Zwarte zaterdag drukker dan vorig jaar

anoniem_22072019025900

De zwarte zaterdag is drukker uitgevallen dan vorig jaar. Rond het middaguur stond in Frankrijk al 799 kilometer file, terwijl vorig jaar rond 13.00 uur een piek van 765 kilometer werd bereikt, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Het is nog niet duidelijk of de totale filelengte nog verder oploopt. "Ik heb begrepen dat veel Fransen vroeger zijn vertrokker dan vorig jaar, dus dat zou kunnen beteken dat ook eerder een piek wordt bereikt."

Van een nieuw record is nog geen sprake. "Maar daar kunnen we pas zekerheid over geven als we over de piek heen zijn."

Op de A6 en A7 van Lyon naar Marseille wordt opgeteld over honderd kilometer langzaam gereden. Op de A10 van Parijs naar Bordeaux gaat het over ruim honderd kilometer wegdek langzaam. Het zijn vooral Fransen die in de file staan. "De meeste Nederlanders zijn al op de terugweg, maar op de wegen naar het noorden staan weinig files."

In de ochtend was de totale filelengte nog lager dan in de ochtend van vorig jaar, maar in de loop van de ochtend werd de stand van vorig jaar al snel overtroffen.

Ook buiten Frankrijk staat het verkeer vast. Bij de Gotthardtunnel in Zwitersland geldt in beide richtingene en wachttijd van een uur. In Italië zelf is het druk op de A1/A14 van Milaan richting Ancona, waar het verkeer over een lengte van 150 kilometer langzaam rijdt.

Op de A11 van Oostenrijk naar Slovenië staat het verkeer al sinds 05.00 uur vast voor de Karawankentunnel op de grensovergang. De wachttijd liep daar op naar ruim twee uur.