FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 mei 2012

Vliegtuig Hollande getroffen door bliksem

Het vliegtuig van de nieuwe Franse president François Hollande is dinsdag op weg naar Berlijn getroffen door bliksem. Niemand raakte gewond, maar het toestel keerde uit voorzorg terug naar Parijs. In een ander vliegtuig is Hollande later alsnog naar de Duitse hoofdstad vertrokken om te overleggen met bondskanselier Angela Merkel.

Het Franse ministerie van defensie zei dat de Falcon 7X van Hollande kort na de start was getroffen door bliksem, waarna de piloot besloot terug te keren naar de luchtmachtbasis Villacoublay. Daar stapten de president en zijn gezelschap over op een ander toestel, een Falcon 900.

Hollande werd eerder dinsdag als president geïnstalleerd. De socialist wil voor een oplossing van de financiële crisis in Europa een andere koers varen dan zijn voorganger Nicolas Sarkozy en meer de nadruk leggen op groei. Merkel had zich in de strijd om het Franse presidentschap openlijk aan de zijde van Sarkozy geschaard.


Vliegtuig Hollande getroffen door bliksem (Foto: Novum)

In de heli met The Dictator

Op de valreep hebben we nog een video van de uitgever ontvangen voor The Dictator. De film, die vanaf 16 mei in de bioscoop te zien, wordt gepromoot met de dicator die een vlucht boven de stad New York houdt.

De film The Dictator draait om generaal Aladeen (Sacha Baron Cohen), een Arabische alleenheerser die zijn inspiratie van het boek Zabibah and the King door Saddam Hoessein heeft. De generaal heeft de leiding over het land Wadiya, die hij bij de Verenigde Naties in New York probeert te verdedigen. Tijdens deze toespraak wordt Aladeen ontvoerd door mensen van zijn eigen dienst, die een dubbelganger van hem inzetten om Wadiya te democratiseren. Het is nu aan de gevallen generaal om te ontsnappen en weer terug aan de macht te komen van zijn geliefde land.

Vanaf 16 mei in de bioscoop.

Minder uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet

Het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers die aantoonbaar terugkeerden naar hun thuisland is vorig jaar gedaald. In totaal vertrokken 10.280 uitgeprocedeerden uit Nederland. In 2010 waren dat er precies duizend meer. Dat blijkt uit een rapportage die demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het ministerie heeft de daling te maken met het feit dat uitgeprocedeerden minder vaak vastgezet konden worden door een nalatigheid in de implementatie van Europese regelgeving. Er zijn wel meer asielzoekers die het land op eigen gelegenheid verlieten.

Andere cijfers uit het rapport betreffen onder meer het aantal asielaanvragen. Dat daalde van 15.150 in 2010 naar 14.630 vorig jaar. Daarbij was er wel een groter aandeel 'herhaalde' asielaanvragen van mensen die hun situatie nog een keer getoetst wilden zien worden omdat de situatie in hun thuisland zou zijn veranderd.

Het aantal 'gewone' migranten dat een verblijfsvergunning aanvroeg is gestegen. Het gaat dan om kennis-, studie en gezinsmigratie.

Verdachte fatale steekpartij Velp aangehouden

De politie in Gelderland heeft dinsdagavond de verdachte van de dodelijke steekpartij maandag in Velp aangehouden. De 47-jarige man uit Velp meldde zich op het bureau in Arnhem, meldt de politie.

De man verklaarde betrokken te zijn geweest bij de steekpartij op de Eersteling in Velp. Bij het incident kwam een 47-jarige man uit Duiven om het leven. De politie meldde eerder dinsdag dat de twee vermoedelijk op straat hadden gevochten, waarna de verdachte een mes trok. Het slachtoffer overleed ter plaats aan zijn verwondingen.

Na de steekpartij zagen getuigen een auto wegrijden. De auto werd later in Arnhem teruggevonden. De man zit voorlopig vast.

