Vinvis doodgevaren door vrachtschip

De dode walvis die donderdagnacht op een uitsteeksel van de boeg van een containerschip in de Rotterdamse haven bleek te zitten, was vermoedelijk een vrouwelijke vinvis. Het dier was ongeveer elf meter lang en waarschijnlijk tussen de 1 tot 5 jaar oud, meldt onderzoekster van de Universiteit Utrecht Lonneke IJsseldijk zaterdag.

IJsseldijk heeft resten van het dier onderzocht. Daarbij bleek onder meer ook dat het dier recent had gegeten. "De hele slokdarm zat vol."

Het vrouwtje was mogelijk nog in leven toen ze door het schip werd geraakt, maar zeker weet de onderzoekster dat niet. Normaal is zoiets aan bloedingen onderhuids te zien, maar aangezien het dier waarschijnlijk al drie of vier dagen op de boeg zat voordat het schip de Rotterdamse haven binnenvoer en de vinvis werd gevonden, is het lastig daar uitsluitsel over te geven, zegt IJsseldijk. "Maar het zegt heel wat dat ze nog haar eigen voedsel kon vangen."

Ook is het lastig om te zien of de aanvaring met het schip de doodsoorzaak was, vertelt de onderzoekster. "We hebben weinig organen kunnen bekijken, omdat alles vrijwel meteen de destructie in ging vanwege de stank. Ze hebben het dier in vier stukken gezaagd, waardoor we elke keer een doorsnede hadden. De eerste keer hadden we de longen, maag en slokdarm te pakken, maar we hebben veel organen niet kunnen bereiken."

Vinvissen kunnen normaal zo'n 25 meter worden. "Als ze geboren zijn, zijn ze ongeveer zes tot zeven meter lang. Als ze vanaf een jaar of 7 seksueel actief worden, zijn ze tussen de vijftien tot twintig meter lang. Dus we schatten dat ze tussen de 1 en 5 jaar was."

Vinvissen komen niet in de Noordzee voor, omdat het daar te ondiep zit. In de Golf van Biskaje zit wel een gezonde populatie vinvissen en daar is het schip enkele dagen geleden doorheen gevaren. Vermoedt wordt daarom dat de vinvis daar is opgepikt.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan nog organen onder de microscoop bekijken om te zien of er afwijkingen waren in de organen. "Maar omdat de vinvis vermoedelijk al een paar dagen dood was, wordt dat steeds lastiger." Ook Imares Texel helpt mee, die gaat de maag van de vinvis spoelen.