Jantje Smit zou hoofdrol weer krijgen

Regisseur Ate de Jong heeft geen spijt van zijn besluit Jantje Smit een hoofdrol in zijn film Het Bombardement te geven. De Volendammer maakte zijn speelfilmdebuut in de film, die volgen velen flopte. "Ik zou hem weer kiezen", vertelt De Jong zaterdag in een interview met De Volkskrant.

"Ik vind dat Jan het geweldig gedaan heeft", vindt de regisseur. "Ik denk alleen niet dat Jan het een tweede keer zou doen." De in december verschenen film Het Bombardement werd niet alleen bekritiseerd vanwege het plot, dat een slechte imitatie van Titanic zou zijn, ook Jantje Smit kreeg behoorlijk wat kritiek op zijn acteerwerk. Jantje Smit kan namelijk absoluut niet acteren.

De Jong geeft toe dat hij meer had verwacht van Het Bombardement. "De recensies konden me niet schelen. Ik vind critici over het algemeen miezerige zielepieten, zonder veel levensallure. Maar naar het publiek toe heb ik wel gefaald. Er zijn nog tweehonderdduizend mensen geweest, het is niet zo dat niemand de film heeft gezien. Maar ik had er zeker een half miljoen verwacht."

Kritisch kijken naar Het Bombardement kan De Jong nog niet. "Ik heb nog niet de emotionele afstand die daarvoor nodig is. Er zit iets in de film wat niet juist is, maar het is nog heel moeilijk voor mij om dat te analyseren." Mogelijk mist de film 'een zekere moderniteit', geeft De Jong toe. Desondanks vindt hij Het Bombardement een succes. "Ik ben ervan overtuigd dat het absoluut een goede film is. Maar hij is gestigmatiseerd."