel en krijgen backers een handleiding dat de aanpassingen aan het schip en overklokken van je motoren uitlegd. De laatste vijf dagen ging het weer hard met het geld inzamelen, er kwam gemiddeld een ruime 36.000 dollar in het digitale laadje.

De ontwikkelaar heeft ondertussen een nieuw doel verzonnen. Als er zeventien miljoen dollar gehaald wordt komt er een battlecruiserklasse en krijgen alle backers een upgrade voor hun ruimteschip met daarin in ieder geval de mogelijkheid je motoreigenschappen aan te passen.

Star Citizen moet in 2014 uitkomen voor pc.

EverQuest Next gaat van alles breken

Tijdens SOE Live werd EverQuest Next aan het publiek voorgesteld. Sony Online Entertainment wil hiermee een nieuwe weg inslaan in het MMORPG-genre, het is namelijk een open wereld die gebaseerd is op voxels. 

De wereld van EverQuest Next is te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een brug kapot maken zodat de vijand je niet meer bereikt. Een andere mogelijkheid is om een gat in de wereld te maken om zo nieuwe lagen te ontdekken. Verder kun je ook bouwen aan een stad of dorp door Rallying Calls. Deze nemen wel maanden in beslag. Er komen waarschijnlijk in het begin een stuk of vijf tot acht classes. Je kunt er wel veertig ontdekken en helemaal naar je eigen wens aanpassen. 

Daarnaast is er gesproken over EverQuest Next Landmark. Dit is in het kort de prequel van EverQuest Next, deze komt ergens aankomende winter uit.  Het spel komt uit voor pc. Wanneer EverQuest Next uitkomt is niet bekend.

[Premjer Liga] Meulensteen kan niet winnen met Anzhi

René Meulensteen heeft Anzhi Makhachkala nog niet aan de praat gekregen. De club uit Dagestan ging tegen FK Rostov onderuit (0-1). Meulensteen zat voor de tweede keer als eindverantwoordelijke op de bank bij Anzhi.

De voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United nam de rol van Guus Hiddink over. Hiddink vertrok onlangs bij Anzhi. Meulensteen wacht nog op zijn eerste overwinning met de steenrijke club.

Anzhi leed tegen Rostov de tweede nederlaag van het seizoen. Kanga Guélor maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Guélor besliste de wedstrijd kort na rust. De Gabonees zag zijn doelpoging van richting veranderd worden. Anzhi is na de nederlaag terug te vinden in de onderste regionen. Na vier duels gaat Rostov aan kop.

FOK! wat een weer... Aanmerkelijk koeler

Zo. Dat hebben we ook weer gehad. Met temperaturen die in het zuidoosten opliepen tot 36 graden was het gisteren natuurlijk snoeiheet. Langs de kust stak echter de zeewind op en na een maximum van 32 graden duikelde het kwik daar zomaar naar 22 graden. Tegen de avond ging de zeewind weer liggen en liep de temperatuur weer op.

Verder was er eerst heel veel zon, maar later op de dag nam de bewolking toe, maar alleen op zee vielen er een aantal onweersbuien. De afgelopen nacht is de hitte dan verdreven en dat leverde op een paar plaatsen onweer op. Toch was het ook vannacht zeker niet koud met minima die rond de 17 graden lagen.

Vandaag hebben we dan aanmerkelijk koeler weer. In het oosten vallen er eerst nog buien, maar die trekken snel naar Duitsland toe weg. We houden dan een zeer aangename dag over met flink wat zon afgewisseld met wat stapelwolken. De temperaturen zijn met 20 tot 25 graden dus aanmerkelijk lager. Er staat ook een vrij stevige zuidwestenwind die langs de kust kan toenemen tot krachtig.

Morgen hebben we precies hetzelfde weer, maar in de nieuwe week nemen de neerslagkansen iets toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Hoofddorp
N.I.M.B.Y maakte een wandeling in de omgeving van Hoofddorp.

 Hoofddorp2
De koeien stonden rustig te grazen. Mooi ras trouwens.

 Hoofddorp3
Je ziet nog duidelijk dat het langere tijd droog is geweest. Maar de nieuwe grassen als gevolg van de regen van vorige week zijn ook al zichtbaar.

 Hoofddorp4
Dit is een ideaal wandelgebied. Lekker het hoofd leegmaken zonder te hoeven uitkijken voor obstakels.

 

 

 

Jury VS wil levenslang voor piraten

Een Amerikaanse jury heeft vrijdag aangedrongen op levenslange gevangenisstraffen voor drie Somalische piraten die in verband worden gebracht met de moord op vier Amerikanen voor de kust van Oost-Afrika. Aanklagers hadden de doodstraf geëist. De strafmaat wordt op een later tijdstip bepaald.

De Amerikanen waren de eerste ingezetenen van hun land die door piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan om het leven zijn gebracht. De drie Somaliërs waren onderdeel van een groep van negentien piraten die in februari 2011 het jacht van de Amerikanen enterde. Ze wilden de opvarenden mee naar Somalië nemen en een losgeld van miljoenen dollars eisen. Dat plan viel in duigen toen de Amerikaanse marine de achtervolging inzette.

