FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 augustus 2013

Google wil rechtszaak Microsoft tegenhouden

Google heeft vrijdag een federale rechtbank in de Verenigde Staten gevraagd om een rechtszaak van Microsoft tegen de Amerikaanse douane te verwerpen.

Microsoft had in juli de douane voor de rechter gedaagd omdat die geweigerd zou hebben de import van smartphones van Google te stoppen, terwijl dat wel was bevolen door een Amerikaanse overheidscommissie. Die had in mei vorig jaar bepaald dat de import van smartphones die zijn gemaakt door Google-dochter Motorola Mobility, gestopt moest worden omdat Motorola Mobility een patent van Microsoft had geschonden. Het ging daarbij om toepassingen voor smartphones om kalenderevenementen af te stemmen met andere computers.

Volgens Microsoft heeft de douane geheime ontmoetingen met Google gehad, en is vervolgens niet ingegrepen.

[Pro League] Anderlecht herpakt zich tegen Cercle

Anderlecht heeft zich goed hersteld van de uitglijder op de openingsdag. De ploeg van trainer John van den Brom klopte Cercle Brugge vrijdag met 0-4. Anderlecht ging vorige week nog verrassend onderuit tegen Lokeren (2-3). De formatie van Van den Brom liet tegen Cercle Brugge zien dat het wat goed te maken had.

Demy de Zeeuw begon op de bank bij Paars-Wit. De middenvelder zag Olivier Deschacht na zeven minuten de score openen met een fraai doelpunt in de kruising. De controle bleef na de 0-1 in handen van Anderlecht. Cercle kon in eigen huis geen vuisten. Het was wachten op een grotere achterstand voor de Bruggelingen. Vier minuten voor rust tilde Matias Suarez de score naar 0-2. Massimo Bruno nam na rust het heft in handen bij Anderlecht. De 19-jarige aanvaller wist twee keer te scoren.

Bruno vond vlak na rust, net als Deschacht eerder in de wedstrijd, de kruising en na een klein uur spelen zette hij Anderlecht op 0-4. Van den Brom liet daarna nog aanwinst Luka Milivojevic debuteren. Verdediger Bram Nuytinck deed de hele wedstrijd mee. Ploeggenoot De Zeeuw bleef negentig minuten op de bank bij Anderlecht.

Brouwer en Meeuwsen door op EK

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de achtste finales van het EK beachvolleybal bereikt. De wereldkampioenen waren vrijdag in een tussenronde met 2-0 (30-28, 21-16) te sterk voor het Duitse duo Markus Böckermann en Mischa Urbatzka.

Jan Stiekema en Christiaan Varenhorst gingen ook door. Voor Reinder Nummerdor en Richard Schuil zit het toernooi in het Oostenrijkse Klagenfurt er op.

Stiekema en Varenhorst rekenden af met Michal Kadziola en Jakub Szalankiewicz uit Polen. Het werd 2-1 (18-21, 27-25, 15-10). Nummerdor en Schuil verloren met 2-0 (29-31, 13-21) van thuisspelers Thomas Kunert en Lorenz Petutschnig.

Bij de laaste zestien stuiten Brouwer en Meeuwsen opnieuw op twee Duitsers. Jonathan Erdmann en Kay Matysik zijn zaterdag de tegenstanders. Stiekema en Varenhorst nemen het dan op tegen Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs uit Letland.

[DFB Pokal] Verhaegh en Augsburg bekeren verder

FC Augsburg en Paul Verhaegh zijn dankzij een zege op Red Bull Leipzig naar de tweede ronde van de strijd om DFB Pokal. Augsburg won met 0-2. Aanvoerder Verhaegh moest mijn zijn werkgever op bezoek in de Red Bull Arena in Leipzig. De thuishaven van de club die in handen is van de makers van het bekende energiedrankje was goed gevuld met zo'n 30.000 fans.

Zij zagen Augsburg uiteindelijk niet veel moeite hebben met Leipzig. De gasten kwamen vroeg op voorsprong. Jan-Ingwer Callsen-Bracker opende na vijf minuten de score voor Augsburg. Halil Altintop bezegelde twintig minuten voor tijd het lot van Leipzig. Verhaegh vormde samen met onder meer Ragnar Klavan (oud-speler van Heracles Almelo en AZ) de defensie van Augsburg. De rechtsback zit bij de voorlopige selectie van Oranje.

Andere uitslagen

Heidenheim[3] - 1860 Munchen[2] 1-1 (3-4 na strafschoppen)
Osnabruck[3] - Erzgebirge Aue[2] 3-0

[JL] VVV begint met gelijkspel bij Eindhoven

VVV-Venlo heeft een teleurstellende rentree in de Jupiler League beleefd. De Limburgers, gedegradeerd uit de Eredivisie, kwamen vrijdag niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij FC Eindhoven. Fortuna Sittard mag zich door een 2-0 zege op De Graafschap de eerste koploper noemen. De doelpunten kwamen op naam van Aziz Khalouta en Vlatko Lazic (eigen doel).

Jon Dahl Tomasson debuteerde als hoofdtrainer op de bank bij Excelsior met een 2-2 gelijkspel tegen Helmond Sport. Lars Hutten en Jeff Stans waren trefzeker voor de Rotterdammers. Bij de bezoekers bewees Serhat Koç, die deze zomer overkwam van Eindhoven, direct zijn waarde. Ook Dave Nieskens scoorde.

FC Dordrecht rekende voor eigen publiek af met MVV Maastricht: 2-1. ADO Den Haag-huurling Giovanni Korte maakte twintig minuten voor tijd het winnende doelpunt. De thuisploeg speelde toen al met tien man na een rode kaart voor Marvin Peersman in de 55e minuut. Jeffry Fortes vond ook het net voor Dordrecht, Tom van Hyfte deed iets terug.

[WK] Amerikanen veroveren goud op 4x200 vrij

De Amerikaanse zwemmers hebben vrijdag de wereldtitel veroverd op de 4x200 meter vrije slag. In Barcelona klokten Conor Dwyer, Ryan Lochte, Charles Gipson Houchon en Ricky Berens een tijd van 7.01,72 minuten. Rusland moest in een spannende finale buigen en werd op 2,20 seconden achterstand tweede.

Achter de Verenigde Staten en Rusland streden drie landen om het brons. China troefde met een tijd van 7.04,74 Frankrijk (7.04,91) en Japan (7.04,95) nipt af.

Lochte wist eerder op de avond zijn titel op de 200 meter rugslag te prolongeren. De Amerikaan tikte aan in 1.53,79 en hield daarmee de Pool Radoslaw Kawecki (1.54,24) achter zich. Zijn landgenoot Tyler Clary (1.54,64) werd derde.

Daniel Gyurta werd op de 200 meter schoolslag voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen. De Hongaar bleef de Duitser Marco Koch ruim voor, 2.07,23 om 2.08,54.

Bij de vrouwen ging het goud op de 200 meter schoolslag verrassend naar Yulia Efimova. De Russin bleef met een tijd van 2.19,41 Rikke Möller Pedersen voor. De Deense had donderdag nog het wereldrecord verbeterd, maar moest een dag later genoegen nemen met 2.20,08.

[WK] Kromowidjojo en Dekker naar finale 50 vlinder

Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker hebben zich vrijdag geplaatst voor de WK-finale van de 50 meter vlinderslag. Kromowidjojo scherpte haar persoonlijk record met zes tienden aan tot 25,68 seconden. Daarmee gaat ze als tweede door naar de eindstrijd, die zaterdagavond op het programma staat. Dekker kwalificeerde zich als zesde in 26,11.

De 22-jarige Kromowidjojo klokte in haar halve eindstrijd in Barcelona al de tweede tijd. Alleen Jeanette Ottesen Gray was sneller. De Deense tikte aan in 25,50.

Kromowidjojo moest eerder op de avond genoegen nemen met het brons op de 100 meter vrije slag. De Australische Cate Campbell en de Zweedse Sarah Sjöström waren sneller.

Atapuma verslaat Riblon in Polen

Darwin Atapuma heeft de zesde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Colombiaan versloeg zijn medevluchter Christophe Riblon na 192 kilometer op de meet in Bukowina. De Fransman, die maandag de tweede rit won, neemt wel de leiderstrui over van Jon Izagirre, die in een groep finishte op 22 seconden van het tweetal.

Leopold König kwam als derde over de streep. Pieter Weening was op de zesde plaats de beste Nederlander. De renner van Orica-Greenedge staat vijfde in het klassement. De Ronde van Polen eindigt zaterdag met een tijdrit van Wieliczka naar Krakau over 37 kilometer.

Federer niet in Montreal door rugblessure

Roger Federer heeft zich afgemeld voor het masterstoernooi in Montreal van volgende week. De Zwitser heeft te veel last van een rugblessure. "Ik ben teleurgesteld dat ik niet kan meedoen", meldt hij vrijdag op zijn website. De nummer vijf van de wereld bleef in zijn laatste drie toernooien verstoken van een finaleplaats.

De 31-jarige Federer was in juni in Halle nog de beste, maar ging een kleine maand later als titelverdediger al in de tweede ronde van Wimbledon onderuit. Hij moest het strijdtoneel vervolgens ook in Hamburg (halve finale) en vorige week in Gstaad (tweede ronde) vroegtijdig verlaten.

De zeventienvoudig grandslamwinnaar won de Rogers Cup in Canada in 2004 en 2006. In 2007 en 2010 was hij er verliezend finalist.

Breschel wint weer in Denemarken, Kelderman derde

Matti Breschel heeft voor de tweede dag op rij toegeslagen in de Ronde van Denemarken. De Deen van Saxo Bank was vrijdag de sterkste in de tweehonderd kilometer lange derde etappe. Belkin-renner Wilco Kelderman kwam in Vejle als derde over de streep, achter de Italiaan Francesco Bongiorno. Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van acht man.

De 28-jarige Breschel, die donderdag de tweede rit op zijn naam schreef, neemt de leiderstrui over van landgenoot Magnus Cort Nielsen. Hij moet zijn leidende positie zaterdag in twee etappes verdedigen. Eerst wacht een rit van honderd kilometer, daarna staat een korte tijdrit op het programma.

Thialf en Transportium officieel in beroep

Thialf in Heerenveen en Transportium in Zoetermeer hebben officieel beroep aangetekend tegen de voorlopige gunning van de topsportaccommodatie aan Almere. Dat maakten sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB vrijdag bekend. Zowel Thialf als het Transportium liet al weten zich niet neer te leggen bij het besluit.

De KNSB en NOC*NSF wezen de Icedome in Almere eind vorige maand aan als nieuwe nationale schaatscentrum. Dat leidde bij de andere kanshebbers tot verontwaardiging. De Friese commissaris van de koning John Jorritsma noemde het een 'historische vergissing'. Zoetermeer vond het 'onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht'.

Wat de bezwaren van Heerenveen en Zoetermeer precies inhouden, wil de KNSB niet zeggen. De schaatsbond en NOC*NSF gaan de bezwaren bestuderen en laten binnenkort weten wat de uitkomst daarvan is.

De Icedome moet vanaf het seizoen 2016-2017 in gebruik worden genomen. Alle topsporttrainingen van de langebaanschaatsers, shorttrackschaatsers, kunstrijders en inlineskaters moeten er plaats gaan vinden. De baan krijgt ook één door de ISU aan Nederland toegewezen internationale wedstrijd per jaar.

Uitslag AFC Ajax - Roda JC

Het 58ste seizoen van de Eredivisie werd geopend door de landskampioen en de nummer zestien van het vorig seizoen. Ajax nam het in de Amsterdam ArenA op tegen Roda JC. Het werd 3-0. 

AFC Ajax

3 - 0

Roda JC

 7' v. Rhijn
 30' S. De Jong
 83' Fischer
   
 
 Gele kaart: v. Rhijn, Blind (AFC Ajax), v. Peppen (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.445
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: 71' Pluim (Roda JC) mist strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind (Boilesen/87)
S.de Jong
Poulsen
Eriksen
Krkic (Sana/ 67)
Sigthorsson (Schöne/76)
Fischer
  Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
v.Peppen
Pluim (Bonevacia/86)
Donald(Paulissen/86)
Kali
Hupperts
Nemeth
Höcher

Energiebedrijf staat voor paal

Een energiebedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft zich aardig voor paal weten zetten door een aanmaningsbrief te sturen naar… een lantaarnpaal. Meridian, want om dit bedrijf gaat het, wilde binnen zeven dagen geld zien, anders zou de stroom worden afgesloten.

De postbode wist zich waarschijnlijk geen raad met het adres dat ie van Meridian meegekregen had en besloot de brief maar bij het meest dichtstbijzijnde huis in de brievenbus te deponeren.  Dit tot grote verrassing van de familie Saleman. Na de brief een paar keer gelezen te hebben vielen twee dingen op: de adressering was incorrect en deze familie is helemaal geen klant van Meridian; zij halen hun stroom van een andere energiemaatschappij.

Clive, de man des huizes kwam er na nadere bestudering achter dat het om de buitenstaande lantaarnpaal moest gaan. Hij liep dus naar buiten en begon te kloppen op de paal, om te zien of er iemand thuis was. Toen dat niet het geval bleek en er op de paal ook geen brievenbus te vinden was, besloot hij maar de klantenservice van Meridian te bellen. Maar, zoals dat vaak gaat bij klantenservices, drong Clive niet echt door bij de medewerker van Meridian. De laatste bleef maar zeuren om 'meer gegevens' en kon zich waarschijnlijk niet goed voorstellen hoe bespottelijk de hele situatie was.

Volgens een woordvoerder van Meridian is de hele situatie het gevolg van een volledig geautomatiseerd adresseringssysteem.  Dezelfde woordvoerder is ervan overtuigd dat het eerste keer is dat ze een brief gepoogd hebben te sturen naar een lantaarnpaal. Ook is hij er ‘redelijk zeker van’ dat in de paal waarschijnlijk niemand thuis is.

Het energiebedrijf heeft inmiddels excuses aangeboden voor het ongemak.

 Een filmpje van het gebeuren is hier te vinden.

Kleuter beroofd van 15 euro

Een zesjarig jochie is in Volendam door drie Amsterdamse knapen van 13 jaar van zijn zakcentjes beroofd. Dit gebeurde vlakbij het zwembad in Volendam.

Na het zwemmen, vlak buiten het zwembad werd de kleuter door de drie dertienjarige rakkers ingesloten en werd zijn rugzakje open geritst. In het rugzakje vonden zij een portemonnee en gristen daar 15 euro uit. Het geld had het drietal waarschijnlijk nodig om kaartjes te kunnen kopen voor de bus:  de, inmiddels gealarmeerde politie trof het drietal namelijk aan in een bus tussen Volendam en Amsterdam.

De kleuter heeft zijn zakgeld weer terug.

George Clooney heeft spionagesateliet

George Clooney gebruikt het geld dat hij met de reclames voor het koffiemerk Nespresso opstrijkt om de Sudanese militaire leider Omar al-Bashir te observeren. "Het meeste geld dat ik verdien met die commercials gebruik ik om een satelliet in de lucht te houden boven de Noord- en Zuid-Sudanese grens", vertelt de 52-jarige acteur aan de website wtf.nl.

"Op die manier kan ik Omar al-Bashir in de gaten houden", legt Clooney uit. "Vervolgens heeft hij een statement gemaakt waarin hij zegt dat ik hem bespioneer en hoe ik het zou vinden als er continu een camera op mij was gericht."

Clooney heeft wel ervaring met camera's die op hem gericht zijn. "Nou, welkom in mijn leven, meneer de oorlogsmisdadiger", aldus Clooney. "Ik vind het terecht dat een oorlogsmisdadiger dezelfde hoeveelheid aandacht krijgt als ik.'"

De acteur zet zich al lange tijd in voor Sudan. Vorig jaar bezocht hij de regio, die al jaren wordt verscheurd door conflicten. Ook sprak Clooney met de Amerikaanse president Barack Obama over Sudan. Hij werd vorig jaar nog in de boeien geslagen toen hij aan het demonstreren was bij de Sudanese ambassade in Washington.

Al-Bashir is door het Internationale Strafhof aangeklaagd wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur. Zuid-Sudan is sinds twee jaar onafhankelijk.

Opgesloten vreemdelingen klagen minder

Vreemdelingen die zitten opgesloten zijn de afgelopen jaren minder gaan klagen over de manier waarop ze worden behandeld. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van D66'er Gerard Schouw.

Het aantal klachten daalde van 1214 in 2008 tot 702 in 2012. Ook het aantal klachten dat gegrond werd verklaard is gedaald, van dertig naar dertien. Het gemiddeld aantal gegronde klachten per honderd bezette plaatsen is afgenomen van twee naar een.

De klachten gaan over het activiteitenprogramma, het contact met de buitenwereld, zak- en kleedgeld, de vermissing van persoonlijke goederen en de plaatsing in een isoleercel, schrijft Teeven. Ook overplaatsingen of andere veranderingen in het regime zijn aanleiding om een klacht in te dienen.

Het grootste deel van de klachten wordt informeel afgehandeld. Die gaan meestal over de kwaliteit van het eten, de prijzen en het assortiment in de winkel in de inrichting en het dagprogramma.

Ellen DeGeneres presenteert Oscars 2014

Ellen DeGeneres, vooral bekend van haar Amerikaanse praatprogramma 'The Ellen DeGeneres Show', zal volgend jaar voor de tweede keer de Academy Awards presenteren. Dit hebben de producenten van de show Craig Zadan en Neil Meron vandaag bekend gemaakt.

In 2007 praatte DeGeneres eveneens de Oscaruitreiking aan elkaar. Dit jaar deed Seth MacFarlane de presentatie.

"We zijn enorm enthousiast over Ellen DeGeneres", aldus Zadan en Meron in hun verklaring. "We zijn al een lange tijd bevriend met haar en we hebben altijd gehoopt op een mogelijkheid om samen aan een project te werken. De Oscaruitreiking is hier een uitgelezen kans voor. Weinig hedendaagse sterren hebben zo'n gevoel voor komedie als Ellen. Ze is overal geliefd en we verwachten dat zowel de aanwezigen bij de uitreiking als de kijkers thuis net zo enthousiast zijn over dit nieuws als wij."