Hollande en Merkel willen groei voor Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande gaan samen bespreken hoe in Europa economische groei kan worden opgewekt. Dat zijn zij dinsdag overeengekomen in Berlijn, waar Hollande direct na zijn installatie in Parijs naar toe was gevlogen.

De socialist Hollande heeft kritiek op de bezuinigingswoede waarmee Merkel de schuldencrisis in eurozone te lijf wil en wil dat er meer aandacht wordt geschonken aan groei. Tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte hij voor het openbreken van het eerder overeengekomen Europese begrotingspact.

Na zijn eerste ontmoeting met Merkel zei Hollande dat 'door iedereen alles op tafel moet worden gelegd' wat groei kan bevorderen. Beiden spraken ook de verwachting uit dat Griekenland ondanks binnenlandse politieke problemen in de Europese muntunie zal blijven.

Merkel en Hollande benadrukten meermaals hun streven naar goede samenwerking. Merkel verklaarde dat zij zich bewust zijn van 'onze verantwoordelijkheid voor een goede ontwikkeling van Europa'. Vanuit deze geest zal er een oplossing voor de Europese problemen gevonden worden, zei zij. Hollande zei dat zij allebei 'voor het welzijn van Europa willen samenwerken en alle andere landen op deze weg meenemen'.


Hollande en Merkel willen groei voor Europa (Foto: Novum)

7,5 miljoen euro voor historische diamant

Een historische diamant, die onder meer eigendom is geweest van de koninklijke families van Frankrijk, Engeland, Pruisen en Nederland, heeft dinsdag op een veiling bij Sotheby's in Genève 9,7 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) opgebracht.

Vijf bieders dreven de prijs voor de Beau Sancy, een diamant van 34,98 karaat, op. De koper bleef anoniem. Het kleinood, dat in 1610 door Marie de Medici werd gedragen bij haar kroning als gemalin van Hendrik IV in Frankrijk, was te koop aangeboden door het koninklijk huis van Pruisen.

Een ander historisch voorwerp, de Murat Tiara, ging voor 3,87 miljoen dollar (3 miljoen euro) onder de hamer. De met parels en diamanten afgezette tiara werd gemaakt voor het huwelijk van een nakomeling van de echtgenoot van Caroline Bonaparte, de zuster van Napoleon.

Clubloze Maniche (34) staakt zoektocht en stopt

De 34-jarige Maniche heeft een punt achter zijn voetballoopbaan gezet. Maniche, voluit Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, was al langdurig op zoek naar een nieuwe club. Dat lukte de Portugees niet en dus heeft hij besloten om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Mogelijk slaat de voormalig middenvelder een nieuwe weg in.

Hij vertrok aan het einde van het vorige seizoen bij Sporting Portugal en wist geen enkele club te overtuigen van zijn kunnen. Hoogstwaarschijnlijk richt hij zich nu op een carrière als technisch directeur. De 52-voudig Portugees international heeft een lange loopbaan achter de rug.

Hij speelde in het verleden namens FC Porto, Chelsea, Atlético Madrid, Internazionale, het Duitse FC Köln en Sporting Lissabon.

Majstorovic (35) keert terug naar vaderland

Daniel Majstorovic keert terug naar zijn vaderland Zweden. De voormalig speler van onder andere FC Twente verruilt de kampioen van Schotland Celtic voor het Zweedse AIK. De 35-jarige verdediger maakt transfervrij de stap naar zijn vaderland, aangezien hij in het bezit was van een aflopend contract.

In Zweden tekende hij dinsdag een contract voor tweeënhalf jaar. Majstorovic hoeft zich pas in augustus bij zijn nieuwe club te melden, aangezien de Zweedse transfermarkt dan pas geopend is.

In het verleden kwam hij uit namens FC Twente, FC Basel en AEK Athene. In totaal kwam hij 48 keer in actie namens het nationale elftal van Zweden. Hij mist het komende EK vanwege een zware blessure.

