Meer Nederlanders voor hulp bij zelfdoding

anoniem_22072019025900

Meer Nederlanders vinden dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand levensmoe is. Sinds 2007 is het draagvlak hiervoor met negen procent toegenomen, concludeert EenVandaag uit een onderzoek onder 28 duizend mensen. Van de Nederlanders vindt 62 procent dat hulp bij euthanasie mag worden verleend als iemand naar de dood verlangt.

Als een dement persoon voor het krijgen van zijn ziekte heeft verklaard niet verder te willen leven met vorderende dementie, vindt 85 procent dat zijn leven mag worden beëindigd. Als sprake is van lichamelijk uitzichtloos en ondraaglijk lijden is 91 procent voor hulp bij euthanasie.

Nu mag alleen een arts hulp bij zelfdoding geven, en dan alleen als sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Een derde vindt dat ook een naaste die hulp mag bieden.

Een meerderheid van 56 procent vindt dat er een pil moet komen waarmee zelfmoord kan worden gepleegd. Een veelgenoemd argument daarbij is dat iemand zo waardiger uit het leven zou kunnen stappen. Ook wijzen de voorstanders erop dat het voor omstanders en nabestaanden minder traumatisch is als iemand zonder geweld aan zijn einde is gekomen. Verder stellen zij dat het idee dat ze zelf kunnen bepalen wanneer zij sterven het leven draaglijker maakt.