Mummie gevonden op zolder

Archeologen kunnen net zo goed stoppen met spitten in het zand, er is namelijk een beter alternatief: Duitse zolders.  Toen de 10-jarige Alexander Kettler op de zolder van zijn oma’s huis aan het spelen was, heeft hij namelijk een mummie gevonden.

De oma en vader van het jochie keken vreemd op toen Alexander melding maakte van een mysterieuze kist. Zij hielpen hem de kist van zolder te krijgen en braken hem open. De inhoud was een keertje niet de standaard oude boeken of retro kleding, maar een grote sarcofaag. Vaag. In deze doodskist vond de familie Kettler een heuse mummie. In andere kisten troffen ze een Egyptisch dodenmasker en een canope aan, een vaas waarin de ingewanden van de gemummificeerde overledenen bewaard werden.

Opa Kettler is al twaalf jaar dood en zelf niet gewikkeld in doeken. In de jaren 50 van de vorige eeuw maakte deze zwijgzame man veel reizen door Noord –Afrika. Hij behoort tot de generatie die de 'de oorlog' hebben meegemaakt. Praten over zijn ervaringen deed hij niet veel, hoewel de vader van Alexander, Lutz Wolfgang Kettler, zijn vader wel eens over de stad Dernia in Libië gehoord had. Mogelijk heeft opa Kettler de mummie verscheept en naar zijn woonplaats Diepholz gebracht via Bremerhaven.

De Hoelahoep was in de jaren 50 al een aparte trend, er was er nog een die het daarvan weer ruimschoots won op het gebied van 'raarheid': gezellig met een groepje vrienden een mummie uitpakken. Lutz speculeert dat dit nog wel eens het doel van de Neder-Saksenmummie geweest kon zijn.

Lutz heeft het plan opgevat om de mummie nader te laten onderzoeken door een bevriende archeoloog in Berlijn.