Iran wil af van sancties

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft gezworen er alles aan te doen om 'de onrechtvaardige' sancties tegen zijn land afgeschaft te krijgen.

Rouhani deed dat zaterdag tijdens de ceremonie waarmee hij officieel door geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei werd voorgesteld als het nieuwe staatshoofd. Zondag verschijnt Rouhani nog voor het parlement.

Rouhani geldt als gematigd. Op 14 juni won de geestelijke verrassend de presidentsverkiezing al in de eerste ronde.

"De regering zal werden aan economische verlichting, aan vernieuwing en een constructieve dialoog met de wereld", aldus Rouhani. "We zullen nieuwe stappen zetten om Iraans positie te verbeteren gebaseerd op het verdedigen van onze nationale belangen en de afschaffing van de onrechtvaardige sancties."

Khamenei gaf zijn volledige steun aan Rouhani. Hij noemde zijn verkiezing 'een duidelijke boodschap'. De geestelijk leider roemde Rouhani om de meer dan dertig jaar dat hij de islamitische republiek diende. "Het is een boodschap van loyaliteit aan de islamitische revolutie, hoop in het gezag en geloof in de mensen. Vastbesloten bij te dragen tot haar succes en problemen te verkleinen."

Khamenei vroeg Rouhani zich te weer te stellen tegen arrogantie en 'de bullenbakken'; termen die in Iran normaliter gebruikt worden om het vijandige Westen mee te beschrijven.

Als Rouhani zondag beëdigd wordt door het parlement heeft hij twee weken de tijd om een regering te vormen. Daarna heeft het parlement tien dagen om dat kabinet het vertrouwen te geven.

Het Westen heeft Iran met een aantal ronden van strafmaatregelen belast omdat het land weigerde te stoppen met uraniumverrijking. Volgens het Westen werkt Teheran stiekem aan een atoomwapen. Iran ontkent dat.