Proença aangewezen als arbiter CL-finale

Pedro Proença is door de UEFA aangesteld als arbiter tijdens de Champions League-finale. De 41-jarige Portugees is de leidsman tijdens het duel tussen Bayern München en Chelsea. Nederlander Björn Kuipers was eveneens kandidaat maar de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, Pierluigi Collina, was tegen de aanstelling van Kuipers. De Nederlander deed namelijk publiekelijk enkele uitspraken nadat hij de wedstrijd Barcelona - AC Milan had gefloten.

Kuipers gaf in die wedstrijd namelijk twee strafschoppan aan de Catalanen en gaf daarna zijn mening over zijn beslissing. Hij vertelde de media dat hij achter zijn beslissingen stond. Collina vindt dat je als scheidsrechter zijnde niet met de media moet praten. Dit komt overeen met het standpunt van de UEFA. Op het naderende EK is deze regel ook van toepassing.

"Het is beleid geen commentaar over genomen beslissingen te geven", aldus de Italiaan in een verklaring. "Wij willen dat ze zich focussen op hun taak, daarbij past geen afleiding. Daarnaast willen wij dat ze op het toernooi zelf geen toelichting geven, puur uit praktisch oogpunt. Er zijn immers nog tal van mogelijkheden om na de wedstrijd te straffen."

Toffe Tofik

Iets sneus heeft het wel, en dan heb ik het niet slechts over de meest nietszeggende verkiezingsleus ooit (bam?). Je zegt niet dat Sap het slecht doet maar je stelt wel dat jij het allemaal veel beter kan. Tussen de regels door behoort de kijker te lezen dat Sap uitgerangeerd is. Begrijpt de kijker dat uit zichzelf niet, dan leg je op subtiele wijze een link naar het meest genante moment van het afgelopen politieke jaar.

4 jongens aangehouden voor 'verkrachtingsfilmpje'

De politie in Midden West Brabant heeft vier jongens aangehouden in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud. Het zou gaan om twee 13-jarigen, een 15-jarige en een 16-jarige. Dit valt te lezen op NOS. De vier zouden betrokken zijn bij het verkrachtingsfilmpje dat onlangs verscheen op YouTube.

Hierop was te zien hoe een meisje van 14 jaar tegen haar zin leek te worden vastgehouden terwijl een jongen die achter haar stond neukbewegingen maakte. Dinsdag werd het bewuste meisje al gehoord door de politie. De politie wil over de inhoud van dit gesprek niets naar buiten brengen, het is dan ook nog niet bekend of het filmpje in scene gezet is of niet.

Na de uitzending van het filmpje door PowNews stroomden er volgens de politie tientallen tips binnen, zowel via Twitter als telefonisch. Woensdagochtend vroeg liet een schoolgenoot van het meisje een tweet uitgaan vergezeld van een foto. Volgens hem werd op dat moment één van de verdachten gearresteerd, De jongen verklaarde: "Het filmpje was maandag al overal op school te zien, iedereen had het op zijn mobiele telefoon." Hij zou de jongen herkend hebben als iemand uit de buurt van school. 

Boonen slaat Tour de France over

Wielrenner Tom Boonen zal dit jaar definitief niet mee gaan doen aan de Tour de France. De Belgische coureur van Omega Pharma-Quick Step zei dit vandaag voor de start van de derde etappe van de Ronde van Californië tegen Het Nieuwsblad.

Voor Boonen is de Olympische Spelen in Londen een belangrijk doel. Omdat de wegwedstrijd al zes dagen na het einde van de Tour is laat hij deze ronde schieten en bereidt zich mogelijk via de Ronde van Polen voor op Londen. "De beslissing ligt vast. We hebben er deze week over gepraat. Ik kan zeer veel op de olympische wegrit, maar dan moet ik fris zitten," zei de Belgische wielrenner.