De 86e Academy Awards zullen volgend jaar op 2 maart worden uitgereikt in het Dolby Theatre in Los Angeles, Californië.

Tip van Danny: Neil Patrick Harris...

Man sloopt 52 treinstoelen

Een 39-jarige man uit Delft heeft vorige maand 52 stoelen gesloopt in een trein tussen Den Haag en Amsterdam, meldt de politie vrijdag. De man vernielde de stoelen met een mes. De schade bedroeg zo'n twaalfduizend euro.

De man werd op 19 juli rond 23.00 uur aangesproken door een NS-medewerker omdat hij zat te roken in de trein. De Delftenaar beschuldigde de medewerker daarop van racisme en sloeg dreigende taal uit. Even later trok hij een mes, waardoor de medewerker zich bedreigd voelde. In Amsterdam werd de man aangehouden door de opgetrommelde spoorwegpolitie.

Daar bleek dat de man twee messen op zak had en dat hij onderweg ruim vijftig stoelen had vernield. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.

Katholieken overdrijven belangstelling

De menigte die aanwezig was bij de mis die paus Franciscus verzorgde op het strand van de Copacabana was groot, maar niet zo groot als de katholieke kerk deed voorkomen. Dat zeggen Braziliaanse onderzoekers die uitzochten hoeveel mensen daadwerkelijk op de been waren.

Het Vaticaan schatte de omvang van de schare gelovigen op 3,7 miljoen. Fysiek onmogelijk, aldus het onafhankelijke onderzoeksbureau Datafolha, dat het gebied waar de gelovigen stonden met behulp van satellietbeelden nauwkeurig had opgemeten. Een getal van anderhalf miljoen is veel reëler, zei Datafolha-directeur Alessandro Janoni.

Do voelt zich goed

De zwangere Do heeft geen last van de hitte. De 31-jarige zangeres is momenteel bijna vijf maanden in verwachting van haar eerste kind en voelt zich prima.

"Ik ben niet misselijk", vertelt Do tegen RTL Boulevard. "Het is fantastisch. Mijn allereerste baby, ik voel me geweldig." Ze weet nog niet of het een jongen of meisje wordt.

De zangeres kijkt met een open blik naar de opvoeding. "Ik ben heel trots dat ik mijn kind in een land als Nederland kan laten opgroeien. Het maakt me niet uit of het homo, hetero, biseksueel of transgender is. Ik zal altijd van mijn kind houden."

Raffaëla Paton is nog verslaafd

Raffaëla vecht nog dagelijks tegen haar alcohol- en drugsverslaving. De 30-jarige zangeres liet zich begin dit jaar opnemen in een kliniek in Thailand en het gaat goed, al kost dat haar wel moeite.

"Ik zal altijd verslaafd blijven. Je kunt er wel van afkicken en heel hard je best doen, maar je blijft altijd een verslaafde", vertelt Raffaëla aan RTL Boulevard. "Het gevaar loert altijd om het hoekje, maar ik ben heel hard aan het vechten om er vanaf te blijven. De ene keer is moeilijker dan de andere keer, maar het gaat nog steeds goed."

De zangeres heeft ook nog last van een eetstoornis. "Ik heb boulimia en wil heel graag dun zijn", aldus de zangeres, die in 2006 Idols won. "Ik lieg als ik zeg dat ik niet dun ben. Ik heb nog af en toe even een terugval. Dan heb ik het idee dat het helemaal perfect moet zijn."

Patricia Paay niet naar Gay Pride

Patricia Paay vaart zaterdag niet mee tijdens de Gay Pride in Amsterdam wegens hartproblemen. Dat heeft haar management laten weten aan RTL Boulevard.

De 64-jarige tv-persoonlijkheid zou meevaren op de boot van Outtv, de homozender waarvoor haar dochter Christina Curry gaat werken. "Het is te warm voor haar", laat haar management weten. "Ze heeft af en toe, niet heel ernstig, last van haar hart en dit weer werkt daar niet bepaald aan mee. Dan is het beter voor haar om thuis te blijven."

Paay bracht twee jaar geleden nog de single Gay Sera Sera uit tere ere van de Gay Pride. Ook werd ze door bezoekers van de website gay.nl uitgeroepen tot homomoeder van 2011.

Landzaat hoopt op nieuwe Nederlandse club

Denny Landzaat hoopt nog steeds dat een Eredivisieclub hem contracteert voor de komende jaargang, die dit weekend begint. De clubloze middenvelder houdt momenteel zijn conditie op peil bij AZ, zijn voormalige werkgever.

Landzaat ziet een terugkeer in Alkmaar best zitten. "Maar de club waarschijnlijk niet. Er loopt hier ontzettend veel talent rond. Een nieuw contract bij AZ zie ik dus niet zo snel gebeuren", zegt hij op de officiële website van de club.

Een aantal clubs uit het rechterrijtje heeft ook interesse getoond. "Maar daar voel ik me absoluut niet te groot voor. Mijn voorkeur gaat uit naar een club in Nederland." Landzaat kreeg deze zomer geen nieuw contract bij FC Twente. De 37-jarige spelverdeler kwam daar afgelopen halfjaar niet aan spelen toe.

Landzaat stond uiteindelijk drie jaar onder contract in Enschede. Daarvoor speelde hij 2,5 jaar voor Feyenoord. De Amsterdammer ging halverwege het seizoen 2003/04 naar AZ, waar hij eveneens 2,5 jaar zou voetballen.

Wenger hoopt nog steeds op Suárez

Arsenal heeft de pogingen om Luis Suárez te contracteren nog niet gestaakt. Dat zei manager Arsène Wenger vrijdag. "Ik wil niet ingaan op Suárez, want dat is iets tussen Liverpool en Arsenal. We zullen respecteren wat Liverpool wil", sprak Wenger op de officiële website van Arsenal. "We willen Suárez binnenhalen als dat op een minnelijke manier haalbaar is."

Wenger wil zoveel mogelijk transferontwikkelingen bij zijn club geheim houden. "Maar dat is in de moderne wereld best moeilijk", erkent hij. "We werken hoe dan ook hard om ons team te versterken. Niet alleen in het geval van Suárez, maar ook in andere zaken."

Tot nu toe is de transfervrije Yaya Sanogo (Auxerre) pas de enige nieuweling bij The Gunners. "Dat heeft de headlines niet gehaald, omdat hij geen 50 miljoen heeft gekost. Maar ik weet zeker dat hij wel de headlines zal halen door zijn prestaties. Dat is voor mij veel belangrijker", aldus Wenger.

Van der Sar: "Druk hoort bij Ajax"

Ajax start vanavond als titelverdediger aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie. Edwin van der Sar is benieuwd hoe de jonge ploeg omgaat met de verwachtingen.

Bij Ajax wordt de lat nog hoger gelegd dan vorig seizoen. De Amsterdammers willen opnieuw voor de titel gaan en hopen in de Champions League te overwinteren. "Dat er druk is hoort bij Ajax, daar zitten we niet mee", zegt Van der Sar op de clubsite van Ajax.

"Ik ben wel benieuwd hoe de, nog steeds erg jonge, selectie hiermee omgaat. Want dat deze ploeg goed kan voetballen is al vaak genoeg bewezen", aldus de directeur marketing van Ajax.

Van der Sar vindt dat Roda JC vanavond niet onderschat moet worden. "En juist die ploegen kunnen het Ajax lastig maken. De oefenwedstrijden en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal waren leuk, de Eredivisie is voor Ajax natuurlijk belangrijker", besluit de oud-keeper.

FOK!toen: Vietnamoorlog onontkoombaar

Vandaag reist FOK!toen 49 jaar terug in de tijd en de halve wereld rond, naar de Golf van Tonkin bij Vietnam, waar de Vietnamoorlog stond te beginnen.

B52 gooit bommen op Vietnam, 1965/66

Amerikanen schalen Vietnamoorlog op na Tonkin-incidenten
GOLF VAN TONKIN, 02-08-1964. De VS claimden te zijn aangevallen door Noord-Vietnamezen, hetgeen als excuus gebruikt zou worden om direct te beginnen met het bombarderen van het communistische noorden. Achteraf bleek dat er waarschijnlijk geen sprake is geweest van een gecoördineerde of vooropgezette aanval van Noord-Vietnam.

De Amerikanen zagen letterlijk spoken en reageerden typisch Amerikaans: met bombardementen. Laten we het incident uiteenzetten; feitelijk was er sprake van twee aparte aanvallen (op 2 en 4 augustus) waarvan er in elk geval één nooit is gebeurd.

Kennedy vs. Johnson
John F. Kennedy was altijd tegen het sturen van meer troepen naar Vietnam. Sinds dat land onafhankelijk werd van koloniaal Frankrijk was er een klein aantal Amerikaanse mariniers aanwezig om zoals nu in Afghanistan de lokale bevolking te trainen. Het idee was communistische sentimenten met die getrainde mannen de kop in te drukken.

Kennedy kondigde vroeg in zijn presidentschap aan dat er een plan was opgesteld om alle aanwezige troepen uit Vietnam terug te trekken. Eind '63 het eerste deel, de rest in 1964. De hele militaire staf en vicepresident Johnson waren het daarmee compleet oneens. Johnson zou later dingen zeggen als 'Ik wil die klootzakken gewoon dood zien. Ik wil bloed zien.'

Toen Kennedy uit de weg geruimd was in november '63 ging de eerste terugtrekking in december nog door, maar Johnsons politiek zou compleet tegenovergesteld blijken te zijn: in plaats van troepen weg te halen werd de oorlog in 1964 dramatisch uitgebreid.

Johnson verdeeld, kiest voor oorlog
Johnson was begin 1964 duidelijk intern verdeeld, maar koos uiteindelijk voor uitbreiden van de oorlog: "We zouden kunnen terugtrekken en die regio van de wereld communistisch zien worden. We kunnen mariniers sturen en in een Derde Wereldoorlog of een nieuw Koreaans debacle terechtkomen. Niemand weet echt wat er daar aan de hand is. Je kunt méér oorlog hebben of méér verzoening maar wij willen geen van beide."

"We zijn daar om die mensen op te leiden en het opleiden gaat goed. Ik heb altijd gedacht dat het stom van je [minister van Defensie Robert McNamara] was om dingen te zeggen over terugtrekking. Ik dacht dat het psychologisch een slechte zet was. Maar jij en de president [Kennedy] dachten daar anders over dus hield ik mijn mond. Dan komt de vraag: hoe denkt McNamara in godsnaam dat hij soldaten kan terugtrekken als we de oorlog daar aan het verliezen zijn?"

Tonkin-incident sluit aan op drang naar oorlog
Kennedy was de eerste president die alle gesprekken in het Witte Huis liet opnemen. Dankzij die tapes weten we dat minDef McNamara al op 9 juni '64 aangaf dat de Vietnamoorlog die toen nog niet eens echt was begonnen, niet te winnen viel. Robert McNamara:

"Als je naar de CIA zou gaan en ze vraagt hoe het gaat in Vietnam, dan zouden ze zeggen dat het erger geworden is. Je ziet het aan de hoeveelheid deserteringen, aan de moreel, aan het geleidelijke verlies van grip op het volk. Privé zouden de meesten van ons zeggen dat dingen niet goed gaan maar steeds slechter."

Het grootste probleem was dat Vietnamezen Amerikanen zagen als 'de nieuwe kolonisator', terwijl Amerika zichzelf zag als 'bevrijder van Zuidoost-Azië.' 

F105D's gooien bommen op Vietnam, laat-sixties

De Golf van Tonkin-incidenten zelf
Op 2 augustus kwamen er berichten binnen dat een Vietnamese torpedo zou zijn afgevuurd en ontploft op de USS Maddox, die in internationale wateren lag. Men vond resten van een 'duidelijk Noord-Vietnamese' granaathuls terug. Er vielen geen doden en de president besloot geen actie te ondernemen. "Mijn god, het was moeilijk om geen actie te ondernemen", zegt McNamara. "Zeer belangrijke stafmensen gebruikten weliswaar niet het woord 'lafaard', maar bedoelden dat wel door te stellen dat Johnson de nationale belangen niet voldoende in acht zou nemen."

Op 4 augustus kwamen er opnieuw berichten binnen dat er marineschepen werden aangevallen. Uiteindelijk zou duidelijk worden dat er geen aanval was geweest maar er slechts sprake was van overijverig radarpersoneel dat slechts dácht iets te hebben gezien op de radar. Daarom heerste er tot op het hoogste niveau chaos. McNamara: "We probeerden die dag wel tien uur lang uit te zoeken wat er in godsnaam gebeurd was."

“Zeker weten een aanval. Denk ik.”
De communicatie tussen verschillende hoge piefen in het leger spreekt boekdelen. De generaals wilden dolgraag dat de aanval écht was, maar troepen op de grond konden dat steeds niet bevestigen:

04-08-1964, 12:22 – Admiraal Sharp: "Er zijn blijkbaar minstens negen torpedo's in het water terechtgekomen. Allemaal mis."
– Generaal Burchinal: "Jep."
– Sharp: "Wacht eens even... ik weet niet zo zeker of het er echt negen waren. Dat zullen we hier moeten checken."
13:59 – Sharp: [Admiraal Moore] zei dat veel van de berichten over afgevuurde torpedo's te betwijfelen zijn. Gekke radareffecten door het weer en overijverige sonarmannen zouden de verklaring zijn voor al die berichten."
– Burchinal: "Okee, ik zal het aan McNamara overbrengen."
– Sharp: "Meer kan ik je niet vertellen, Dave, sorry."
14:08 – Sharp: "Het lijkt er nu op dat de torpedo-aanvallen inderdaad door de sonarmannen kwamen. Ze worden nerveus door zaken als [2 augustus] en als ze iets horen denken ze direct dat het een torpedo is."
– Burchinal: "Je weet toch wel aardig zeker dat er een torpedo-aanval is geweest?"
– Sharp: "Oh, geen twijfel over mogelijk. Denk ik."
– Burchinal: "Geen twijfel over mogelijk."

Zonder twijfel direct opgeschaald naar oorlog
McNamara kijkt terug: "Op één moment zei de kapitein van het schip: we weten niet zeker of er een aanval is geweest. Later weer zeiden ze dat ze het absoluut zeker wisten. En uiteindelijk zei admiraal Sharp dat het inderdaad was gebeurd. Dus rapporteerde ik dat aan Johnson en als gevolg werden Noord-Vietnamese doelen gebombardeerd."

Johnson: "Waar komen die torpedo's vandaan?"
McNamara: "Dat weten we niet. Waarschijnlijk van die ongeïdentificeerde boten."

"Johnson zei: 'Ik ga geen oorlog beginnen zonder toestemming van het parlement.' Dus kwam hij met de Golf van Tonkin-resolutie, die hem volmachtigde het land in een oorlog te storten." De resolutie werd op 7 augustus met 416 stemmen voor en 0 tegen aangenomen.

Daadwerkelijke oorlog werd er niet verklaard. De laatste keer dat de VS officieel wie dan ook de oorlog verklaarden, was aan Japan na Pearl Harbor in 1941.

Militairen voor Vietnam Veterans Memorial, Washington D.C.

Uiteindelijk 11 jaar oorlog, 2,1 miljoen doden
Zoals gesteld was er geen sprake van een tweede aanval op 4 augustus. "Al was onze inschatting dat we op 2 augustus wel waren aangevallen, juist. Dus we hadden het één keer juist en één keer onjuist", vertelt McNamara.

De onjuist ingeschatte, maar door de legerleiding zeer gretig aangegrepen 'aanval' zorgde effectief voor de Vietnamoorlog die tot 1975 zou voortrazen. Daarbij vielen minstens 2 miljoen Vietnamese doden te betreuren en lieten 60.000 Amerikanen het leven. De oorlog scoorde daarbij twee discutabele records: de verhouding doden (één op 33) en het grootste aantal bommen ooit (drie keer zoveel als in héél WO2 op Europa gegooid werden).

De verhouding burgerslachtoffers-militairen was ongeveer hetzelfde als bij WO2 en de Korea-oorlog: 1 op 1. Daar vielen respectievelijk 25 miljoen en 750.000 burgerslachtoffers, net als in Vietnam (1 miljoen) ongeveer de helft van het totaal.

BioShock Infinite naar Mac

Aspyr Media, het bedrijf dat flink wat spellen port naar Mac, heeft aangekondigd dat BioShock Infinite eind deze maand uitkomy op Mac. Het krijgt Steam Play, ondersteuning voor gamecontrollers en de uitbreiding Columbia's Finest.

De uitbreiding The Clash in the Clouds wordt op of vlak na release beschikbaar voor Mac en uiteindelijk zullen ook beide delen van Burial at Sea op Mac verschijnen.

BioShock Infinite komt 29 augustus uit via Steam en de Mac App Store en gaat 45 euro kosten.

De minimale systeemeisen zijn:

  • OS: 10.8.4 (Mountain Lion)
  • Processor: Intel Core 2 Duo (Dual-Core)
  • CPU speed: 2.2GHz
  • Memory: 4GB RAM
  • Video Card (ATI): Radeon HD 3870
  • Video Card (Nvidia): Geforce 640M
  • Video Memory:512 MB
  • Hard Drive: 30GB HD space

Ondersteunde videokaarten:

  • NVIDIA GeForce 640M, 650M, 660M, 675MX, 680MX
  • ATI Radeon HD 3870, HD 4850, HD 5670, HD 5750, HD 5770, HD 5870, HD 6750, HD 6770, HD 6970
  • Intel HD Graphics 4000

Ondersteunde gamepads :

  • Xbox 360 wired gamepad
  • PlayStation 3 Dualshock 3 Wireless Controller

Andere eisen:

  • Initial installation requires one-time Internet connection for Steam authentication
  • Software installations required (included with the game) include Steam Client

Videokaarten die niet ondersteund worden:

  • ATI RADEON HD 2000 Series
  • ATI RADEON HD 4670
  • ATI RADEON HD 6490M, 6630M
  • NVIDIA 9000 Series
  • NVIDIA 320M, 330M
  • Intel HD 3000
  • Intel Integrated GMA 950
  • Intel Integrated x3100

'Rechtszaak Jezus moet over'

Ja mensen, niet alleen in nieuwsland is het komkommertijd. Ook in de rechtswereld zit men kennelijk verlegen om werk. Een Keniaanse advocaat heeft daarom maar besloten om naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te stappen. Zijn doel? De veroordeling van Jezus Christus terugdraaien.

