Jury VS wil levenslang voor piraten

Een Amerikaanse jury heeft vrijdag aangedrongen op levenslange gevangenisstraffen voor drie Somalische piraten die in verband worden gebracht met de moord op vier Amerikanen voor de kust van Oost-Afrika. Aanklagers hadden de doodstraf geëist. De strafmaat wordt op een later tijdstip bepaald.

De Amerikanen waren de eerste ingezetenen van hun land die door piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan om het leven zijn gebracht. De drie Somaliërs waren onderdeel van een groep van negentien piraten die in februari 2011 het jacht van de Amerikanen enterde. Ze wilden de opvarenden mee naar Somalië nemen en een losgeld van miljoenen dollars eisen. Dat plan viel in duigen toen de Amerikaanse marine de achtervolging inzette.

De marine vertelde de piraten dat ze het jacht mochten houden in ruil voor de gijzelaars, maar dat werd geweigerd. Toen het jacht de Somalische kust naderde werd een raketgranaat op het marineschip afgevuurd. Kort daarna werden geweerschoten gehoord op het jacht.

Elf andere piraten aan boord van het jacht bekenden eerder schuldig te zijn aan piraterij en zijn al tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Vier andere piraten werden op het jacht gedood. Een vijfde werd vrijgelaten, omdat hij minderjarig was.