'Deel kruis van Jezus gevonden'

MarcusViridis

Het wordt een beetje flauw, maar voor de zoveelste keer is er een stukje van het kruis gevonden waarop Jezus vastgenageld zou zijn geweest. Deze keer valt de eer toe aan een vondst in de Balatlarkerk in Turkije.

Tijdens opgravingen in de kerk uit de zevende eeuw, vonden zogenoemde archeologen een stenen kistje waarin zich duidelijk 'heilige' voorwerpen bevonden. Ook kunnen deze voorwerpen om een of andere reden direct gekoppeld worden aan Jezus Christus. Het hoofd van het archeologisch team: “We vonden een heilig ding in een kistje. Het was een deel van een kruis. En we denken dat het hier het kruis van Jezus betreft. Het kistje is erg belangrijk voor ons, het heeft een geschiedenis en is het meest belangrijke ding dat we tot nu toe hebben opgegraven.”

Hoe het team aan zijn bevindingen komt, wordt verder niet duidelijk gemaakt.

Er zijn wel meer kerken die stukjes kruis en heilige voorwerpen denken te hebben, hoewel wetenschappers hier vraagtekens bij zetten. Johannes Calvijn zei hier ooit het volgende over: "Wanneer alle stukjes verzameld zouden worden, waarvan men claimt dat het ooit onderdeel van het kruis van Jezus was, dan zou je een aardige scheepslading hebben."

Wat er echt gebeurd is met het kruis is niet bekend, maar de moeder van de Romeinse keizer Constantijn, de heilige Helena, was ervan overtuigd het kruis te hebben gevonden te Jeruzalem in de derde eeuw. Dit nadat ze eerder al het graf van Jezus gevonden had en de resten van de drie wijzen uit het oosten mee naar Constantinopel genomen had. De vindplaats van het kruis was haar trouwens in een ‘heilige droom ‘ aangewezen.

Vlakbij de kerk zijn ook de resten van een Romeins bad gevonden en zo’n 1000 lijken. Men doet al vanaf 2009 opgravingen op die plek, dus een 'succesje' komt wel erg goed uit.


Beelden van het kruisgebeuren