De marine vertelde de piraten dat ze het jacht mochten houden in ruil voor de gijzelaars, maar dat werd geweigerd. Toen het jacht de Somalische kust naderde werd een raketgranaat op het marineschip afgevuurd. Kort daarna werden geweerschoten gehoord op het jacht.

Elf andere piraten aan boord van het jacht bekenden eerder schuldig te zijn aan piraterij en zijn al tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Vier andere piraten werden op het jacht gedood. Een vijfde werd vrijgelaten, omdat hij minderjarig was.

Ammoniakgeur verraadt drugslaboratorium

In een pand in Kerkrade is mogelijk een drugslaboratorium ontdekt, nadat een sterke ammoniakgeur was geroken. Dat meldt de politie. Een 47-jarige man uit Heerlen is bij het pand aan de Kokelekant aangehouden.

De politie werd rond 16.00 uur gewaarschuwd over de sterke ammoniakgeur. Toen agenten de geur ook roken, werd de brandweer gevraagd metingen te verrichten. Specialisten gaan het pand verder onderzoeken. De politie verwacht op zijn vroegst zaterdag meer te kunnen melden over de vondst.

'Russische concerten Gaga en Madonna illegaal'

Madonna en Lady Gaga hebben illegale optredens gegeven in Rusland. Dat is het oordeel van het Russische openbaar ministerie, meldt de website van het Russisch Agentschap voor Juridische Informatie (RAPSI).

Beide zangeressen zouden de wet hebben overtreden door op te treden voor geld terwijl ze alleen een toeristenvisum hadden. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de Foreign Ministry and the Federal Migration Service, waar wordt bepaald of verder actie wordt ondernomen.

De Russische politicus Vitaly Milonov had in april een onderzoek aangevraagd naar aanleiding van de 'illegale' concerten. Eerder werd al bekend dat Milonov een aanklacht had ingediend omdat Lady Gaga en Madonna zich in Rusland schuldig zouden hebben gemaakt aan het verspreiden van 'homopropaganda'.

Beide zangeressen riepen vorig jaar tijdens hun Russische concerten op tot de acceptatie van homoseksualiteit. In Sint-Petersburg, waar Lady Gaga en Madonna optraden, is het verboden om minderjarigen informatie over homoseksualiteit te geven.

Dronken watersporter scheurt lachend langs politie

Een 26-jarige man uit Gorssel is donderdag bekeurd omdat hij dronken en veel te hard voer op een waterscooter. De man scheurde een politieboot lachend voorbij. Zijn vaartuig is in beslag genomen, meldt de politie vrijdag.

De man voer rond 21.00 met 60 kilometer per uur over de IJssel bij Doesburg, waar hij slechts 20 mocht. Hij negeerde een stopteken van de politie, waarna de agenten de achtervolging inzetten. Hun speedboot was echter niet snel genoeg. Op een gegeven moment keerde de man en kwam weer terug in de richting van de agenten. Hij keek hen lachend aan en scheurde voorbij.

Toen hij in de Marshaven bij Zutphen de waterscooter aan een auto probeerde te koppelen kon de politie hem uiteindelijk aanhouden. Eenmaal op het bureau bleek hij tweemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben.

Italië bezorgd om Pompeii

De Italiaanse regering stelt een speciale opzichter aan die erop moet toezien dat miljoenen euro's van de regering en de Europese Unie voor het onderhoud en de restauratie van Pompeii ook echt daaraan besteed worden. Daarmee wil zij de ruïnes in de eeuwenoude stad behoeden voor verdere verwaarlozing, zei premier Enrico Letta vrijdag.

In Pompeii zijn diverse bouwwerken ingestort. In 2010 nog verkruimelde een gebouw met fresco's waar in het verre verleden gladiatoren zich voorbereidden op de strijd tot puin. Daarnaast is het geregeld voorgekomen dat de georganiseerde misdaad een graantje wist mee te pikken van het geld dat voor restauratiedoeleinden bedoeld was.

Dierenaar die zichzelf wilde aansteken langer vast

Een 42-jarige man uit het Gelderse Dieren die dinsdag in een huisartsenpraktijk in zijn woonplaats dreigde zichzelf in brand te steken blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van poging tot brandstichting en bedreiging met brandstichting. De man had zichzelf overgoten met een brandbare vloeistof toen hij rond 17.30 uur de praktijk aan de Wilhelminaweg binnenkwam. Hij dreigde zichzelf in brand te steken. Nadat de man zich korte tijd had opgesloten in de praktijk, kon hij rond 19.00 uur worden overmeesterd door een arrestatieteam.

Bedankbriefjes voor politie VS

Huffington Post maakt gewag van bedankbriefjes die politiekorpsen in de VS kregen en publiceerden. Eén ervan is van Michelle Knight, die tien jaar lang samen met twee andere meisjes gekidnapt was in Cleveland, Ohio. 

De politie van die stad postte het briefje op Facebook en zegt dat 'ze voor altijd in de harten van agenten en inwoners van het Tweede District gesloten is.'

"Lieve Commander Sulzer, agenten, medewerkers!