Advocaat Dola Indidis daagt een eclectische groep voor de rechter. Onder meer gouverneur Pontius Pilatus, hogepriester Kajafas, koning Herodes, keizer Tiberius, de Italiaanse republiek en de staat Israël zullen zich moeten verantwoorden voor de 'selectieve en kwaadwillende vervolging' van Jezus van Nazareth.

Indidis wil dat het ICJ oordeelt dat de uitspraak van de rechtzaak en de strafmaat ongeldig zijn. "Ik heb de zaak aangespannen omdat het mijn taak is om de waardigheid van Jezus te verdedigen en ik ben naar het ICJ gestapt om rechtvaardigheid te vragen voor de Nazarener", zegt Indidis.

De rooms-katholieke Indidis stapte al eerder naar het Keniaanse Hooggerechtshof met dezelfde aanklacht, maar kreeg nul op het rekest. Een belangrijke reden om de zaak af te keuren was dat de aangeklaagden al bijna twee millennia dood zijn. Tenzij God hen ook tot leven wekt, zit een eerlijke rechtszaak er dus niet in.

De kans is vrijwel nihil dat de zaak bij het ICJ wel behandeld wordt, zegt een woordvoerder: "Het ICJ beslecht onenigheid tussen staten. Het is niet eens in theorie mogelijk dat we de zaak bekijken."

Indidis blijft evenwel hoopvol. Hij verwijst naar de zaak van Jeanne d'Arc. Die zou volgens hem hetzelfde zijn als die van Jezus: "De rechter die haar veroordeelde zei dat hij geen jurisdictie had, maar onder druk veroordeelde hij haar toch tot de doodstraf." Jeanne d'Arc werd vijfentwintig jaar na haar executie alsnog vrijgesproken.

Overigens zullen andere rooms-katholieken het niet eens zijn met Indidis' poging. Volgens de christelijke mythologie waren Jezus' lijdensweg en kruisdood essentiëel om de erfzonde weg te halen. Die had zijn vader op de mensheid gelegd, nadat een vrouw op aanmoediging van een pratende slang een verboden appel had gegeten.

Van der Vlist en Wesselink uitgeschakeld op EK

Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink zijn in de kwartfinale van het EK beachvolleybal uitgeschakeld. Het Nederlandse duo ging vrijdag tegen Laura Ludwig en Kira Walkenhorst uit Duitsland met 2-0 onderuit (21-15, 21-19). Van der Vlist en Wesselink sluiten het toernooi in Klagenfurt daardoor af op de vijfde plaats.

De 27-jarige Van der Vlist en de een jaar jongere Wesselink, de nummers twaalf van de plaatsingslijst, waren eerder dit jaar bij de Grand Slam in Scheveningen nog te sterk voor het als vierde geplaatste Duitse koppel. In de Oostenrijkse plaats rekenden ze eerder op de dag in de achtste finales af met titelverdedigsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel.

Met de uitschakeling van Van der Vlist en Wesselink zijn alle Nederlandse vrouwenduo's nu klaar op het EK.

CAS zet Rapid Boekarest terug naar tweede afdeling

Rapid Boekarest is teruggezet naar de tweede voetbalcompetitie van Roemenië. De Roemense voetbalbond had de club in financiële problemen vorig seizoen geen play-offs voor lijfsbehoud mogen laten spelen, zo oordeelde het internationale sporttribunaal CAS vrijdag. De procedure was aangespannen door Concordia Chiajna.

Rapid eindigde afgelopen jaar in de middenmoot, maar na een faillissementsaanvraag kreeg de drievoudig landskampioen geen nieuwe licentie. De Roemeense bond bood een uitweg door de ploeg te laten deelnemen aan promotie- en degradatieduels. Daarin wist Rapid ten koste van Concordia Chiajna zijn plek in de hoogste afdeling te behouden.

Concordia haalde vrijdag evenwel zijn gelijk bij het CAS, dat van mening is dat de bond ten onrechte is afgeweken van zijn licentiebeleid. Onder welke voorwaarden Concordia nu instroomt in de hoogste competitie is nog niet duidelijk, aangezien die twee weken geleden al begon.

Rapid had zaterdag de stadsderby tegen Steaua moeten spelen. Die wedstrijd is afgelast. De club, die in 2003 zijn laatste kampioenschap vierde, heeft al langer financiële problemen. Eerder besloot de UEFA de hoofdstedelingen te schorsen voor het eerstvolgende Europese toernooi waarvoor ze zich plaatsen.

[WK] Kromowidjojo pakt brons op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag op het WK in Barcelona naast de winst gegrepen in de finale van de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene eindigde met een tijd van 53,42 seconden als derde. De wereldtitel ging naar de Australische Cate Campbell, die 52,34 noteerde. De Zweedse Sarah Sjöström (52,89) pakte zilver.

Femke Heemskerk deed het naar behoren en tikte als vijfde aan in 53,67. De Nederlandse moest Missy Franklin (53,47) uit de Verenigde Staten nog voor zich dulden. Wereldrecordhoudster Britta Steffen uit Duisland finishte als zesde in 53,75.

De 22-jarige Kromowidjojo had een uitstekende start, maar zag al snel Campbell voorbijrazen. De Australische is het hele seizoen al de beste en maakte haar favorietenrol meer dan waar. Haar tijd van 52,34 is na haar 52,33 seconden van de 4x100 meter vrij afgelopen zaterdag de snelste ooit in een gewoon badpak. Kromowidjojo was uiteindelijk langzamer dan in haar halve finale.

De Nederlandse kwam vrijdagochtend in actie in de series van de 50 meter vlinderslag, waarop ze zich plaatste voor de halve finale. Eerder behaalde ze brons met de estafetteploeg op de 4x100 vrij. Ook Heemskerk maakte deel uit van dat team.

[Upd] PvdA en VVD: antihomowet Sochi opschorten

De veiligheid van Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen in Sochi moet worden gegarandeerd. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel wil weten welke maatregelen hiertoe kunnen worden getroffen, schrijft zij vrijdag samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) in Kamervragen aan de ministers van Sport Edith Schippers (VVD) en van Emancipatie Jet Bussemaker (PvdA).

Aanleiding is de uitspraak van de Russische minister van sport Vitaly Mutko dat de omstreden antihomowet ook tijdens de Spelen zal worden gehandhaafd. Dit is Yücel een doorn in het oog. "Het eventuele handhaven van de omstreden wet tijdens de Spelen druist lijnrecht in tegen de fundamentele principes van de olympische gedachte."

Zij gaat ervan uit dat de ministers bereid zijn een 'krachtig signaal van afkeuring' te geven. Ook willen de PvdA'ers dat het kabinet de kwestie aankaart op Europees niveau.

Eerder veroordeelde sportkoepel NOC*NSF de uitspraken van Mutko al. Chef de mission Maurits Hendriks noemde de uitspraken donderdag al onacceptabel en hij beloofde dat sporters zich geen zorgen hoeven te maken.

Update 18.23 uur
Het AD meldt dat de VVD bij monde van Kamerlid Han ten Broeke aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft gevraagd om er vanuit de EU bij de Russen op aan te dringen dat de wet wordt opgeschort voor sporters, publiek, bezoekende organisaties en reporters.

Al-Qaida zorgt voor verscherpt reisadvies

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft vrijdag zijn reisadvies aangescherpt vanwege een terreurbedreiging uit de hoek van Al-Qaida. Het ministerie waarschuwt Amerikanen die waar ook ter wereld op reis zijn extra waakzaamheid te betrachten. De waarschuwing geldt voor de hele maand augustus.

Met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de kans op een terreurdaad groot, aldus het ministerie. Een aanslag zou op of vanuit het Arabische schiereiland kunnen worden gepleegd. Al-Qaida en aan de terreurorganisatie gelieerde groeperingen 'blijven terreuraanslagen plannen in de regio en daarbuiten'. Als mogelijke doelwitten werden openbaar vervoersystemen en plekken die veelvuldig door toeristen worden aangedaan genoemd.

Donderdag kondigden de Verenigde Staten aan hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld zondag - of zelfs langer - te sluiten vanwege een Al-Qaidadreiging.

Vorig jaar gold er een waarschuwing voor Amerikaanse diplomatieke missies over mogelijk geweld in verband met de verjaring van de terreuraanslagen op Amerikaanse bodem op 11 september 2001. In het Libische Benghazi vonden de Amerikaanse ambassadeur en drie ambassademedewerkers de dood bij een bestorming.

Ambassades Midden-Oosten blijven open

De Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten blijven voorlopig open. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten naar aanleiding van de aankondiging van de Verenigde Staten om hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld zondag en mogelijk langer te sluiten vanwege een dreiging van Al-Qaida.

Vooralsnog is er geen aanleiding het voorbeeld van de Amerikanen te volgen, meldt de zegsman. Er is wel contact met de posten in de regio. Het departement blijft de situatie 'nauwlettend' volgen. Overigens is een aantal van de Nederlandse ambassades in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op zondag altijd dicht.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft inmiddels zijn reisadvies aangescherpt vanwege een terreurbedreiging uit de hoek van Al-Qaida. Met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de kans op een terreurdaad groot. De woordvoerder kon hierop nog niet reageren.

Gelekte Oosterse hoer in beeld

VideoGamer heeft een minuut aan beelden van Whore of the Orient in handen gekregen die ons een eerste blik geven op het hoofdpersonage, vuurgevechten en een glimp van de open-wereld stad waarin het spel zich afspeelt.

Het spel heeft een onrustige tijd gehad tot nu toe. De LA Noire-ontwikkelaar werd overgenomen door de Australische productiebedrijf Kennedy Miller Mitchell in 2011. De geruchten dat de studio faiiliet zou gaan door de enorme schulden. In juni van dit jaar kreeg het project tweehonderduizend dollar van de Australische overheid om te kunnen blijven werken. Het project is nog steeds zonder een uitgever.

Wat vind je van de beelden? Uncharted meets Sleeping Dogs?

Somaliërs moeten gekraakt pand verlaten

Een groep van 25 uitgeprocedeerde Somaliërs moet binnen vier weken het pand uit dat zij vorige maand kraakten in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, zo blijkt vrijdag. De eigenaar had een kort geding aangespannen.

De Somaliërs kraakten half juli een deel van het pand in Amsterdam-West, omdat ze na een conflict niet meer welkom waren in de zogeheten Vluchtflat. De eigenaar stapte naar de rechter omdat hij het gebouw wil verhuren. Doordat de Somaliërs er nu zitten is dat niet mogelijk. De eigenaar heeft toegezegd het water aan te sluiten tot de groep weg is.

De gemeente Amsterdam liet eerder weten dat de Vluchtflat de enige locatie is die de gemeente ondersteunt. Daar verblijven momenteel zo'n 150 illegale asielzoekers. Eerder verbleef de groep in de Vluchtkerk.

Ebru Umar doet aangifte van dreigtweets

Ebru Umar gaat aangifte doen van de dreigtweets die ze heeft gekregen naar aanleiding van een column in Metro. Dat schrijft de columniste vrijdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. In de column verwees de schrijfster naar de profeet Mohammed als 'die dooie gast', waarna ze naar eigen zeggen tweeduizend dreigtweets kreeg.

Umar schrijft verrast te zijn door de reacties waarin ze soms met de dood werd bedreigd. "Het verraste me omdat ik de column 's avonds even snel had geschreven", aldus de 43-jarige schrijfster. De column over de ramadan verscheen op 19 juli.

De tweets verbaasden Umar ook om de 'misplaatste afkeer voor Nederland en Nederlandse waarden en normen en de verheerlijking van alles wat Turks is'.

De mars naar de oorlog begint

Vandaag maakt ISOTX, ontwikkelaar en uitgever van de Iron Grip-reeks, bekend dat de eerste aflevering, Soviet Storm, van haar episodische online multiplayer strategy game March of War vanaf nu beschikbaar is voor pc en Mac via Steam Early Access en de officiële website.

March of War Episode 1: Soviet Storm vertelt hoe de Soviet Union het vredesverdrag met de European Alliance schendt en uiteindelijk met grof geweld Parijs binnenvalt. Deze gebeurtenis komt in de game tot leven in de vorm van een ingrijpend in-game evenement, waar de Soviet Union en de European Alliance de hoofdrol vertolken. Tijdens deze eerste episode zullen spelers, gelieerd aan de twee facties, naar Parijs trekken en deze met behulp van geheel nieuwe units trachten te veroveren.

Naast de gebeurtenis in de game en nieuwe, mede door de spelers bepaalde inhoud, kunnen spelers zich nog meer laten opgaan in de wereld van March of War doormiddel van achtergrondverhalen op de March of War-blog en de digitale oorlogskrant.

"Vrijwel direct na de verschijning van March of War, evolueerde de wereld aan de hand van de spelers bijzonder snel", vertelt Vincent van Geel, Creative Director van ISOTX. "Met Soviet Storm proberen we de boel wat meer op te stoken en zijn we benieuwd hoe de spelers zullen reageren op de nieuwe manschappen die we introduceren."

Spelers kunnen met Soviet Storm verschillende nieuwe eenheden verwachten, waaronder: Cossack Cavalry, the French Panhard Tank, the German Sturmtiger, the Cannon Walker, the Soviet Maxim MG Team en nog veel meer. Daarnaast zijn er nieuwe skins beschikbaar voor units en op een aantal maps zijn tech buildings aanwezig, die de game een geheel nieuwe tactische laag geven.

De eerstvolgende episode, March of War Episode 2: Tropical Thunder, zal op 5 september 2013 beschikbaar zijn via de Steam Store en de officiële March of War website. Alle toekomstige afleveringen, op alle geplande apparaten, zullen alle voorgaande content bevatten en zullen bovendien gratis te spelen zijn.

De mobiele versies van March of War voor iOS en Android zijn binnenkort beschikbaar

2K summer sale voor iOS

Vanaf gisteren kun je via de 2K Mobile Summersale veel mobiele titels op de kop tikken voor een schijntje. In de Summersale zijn onder andere de volgende titels verlaagd in prijs:

  • Civilization Revolution iPad & iPhone – € 0.89
  • NHL 2K11 iPad & iPhone - € 0.89
  • Borderlands Legends iPad & iPhone - € 0.89
  • NBA 2K13 – € 2.69
  • Sid Meier’s Pirates iPad & iPhone - € 0.89
  • XCOM – € 13.99

Leuk zo'n hete zomer, maar die batterij van het mobieltje houdt het niet meer uit...

Wie wil er 50.000 euro verdienen?

De eerder uitgeloofde beloning in het onderzoek naar de brandstichting in het gemeentehuis in Waalre vorig jaar is verdubbeld. De gouden tip levert nu vijftigduizend euro op. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant vrijdag bekendgemaakt.

Het gemeentehuis werd in de nacht van 17 op 18 juli vorig jaar bijna in zijn geheel verwoest door een aanslag met twee auto's.

Brandstichting op zich is volgens het OM geen aanleiding tot een bijzonder hoge beloning, maar de 'enorme impact' die de brandstichting op de maatschappij heeft gehad is dat wel, aldus justitie. Politie en OM hopen dat de hogere beloning mensen cruciale informatie nog niet met de politie hebben gedeeld over de streep trekt.

Eerder werden een 36-jarige man uit Sint-Michielsgestel en twee Eindhovenaren van 38 en 49 jaar aangehouden voor de brandstichting. Zij zitten inmiddels niet meer vast, maar gelden nog wel als verdachte in de zaak. Het onderzoek loopt nog.

Frans Bauer werkt met Yellow Claw

Frans Bauer en Yellow Claw hebben de handen ineengeslagen. De 39-jarige volkszanger zong een nummer in voor een mixtape van de danceformatie.

"En dan eindelijk het resultaat van een bijzondere samenwerking met Yellow Claw!", twitterde Bauer vrijdag. De reacties zijn volgens de zanger positief. "De teller op Youtube is vastgeslagen, mijn e-mail zit vast met leuke reacties!"

"Wij maken altijd een mixtape en proberen daar iets bijzonders mee toe doen", legt Jim Taihuttu van Yellow Claw uit aan RTL Boulevard. "In de intro willen we iets speciaals doen." De mixtape is over een week te koop.

Volgens Jim is Frans geen vreemde keuze voor een samenwerking. "Ik ben opgegroeid in een volkswijk en Frans Bauer is daar gewoon koning", aldus Jim. "Iedereen kent hem. Dus we wilden het wel eens proberen of hij iets met ons wilde doen. Hij twijfelde in eerste instantie, want hij wist niet wie we waren. Toen heeft zijn zoon hem over weten te halen, want die zei dat we 'cool' waren."


Bron: Youtube

Deep Silver geeft NASCAR 2013 uit in Europa

Deep Silver kondigt een publishing deal voor Europa aan met ontwikkelaar Eutechnyx Limited voor de titel NASCAR The Game: 2013. Deep Silver brengt in augustus 2013 de titel als retailversie en als digitale download uit bij geselecteerde digitale distributiepartners.

NASCAR The Game: 2013 is eerste pc-titel in de serie, met alle officiële coureurs, teams en circuits uit de officiële NASCAR Sprint Cup Series. Voor het spel komen updatepakketten uit voor het seizoen 2013, waarmee je mee kunt leven naar de climax van het seizoen.

De makers geven de volgende belangrijke kenmerken van het spel:

  • Vecht je tegen een vasthoudende en agressieve AI een weg naar de top in de officiële NASCAR Sprint Cup Series
  • de graphics en rijgedrag staan garant voor de meest authentieke NASCAR-ervaring ooit
  • Ontwerp, deel en race je eigen Gen 6 stock car met een gloednieuwe en geavanceerde spuitcabinetoolkit
  • Beleef iconische momenten uit de recente NASCAR-geschiedenis opnieuw en maak het seizoen 2013 van nabij mee!
  • Ga er helemaal voor in complete weekendraces met oefen- en kwalificatiesessies plus een complete race
  • Je kunt als de 43 officiële NASCAR-coureurs racen of ze uitdagen, en dat allemaal op de officiële parcoursen van 2013
  • Herschrijf de geschiedenis van NASCAR met extra Inside Line Highlights-pakketten

NASCAR The Game: 2013 komt op 16 augustus 2013 uit in zowel een retailverpakking als digitale download met een prijs van 29,99 euro.

