SP bezorgd over doorspelen gegevens Vodafone

Het kabinet moet ingrijpen als het klopt dat Vodafone telefoongegevens deelt met buitenlandse geheime diensten. "Ik wil weten of de regering dit wist en wat er aan wordt gedaan", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak zaterdag. Hij wijst erop dat alle overheidsmedewerkers en Kamerleden door een aanbesteding gebruikmaken van Vodafone.

De Süddeutsche Zeitung en de Britse krant The Guardian hebben onthuld dat de Britse geheime dienst GCHQ in het diepste geheim samenwerkt met bedrijven als Vodafone. De GCHQ krijgt telefoongegevens, emails en het Facebookgebruik van individuele klanten van de bedrijven.

"Als ik bel met een klokkenluider, kan dat zomaar een medewerker van een geheime dienst zijn. Die moet er van op aan kunnen dat zijn identiteit niet wordt onthuld als hij mij belt."

Het is volgens Van Raak de vraag of het helpt om naar een andere provider over te stappen. "Elk telefoonverkeer kan worden nagetrokken. Het is zo ver gekomen omdat de regering nooit een protest heeft laten horen. Het is oorverdovend stil. We moeten de machtsverhouding herstellen door dit af te keuren want zolang dat niet gebeurt trekken de Amerikanen zich nergens wat van aan."

Van Raak heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Ik heb ze gemaild via mijn Vodafonetoestel, dus de geheime diensten weten er inmiddels ook wel van."