Onderzoek persoonscontroles Groot-Brittannië

Redactie

Er komt een onderzoek naar de persoonscontroles, donderdag, in heel Groot-Brittannië. Volgens de Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie (EHRC) is daarbij mogelijk gediscrimineerd hetgeen in strijd is met de wet.

In het hele land werden bij treinstations personencontroles gehouden. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werden daarbij 160 mensen opgepakt waarvan 21 in Londen.

Minister Mark Harper (immigratie) ontkende bij de BBC dat er gediscrimineerd is. Volgens hem gebeurden alle controles op basis van verkregen informatie. Harper: "We houden niet zo maar mensen staande." De arrestaties noemde hij 'wettig en proportioneel'.

De EHRC doet onderzoek op basis van meldingen dat er bij de controle wel degelijk gekeken is naar etniciteit.

De leider van de extreemrechtse UKIP-partij die vecht voor minder immigranten in Groot-Brittannië, veroordeelde de controles. Nigel Farage noemde de actie 'totaal onaanvaardbaar'. "In sommige delen van dit land houden we elke persoon met een zwart gezicht aan. Dat is niet de Britse manier van dingen doen."

De BBC onthulde dat van de boetes die werkgever krijgen voor het in dienst nemen van illegale immigranten, mer dan twee derde de laatste vijf jaar niet is geïnd. Er werd voor tachtig miljoen pond aan boetes uitgeschreven; 25 miljoen daarvan werd binnengehaald.

De Britse regering is dit jaar een offensief tegen immigranten begonnen.