FOK!filmtip van de dag: Pallieter (1976)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!



Die mi morghen wecken zal dat salder wesen die nachtigal die nachtigale soete.
Ick wille dan gaen in genen dal die suvere bloemen groeten….

Nee beste mensen, dekatophetspek heeft zich niet tegoed gedaan aan teveel kattenkruid, dit is een zinsnede uit het prachtige verhaal Pallieter van Felix Timmermans. Pallieter is de hoofdfiguur uit de gelijknamige roman uit 1916 van de Vlaamse auteur, die in 1976 werd verfilmd door Roland Verhavert, met Eddie Brugman als Pallieter, Sylvia de Leur als Charlotte, en Jacqueline Rommerts als Marieke. Pallieter is een levensgenieter, een man die "de dag plukt".

Timmermans schreef het verhaal van Pallieter aan het begin van de vorige eeuw, na een zware geestelijke crisis. Met de roman wilde de Vlaamse auteur zijn vreugde vanwege een vernieuwd levensinzicht uitdrukken. Timmermans' vernieuwde levensinzicht sloot namelijk aan op het idee van een ongeschonden blauwdruk, de schrijver was er van overtuigd dat in elke mens een ongeschonden mens schuilging, die echter bedolven raakt onder opvoedkundige regeltjes, religieuze dreigingen en andere vervuiling van de zelfdenkende geest. Ben je dus op zoek naar een flitsende actiefilm, dan kan je deze beter overslaan. Kun je echter een wat langzamer op gang komende film wel waarderen, dan is Pallieter zeker de moeite waard. Vanavond om 00.00 uur te zien bij onze zuiderburen van de reclamevrije zender Eén.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Nederlandse consument heeft Wii U op het oog

Nederlanders lijken na ruim acht maanden interesse te tonen in de Wii U. Twee spellen voor de nieuwe spelcomputer van Nintendo hebben een plek veroverd in de verkooptoptien. Het strategiespel Pikmin 3 komt binnen op de derde plek, gevolgd door het avonturenspel New Super Luigi U. Zo blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Nintendo heeft moeite de Wii U aan de man te krijgen. In het afgelopen kwartaal werden wereldwijd slechts 160 duizend exemplaren van de spelcomputer verkocht, waarvan tienduizend stuks in Europa. De teller stond eind juni op 3,61 miljoen verkochte exemplaren.

GfK en Nintendo Benelux geven geen verkoopcijfers vrij. Het is dus niet bekend of Pikmin 3 en New Super Luigi U zo goed verkocht hebben of andere spellen juist zo slecht. Het is desalniettemin opmerkelijk dat New Super Luigi U zo hoog in de top tien binnenkomt aangezien het sinds juni al te downloaden is voor de Wii U.

De volledige top tien van week 31 ziet er als volgt uit:

01. The Last of Us (PlayStation 3)
02. Mario & Luigi: Dream Team Bros (Nintendo 3DS)
03. Pikmin 3 (Wii U)
04. New Super Luigi U (Wii U)
05. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
06. De Sims 3: Exotisch Eiland (pc)
07. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
08. FIFA 13 (PlayStation 3)
09. Battlefield 3 (PlayStation 3)
10. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)

Liefdeslied voor Saints Row-fans

Deep Silver en Volition hebben de eerste van een reeks dagboeken voor Saints Row IV uitgebracht die enkele aspecten van het spel uitdiept.

Ontwikkelaar Volition is bezig met de titel en in dit lief dagboek spreken Jim Boone, senior producer, Steve Jaros, creative director en Chris Claflin, lighting lead, over de visie van de vierde game uit de reeks. De video gaat over de grote open wereld en hoe belangrijk feedback van de fans is.

Saints Row IV komt 23 augustus uit voor Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Turkse atletiekbaas stapt op na dopingschandalen

De voorzitter van de Turkse atletiekbond is vrijdag opgestapt. Mehmet Terzi deed dat na een reeks dopingschandalen in de Turkse atletiekwereld. "Ik denk dat het het beste is dat ik terugtreed", schreef Terzi in een ontslagbrief. "Helaas zijn er veel dopingovertredingen geweest buiten de controle van mij en mijn technische staf."

Woensdag maakte de internationale atletiekbond IAAF nog bekend dat negen Turkse atleten geschorst waren omdat ze betrapt zijn op het gebruik van anabole steroïden. In juni werden acht Turkse atleten betrapt in voorbereiding op de Middellandse Zeespelen in Turkije. Eerder dit jaar werden ook olympisch 1500 meterkampioene Asli Cakir Alptekin en tweevoudig Europees 100 meter hordenkampioene Nevin Yanit betrapt.

De vele dopinggevallen zijn ongunstig voor Turkije in de strijd om het binnenhalen van de Olympische Spelen. Istanbul is voor de organisatie in 2020 in een strijd verwikkeld met Madrid en Tokyo. De beslissing valt begin september.

Voorzitter Ugur Erdener van de het Turks olympisch comité liet vrijdag weten dat zijn land 'keihard werkt om ervoor te zorgen dat doping volledig wordt uitgeroeid uit de Turkse sport'. "Er volgen misschien nog meer positieve tests, maar dat is de prijs die we moeten betalen om jonge, schone Turkse atleten medailles te zien winnen op het internationale podium."

AZ neemt Avdic over van Werder Bremen

AZ heeft zich versterkt met de Zweedse aanvaller Denni Avdic. De 24-jarige wordt overgenomen van Werder Bremen en tekent voor drie jaar. Vorig seizoen kwam de 1,92 meter lange speler nog op huurbasis uit voor PEC Zwolle. Avdic moet bij AZ Jozy Altidore doen vergeten. De transfersom is niet bekendgemaakt.

Avdic viel voor het eerst op in de Zweedse competitie, waar hij bij IF Elfsborg in 2010 negentien keer scoorde in 29 duels. Het leverde hem de transfer naar Bremen op, maar daar brak hij niet door. Bij PEC scoorde hij afgelopen seizoen acht keer in 23 competitieduels.

[WK] Waterpolosters sluiten toernooi af met zevende plek

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn bij het WK in Barcelona als zevende geëindigd. Canada werd vrijdag met 12-9 (5-1, 3-2, 3-4, 1-2) geklopt. De Nederlandse vrouwen verloren in de kwartfinale van Hongarije en het eerste duel in de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht werd eerder deze week verloren van de Verenigde Staten.

Tegen Canada kwam Nederland goed uit de startblokken. Onder aanvoering van Yasemin Smit, die drie keer scoorde in het eerste kwart, liepen de Oranjevrouwen uit naar 5-1. Bij rust was dat 8-3. In de tweede helft krabbelde Canada nog enigszins op, maar Oranje liet de Noord-Amerikanen niet meer dichtbij komen.

Bonden: politie komt afspraken niet na

De politievakbonden zijn boos over de manier waarop de Nationale Politie een personele reorganisatie doorvoert. De vakbonden zijn daarom weggelopen van een overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over deze reorganisatie, meldt de vakbond ACP vrijdag.

Volgens de bonden krijgen de regionale politiechefs te veel vrijheid om van landelijke afspraken met de bonden af te wijken. Op de centraal gemaakte afspraken zit decentraal 'geen enkele regie, samenhang of coördinatie'. Zo worden in aanloop naar de personele reorganisatie waarbij tienduizenden politiemedewerkers een functie krijgen in de Nationale Politie 'gauw nog even allerlei mensen op bepaalde posten benoemd', klagen de bonden.

Ook wordt duur extern personeel ingehuurd voor vrijgevallen functies en wordt de doorstroming naar hogere schalen geblokkeerd. "Al deze zaken benadelen de positie van huidige medewerkers tijdens de komende reorganisatie." De bonden hebben daarom het overleg gestaakt. Het heeft geen zin om aan te schuiven als de gemaakte afspraken telkens worden 'geschoffeerd'.

De bonden keren pas terug aan de overlegtafel als er serieuze garanties komen over het nakomen van de afgesproken spelregels.

De FOK! Voetbalmanager 2013-2014 is van start

De FOK! Voetbalmanager is terug. Na een spannend vorig voetbalseizoen staan de clubs nu aan de vooravond van wat weer een fraai seizoen belooft te worden. FOK! is er bij met de Voetbalmanager 2013/2014, waar jij kunt laten zien dat je het managen van een team beter kunt dan de coaches van de Eredivisie-teams.

Het spelconcept is hetzelfde als vorig jaar: je stelt een team samen van elf spelers, die punten halen voor uitslagen uit de werkelijkheid in de Eredivisie. Eén ronde in de FOK! Voetbalmanager staat gelijk aan twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Voor dit seizoen zijn de sluittijden van de manager iets verlaat, zodat je iets meer tijd hebt om aan jouw team te sleutelen.

Vanaf vrijdag 2 augustus 2013 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2013/2014 van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 2 augustus 2013 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Ook dit jaar zijn er voor de beste managers weer toffe prijzen te winnen. Deze zullen in een later stadium in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Let op! De eerste ronde begint dus op vrijdag 2 augustus om 18:59 uur, diezelfde avond wordt de eerste wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Na die tijd kun je geen team meer opslaan totdat de eerste ronde voorbij is. De manager zal weer opengaan voor Speelronde 3/4 in de nacht van zondag 11 op maandag 12 augustus om 0:00 uur. Aanmelden kan altijd, zolang de Voetbalmanager duurt.

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de nieuwe Voetbalmanager 2013/2014 van FOK!

Mochten er nog spelersnamen niet goed zijn, of heb je transfernieuws voor ons, dan kun je ons zo bereiken:
via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail fokmanagers[at]fok.nl (zonder uitroepteken), of via een bericht in het speciale Voetbalmanager 2013/2014-topic in het VBL-forum.

Records op luchtballonnenfestival Frankrijk

Op een festival met heteluchtballonnen op een voormalig NAVO-vliegveld in het oosten van Frankrijk zijn deze week twee records gebroken. In het eerste geval stegen in een uur tijd 408 bemande ballonnen op, in de tweede recordpoging slaagden de deelnemers erin 391 naast elkaar opgestelde luchtballonnen op de landingsbaan tegelijk te laten stijgen.

"Het geluid van honderden tegelijk brullende gasbranders is onbeschrijflijk", zei ballonvaarder en deelnemer Denis Martignon. "Het was een indrukwekkende ballonnenmuur."

Het jaarlijkse festival Lorraine Mondial Air Balloons wordt georganiseerd door de afstammelingen van de achttiende-eeuwse heteluchtballonnenpionier Jean-François Pilatre de Rozier. Diens nazaat Philippe Buron Pilatre reist al sinds 1979 geruisloos door het luchtruim. "Mijn vader vloog. Mijn zoon vliegt. Mijn broer vliegt. Misschien vliegt ook mijn kleinzoon ooit", zei hij vrijdag.

Voor foto's van het spektakel kun je hier klikken.

'Opzeggen afluisterverdrag loos gebaar Berlijn'

Het verscheuren van de oude afluisterovereenkomst met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk door de Duitse regering heeft geen enkele zin. Ook zonder het verdrag, dat alledrie die bondgenoten toestond Duits telefoon- en dataverkeer af te luisteren en te begluren, kunnen zij volgens een medewerker van de overheid en een historicus nog hun gang gaan.

Het opzeggen van het afluisterverdrag uit de Koude-Oorlogsjaren was volgens minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle 'een noodzakelijke en passende consequentie van het recente debat over de bescherming van de privacy'. De overeenkomst gaf de Amerikanen, Britten en Fransen het recht in het naoorlogse Duitsland inlichtingen te vergaren om hun daar gelegerde bezettingsmacht te beschermen.

Volgens een overheidsmedewerker die anoniem wil blijven is het besluit een loos gebaar, dat de ruimte voor buitenlandse inlichtingendiensten helemaal niet inperkt. De Duitse historicus Josef Foschepoth wees er vrijdag op dat de afluisterbevoegdheden van de bondgenoten inmiddels zijn doorgedrongen in de wetgeving. "En daarmee is elke bondsregering verplicht zich eraan te houden", stelt Foschepoth volgens het Duitse persbureau DPA.

"In klare taal: we zijn gehouden alle informatie ter beschikking van de geallieerden te stellen, zo innig mogelijk met hen samen te werken. Maar ook zijn zij bevoegd op eigen houtje inlichtingenwerk te doen."

Boete voor rokende Teeuwen laat op zich wachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen boete uitgedeeld voor de sigaretten die Hans Teeuwen zondagavond rookte in het tv-programma Zomergasten. Dat laat een woordvoerder vrijdag weten.

De VPRO plaatste donderdag een filmpje op YouTube waarop te zien is hoe twee inspecteurs de studio bezoeken en onder meer de asbak bekijken die Teeuwen zondag gebruikte. "Dit bezoek en gesprek worden de komende tijd door onze inspecteurs beoordeeld", aldus de zegsvrouw.

De NVWA liet eerder deze week weten de omroep of de studio te willen beboeten, omdat roken op de werkplek verboden is. Teeuwen deelde aan nrc.nl mee de sigaret gedachteloos te hebben opgestoken en er niet vooraf met de VPRO over te hebben gesproken.

Cocu verwacht lastige wedstrijd bij ADO

PSV-coach Phillip Cocu verwacht dat zijn ploeg het zaterdag niet makkelijk zal krijgen tegen ADO Den Haag. "Het is een goed voetballende ploeg, als ze de ruimte krijgen. Ze spelen thuis, het publiek zal erachter gaan staan." Als PSV echter speelt zoals woensdag tegen Zulte Waregem, acht Cocu een zege wel binnen bereik.

Een goede start van de competitie is van levensbelang, weet Cocu. "Dan zit je goed in de competitie en loop je niet achter de feiten aan. Maar er is geen plaats voor onderschatting, we moeten welke wedstrijd maximaal geconcentreerd zijn." Aan zijn selectie hoeft het niet te liggen. Op Luciano Narsingh na is iedereen fit.

Cocu liet ook weten dat Zakaria Bakkali, Jorrit Hendrix en Joshua Brenet het seizoen afmaken bij de eerste selectie. Met hun goede spel in de voorbereiding en tegen Zulte Waregem hebben ze dat volgens de oud-middenvelder afgedwongen.

Geen hattrick voor Haase in Kitzbühel

Robin Haase kan zijn titel in Kitzbühel niet verdedigen. De Hagenaar moest na een spannend gevecht in de halve finale buigen voor de Spanjaard Marcel Granollers: 6-7 (0), 6-3 en 4-6. Haase won de afgelopen twee edities van het Oostenrijkse graveltoernooi. De wedstrijd tegen Granollers is zijn eerste nederlaag in Kitzbühel na twaalf zeges.

Haase en Granollers serveerden beiden sterk in de openingsset. Het gevolg daarvan was een tiebreak waarin Haase geen punt scoorde. In de tweede set pakte Haase een vroege break voorsprong, maar leverde die ook weer in. Toen de Nederlander in de zevende game weer toesloeg was dat wel beslissend.

Het derde bedrijf begon vervolgens met een break voor Haase. De Hagenaar kwam op 2-0 en kreeg breakkansen om naar 3-0 uit te lopen, maar Granollers kon ze afwenden. Bij de Spanjaard ging het daarna lopen en hij ging van 0-2 naar 5-2. Haase leek vermoeid, maar richtte zich toch nog op en brak terug. Op 5-4 lukte het echter niet om in de wedstrijd te blijven.

[JL] Achilles '29 klaar voor debuut

Achilles '29 gaat met vertrouwen het nieuwe seizoen in. De amateurclub uit Groesbeek debuteert dit jaar in de Eerste Divisie en merkt dat de stap omhoog aanmerkelijk meer aandacht oplevert. Zo worden er aanzienlijk meer seizoenskaarten verkocht, vertelt voorzitter Harrie Derks. "We hopen er meer dan duizend te verkopen. Het loopt nog steeds en de laatste dagen krijgen we er veel vragen over."

Het stadion op sportpark De Heikant is nog niet helemaal aangepast aan de eisen van de KNVB. "Maar dat gebeurt op tijd voor onze eerste thuiswedstrijd", is Derks zeker van zijn zaak. "Volgende week is alles in orde."

Ook Jong Ajax heeft overigens zijn stadion nog niet op orde. De verbouwing op de Toekomst duurt langer dan gepland en dus speelt Jong Ajax maandagavond in de Arena tegen Telstar. Ajax verkoopt geen seizoenskaarten voor het tweede team, waardoor de belangstelling per wedstrijd verschillend is.

Bij PSV is de belangstelling voor het eerste duel van Jong PSV nog nihil. Voor het uitduel met Sparta Rotterdam op zaterdag was vrijdag nog geen kaartje verkocht. Een woordvoerder wijt dat echter aan het tegelijkertijd spelen van PSV bij ADO Den Haag en het jeugdtoernooi om de Otten Cup dat in Eindhoven wordt afgewerkt.

Er is nog geen thuiswedstrijd van Jong PSV in de verkoop gegaan. Uitverkocht zal het niet snel raken omdat het tweede team van de Eindhovenaren zijn duels in het Philips stadion speelt, meldt PSV vrijdag. Tot nu toe was er nog geen besluit genomen over de locatie waar Jong PSV zou spelen. In de toekomst wil PSV mogelijk tribunes bouwen op trainingscomplex De Herdgang.

Ook Jong FC Twente speelt in het stadion van de club. De Enschedeërs bieden seizoenskaarten aan voor de wedstrijden van het tweede team. Hoeveel er daarvan verkocht zijn kan de club vrijdag niet vertellen. Wel verwachten de Tukkers dat er na de eerste wedstrijd maandag meer belangstelling komt.