Frans Bauer geveld door zware longontsteking

Frans Bauer kampt met een zware longontsteking. De zanger heeft van de dokter te horen gekregen dat hij niet mag optreden en heeft daardoor het Gehandicaptenconcert dat hij woensdag zou geven afgezegd.

"Zijn management heeft zojuist aan de organisatie laten weten dat de zanger wegens een zware longontsteking niet kan en mag optreden", staat op de website van het concert. "Dit heeft zijn arts ook bevestigd middels een doktersverklaring."

De organisatie van het concert voor 3500 mensen met een beperking heeft inmiddels Wolter Kroes en Frans Duijts kunnen strikken als vervanger van Bauer. Het concert vindt woensdag plaats in het Beursgebouw van Eindhoven.


Frans Bauer geveld door zware longontsteking (Foto: Novum)

Djokovic en Murray verder in Rome

Novak Djokovic heeft dinsdag eenvoudig de derde ronde van het masterstoernooi in Rome bereikt. De nummer een van de wereld uit Servië was met tweemaal 6-3 te sterk voor de Australiër Bernard Tomic. Andy Murray (4) won van de Argentijn David Nalbandian. De Schot had daar wel drie sets voor nodig: 6-1, 4-6 en 7-5.

Jo-Wilfried Tsonga en David Ferrer sloegen zich ook naar de laatste zestien. De als vijfde geplaatste Fransman stuurde overtuigend de Serviër Viktor Troicki naar huis met 6-3 en 6-2. Ferrer, als zesde ingeschaald, won met 6-3 en 7-6 (3) van zijn landgenoot Fernando Verdasco.

Voor Gaël Monfils viel het doek al in de tweede ronde. De Franse nummer dertien van de plaatsingslijst bleek niet opgewassen tegen de Spanjaard Juan Carlos Ferrero: 7-5 en 6-3.

Basketballers Den Bosch winnen eerste finaleduel

De basketballers van Eifel Towers Den Bosch hebben het eerste duel in de finale van de play-offs gewonnen. Zorg en Zekerheid Leiden werd dinsdag in eigen huis verslagen: 79-81. Daarmee nam de nummer drie van het reguliere seizoen een 1-0 voorsprong op de nummer een en regerend landskampioen in de best-of-seven-serie.

Zoals verwacht gaven de aartsrivalen elkaar weinig toe in de volgepakte Leidse Vijf Meihal. De thuisclub pakte telkens een kleine voorsprong, maar Den Bosch had even vaak een passend antwoord. Halverwege was het verschil dan ook een punt: 40-39.

Ook na rust was er weinig verschil. Nek aan nek gingen de kemphanen de slotfase in. Daarin bleek Den Bosch, dat toch een veel zwaardere halve finale achter de rug had dan Leiden, standvastiger dan de thuisploeg. Van 67-64 werd het 70-72, met een hoofdrol voor de Bossche guard Rogier Jansen in die fase.

Beide teams knoeiden op de vrije worplijn in de laatste minuten, maar daar hadden de bezoekers net iets minder last van. Hun voorsprong bleef min of meer intact. Kees Akerboom zette Den Bosch op 76-81, waarna Jevohn Shepherd het Leidse publiek nog hoop gaf met een verre driepunter.

De Bosschenaren gaven het echter niet meer weg en pakten zo het thuisvoordeel af van Leiden. Donderdag is wedstrijd twee, in de Bossche Maaspoort.

Falcao: "Waarom zou ik weg willen"

Radamel Falcao kent een uitstekend eerste seizoen bij Atlético Madrid. Ook andere clubs zien wat de spits in zijn mars heeft, zo is onder andere Chelsea onder de indruk.

De Colombiaan wordt al geruime tijd in verband gebracht met The Blues. "Maar ik geniet nog ieder moment bij Atlético, ik ga niet nadenken over een vertrek. Mijn contract loopt bovendien nog vier jaar door. Waarom zou ik weg willen? Ik ben loyaal. Ik geloof dat ik mijn prestaties volgend seizoen kan ik overtreffen. En dat wil ik doen bij Atlético", vertelde Falcao aan Spaanse media.

