'Linda de Mol maakt kletsprogramma'

Coen Verbraak was niet enorm onder de indruk van Linda's Zomerweek, de talkshow die Linda de Mol deze zomer presenteerde. "Wat Linda maakt is een gezellig kletsprogramma", vertelt de maker van Kijken in de Ziel zaterdag aan het AD. "Maar het is echt iets anders dan interviewen."

"Die ligt altijd in een deuk om zichzelf", gaat Verbraak verder over De Mol. "Dat is niet mijn ding. Interviewen wordt vaak gezien als iets wat iedereen wel kan. Een groot misverstand. Op de tribune in De Kuip stoot je Ronald Koeman toch ook niet aan: mag ik ook even vijf minuten meedoen?"

Verbraak, die in 2010 de Zilveren Nipkowschijf won met zijn interviewprogramma voor de NTR, is enthousiaster over Adriaan van Dis en Matthijs van Nieuwkerk. "Die wist van een interview echt een gesprek te maken. En op de sfeer die Matthijs oproept kan ik wel jaloers zijn. Hij geeft je als gast echt het idee dat je zijn dag goedmaakt, omdat jij daar zit. Dat is niet waar natuurlijk, het is een talent."

De 47-jarige Verbraak, die maandag terugkeert op tv met Kijken in de Ziel, vindt het jammer dat lange interviews van televisie verdwijnen. "Dat heeft met kijkcijfers te maken. Kijkers trek je blijkbaar alleen met mensen als Linda de Mol. Daar hol je het genre behoorlijk uit."

Toch zit ook Verbraak in spanning over het aantal kijkers dat hij trekt. "Vroeger riep ik bij een publiek van vijftigduizend kijkers: dat is toch een Kuip vol. Tegenwoordig betrap ik mezelf er toch op dat ik de ochtend na een uitzending licht gespannen naar mijn werkkamer ga om de cijfers te bekijken."