Heraclied Amoah kan meedoen tegen oude club Vitesse

Heracles Almelo kan zondag in de eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse een beroep doen op Matthew Amoah. De 32-jarige aanvaller is tegen zijn oude club speelgerechtigd, melden de Heraclieden op Twitter.

De transfervrije Ghanees tekende woensdag in Almelo een contract voor één jaar. Eerder speelde de 44-voudig international in Nederland behalve voor Vitesse bij Fortuna Sittard, NAC Breda en als laatste bij Heerenveen, dat onlangs zijn contract ontbond.

Amoah was de afgelopen tijd ook op proef bij NAC, maar die club wilde hem alleen op amateurbasis vastleggen.

Hogenkamp sneuvelt in kwartfinale

Tennisster Richel Hogenkamp is in de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Duitse Bad Saulgau blijven steken. Thuisspeelster Carina Witthöft was met 0-6, 6-3 en 2-6 te sterk bij het graveltoernooi. Witthöft is de nummer 192 van de wereld en staat daarmee 36 plaatsen hoger gerangschikt dan Hogenkamp.

Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor Witthöft. De Duitse won de eerste negen games, maar toen werd Hogenkamp wakker. Toen ze eenmaal haar eerste game won had ze de smaak te pakken en trok ze het tweede bedrijf naar zich toe. In de derde set leverde ze meteen haar opslag in, maar dat repareerde ze ook snel weer. Een nieuwe break van Witthöft was de Doetinchemse echter te veel.

[Upd] Radio 10 terug op FM

Radio 10 komt terug op de FM-band. Dit is vanochtend bekend gemaakt door directeur Herbert Visser. Radio 10 was vroeger al op FM te horen, maar verloor in 2003 zijn FM-frequenties bij een landelijke herverdeling van die frequenties.

De nieuwe eigenaar van het station, 100%NL kreeg afgelopen maand beschikking over het enige nog vrije FM-pakket, dat luistert naar de naam A7. Op deze frequentie waren vroeger radiozenders als Arrow Classic Rock, Caz en Yorin FM te horen. In 2009 kwam de frequentie vrij nadat de mensen achter Arrow Classic Rock de zendvergunningen niet meer konden betalen.

Radio 10 startte oorspronkelijk in 1988, en is daarmee het oudste commerciële radiostation van Nederland. Later kwam de toevoeging "Gold" erbij. Het station is de afgelopen jaren op kabel en via internet te beluisteren geweest onder de naam "Radio 10 Gold", maar met de nieuwe start verdwijnt de toevoeging "Gold" dus weer. 

Xbox One laat externe video-opnames toe

Goed nieuws voor de vele YouTube-kanalen die gebruik maken van PVR's. De Xbox One zal gebruikers toestaan om video op te nemen van de console met behulp van externe apparaten, zo vertelde Microsoft Game Studios vice-president Phil Spencer aan Polygon.

Spencer werd gevraagd of de Xbox One het opnemen van beeldmateriaal door middel van de HDMI-poorten van de console ondersteunt, gezien het High-bandwith Digital Content Protection (HDCP)-systeem dat actief zal zijn op Microsoft's nieuwste console. Zijn reactie was duidelijk: "Yep. Exactly like it works today on the Xbox 360."

Hoewel gameplay dus naar hartelust opgeslagen kan worden met externe apparaten, zal het systeem andere content, denk bijvoorbeeld aan Netflix of Pathé Thuis, wél blokkeren met het HDCP-systeem. Spencer: "If all you care about is getting the gameplay, you're fine."

Microsoft bevestigde eerder al dat het mogelijk is om met de Xbox One de laatste vijf minuten gameplay op te slaan, te bewerken en deze vervolgens online te kunnen delen.

Steel snel Tiny Thief

Tiny Thief, de nieuwste game van Rovio Stars, heeft zopas een prijsverlaging ontvangen. Dit wil zeggen dat je de game voorlopig voor slechts €0,89 in plaats van de originele €2,69 in huis kunt halen. Als je het nog niet hebt gedaan, is het dus nu het moment!

Rovio Stars is een onderdeel van Rovio en kiest de beste indiegames uit om deze uit te geven. Eerder kwam ook Icebreaker: A Viking Voyage uit.

De App Store-link vind je bij de bron, de Google Play-link vind je hier.

Wat wij van de game vonden, lees je hier.

tiny thief review 2

Blizzard's Project Titan vereist geen abonnement

Blizzards nieuwe game Project Titan zal waarschijnlijk geen abonnementskosten hebben. Mike Morhaime, mede-oprichter van Blizzard Entertainment, vertelde dit bij een winstvergadering van Activision Blizzard.

Morhaime gaf tijdens deze vergadering nogmaals aan dat Titan een flinke verandering heeft ondergaan tijdens de ontwikkeling. Hij gaf later toe dat Project Titan misschien helemaal geen MMORPG meer wordt.

"We're in the process of selecting a new direction for the project and re-envisioning what we want the game to be," aldus de mede-oprichter. "While we can't talk about the details yet, it is unlikely to be a subscription-based MMORPG."

In mei bevestigde een vertegenwoordiger van Blizzard dat Titan, al minimaal zes jaar in ontwikkeling, grote veranderingen in technologie en ontwerp ondergaat. "We're using this opportunity to shift some of our resources to assist with other projects while the core team adapts our technology and tools to accommodate these new changes," zo verklaarde deze medewerker.

De release van Project Titan wordt niet voor 2016 verwacht.

Tijgermug duikt ook in Almere op

Op een industrieterrein in Almere is vorige week maandag een Aziatische tijgermug aangetroffen. Dit is bevestigd door laboratoriumonderzoek, meldt de gemeente vrijdag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met het bestrijden van de mug.

Het exemplaar op het Almeerse industrieterrein De Vaart werd gevonden tijdens een inspectie bij een bedrijf dat handelt in gebruikte banden. De muggen doken ook al op bij bandenimporteurs in Weert en Montfoort, zo bleek donderdag. Enkele weken eerder werd het beest aangetroffen bij een bandenhandel in Oss.

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zo meldt de NVWA. De mug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen. Bij de aangetroffen muggen werden voor zover bekend geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.

De NVWA bestrijdt de beesten ook preventief op bedrijven in de omgeving van de vondst, met een middel dat zowel de aanwezige larven als volwassen muggen doodt.

Warmste dag van het jaar een feit

Vrijdag is tot dusver de warmste dag van het jaar. Met een temperatuur van 34,6 graden in het Limburgse Arcen werd om 14.00 uur het record van 22 juli verbroken. Toen werd het nog 34,5 graden in het Brabantse Gilzen-Rijen. Dat meldt weeronline.nl.

Tien minuten na het nieuwe record werd het in het Gelderse Hupsel met 35,0 graden nog warmer. In De Bilt was het even voor 14.30 uur nog 31,5 graden. De temperatuur blijft daar en in de rest van Nederland echter nog stijgen, aldus weeronline.nl.

Op de warmste dag van vorig jaar werd in augustus een temperatuur van 35,6 graden gemeten. Dat was in het Groningse Nieuw-Beerta.

Mocht vrijdag ook de grens van 37, 1 graden worden overschreden, dan is sprake van de warmste dag in tien jaar tijd. Het warmterecord aller tijden van 38,6 graden uit 1944 lijkt echter niet haalbaar.

Onbekende foto's Beatles voor het eerst geëxposeerd

Met een camera zonder flitser legde Mike Mitchell in februari 1964 een gebeurtenis vast die het nieuws beheerste: het eerste concert van de Beatles in de Verenigde Staten. Tientallen jaren zaten ze in zijn archief, maar nadat hij ze met behulp van moderne technieken had opgekalefaterd, een klus die bijna duizend uur in beslag nam, bracht hij de foto's twee jaar geleden ter veiling bij Christie's in New York. Nu worden de foto's voor het eerst tentoongesteld, in een galerie in Taos, New Mexico.

Mitchell was destijds 18 jaar, maar werkte al als fotograaf. Zijn zwart-witfoto's van het concert dat de Beatles op 11 februari 1964 gaven in het Washington Coliseum tonen vier jongens die zo te zien de tijd van hun leven hebben. Twee dagen eerder waren ze voor het eerst op de Amerikaanse televisie verschenen, bij Ed Sullivan. Zoals bij alle optredens na hun doorbraak was de muziek van de Beatles in het Coliseum door het gegil van het publiek nauwelijks te horen. Desondanks vlamden de Beatles volgens Mitchell. "Het was duidelijk dat ze het heel, heel, heel erg naar hun zin hadden en dat heeft de foto's denk ik echt goed gedaan."

Cameron maakt drie Avatar-vervolgen

James Cameron maakt niet twee maar drie nieuwe Avatar-films. Hiermee wordt een eerdere uitspraak van actrice Sigourney Weaver, vorige maand, bevestigd. Avatar 2 komt uit in december 2016, niet 2015. Dat laten Cameron en productiemaatschappij 20th Century Fox weten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

"De wereld en personages bleken nog rijker dan ik had verwacht, en het werd duidelijk dat twee vervolgfilms niet genoeg waren om al mijn ideeën op het witte doek te brengen", vertelt Cameron. De stap naar een vierde film in de reeks was dan ook snel gezet.

Het zal hierbij ongetwijfeld hebben geholpen dat Avatar wereldwijd met een opbrengst van ruim 2,8 miljard dollar nog altijd de best bezochte film ooit is en dat Fox alles opzij heeft gezet zodat Cameron zijn volledige epos kan vertellen.

De opnames van de drie films vinden achter elkaar plaats en beginnen ergens volgend jaar. Daarna is het aan de speciale effectenteams om de films klaar te stomen voor het witte doek, in 3D en met de nieuwste visuele technieken. Deel 3 staat gepland voor 2017, deel 4 voor 2018.


James Cameron maakt drie Avatar-vervolgen (Foto: Novum)

Tula: The Revolt geselecteerd in Trinidad en Tobago

Het Nederlandse slavendrama Tula: The Revolt is geselecteerd voor het internationale filmfestival in Trinidad en Tobago. De op historische feiten gebaseerde film sluit tevens het festival af. Dat maakte producent Fisheye Feature Films vandaag bekend. In de Engels gesproken film zijn Danny Glover en Jeroen Krabbé in de hoofdrollen te zien.

Tula, gespeeld door Obi Abili, is een slaaf op Curaçao die niet kan aanzien hoe de zwarte arbeiders op het eiland worden onderdrukt. Als hij hoort dat op Haïti de slavernij is afgeschaft, pleit hij voor gelijke rechten. Zijn blanke baas en plantage-eigenaar, een van de laatste rollen van Jeroen Willems, wil er niets van weten maar de andere slaven leggen gezamenlijk het werk neer. Als de Nederlandse gouverneur, de rol van Krabbé, hoort van de opstand, stuurt hij troepen om deze de kop in te drukken.

Tula: The Revolt ging begin juli in Nederland en op de Antillen in première. De film, die dit jaar uitkwam omdat 150 jaar geleden in het Nederlands koninkrijk de slavernij werd afgeschaft, is momenteel nog in een vijftiental bioscopen te zien. Het Trinidad + Tobago Filmfestival vindt plaats van 17 tot en met 30 september.


Tula: The Revolt geselecteerd in Trinidad en Tobago (Foto: Novum)

Asielactivisten slaan tentenkamp op in Rotterdam

Tientallen asielactivisten hebben vrijdagochtend een tentenkamp opgeslagen aan de Nassaukade in Rotterdam. Dat maakte de organisatie, het No Border Network, vrijdag bekend. De club verwacht de komende week een paar honderd activisten uit Europa en daarbuiten om te protesteren tegen het Nederlandse en Europese migratiebeleid.

Het No Border Camp wordt volgende week zaterdag afgesloten met een demonstratie door de stad. Op het kamp worden onder meer workshops gehouden.

De gemeente en de politie houden de demonstratie in de gaten. "We onderzoeken momenteel van wie de grond is en of er bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden zijn gepland", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Het belangrijkste is dat de demonstranten geen overlast voor omwonenden en nabijgelegen bedrijven veroorzaken."

Captain America-acteur gaat regisseren

Chris Evans gaat zijn regiedebuut maken met het romantische drama 1:30 Train. De 32-jarige acteur gaat ook de hoofdrol spelen. Hij wil al dit najaar met de opnames beginnen en de film af hebben voordat hij weer zijn gestreepte schild en strakke blauwe pak uit de kast haalt voor het in 2015 te verschijnen The Avengers: Age of Ultron. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

1:30 Train gaat over twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten in Manhattan. Ze brengen samen een zwoele nacht door, waarin hun eigen problemen langzaamaan doorsijpelen in hun ontdekking van elkaar.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Evans de film in zijn drukke schema wil passen. Hij heeft namelijk ook al getekend voor de hoofdrol in de horrorfilm The Ten O'Clock People, die volgend jaar uit moet komen.


Captain America-acteur gaat regisseren (Foto: Novum)

Voorverkoop Call of Duty valt laag uit

Het aantal bestellingen voor het in november te verschijnen Call of Duty: Ghosts is 'beduidend' lager dan bij zijn voorganger vorig jaar. Dat zei topman Eric Hirschberg van Activision in een gesprek met investeerders. Gamers twijfelen volgens hem nog over welke versie van het spel ze moeten kopen.

"Gamers twijfelen vooral omdat ze nog niet weten op welke spelcomputer ze dit najaar zullen spelen", legde Hirschberg uit. Call of Duty: Ghosts wordt namelijk gemaakt voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, pc en Wii U. Eind dit jaar komen twee nieuwe spelcomputers op de markt.

In november komt Microsoft met Xbox One en Sony met PlayStation 4. Van deze spelcomputers is nog niet alle informatie bekend. De verwachting is dat beide bedrijven deze maand nieuwe troeven op tafel gooien tijdens een gamebeurs in Keulen.


Voorverkoop Call of Duty valt laag uit

Gevecht in parlement Taiwan om kerncentrale

Taiwanese parlementariërs zijn vrijdag in het parlement met elkaar op de vuist gegaan om plannen over de bouw van een vierde kerncentrale in het land. Twee parlementariërs gingen elkaar te lijf en rolden daarbij over de grond. Anderen gooiden met water naar de tegenpartij. Beveiligers wisten de volksvertegenwoordigers uit elkaar te halen.

In Taiwan zijn er regelmatig aardbevingen. De democratische oppositiepartij is daardoor bang voor nucleaire rampen, zeker na de Fukushima ramp in Japan in 2011. De nationalistische partij onder leiding van de Taiwanese president Ma Ying-jeou is echter van mening dat er een tekort aan energie zal komen zonder een nieuwe kerncentrale.

Amanda Bynes blijft in psychiatrisch ziekenhuis

Amanda Bynes blijft zitten waar ze zit. De 27-jarige ontspoorde actrice verblijft al ruim een week onder dwang op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Bynes vocht een besluit haar verblijf te verlengen aan, maar een rechter bepaalde dat ze onder behandeling moet blijven staan. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Bynes, die beweert geen psychische problemen te hebben, was van mening dat er geen grond is voor de verlenging van haar gedwongen opname. De actrice werd vorige week maandag opgenomen nadat ze op de oprit van een wildvreemde een brandje stichtte. Artsen zouden vermoedden dat Bynes schizofreen is.

Aanvankelijk moest Bynes drie dagen op de psychiatrische afdeling vertoeven. Haar verblijf werd echter, mede op verzoek van haar ouders, met twee weken verlengd. Die verlenging vocht Bynes aan. De actrice zou eerder deze week al voor de rechter staan, maar besloot de zitting uit te stellen om te kijken of haar medicatie aanslaat. De medicijnencocktail die Bynes krijgt, lijkt zijn vruchten af te werpen.

Desondanks werd Amanda's opname verlengd, zodat een gedegen diagnose gesteld kan worden. Bovendien vrezen artsen dat Bynes haar medicatie niet meer inneemt als ze naar huis wordt gestuurd.

Amanda Bynes komt al maanden in het nieuws vanwege haar maffe gedrag. Zo beging ze meerdere verkeersovertredingen en beweerde ze dat een agent haar 'op haar vagina had geslagen' na een aanhouding. Ook stuurde ze hoogst opmerkelijke tweets de wereld in, waarin ze onder meer Drake en de Obama's lelijk noemde. De ouders van de actrice beweren dat ze een gevaar voor zichzelf en de samenleving is en proberen Amanda onder curatele te laten stellen.

GP Rusland mist deadline

Het is mogelijk dat de eerste Grand Prix van Rusland nog een jaar langer op zich zal laten wachten. Organisator Omega en de Russische autosportbond RAF liggen met elkaar in de clinch, waardoor ze de deadline voor inschrijving voor het seizoen 2014 bij autosportfederatie FIA gemist hebben.

Rusland hoopt via de force majeure-regel alsnog op de kalender voor 2014 te geraken. Mocht dit lukken dan staat de in Sochi te verrijden race voor het eerst in oktober volgend jaar op het programma.

'Superman' gewond na stunt van Martinikerk

Een 21-jarige man uit Hoogezand, die dacht dat hij Superman was, is donderdagnacht gewond geraakt nadat hij van de Martinikerk in Groningen sprong. Hij maakte een smak van zeven meter hoogte, meldt de politie.

Vrienden van het slachtoffer verklaarden tegenover agenten dat de man naar boven was geklauterd en had geroepen dat hij de bekende stripheld was. De springer was na zijn daad enige tijd bewusteloos maar in het ziekenhuis bleken zijn verwondingen mee te vallen. Of hij onder invloed was van drank of drugs is niet duidelijk.

Leger schiet op demonstranten in Sri Lanka

Het leger in Sri Lanka heeft donderdagavond demonstranten beschoten die schoon drinkwater eisten. Daarbij is een dode gevallen en zijn vijftien mensen gewond geraakt.

Meer dan vierduizend mensen namen deel aan de demonstratie, die werd gehouden in het iets buiten de hoofdstad Colombo gelegen Weliweriya. Inwoners van die plaats eisen al ruim een maand dat een fabriek wordt gesloten. Het drinkwater in vijftien dorpen zou zijn vervuild door uit de fabriek weggelekte chemicaliën.