Vorig seizoen won de 26-jarige spits de Europa League met zijn oude club FC Porto en werd topscorer. Dit jaar deed hij met Atlético Madrid dat kunstje nog eens over. Volgens diverse media heeft Chelsea inmiddels al een bod voorbereid, er wordt ook gesproken over een ruil met Fernando Torres.

Emanuelson verbaasd na mislopen EK

Urby Emanuelson gaat niet naar het EK in Polen en Oekraïne. De voetballer van AC Milan had dit niet zien aankomen.De verdediger annex middenvelder reageerde kort na het nieuws via zijn Twitteraccount.

Bondscoach Bert van Marwijk had voor Emanuelson geen plaats in zijn 27-koppige selectie die afreist naar Lausanne. Aldaar bereidt Oranje zich voor op het EK. Ook Hedwiges Maduro en Georginio Wijnaldum vielen af.

Hij was één van de meest verrassende afwezigen voor het EK. Emanuelson zelf reageerde met verbazing op het nieuws. Hij vernam het nieuws niet via de telefoon. "Gelezen. Niks gehoord. Erg verbaasd. Grote domper", plaatste hij op het sociale medium.

Naast de speler van Milan, Maduro en Wijnaldum vielen ook Erwin Mulder, Jasper Cillessen, Nick Viergever, Stefan de Vrij, Alexander Büttner en Ola John af. Zij kunnen vervroegd op zomervakantie, om zich vervolgens weer bij hun clubs te melden.

Messen en pepperspray bij fouilleeractie vliegveld

Bij een preventieve fouilleeractie op Rotterdam The Hague Airport zijn dinsdag boetes uitgedeeld aan reizigers die messen en pepperspray bij zich hadden. De messenbezitters moesten hun wapen inleveren en tweehonderd euro betalen. De man met een bus pepperspray in zijn auto werd met 750 euro beboet, meldt de marechaussee.

De marechaussee nam bij de controle onder tweehonderd personen onder meer twee stiletto's, een valmes, een dolk en een vouwmes in. Ook werden enkele personen met een kleine hoeveelheid softdrugs op zak aangetroffen. Daarnaast werden boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen en een partij imitatiekleding.

LAKS haalt klachtensite uit de lucht

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) haalt woensdagochtend tijdelijk de klachtensite examenklacht.nl uit de lucht vanwege de aanhoudende problemen. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen zijn niet voldoende, meldt de scholierenorganisatie dinsdagavond.

Volgens het LAKS is groot onderhoud nodig om de komende twee examenweken wel probleemloos door te komen. De site is naar verwachting van 10.00 tot 12.00 uur niet bereikbaar. Dan is zoals gebruikelijk ook de telefonische klachtenlijn weer open.

De website kent sinds maandag grote problemen. De server kon de grote bezoekersaantallen niet aan waardoor de site enkele keren op zwart ging. Na twee examendagen staat de teller van het aantal klachten op bijna 23 duizend. De meeste klachten, ruim elfduizend, kwamen binnen over het vwo-examen Nederlands van maandag.


LAKS haalt klachtensite uit de lucht (Foto: Novum)

Grieken gepakt voor mishandelen Nederlander

De politie in het Griekse Monemvasia heeft dinsdag twee Grieken aangehouden voor het mishandelen van een 78-jarige Nederlander. De man werd zondag aangevallen omdat de Grieken dachten dat hij een Duitser was.

De gepensioneerde Nederlander, die al zeventien jaar in Griekenland woont, wandelde met zijn honden over het strand toen hij door zijn aanvallers werd aangesproken en gevraagd of hij een Duitser was. De man ontkende en vertelde dat hij uit Nederland kwam, maar werd desondanks aangevallen.