Jullie hebben geen idee hoezeer ik jullie werk (...) voor mij en de andere meisjes waardeer. Ik ben overweldigd door al de liefde, bemoedigingen en gebeden van complete vreemden. Het stelt gerust. Het leven is wel hard, maar ik ben harder! 'Nét op het moment dat de rups dacht dat de wereld voorbij was, werd-ie een vlinder.' Bedankt! Gods zegen. 

-Michelle Knight"

Eerder al maakte de politie van Boston een speciaal Facebookalbum aan voor de bedankbriefjes die ze kregen van de Lincoln-basisschoolleerlingen in Brookline, Massachusetts. Een aantal briefjes (spelling intact gelaten):

"Dear Brookline polic Department. Thank you for makeing me feel safe.You are so nice to me and my community.Thank you for protecting us.I think you are brav.You help us NOT get hurt Thank for comeing to are school evre year and telling us how to be safe. I hope you ceep it up. p.s. Thank you for saying will finde it."

"Dear FBI, Thank You for your help for finding the bombing suspect of the boston marathon. Without your help, we coulden't have gone outside and have fun and we would have been in danger. Once Again, thank you for your help!!"

Een ander kind voegt toe: "Thank you for protecting us. Thank you for helping us when we are hurt. Thank you for protecting our tawn. Thank you for helping us solve problems when we have problems. Thank you for saveing us when somthing very bad hapins."

Nog ééntje: "Thank you police so much for keeping Brookline safe, and for doing that every day. And helping us cross the streets, and helping us whenever we need help.I think you're amazing when someone needs help and you're really brave.I like it when you try your hardest. I love it when you are always nice to everybody who you see.And that everywhere you're helpful and nice.And in our community and others you're fantastic!"

Ook na de massamoord op de school in Newtown, Connecticut stroomden brieven binnen: maarliefst 175.000.

'Sharknado' komt wel heel dichtbij

Donderdagochtend maakte een schoonmaakploeg de Sea Dog Brew Pub in Nantucket, Massachusetts schoon. Daarbij stuitten ze echter op een haai die voor de deur lag.

Het anderhalve meter lange beest veroorzaakte geen gewonden, want was inmiddels overleden. De haai werd kort na de ontdekking rond zeven uur 's ochtends door autoriteiten weggehaald. 

Eigenaar Jimmy Agnew heeft geen idee hoe het beest voor de deur terechtgekomen is of wie de haai er heeft neergelegd. Wel staat de telefoon sinds het incident roodgloeiend.

Commentaren onder het Huffington Post-bericht vragen zich af of de haai soms dorst had, verwijzen veelvuldig naar het recente cinematografische meesterwerk 'Sharknado' en grappen: "A shark can't walk in to a bar."

FOK!toen nu: Ahmadinejad stopt

De uitgebreide editie van FOK!toen komt om 08:00. Tot die tijd enkele geinige feitjes over vandaag die niet uitvoerig toegelicht worden maar alsnog vermeldenswaardig zijn. Zo begon én stopt Ahmadinejad op 3 augustus.

Ahmadinejad

De lieveling der wereld Mahmoud Ahmadinejad werd vandaag in 2005 president van Iran. 

Fun fact: dat is hij exáct tot 3-8-2013. Hassan Rouhani zal vandaag het stokje van hem overnemen. 

Niger werd onafhankelijk in 1960, Opper-Volta verandert in 1984 van naam naar Burkina Faso.

Jesse Owens rende vandaag zijn eerste van vier gouden plakken bij elkaar op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. The Nazis were not amused. Dat Hitler expliciet weigerde Owens de hand te schudden is overigens een fabeltje dat ook door Owens zelf wordt ontkracht. Het Duitse publiek schreeuwde hem zelfs leuzen als 'Jeh-zee Oh-venz!' toe. 

Om af te sluiten met meer Duitse geschiedenis (en niet bepaald 'fun':) vandaag verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog en werd het Von Schlieffenplan ('mogen we door jullie land heen?') door België geweigerd. Enter WO1.

Koningen matsen pedo met 28,5 jaar

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft op verzoek van zijn Spaanse collega koning Juan Carlos de spaanse pedoseksueel Daniel Fino Galvan gematst met een strafkorting van 28,5 jaar.

Daniel Fino Galvan, die een straf van 30 jaar moest uitzitten wegens het verkrachten van meerdere kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar in Marokko, mocht na slechts 18 maanden al vertrekken. Hij pakte dan ook snel het eerste vliegtuig naar Spanje.

Of de al enige tijd gepensioneerde pedoseksueel, die behalve een ervaren kinderverkrachter ook een bedreven videograaf was van zijn misbruikpraktijken, deze haast had om zijn weldoener, koning Juan, te bedanken voor het zijn naam op de lijst met 48 kanshebbers te zetten of dat hij vreesde dat koning Mohammed VI zich zou bedenken, is tot heden onbekend.

De Spaanse ambassade kon of wilde geen commentaar geven over deze onverkwikkelijke zaak die bij veel Marokkanen heftige emoties losmaakte. Deze varieerden van het leed voor de slachtoffers tot cynische opmerkingen of dit beleid was om meer toerisme te trekken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.