Volgens een van de demonstranten zette de politie aanvankelijk traangas in, maar begonnen militairen toen er ongeregeldheden uitbraken te schieten, onder andere op demonstranten die wegrenden. Volgens het leger werd er slechts in de lucht geschoten om de demonstranten te verjagen, maar op televisiebeelden is te zien dat soldaten op rennende demonstranten schieten. Ook is te zien dat demonstranten stenen naar de militairen gooien.

Een fotograaf van de krant Ada (Vandaag) moest in het ziekenhuis worden opgenomen na door soldaten te zijn geslagen. Ook andere journalisten zouden door soldaten in elkaar zijn geslagen en van enkele fotografen werd de camera vernield.

Legerwoordvoerder Ruwan Wanigasooriya zei vrijdag zonder nadere toelichting dat 'mensen met andere agenda's' achter het protest zaten en de demonstranten van vuurwapens en brandbommen hadden voorzien. Mensenrechtenactivisten zeggen dat protesten tegen de regering sinds ruim vier jaar geleden de Tamil-rebellen in het noorden van het land werden verslagen nauwelijks meer worden getolereerd. Sinds 2011 hebben leger en politie nog twee keer op demonstranten geschoten. Beide keren viel daarbij een dode.

Reisorganisatie Nile Travel in financiële nood

Reisorganisatie Nile Travel zit in financiële nood. De specialist in reizen naar Egypte kan niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen, zo heeft Nile Travel bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gemeld. Vakantiegangers die een reis hebben geboekt en al hebben betaald, krijgen hun geld via de SGR terug.

Reizigers die via een reisbureau hebben geboekt, moeten volgens de SGR bij dat reisbureau een claim indienen. Wie zijn geboekte reis nog niet heeft betaald, moet dit ook niet meer doen, adviseert het garantiefonds 'dringend'. "Betalingen gedaan na 1 augustus 2013 worden niet meer door SGR gegarandeerd", aldus de SGR.

Shell vertrekt grotendeels uit Nigerdelta

De oliewinning van Shell in de Nigerdelta komt binnenkort voor een groot deel ten einde. Dat zegt de topman van het oliebedrijf in Nigeria Mutiu Sunmonu vrijdag in een interview met NRC Handelsblad. De omvang van de diefstal van olie en de 'roekeloosheid' waarmee deze plaatsvindt zijn de redenen voor Shell om de activiteiten in het gebied meer dan te halveren.

Sunmonu stelt in het dagblad dat dagelijks naar schatting zo'n zestigduizend vaten ruwe olie verdwijnen uit de pijpleidingen en installaties van Shell. De diefstal kan echter niet alleen door Shell zelf worden tegengegaan, aldus het bedrijf. Shell wil zich in Nigeria gaan concentreren op oliewinning diepzee en op gaswinning.

Shell boekte in het afgelopen kwartaal zo'n twintig procent minder winst, met name door de problemen in Nigeria. Vertrekkend Shell-topman Peter Voser sprak volgens NRC Handelsblad bij de presentatie van deze cijfers donderdag slechts over 'desinvesteringen' in de Nigerdelta.

Gesink wil in 2014 weer voor Tourklassering gaan

Robert Gesink wil in de Tour de France van 2014 weer volledig voor het klassement gaan. Dit jaar reed de Varssevelder de Giro d'Italia, maar stapte daar voortijdig af. Hierna was de Belkin-coureur in de Tour de knecht van de kopmannen Bauke Mollema en Laurens ten Dam.

Gesink noemt in zijn column in de Telegraaf het knechten een 'nuttige ervaring', maar prefereert het kopmanschap. "Volgend jaar wil ik opnieuw naar de Tour gaan met klassementsdoelen. Eigenlijk is de Tour de enige wedstrijd die echt telt. Het is me de afgelopen weken duidelijk geworden hoe mooi het is om maanden naar die Tour toe te leven en er met eigen klassementsambities aan de start te staan."

Strandgangers Zandvoort krijgen water

Zonaanbidders die vrijdagmiddag liggen te bakken op het strand van Zandvoort worden daar van extra water voorzien. Drinkwaterbedrijf PWN deelt water uit aan alle mensen die door de extreme temperaturen dreigen uit te drogen. Het waterbedrijf verwacht in totaal duizenden mensen te helpen.

Het bedrijf benadrukt dat vooral op hete dagen als vrijdag het belangrijk is om goed te blijven drinken. Een volwassene heeft op een normale dag al ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig. Met warm weer is het goed om zeker twee liter te drinken.

PWN adviseert verder verstandig om te gaan met water. Op warme dagen wordt soms wel twintig procent boven het gemiddelde verbruik, zo'n 125 liter per persoon per dag, verbruikt. Zo kan beter minder vaak en kort worden gedoucht en hoeft de auto ook niet per se gewassen te worden.

Doodrijder Donnie Rog moet toch de cel in

De man die de 13-jarige Donnie Rog heeft doodgereden moet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagmiddag geoordeeld. Het vonnis valt hiermee hoger uit dan de eis. Het OM had een werkstraf geëist van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en drie jaar rijontzegging.

De 21-jarige Bulgaar Milen Y. moet negen maanden de cel in, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Bovendien krijgt hij een proeftijd van zes jaar. Ook moet de man vier jaar zijn rijbewijs inleveren.

Showbizzvolk walgt van Russische homohaat

Bekend Nederland heeft geen goed woord over voor de homohaat in Rusland. "Wat daar gebeurt is vreselijk, het is met geen pen te beschrijven", zegt Carlo Boszhard voor de camera van Novum Nieuws. "Het is walgelijk", vindt Paul Turner.

Op internet duiken geregeld foto's en filmpjes van mishandelde Russische homo's op. De jongens worden via social media verleid tot het maken van een afspraakje, waarna ze worden vernederd en soms mishandeld. "Het is alsof je over een film leest, een fictief script", vindt Turner, die zijn bekendheid dankt aan The Voice of Holland. "Ik snap het niet."

De zanger is van mening dat Nederland niet veel kan doen aan de Russische homohaat. "Het is heel lastig. Het is een ander land, waar andere regels en wetten gelden." Rusland nam onlangs een wet aan die het maken van 'propaganda' voor homoseksualiteit verbiedt. "Het beste wat we kunnen doen is erover praten", vindt Turner. "We moeten het nieuws dat het gebeurt verspreiden en op die manier bewustzijn creëren."

Carlo Boszhard is minder afwachtend. Hij staat zaterdag met zijn vriend tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam op een boot tegen homogeweld. "In tijden van crisis en problemen zoeken mensen altijd wel ergens een zondebok", meent de presentator. "Of iets waar ze zich op kunnen afreageren."

Hoewel Boszhard van mening is dat homo's 'gewoon moeten kunnen zijn wie ze zijn', wil hij niet uitdagen. "Daarom hebben we gewoon kleren aan op de boot, we gaan niet in string. Ik wil ook niet provoceren, dat heeft geen zin."

Niet alleen homoseksuele BN'ers maken zich druk over homohaat, ook Marijke Helwegen is ongerust. "Het is wereldwijd een soort hype op dit moment om homo's te discrimineren", stelt de koningin van de plastische chirurgie vast. "Ik vind de homobeweging echt achteruitgaan. Mensen zien van andere landen hoe men daar reageert en nemen dat van elkaar over. Mensen die niet erg slim zijn, reageren zich af op minderheidsgroepen."

Ook Denise van Rijswijk, die als lid van de Vengaboys veel homoseksuele fans heeft, voelt de homohaat. "We waren laatst voor een optreden in Tsjechië en mijn collega's gingen naar een gay pride. Op een gegeven moment stonden ze in het verkeerde vak, tussen die neonazi's. Die schreeuwden allerlei leuzen, voor het eerst voelden mijn collega's die haat. Dat was echt een heel eng moment voor hen."

Hitte maakt agressief

Als het warmer wordt raken ook onze gemoederen verhit. Uit een omvangrijk nieuw onderzoek concluderen wetenschappers dat met elk extra streepje op de thermometer de kans op geweldsmisdrijven en zelfs oorlog toeneemt.

De onderzoekers hielden zestig studies tegen het licht naar de val van wereldrijken, recente oorlogen, geweldsmisdrijven in de Verenigde Staten en de schietgretigheid van politieagenten. Door de eeuwen heen bespeurden ze één constante: hitte of droogte leidt tot meer geweld.

"Bij heftig weer zijn we doorgaans meer bereid anderen pijn te doen", zei econoom Solomon Hsiang van de universiteit van het Californische Berkeley, die het donderdag in wetenschappelijk tijdschrift Science gepresenteerde onderzoek leidde. Het team van Hsiang goot het verband tussen hitte en geweld zelfs in een formule. Zo stijgt met elke halve graad Celsius de kans dat bevolkingsgroepen in tropisch Afrika slaags raken met elf tot veertien procent. Wordt het in de VS drie graden warmer, dan vindt er twee tot vier procent vaker een geweldsmisdrijf plaats.

Laat nu op diezelfde dag de voorzitter van het Intergouvernementele Forum Klimaatverandering (IPCC) in Science betogen dat het in Eurazië en Noord-Amerika in 2065 al zover is. Door een overmaat aan koolstofdioxide wordt het op het noordelijk halfrond binnen vijftig jaar ongeveer zoveel warmer, stelt IPCC-voorman Chris Field. Het IPCC buigt zich in het rapport dat het volgend jaar uitbrengt voor het eerst ook over de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de wereldvrede.

De politie kan in die verhitte omstandigheden weleens moeite krijgen het hoofd koel te houden, menen psychologen. Tijdens een laboratoriumsimulatie bleken agenten bij hogere temperaturen gemakkelijker de trekker over te halen. Hsiang wijst op de ondergang van de Maya's, zo'n twaalfhonderd jaar geleden ten tijde van grote droogte, en oppert dat ook hun fataal werd dat de vlam in dergelijke omstandigheden sneller in de pan slaat.

Toch zijn de bevindingen van Hsiang en co tegenintuïtief. Wie haalt het immers in zijn hoofd in de bloedhitte oorlog te gaan voeren? Volgens hoogleraar psychologie Brad Bushman van de universiteit van Ohio zit 'm daar nu juist de kneep. Mensen voelen zich op hondsdagen landerig en lui, maar hun hart en andere organen draaien wel degelijk op volle toeren. Ze denken dus dat ze zich niet druk maken, maar ondertussen staat elke vezel gespannen. "Dat is een recept voor een ramp", stelt Bushman.

Onderzoekers naar oorlog en vrede zijn niet onverdeeld enthousiast over Hsiangs bevindingen. Sommigen vrezen met een warmere ook een gewelddadiger wereld. Anderen, zoals de Amerikaanse hoogleraar internationale betrekkingen Joshua Goldstein, wijzen erop dat het wereldwijde bloedvergieten al eeuwen afneemt. Goldstein rekent erop dat technologische, economische en politieke ontwikkelingen het geweld terugdringen. "Hoewel misschien wat minder dan wanneer het klimaat niet zo zou veranderen."

Microsoft overweegt virtualrealitybril

Microsoft heeft een patent geregistreerd voor een virtualrealitybril. Dat gebeurde in januari vorig jaar, maar het patent is donderdagnacht pas openbaar gemaakt. De bril zou onder meer stemmen, gezichtsuitdrukkingen, de kijkrichting en andere mensen kunnen herkennen. Microsoft heeft nog geen virtualrealitybril aangekondigd.

In het patent wordt een scenario beschreven waarin het display een afbeelding of video aan het zicht van de speler toevoegt. Dat zou betekenen dat de virtualrealitybril van Microsoft meer lijkt op de Google-bril dan op de virtualrealityhelm Oculus Rift. Al zou de bril van Microsoft wel over bewegingssensoren beschikken, wat doet denken aan de Oculus Rift.

Het document beschrijft verschillende functies van de bril. Zo zou de bril een camera kunnen bevatten die gericht is op het oog van de gebruiker. Niet alleen kan de kijkrichting gevolgd worden, ook zou op die manier de gebruiker herkend kunnen worden. Camera's aan de buitenkant van de bril zouden de omgeving kunnen scannen en bewegingen van andere personen herkennen.

Vorig jaar juni doken geruchten op in Amerikaanse media over speciale brillen van Microsoft met de werknaam Fortaleza. Tijdens het gamen zou de speler extra informatie moeten binnenkrijgen via de bril.


Microsoft overweegt virtualrealitybril

Mogelijk honderden ontslagen in thuiszorg Rijnmond

In de regio Rijnmond worden mogelijk honderden thuiszorgmedewerkers ontslagen. De thuiszorgorganisatie Aafje heeft ontslag aangevraagd voor 350 vaste medewerkers. Daarnaast worden er 200 tijdelijke contracten niet verlengd.

Aafje voelt zich hiertoe gedwongen doordat er door de gemeentes Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk nog geen besluit is genomen over de thuishulp in 2014. Pas in oktober wordt er meer duidelijk daarover.

Aafje loopt met de aanvragen voor het massaontslag vooruit op de mogelijkheid dat de instelling de thuiszorg voor de drie gemeentes verliest. Als met de ontslagaanvragen tot oktober gewacht zou worden, dan zou het niet meer mogelijk zijn om die voor 1 januari afgehandeld te hebben.

De medewerkers zijn donderdagavond op de hoogte gesteld. Aafje laat weten met de gemeentes in overleg te zijn om alsnog tot een oplossing te komen.

Paard trapt man dood

Een man uit Bergeijk is donderdag overleden aan de verwondingen die hij eerder op de dag had opgelopen door een trap van een paard. Dat bevestigt een politiewoordvoerder vrijdag. De man werd na het ongeluk met een traumahelikopter naar UMC St Radboud in Nijmegen gebracht, waar hij later overleed.

Volgens Omroep Brabant gaat het om een 77-jarige man en werd getrapt door zijn eigen paard. De politie kon dat niet bevestigen.

Vrouw bevalt op metroperron in Washington

Op een metroperron in Washington is donderdag een baby geboren. De moeder, Shavonnte Taylor, zat in de metro toen ze weeën kreeg. Geholpen door een medepassagier beviel ze op het perron van het drukke metrostation L'Enfant Plaza, nomen est omen, van een zoon. De hulpvaardige medepassagier werkt in de gezondheidszorg en de bevalling verliep naar verluidt zonder complicaties.

De directeur van het vervoerbedrijf van Washington liet Taylor in het ziekenhuis waar zij en haar zoon Amir werden opgenomen een felicitatiebrief en een reischeque ter waarde van honderd dollar bezorgen.

Fans Ajax vrezen voor dichte ArenA

Ajax-fans maken zich er druk over dat het dak van de Arena vrijdag tijdens de ouverture van de Eredivisie mogelijk dicht is. Op veel websites wordt erop gewezen dat er net als tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal vorige week zaterdag kans op onweer is. Ajax stelt dat het dak in principe open is, maar dat een definitieve beslissing pas enkele uren voor het duel valt.

Vrijdag worden hoge temperaturen verwacht. Als het dak in de Arena dicht is, stijgt de temperatuur in het stadion verder. Ajax heeft wel een zogenoemd warmteprotocol ingesteld. Supporters mogen vrijdagavond dan ook een flesje met water, maar zonder dop, meenemen. De voetballers mogen ook extra drinken. Halverwege de eerste en tweede helft wordt een drinkpauze ingelast.

Mauri komt er met halfjaar schorsing van af

Lazio-aanvoerder Stefano Mauri wordt voor een halfjaar geschorst. Dat is beduidend minder dan de vier jaar die de aanklager had geëist. Mauri was betrokken bij een matchfixingschandaal rond de wedstrijden Lazio - Genoa en Lecce Lazio in mei 2011. Hij werd vrijdag alleen schuldig bevonden in het duel met Lecce.

De aanklager had ook zes punten aftrek geëist voor Lazio en drie voor zowel Genoa als Lecce. De voetbalbond vond een boete van veertigduizend euro voor de Romeinen en twintigduizend euro voor Lecce echter volstaan. Genoa werd vrijgesproken.

Alessandro Zamperini ten slotte werd voor twee jaar geschorst. De oud-voetballer kreeg die straf bovenop een vijfjarige schorsing die hem vorig jaar al was opgelegd.

Oud-Feyenoorder Bastos naar de Emiraten

Oud-Feyenoorder Michel Bastos verruilt Olympique Lyon voor Al-Ain. De club uit de Verenigde Arabische Emiraten zegt niets over de transfersom, maar volgens de Duitse boulevardkrant Bild krijgen de Fransen 4,5 miljoen euro voor de rappe vleugelspeler. Bastos tekent een contract voor drie jaar.

Het afgelopen seizoen werd de 30-jarige Braziliaan door Lyon verhuurd aan Schalke 04, waar hij met slechts veertien optredens uitblonk in onopvallendheid. Het was de bedoeling dat Bastos ook dit seizoen weer in Gelsenkirchen zou spelen, maar de geldbuidel van Al-Ain heeft Lyon anders doen besluiten.

Bastos speelde in 2001 voor Feyenoord, dat hem een seizoen uitleende aan Excelsior. Hij werd niet goed genoeg bevonden en keerde terug naar zijn vaderland. Vanaf 2006 bewees Bastos de Rotterdammers hun ongelijk in de Franse competitie, met zeven vette jaren bij Lille en Lyon. Op het WK in Zuid-Afrika was hij bij Brazilië een vaste waarde op de linkervleugel.

Dopingzondaar Mikhnevich raakt WK-medailles kwijt

De voor doping geschorste Wit-Russische kogelstoter Andrei Mikhnevich moet vier WK-medailles inleveren. Dat heeft de internationale atletiekbond IAAF vrijdag besloten. Mikhnevich had in 2006 en 2010 bij het WK indoor zilver gepakt en was in 2007 en 2011 bij het WK in de buitenlucht goed voor brons.

De 37-jarige Mikhnevich was in 2003 wereldkampioen. In juni werd hij levenslang geschorst toen een hertest van dopingstalen van het WK in Helsinki in 2005 aantoonde dat hij doping had gebruikt. Het IOC moet nog beslissen of Mikhnevich ook zijn bronzen olympische medaille uit 2008 terug moet geven.