Hij werd tegen de grond getrapt en met stenen bekogeld terwijl de Grieken schreeuwden: "Dit is Griekenland!" Mogelijk waren de Grieken kwaad over de financiële en politieke crisis in hun land. Sommigen houden Duitsland daarvoor verantwoordelijk. De arrestanten komen uit Monemvasia.

Marilyn Monroe-vondst onder Haagse toonbank

De eigenaresse van een winkel in Den Haag heeft onder haar toonbank uniek materiaal van Marilyn Monroe gevonden. Bijna honderd foto's, brieven, telegrammen en handtekeningen van de filmster zaten daar al twintig jaar in een doos. Een veilinghuis uit Beverly Hills heeft inmiddels interesse getoond in de collectie.

De doos bevatte het complete archief van Monroe's eerste modellenbureau, Blue Book Model Agency. Enkele foto's zijn nooit gepubliceerd. De oprichtster van het bureau hield het archief bij en wilde na Monroes dood dat er een boek of documentaire over gemaakt zou worden. Toen dat niet lukte, bood ze het te koop.

De Haagse winkeleigenaresse kocht de doos met het idee een aantal krantenknipsels van de superster op de kop te hebben getikt. Toen ze enkele maanden geleden het materiaal doorzocht, bleek het om een unieke vondst te gaan.

De winkeleigenaresse wil nu de missie van de vorige bezitter van het archief voortzetten. "Hoeveel geld ik ervoor krijg is niet belangrijk, maar het zou mooi zijn als er alsnog een boek of film komt op basis van dit materiaal", laat de Haagse dinsdag weten.


Marilyn Monroe-vondst onder Haagse toonbank (Foto: Novum)

Lotus: "Volgende winkans wel benutten"

Het Lotus F1 Team kwam met Kimi Räikkönen afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Spanje in de laatste ronden nog dichtbij de zege. De Fin was teleurgesteld, maar het team uit Enstone vindt dat de kans op een overwinning nog wel komt en hoopt dat dit snel zal gaan gebeuren.

"Ik ben minder terneergeslagen dan Kimi was. We zijn hier allemaal om te winnen, maar de snelheid van de verschillende teams ligt zo dicht bij elkaar. In onze eerste twee stints kwamen we niet uit de verf en waren we langzamer dan verwacht. Dan kun je niet winnen. Het klopt, als je kijkt naar ons tempo aan het einde van de race, dat we hadden kunnen zegevieren als de wedstrijd drie ronden langer had geduurd. Maar dit hoort bij racen. Om te winnen moeten we hard blijven werken en de volgende mogelijkheid wel benutten," zei teambaas Eric Boullier tegen Autosport.

PSV-speler Vennegoor beëindigt zijn carrière

Jan Vennegoor of Hesselink hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Dit heeft de 33-jarige aanvaller vandaag via zijn zaakwaarnemer wereldkundig gemaakt.

"Ik ben er de afgelopen maanden naar toe gegroeid", liet Vennegoor of Hesselink op de officiële website van PSV weten. De 33-jarige speler speelde in zijn carrière voor FC Twente, PSV, Celtic, Hull City en Rapid Wien. "Het gevoel speelde al langer."

Lange Jan wist bij zijn rentree in Eindhoven al dat hij een rustig seizoen tegemoet zou gaan. "Ik wist waar ik aan begon toen ik tekende. Zo was het afgesproken met PSV. Wat dat betreft kan ik de club alleen maar dankbaar zijn. Bij PSV vond ik dit jaar het plezier weer terug in het voetbal, de trainingen en alles er omheen. Dat was ik het jaar daarvoor toch enigszins kwijtgeraakt, bij Rapid Wien."

In zijn laatste seizoen als profvoetballer maakte Vennegoor of Hesselink nog twee doelpunten. Zijn laatste treffer was een hele belangrijke. In de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen tekende hij in de slotfase namelijk voor de winnende goal. "Ik ben er trots op dat ik bij PSV heb mogen afsluiten als voetballer. Ik zal alle mooie herinneringen koesteren."

Vennegoor of Hesselink, die zijn carrière na zestien jaar afsluit, werd met PSV drie keer kampioen, pakte twee keer de KNVB beker en reikte met de Eindhovenaren in het seizoen 2005/2006 tot de halve finale van de Champions League.


Jan Vennegoor of Hesselink beëindigt carriére (Foto: Pro Shots)

Rob Kamphues wil dochter beschermen

Rob Kamphues doet er alles aan om te ervoor te zorgen dat zijn dochtertje niet de dupe wordt van de strijd tussen hem en zijn ex Mona-Liza Machado. "Ik wil koste wat het kost voorkomen dat zij een speelbal wordt."

Machado werd begin deze maand veroordeeld tot een contactverbod van twee jaar en een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur. Ze stond terecht vanwege het stalken van de presentator en het plegen van huisvredebreuk. "Het is een ontzettend heftig jaar geweest", zei de presentator van KRO-programma De Reünie dinsdag in RTL Boulevard.

"Tuurlijk wil je je dochter zien, maar dat is in dit geval heel moeilijk", vervolgde hij. De 51-jarige presentator laat weten dat hij niet het achterste van zijn tong kan laten zien, omdat er hoger beroep is aangetekend. Hij hoopt in ieder geval dat 'de roddelpers het meisje met rust laat'.

Kamphues en Machado hadden een kortstondige relatie. Nadat de presentator de relatie had verbroken zou Machado hem hebben lastigvallen. In augustus beviel ze van een dochter. Uit een dna-test bleek dat Kamphues de vader is van het meisje.

Ombudsman wil meer voorlichting over alcoholslot

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, wil dat er meer voorlichting komt over het alcoholslot in auto's. Hij heeft daar dinsdag op aangedrongen bij minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (CDA). Brenninkmeijer ontving diverse klachten over de consequenties van de maatregel.

Brenninkmeijer stelt dat mensen zich niet bewust zijn van de gevolgen van zo'n slot, zoals de relatie met de werkgever als diegene in een auto van de baas rijdt. Ook ontving hij een klacht van ouders die zich gedwongen voelden een alcoholslot in hun auto te laten brengen om te voorkomen dat hun zoon zijn rijbewijs kwijt zou raken. De man had zelf geen auto.

Sinds november kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de maatregel opleggen aan bestuurders die met te veel drank op achter het stuur kruipen. Een alcoholslot wordt ingebouwd in een auto. Als automobilisten willen rijden, moeten ze eerst blazen voordat de auto gestart kan worden.

Bram Moszkowicz verlaat familiebedrijf

Bram Moszkowicz stopt per direct bij het familiekantoor Moszkowicz Advocaten. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Hij gaat in zijn eentje verder.

De maatschap is ontbonden omdat Bram Moszkowicz 'naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht', stellen de gebroeders in een verklaring. Max en David Moszkowicz, broers van de 51-jarige Bram, hebben nu de leiding over de civiele en strafrechtelijke takken van het advocatenkantoor in het centrum van Amsterdam.

Bram Moszkowicz schuift naast zijn rol als advocaat onder meer geregeld aan als misdaaddeskundige in het televisieprogramma RTL Boulevard. In een reactie in het RTL-programma zegt Moszkowicz dat hij geen ruzie met zijn broers heeft.

"Omdat ik ook andere werkzaamheden verricht moest de structuur in de maatschap worden veranderd. Ik blijf de advocatuur zelf uitvoeren, niet in maatschap", zegt Moszkowicz, die naar verluidt een talkshow krijgt op televisie.

Dat er ook nog andere dingen meespelen bij zijn vertrek, wimpelt hij af. "Het internetriool gaat zijn werk doen en dan ontstaat er allerlei gossip", aldus de advocaat daarover. Moskowicz is een van de bekendste advocaten in Nederland. In het verleden verdedigde hij onder meer Desi Bouterse, Willem Holleeder en Geert Wilders.