Volleybalsters overklassen Cuba in World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag hun eerste wedstrijd in de voorronde van de World Grand Prix eenvoudig gewonnen van Cuba. In Macau werd het 3-0 voor de Oranjevrouwen: 25-20, 25-14 en 25-11. Later dit weekeinde speelt Nederland nog tegen Bulgarije en China in de voormalige Portugese kolonie.

Ook de komende twee wekeinden spelen de volleybalsters nog voorrondes voor de World Grand Prix. Beide keren staan er drie duels op het programma. In totaal doen er twintig landen mee aan de World Grand Prix. Japan en de vijf beste landen van de voorrondes plaatsen zich voor de finale eind augustus in Sapporo.

Hammer bedankt voor Batman-rol vanwege Cavill

Armie Hammer heeft officieel bedankt voor de rol van Batman in het te verschijnen superheldenepos Justice League. Sinds 2008 was hij de gedoodverfde favoriet voor de rol van de gemaskerde held. De belangrijkste reden dat Hammer bedankt is naar eigen zeggen zijn tegenspeler, Superman-acteur Henry Cavill.

Hammer staat, na de recente perstoer voor The Lone Ranger waarin hij de titelrol speelt, op punt van beginnen aan zijn volgende film, spionagethriller The Man from UNCLE. Hierin heeft hij Henry Cavill als tegenspeler. Twee grote publieksfilms waarin de twee mannen naast elkaar te zien zijn, is volgens Hammer geen goed idee.

"Mensen zouden op verkeerde ideeën kunnen worden gebracht", grapt de 27-jarige acteur in de Britse editie van Metro.

Toch is er ook een andere belangrijke reden waarom Hammer eigenlijk weinig zin heeft in de rol van Batman. "Ik heb het niet zo op superheldenfilms", zegt hij eerlijk. "Als je onkwetsbaar bent, wat is dan nog de lol?"

Wanneer The Man from UNCLE uit moet komen is nog onbekend. The Lone Ranger gaat volgende week donderdag in Nederland in première.


Hammer bedankt voor Batman-rol vanwege Cavill (Foto: Novum)

Kaltenborn: "Sauber niet bijna failliet geweest"

Sauber heeft niet aan het randje van de afgrond gestaan, zo meldt teambaas Monisha Kaltenborn. Ze geeft toe dat het regelmatig lastig was om de ongeduldige leveranciers te kunnen betalen. Een deal met Russen werd in de media omschreven als 'redding van het team', maar dat is volgens de Oostenrijkse wat overdreven.

Kaltenborn sprak met tio.ch. "We zijn niet bijna failliet geweest. We hebben in het verleden moeilijke tijden doorstaan, dus we weten hoe we moeten overleven. We hadden nog andere opties, maar we realiseerden dat dit de beste was om het team ook op de lange termijn te kunnen laten bestaan."

Saints Row IV krijgt groen licht in Australië

Saints Row IV is drie weken voor zijn release toch nog goedgekeurd door de Australische keuringsdienst ACB. Het spel, dat op verschillen vlakken gekuist is, krijgt nu een leeftijdsaanduiding voor 15 jaar en ouder. Dat heeft uitgever Deep Silver bekendgemaakt. Het spel ligt 23 augustus in de winkel.

In juni werd de game voor het eerst geweigerd. Deep Silver en gamestudio Volition hadden ingezet op een keuring voor 18 jaar en ouder, maar de Australische keuringsdienst weigerde het spel volledig. Drugsgebruik en geïmpliceerd seksueel geweld - het ging om anaal onderzoek door buitenaardse wezentjes - waren reden genoeg het spel te weigeren.

In de aangepaste versie voor de Australische markt is het wapen verwijderd. Daarnaast is een missie waarbij buitenaardse medicaties ingenomen moeten worden om superkrachten te krijgen geschrapt. Volgens Deep Silver hebben de aanpassingen geen invloed op het verhaal van het spel.


Saints Row 4 krijgt groen licht in Australië

Zomerhittip

Zolang het zomer blijft blijven wij zoeken naar die ene memorabele plaat, die plaat waarvan je over tien jaar zegt: ohja, dat was die hit uit 2013. Submit daarom de plaat van jouw keuze direct! Hij moet na 1 juni dit jaar zijn uitgebracht.

Submitter RoW_0 stuurde Danny Byrd in met Get it on. Hij zegt daarbij: "Gefilmd in Nigeria. Muziek met een vleugje Daft Punk, geeft nogal een zomers gevoel."

Samuel L. Jackson is schurk in The Secret Service

Samuel L. Jackson gaat de schurk spelen in de stripverfilming The Secret Service. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Jackson moet het opnemen tegen de clandestiene operaties van The Secret Service, een Britse geheime dienst waar zelfs de Britse overheid niets van lijkt af te weten.

De zesdelige strip, van Kick-Ass-bedenker Mark Millar, gaat over een Londense boef die voor een geheime dienst wordt gerekruteerd door zijn oom, die hem ook begeleidt. In de strip komen diverse Hollywood-sterren voor zoals acteur Mark Hamill en regisseur Ridley Scott, dus het lijkt waarschijnlijk dat die ook in de film hun opwachting maken.

Over Jacksons rol is verder weinig bekend. Naar verluidt is dit de rol waar eerst Tom Cruise en daarna Leonardo DiCaprio voor in beeld waren. Officieel is DiCaprio nog onderdeel van de cast, maar dat is nu onduidelijk. Ook is onduidelijk of de geruchten over het meedoen van Michael Caine kloppen. In elk geval heeft Colin Firth al getekend voor de rol van de oom. Wie de hoofdrol gaat spelen in nog onbekend.

Net als de strip heeft de verfilming een komische inslag. Vorige week berichtte de Britse boulevardkrant The Sun dat Elton John in de film een scène speelt waarin hij iemand in elkaar slaat.

The Secret Service verschijnt volgend jaar november in de Nederlandse bioscoop.


Samuel L. Jackson is schurk in The Secret Service (Foto: Novum)

Harry Mulisch krijgt beeld in Haarlem

Schrijver Harry Mulisch wordt in Haarlem geëerd met een bronzen beeld. Het beeld op de Grote Markt in het centrum van de stad wordt op 30 oktober onthuld. Dat is de sterfdag van de schrijver, die in 2010 overleed.

Het beeld wordt gemaakt door kunstenares Jitte van Loon, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Haarlem. De gemeente draagt bij aan een deel van de kosten van het beeld, dat een initiatief is van de speciaal daarvoor opgerichte stichting Mulisch Verbeeld.

Mulisch werd geboren in Haarlem en was ereburger van de stad. Ook in zijn verzetsroman De Aanslag speelt Haarlem een rol.

Minder treinen vanwege extreme hitte

De NS rijdt vrijdagmiddag met minder treinen vanwege de tropische hitte. Op enkele trajecten rijden sprinters en intercity's twee keer per uur in plaats van vier keer per uur. Eventuele storingen als gevolg van de hitte kunnen zo sneller worden opgelost, meldt de NS vrijdag.

Tussen Amsterdam en Enkhuizen, en Rotterdam en Utrecht rijden minder intercity's. De sprinters worden geschrapt op de trajecten tussen Breukelen en Veenendaal Centrum, Rotterdam en Vlaardingen, Leiden en Gouda, Den Haag Centraal en Dordrecht en Rotterdam en Gouda Goverwelle. De NS raadt reizigers voor vertrek aan om de actuele vertrektijden te raadplegen.

NS en Prorail hebben vrijdag verder extra storingsploegen klaarstaan om eventuele problemen snel op te lossen. Ook staan er locomotieven klaar om gestrande treinen zo snel mogelijk weg te slepen.

De temperaturen bereiken vrijdagmiddag een hoogtepunt. Op sommige plaatsen kan het 37 graden worden. Door de warmte kan het spoor uitzetten.

Belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV is furieus over de beslissing van de NS. Volgens een woordvoerder dient het uitdunnen van de treindienst geen enkel doel. "Dit is niets meer of minder dan paniekvoetbal."

De organisatie vreest dat het nu in de resterende treinen extra druk wordt. "Hetgeen met dit warme weer bepaald niet prettig is."

Politie waarschuwt voor digipedo

Jongeren lopen steeds vaker het risico slachtoffer te worden van digitale kinderlokkers. Dat zegt commissaris Walter van Kleef vrijdag in een interview met de NOS. Steeds vaker hebben jongeren last van 'grooming', waarbij volwassenen seksueel contact zoeken met een kind.

Van Kleef is ervan overtuigd dat digitale kinderlokkers vaker jongeren online benaderen. "Als ik in het land kijk bij de zedenafdelingen, dan zijn steeds meer zedenrechercheurs bezig met grooming." Daarnaast zouden zowel kinderen, als ouders en politie er meer mee bezig zijn.

De commissaris vindt dat er meer aandacht voor de kwestie moet komen. Hij noemt ouders 'naïef' in hun omgang met de gevaren van internet. De politie richt zich met name op voorlichting.

Uit jaarcijfers van een meldpagina voor jongeren, blijkt dat vorig jaar jongeren 640 keer melding maakten van ongewenste seksuele ervaringen op internet. Dat is anderhalf keer meer dan een jaar eerder. De meldpagina helpwanted.nl is in 2007 gelanceerd door het Meldpunt Kinderporno. Jongeren kunnen er anoniem melding maken.

Zwaar onweer verdrijft hitte

De tropische temperaturen die voor vrijdagmiddag zijn voorspeld, worden vrijdagavond en -nacht verdreven door zwaar onweer. Vooral de westelijke provincies krijgen 'de volle mep', zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

De buien gaan gepaard met windstoten. Plaatselijk kan flink veel regen en zelfs hagel vallen, waardoor kans is op wateroverlast. "Op sommige plaatsen komt het water nog moeilijk weg vanwege de droogte", aldus de zegsman.

Mensen die vrijdag van plan zijn hun auto te wassen, kunnen beter een dagje wachten. Met de naderende buien komt ook zand uit de Sahara mee wat voor een laagje zand op de auto's zorgt.

De zomer is na de buien overigens nog niet voorbij. Volgende week is opnieuw kans op een nieuwe tropische dag, aldus het weerbureau.

Gemeente vreest problemen bij watergevecht

De gemeente Den Haag is vrijdagochtend in gesprek met Lipton over het watergevecht dat de ijstheegigant voor vrijdagmiddag heeft georganiseerd op het strand in Scheveningen. Volgens Omroep West is de gemeente bezorgd over het waterballonnengevecht dat Lipton wil houden bij het Noordelijk Havenhoofd. Het is niet duidelijk over het evenement door kan gaan.

"Lipton is nu in gesprek met de gemeente. Meer mogen we er voorlopig niet over kwijt", vertelt een woordvoerder van het bureau dat het evenement organiseert voor Lipton. Voor het evenement stelt Lipton honderdduizend waterballonnen en honderden waterpistolen beschikbaar.

De gemeente Den Haag was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Rouhani noemt Israël 'oude wond'

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft Israël een 'oude wond' genoemd die moet worden weggenomen. Hij deed dit vrijdag, twee dagen voor zijn inauguratie, op een jaarlijkse pro-Palestina-bijeenkomst in Teheran.

"Het zionistische regime is al jaren een wond op het lichaam van de islamitische wereld en die wond moet worden weggenomen", zo haalde het semi-officiële persbureau ISNA de woorden van Rouhani aan.

Rouhani werd 14 juni gekozen. Zondag volgt hij Mahmoud Ahmadinejad op. Rouhani heeft aangekondigd een gematigder koers te zullen varen, met grotere openheid over het Iraanse atoomprogramma.

Jack White krijgt straatverbod

Jack White heeft een straatverbod opgelegd gekregen. De frontman van het in 2011 opgeheven The White Stripes zou zijn ex-vrouw hebben bedreigd. Dat beweerde zij in de door haar ingediende scheidingspapieren.

Volgens Whites ex, model en zangeres Karen Elson, heeft de rocker driftbuien. Ook zou hij haar uitschelden en grove e-mails sturen. Elson vroeg het straatverbod vorige maand al aan bij een rechter in Nashville, in afwachting van een hoorzitting op 29 augustus moet White uit de buurt van zijn ex blijven.

De 38-jarige White en de 34-jarige Elson beloofden elkaar in 2005 eeuwige trouw. Het stel, dat elkaar ontmoette tijdens clipopnamen van The White Stripes, kreeg twee kinderen. Dochter Scarlett Teresa kwam in 2006 ter wereld, zoon Henry Lee zag een jaar later het levenslicht.

Het huwelijk strandde in juni 2011. Destijds verklaarden White en Elson goede vrienden te blijven en hun kinderen samen op te blijven voeden. Een woordvoerder van White onthoudt zich van commentaar.

'Kritiek spoorwerkers op onduidelijke treintaal'

Militaire gespreksvoorschriften waarmee machinisten en treindienstleiders moeten communiceren zorgen voor gevaarlijke situaties op het spoor. Daarvoor waarschuwt een groep treindienstleiders in een brief aan de directie van Prorail, schrijft de Volkskrant vrijdag. De regels leiden regelmatig tot spraakverwarring en onnodig lange gesprekken.

Sinds vorig jaar moeten de spoorwerkers met het NAVO-alfabet communiceren, zoals ook militairen in Amerikaanse films doen. Zo wordt spoor 13c uitgesproken als 'een-drie-Charlie'. Verder moet elk gesprek worden beëindigd met het woord 'over'.

In de brief refereren de treindienstleiders aan enkele incidenten die ontstonden door de communicatievoorschriften. Zo stonden ambulancebroeders bij een onwelwording tussen spoor een en twee terwijl ze op spoor twaalf moesten zijn.

NS en Prorail voerden de regels in omdat ze zich moeten houden aan de Europese richtlijnen en op aanbeveling van de Inspectie Leefomgeving en Transport. In een reactie in de krant stellen de spoorbedrijven dat 'eenduidige communicatie tussen treindienstleiders en machinisten van groot belang is voor de veiligheid op het spoor'.

'Verborgen camera mag bij opsporen fraude'

Het inzetten van verborgen camera's bij het opsporen van uitkeringsfraude is in bepaalde gevallen toegestaan. Dat zegt voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm vrijdag in De Telegraaf.

"Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar", aldus Kohnstamm. "Het moet geen vrijbrief worden, maar in gevallen waarin alle andere middelen niet hebben gewerkt, moet het kunnen dat een geheime camera wordt opgehangen."

Volgens de krant wil binnenkort een nog onbekende gemeente de methode toepassen om duidelijkheid te krijgen over mogelijke uitkeringsfraude. Kohnstamm stelt dat het zeer privacygevoelig is maar snapt wel dat cameratoezicht een effectieve oplossing kan zijn als het op andere manieren niet is gelukt om bewijs boven tafel te krijgen. Behalve het inzetten van camera's zou ook het controleren van het waterverbruik in sommige gevallen toegestaan zijn.

[WK] Kromowidjojo en Dekker door op 50 vlinder

Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vlinderslag op de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Regerend wereldkampioen Dekker werd met 26,15 zesde. Kromowidjojo noteerde 26,31 en werd achtste. Francesca Halsall was de snelste in de series, de Britse klokte 25.69.

Voor Dekker was het haar eerste individuele optreden bij dit WK. Ze won met de estafetteploeg wel al brons op de 4x100 meter vrij. Kromowidjojo zal vanavond naast de halve finale op de 50 meter vlinderslag ook de finale van de 100 meter vrij zwemmen. Dit nummer staat als eerste op het programma. 

Voor Sebastiaan Verschuren zit het WK erop. Hij zwom in de series van de 50 meter vrije slag 22,78 en dat bleek goed voor de 29ste tijd. De beste zestien plaatsen zich voor de halve finale. Het lag vooraf ook niet in de lijn der verwachting dat Verschuren op deze afstand de volgende ronde zou halen. 

Ajax verhuurt Lukoki aan Cambuur

Ajacied Jody Lukoki komt komend seizoen uit voor Cambuur Leeuwarden. Ajax bereikte overeenstemming met de Friese promovendus over een tijdelijke overgang op huurbasis, melden de clubs vrijdag. De watervlugge aanvaller heeft nog een contract in Amsterdam tot 2015.

De in Congo geboren Nederlander debuteerde in 2011 tegen Feyenoord. De buitenspeler maakte zich populair bij een groot deel van de Ajax-aanhang door Tim de Cler door de benen te spelen. Lukoki slaagde er niet in een basisplaats af te dwingen en zou ook dit seizoen na het vertrek van Derk Boerrigter niet kunnen rekenen op veel speeltijd.

Lukoki speelde 35 wedstrijden voor Ajax. Hij wist daarin vijf keer het net te vinden.

Polling op tijd fit voor WK judo

Judoka Kim Polling is op tijd fit voor het WK in Rio de Janeiro eind deze maand. Dat schrijft de Zuid-Hollandse vrijdag op Twitter. "Vandaag over 4 weken sta ik op de judomat in Rio de Janeiro! Knie herstelt heel goed, dus vanavond weer voorzichtig aan de mat op", meldt ze.

Polling, een van de favorieten voor de wereldtitel in de klasse tot zeventig kilogram, blesseerde haar knie vorige maand tijdens een trainingskamp in Spanje. Bij een actie scheurde ze een knieband in haar rechterknie.

Het WK in Rio wordt van 26 augustus tot en met 1 september afgewerkt. Pollings klasse staat op 30 augustus gepland.

'UWV geeft drie miljard uit aan ict'

Het UWV heeft sinds 2002 zo'n drie miljard euro uitgegeven aan automatiseringskosten. Uit jaarverslagen zou blijken dat de jaarlijkse uitgaven aan deze kostenpost rond een kwart miljard euro liggen. Dat schrijft De Gelderlander vrijdag op basis van eigen onderzoek. Ondanks de miljardeninvestering hapert de centrale website werk.nl nog geregeld.

Begin deze week was werk.nl twee dagen offline, nadat in het weekeinde vernieuwingen waren doorgevoerd. Mensen konden geen sollicitaties doorgeven of uitkeringen aanvragen. De oorzaak van de storing is nog steeds onbekend.

Het UWV stelt in De Gelderlander dat de hoge kosten voor automatisering voortkomen uit de omvang en complexiteit van het werk. De uitkeringsinstantie stelt verder dat de ict-kosten van het bedrijf vergelijkbaar zijn met die van andere overheidsorganisaties met dezelfde omvang.

Alleen Van der Vlist/Wesselink naar kwartfinale EK Beachvolleybal

Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink hebben als enige Nederlandse koppel de kwartfinales bereikt van het EK beachvolleybal. Ze wonnen van hun landgenoten Sanne Keizer  Marleen Van Iersel in drie sets. Het werd 21-17, 15-21 en 15-12. 

Het als tweede geplaatste koppel Madelein Meppelink  en Sophie van Gestel verloren in drie sets van het Griekse duo Vasiliki Arvaniti en Panagiota Karagkouni. Het werd 17-21, 21-12 en 11-15. Ook voor Jolien Sinnema en Michelle Stiekema was de achtste finale het eindstation. Het Duitse koppel Laura Ludwig/Kira Walkenhorst won met 15-21 en 17-21. 

Van der Vlist en Wesselink nemen het vanmiddag in de kwartfinales op tegen Ludwig en Walkenhost. De heren komen ook in actie vandaag. Ze zullen hun laatste groepswedstrijd afwerken en de tussenronde zal gespeeld worden. 

Gameverkoop Namco Bandai afgezwakt

De Japanse game-uitgever Namco Bandai heeft zijn gameverkoop licht zien afnemen. De omzet van het bedrijf achter games en speelgoed rond animatieseries Dragon Ball Z en One Piece kwam in het afgelopen kwartaal uit op 105,9 miljard yen (804 miljoen euro). Dat is een daling van 2,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winst daalde met zeven procent naar 8,5 miljard yen (72,1 miljoen euro). De daling in de omzet en de winst dankt het bedrijf vooral aan het uitgeven van minder spellen. Zo verschenen er in de afgelopen drie maanden twee spellen in de Verenigde Staten. Dat waren er vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog vijftien.

De uitgever noemt Japanse spellen, waaronder Gundam Breaker en Kamen Rider Battride War, als zijn meest succesvolle titels van het afgelopen kwartaal. Zo ging Gundam Breaker voor de PlayStation 3 en PlayStation Vita in Japan 260 duizend keer over de toonbank.

Namco Bandai heeft voor het lopende kwartaal verschillende spellen in de planning staan. Het rollenspel Tales of Xillia, de actiegame One Piece: Pirate Warriors 2 en de actiegame Armored Core: Verdict Day zijn de grootste titels in de planning van het gamebedrijf.

Gelovigen kwaad om film Dorsvloer Vol Confetti

De verfilming van Franca Treurs roman Dorsvloer Vol Confetti stuit op weerstand vanuit de gereformeerde gemeenschap. "Ze willen dat ik de film tegenhoud", zegt de schrijfster vrijdag in het AD. Ook op het boek was na het verschijnen in 2009 veel kritiek. Het verhaal draait om een meisje dat het verstikkende gelovige milieu waarin zij opgroeit wil ontvluchten.

Van Dorsvloer Vol Confetti, Treurs schrijversdebuut, werden ruim 150 duizend exemplaren verkocht en het boek won in 2010 de Selexyz Debuutprijs. In het verhaal worden bepaalde taboes doorbroken, wat Treur niet in dank werd afgenomen.

De schrijfster snapt wel waar de onvrede vandaan komt. "Er zijn kerkdiensten nagespeeld en er is een scène waarin het heilig avondmaal voorkomt. Daar schrok ik zelfs van, daar rust zo'n taboe op."

Toch weet Treur het te relativeren. "De filmmakers hebben niet de intentie ermee te spotten, en verder kun je niet op voorhand met ieders gevoeligheden rekening houden."

Tot de cast behoren Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt, Tom van Kessel, Marie Louise Stheins en Mees Groot. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

[WK] Montenegro en Hongarije naar waterpolofinale

De waterpoloërs van Montenegro en Hongarije hebben zich donderdagavond geplaatst voor de finale op het WK in Barcelona. Montenegro versloeg titelverdediger Italië met 10-8, terwijl de Hongaren olympisch kampioen Kroatië met 11-10 de baas waren. De finale is zaterdag.

Hongarije was al twee keer de beste van de wereld: in 1973 en 2003. Zowel Hongarije als Kroatië wist op de Spelen van vorig jaar geen medaille te winnen.

Puchkova gediskwalificeerd voor raken lijnrechter

Tennisster Olga Puchkova is bij het WTA-toernooi in Washington DC gediskwalificeerd. De Russin verloor in de derde set van haar partij tegen Paula Ormaechea uit Argentinië een punt en sloeg daarna een bal weg. Die raakte een lijnrechter op de knie en dat kostte Puchkova de wedstrijd. Ze stond ten tijde van het incident al met 6-3, 3-6, 1-4 achter.

Puchkova verklaarde later dat ze 'oprecht spijt' had van wat er gebeurde en dat ze de lijnrechter niet met opzet raakte. "Ik keek niet waar de tennisbal heenging", gaf de Russin aan. Ook zei ze haar excuses aan de lijnrechter te hebben aangeboden.

Hoofdscheidsrechter Melanie Tabb gelooft Puchkova dat er geen sprake was van opzet. "Ze keek niet eens die kant op. Ze sloeg de bal gewoon gefrustreerd weg." Toch maakt opzet weinig verschil voor Tabb. "Het gaat om het resultaat van de actie. En ze heeft de lijnrechter geraakt en die heeft nu een blauwe plek op zijn knie, want de bal was erg hard geslagen."

Zorgen om verkoop lolly's met wietsmaak

Ondernemers moeten stoppen met de verkoop van lolly's met wietsmaak. Dat stelt de Zuid-Hollandse verslavingsinstelling Bouman GGZ vrijdag in het AD. De instelling maakt zich zorgen omdat kinderen probleemloos aan de zogenoemde cannabis- of hashpops kunnen komen.

"Al bevatten ze geen schadelijke stoffen, kinderen associëren de smaak met iets leuks en lekkers, terwijl cannabis echt geen onschuldig middel is", aldus een woordvoerder van de instelling in de krant. "De kans bestaat dat ze later nieuwsgierig worden naar het echte werk. Als samenleving moeten we dit niet willen. We hopen dat ondernemers hun gezonde verstand gebruiken en dit niet verkopen."

Het snoepgoed is vooralsnog alleen te verkrijgen in een aantal toeristenwinkels. Het bedrijf dat de lolly's op de markt brengt snapt de ophef niet. Een woordvoerder benadrukt in de krant dat ze legaal zijn en dat je er 'alleen licht ontspannen van wordt als je er tien achter elkaar eet'. Het bedrijf verkoopt jaarlijks zo'n tweehonderdduizend stuks van de likstaven.

Executiemiddel in Texas raakt op

Texas, de Amerikaanse staat waar het vaakst de doodstraf ten uitvoer wordt gelegd, is bijna door zijn voorraad executiemiddel heen.

De houdbaarheidsdatum van de bestaande voorraad pentobarbital verloopt in september en er zijn geen vervangende middelen voor gevonden. Het is nog onduidelijk of de twee terechtstellingen die volgende maand gepland staan worden uitgesteld. Texas heeft dit jaar al elf veroordeelden geëxecuteerd en voor de komende maanden staan er minstens zeven op de rol.

Texas schakelde vorig jaar over op een executiemethode waarbij nog maar één middel wordt ingespoten. Voorheen werden drie middelen toegediend, die steeds lastiger te verkrijgen waren omdat de producenten ze niet meer wilden leveren.

Andere Amerikaanse staten die de doodstraf kennen kampen met hetzelfde probleem. Een staat als Georgia wil zich wenden tot apotheken die zelf hun middelen maken die niet vallen onder toezicht van de Federal Drug Administration. Missouri wil propofol gebruiken, een zwaar anesthesiemiddel waaraan popster Michael Jackson in 2009 overleed, maar het is nog de vraag of de rechtbanken daar op korte termijn mee akkoord gaan. Volgens de wet zouden staten ook terug kunnen grijpen naar de gaskamer of de elektrische stoel.

Tekort agenten dreigt door overvloed vakantiedagen

Veel agenten zitten met een overvloed aan verlofuren en vakantiedagen. Omdat er geen geld is om de vrije uren uit te betalen moeten veel agenten met verlof. De bezetting van de politie staat daardoor onder druk, waarschuwt voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp vrijdag in Metro.

Volgens Van de Kamp is de politie gewend om nooit 'nee' te zeggen tegen burgemeesters of andere partijen die inzet willen. De vraag is volgens hem groter dan wat de politie kan bieden. "Door die enorme behoefte aan politie zijn nu de budgetten op en zitten politiemensen met een hele berg aan verlofuren."

ACP denkt dat door het dreigende tekort straks minder verkeerscontroles worden gedaan. "Of sommige onderzoeken worden stopgezet of niet opgestart", aldus Van de Kamp. "De uitputting van overurenbudgetten heeft veel grotere en omvangrijkere effecten dan men denkt."

'Bouwvergunning weer duurder'

Bouwvergunningen zijn dit jaar gemiddeld vijf procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Vorig jaar werden de prijzen ook al met vijf procent verhoogd. De verschillen tussen de gemeenten zijn nog altijd hoog, stelt de belangenvereniging in het dagblad.

In de ene gemeente kan een bouwvergunning tot zes keer meer kosten dan in een andere. In Leiden moet bijvoorbeeld 37 euro worden betaald voor een dakkapel, in Doetinchem is dat 118 euro.

Schip sleurt dode walvis haven Rotterdam in

Een containerschip is donderdagnacht met een dode walvis op een uitsteeksel van de boeg binnengevaren. Dat meldt het Havenbedrijf vrijdag. Het is al de derde keer in twee jaar tijd dat dit gebeurt.

Het gaat om een schip dat onder Duitse vlag vaart. De walvis ligt op de zogenoemde bulbsteven van het schip. Het vaartuig ligt inmiddels in de Amazonehaven. Het Havenbedrijf heeft een ruimingsbedrijf ingeschakeld om de walvis zo snel mogelijk uit het water te vissen.

Ria Valk is kankervrij

Ria Valk is kankervrij. De 72-jarige zangeres, die in mei onder het mes ging vanwege huidkanker, kreeg woensdag te horen dat alle kankercellen zijn verwijderd. "Ik ben ontzettend opgelucht", vertelt Ria vrijdag in De Telegraaf.

Valk ging in mei met een verdacht wondje bij de rand van haar neus naar de dermatoloog, waarna huidkanker werd vastgesteld. De zangeres ging in Spanje met spoed onder het mes. "Ik dacht dat alles weggehaald was, maar enige tijd na de operatie kreeg ik een brief van het ziekenhuis."

Daarin stond dat de arts vreesde niet zorgvuldig genoeg te zijn geweest. "Dat vertelde hij me pas toen hij had ontdekt dat ik bekend ben in Nederland. Hij wilde blijkbaar een Murray-achtige affaire voorkomen." Conrad Murray, de lijfarts van Michael Jackson, zit momenteel een celstraf uit vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van de King of Pop.

Na de brief uit Spanje besloot Ria in Nederland naar het ziekenhuis te gaan, waar ze opnieuw werd onderzocht. "Alles is toch weg, ze kunnen geen huidkankercel meer vinden." Met dat nieuws is Valk zo blij, dat ze naar eigen zeggen niet meer boos is op de Spaanse chirurg. Vreemd vindt ze zijn handelswijze echter wel. "Iedereen moet goed behandeld worden. Daarin hoort bekendheid geen rol te spelen."

FOK! wat een weer... Bloedheet!!!!

Vandaag beleven we waarschijnlijk de climax van deze zomer. Dat het vandaag heet zou gaan worden, dat kan bijna niemand zijn ontgaan. Ik moet wel zeggen dat er zeker GEEN records gebroken gaan worden. Elke keer als het even goed heet gaat worden beginnen sommige weerdiensten meteen te roepen dat er records benaderd gaan worden. Dit stoort mij enigszins.

De maxima liggen vandaag tussen de 29 graden op de Wadden en 36 in Limburg. Zeer heet dus. In de loop van de middag steekt er aan de kust een zeewindje op en dan koelt het daar enkele graden af. Het is verder zonnig en droog. In de avond zou er een enkele onweersbui kunnen opdoemen in het zuidwesten, maar ik denk dat de lucht te droog is om een bui toe te laten. Later in de nacht neemt de kans op onweer in het midden en oosten wel wat toe en tegen die tijd is ook de hitte weer verdreven.

Morgen trekken de eventuele buien dan weg naar Duitsland en met 22 tot 24 graden is het dan een heel stuk koeler.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

MAEend
De familie eend. Een heel mooie foto van Consideration vanaf het terras genomen.

 

 

 

 

 

 

Wolfenstein: The New Order releasedatum

Wolfenstein: The New Order is uitgesteld tot 2014, volgens Bethesda's VP van PR en marketing Pete Hines. Hij zei dat de titel werd verplaatst door de uitdagingen die bij het ontwikkelen voor de huidige en next-gen tegelijkertijd niet voorzien waren.

"De tijd je besteedt aan polijsten van het schietgedeelte heeft geen impact op hoe het stealthgedeelte voelt", geeft hij verder aan. "MachineGames heeft een tijdje aan dit spel gewerkt. Je wil niet al die tijd en moeite verspillen omwille van een paar maanden, als een paar maanden alle verschil in de wereld kan maken. Dit moet de beste Wolfenstein-game ooit gemaakt zijn, en je kunt dat niet even snel doen."

"Het kan niet hetzelfde historisch effect van Wolfenstein 3D hebben, maar het kan een betere game worden."

Wolfenstein: The New Order wordt uitgebracht op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Ubisoft komt met nieuwe next-gen IP

Ubisoft geeft misschien geen persconferentie op gamescom, maar het bedrijf heeft wel aangegeven dat het een nieuw spel gaat tonen voor next-gen consoles. Vermoedelijk gaat de nieuwe IP tijdens de persconferentie van Microsoft of Sony onthuld worden.

Geruchten zijn dat Child of Light onthuld wordt dat door een klein team, wat met een klein budget gemaakt wordt. Tijdens de GDC Europe, die net voor gamescom is, preekt Patrick Plourde, creative director van Far Cry 3 en lead designer van twee Assassin’s Creed-games over zijn nieuwe game.

Verdere Ubisoft-games die op gamescom aanwezig zijn:

  • Assassin’s Creed 4: Black Flag
  • Watch Dogs
  • The Crew
  • Rayman Legends
  • Splinter Cell Blacklist
  • Might & Magic: Duel of Champions Online Card Game
  • Might & Magic Heroes Online
  • Might & Magic X Legacy
  • The Mighty Quest for Epic Loot

Gamescom is vanaf 21 augustus tot en met 25 augustus in Keulen.

Ubisoft

Vijf Elder Scrolls-games in één pakket

Als je de komende jaren niet naar buiten wilt gaan en alleen maar wil gamen op je pc dan kan dat vanaf september, want Bethesda brengt dan The Elder Scrolls Anthology uit met daarin alle vijf The Elder Scroll-games. Genoeg om een mens bezig te houden dus.

Naast de hoofdgames zijn ook alle uitbreidingen toegevoegd. Als bonus krijg je vijf landkaarten van Tamriel, Iliac Bay, Morrowind, Cyrodiil en Skyrim. Het pakket kost in Amerika tachtig dollar. Je hebt in ieder geval waar voor je geld als je bedenkt hoeveel uur je ermee zoet bent.

De lijst van games in het pakket:

  • The Elder Scrolls Arena
  • The Elder Scrolls II: Daggerfall
  • The Elder Scrolls III: Morrowind
    – Tribunal
    – Bloodmoon
  • The Elder Scrolls IV: Oblivion
    – Knights of the Nine
    – Shivering Isles
  • The Elder Scrolls V: Skyrim
    – Dawnguard
    – Hearthfire
    – Dragonborn
Pakket

Winona Ryder: 'Geluk belangrijker dan werk'

Omdat FOK! het afgelopen decennium nauwelijks meer over haar schreef, is het hoog tijd om voor het eerst in elf jaar een echte update te geven over de beeldschone Winona Ryder.

De bloedstollend mooie actrice stond (en staat al) decennia op de 'ja, ik wil'-lijstjes van veel mannen dankzij rollen in films als Beetlejuice, Heathers, Great Balls of Fire, The Age of Innocence, Edward Scissorhands, The Crucible, Mr. Deeds, S1m0ne en Girl, Interrupted.

Of het door de (stupide maar éénmalige) winkeldiefstal kwam of niet is onbekend, maar in de vijf jaar erna speelde het eindproduct der evolutie plots geen enkele belangrijke rol meer. Eeuwig zonde, natuurlijk. Daar kwamen Hollywoodproducers gelukkig ook achter.

De afgelopen paar jaar werkte ze mee aan films als Star Trek en Black Swan. Ze was deze week in Venetië voor de opnames van The Iceman, een film over een man die 50 zwervers vermoordde voor zijn 18e verjaardag en 250 mensen om zeep hielp voor de maffia.

Ze werkt bij het maken van de film samen met onder anderen Michael Shannon en David Schwimmer en geeft aan 'expres ver weg van de set te leven.' "Ik heb een punt in mijn leven bereikt waarop ik gewoon een fijn leven wil hebben. Werk is werk. Ik heb andere dingen die ik graag doe."

"Het is belangrijk om gelukkig en tevreden te zijn, om te blijven leren en je open op te stellen." Winona kampte in het verleden met depressies die door de stress van de vele media-aandacht werden veroorzaakt, vooral tijdens haar relaties met Johnny Depp ('90-'93) en Matt Damon ('98-2000).

Killzone: Mercenary

Begin september komt Killzone: Mercenary uit, de eerste Killzone voor PS Vita. Hopelijk ook de eerste echt goede shooter voor Vita, want voorgaande shooters (Resistance, Call of Duty en Unit 13) waren niet zo top als verwacht werd. Vreemd, want Vita is juist één van de eerste handhelds waar een shooter zich perfect voor leent, met zijn dubbele thumb sticks. Wij hoefden gelukkig niet te wachten tot september en mochten één level rondknallen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.