Bram Moszkowicz verlaat familiebedrijf (Foto: Novum)

[Giro] Slagter: "Dit verbaast mij ook enorm"

Tom-Jelte Slagter maakte vandaag indruk in Ronde van Italië. De renner van Rabobank finishte uiteindelijk als zevende, zes seconden na ritwinnaar Joaquim Rodriguez. Slagter leek zelfs even een gooi naar de ritzege te kunnen doen, maar dat zat er net niet in.

"Ik wist dat dit soort aankomsten mij moeten liggen. Maar zomaar tussen de besten, dat verbaast mij ook enorm", aldus Slagter op de site van de Raboploeg. Bij zijn laatste uitval kreeg hij Rodriguez mee in zijn wiel. "Dat was niet zo slim. Uiteindelijk was ik de perfecte leadout voor hem."

Strauss-Kahn wil miljoen van kamermeisje

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft een schadeclaim van een miljoen dollar ingediend tegen het kamermeisje dat hem vorig jaar van aanranding betichtte. Volgens Strauss-Kahn heeft Nafissatou Diallo hem op 'kwaadaardige en leugenachtige wijze' beschuldigd.

De Amerikaanse aanklagers lieten de strafzaak tegen DSK vorig jaar vallen omdat de verklaring van de vrouw onbetrouwbaar werd geacht. Volgens het 33-jarige kamermeisje heeft Strauss-Kahn geprobeerd haar te verkrachten toen ze zijn hotelkamer wilde schoonmaken. DSK heeft de aantijgingen altijd ontkend.

De civiele zaak die Diallo tegen DSK heeft aangespannen loopt nog. De advocaat van de vrouw noemde de schadeclaim van Strauss-Kahn 'een wanhopige truc'.


Strauss-Kahn wil miljoen van kamermeisje (Foto: Novum)

Behandeling beroepszaak Timosjenko uitgesteld

De behandeling van de beroepszaak die de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft aangespannen tegen haar veroordeling wordt uitgesteld tot 26 juni. Dat heeft het Oekraïense hooggerechtshof dinsdag bepaald.

De Oekraïense aanklagers hadden aangedrongen op uitstel omdat Timosjenko, die ernstige rugklachten heeft, momenteel wordt behandeld in een ziekenhuis in Charkov. Volgens de aanklagers kan ze daarom niet in de rechtszaal in Kiev verschijnen.

Oekraïne staat onder grote druk van het Westen, dat van mening is dat Timosjenko in een politiek proces veroordeeld is. De voormalige premier zit een celstraf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik. Timosjenko beweert dat haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, de hand heeft gehad in de veroordeling.

De advocaat van Timosjenko had geen goed woord over voor het uitstel. "De beslissing van het hooggerechtshof van vandaag is complete onzin", aldus Serchij Vlasenko. "Janoekovitsj heeft Europa vandaag opnieuw in het gezicht gespuugd."

Volgens Vlasenko is het uitstel bedoeld om te voorkomen dat Timosjenko naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stapt. Dat kan alleen als de gehele beroepsprocedure in Oekraïne is doorlopen. Vlasenko zei dat de beslissing van het hof hem er niet van zal weerhouden naar het EHRM te stappen.


Behandeling beroepszaak Timosjenko uitgesteld (Foto: Novum)

Ritzege voor Stroetinga in Olympia's Tour

De eerste etappe in Olympia's Tour is een prooi geworden voor Wim Stroetinga. De renner van Koga Cycling Team bleek in de straten van Noordwijk de snelste van het peloton na een etappe van bijna 145 kilometer. Ploeggenoot Robin Chaigneau is via de bonificatieseconden de nieuwe leider.

Chaigneau werd in de etappe tweede achter Stroetinga, waardoor hij de leiderspositie in het algemeen klassement overnam van Dylan van Baarle, die gisteren de proloog op zijn naam schreef. Derde in de massasprint in Noordwijk werd Jeff Vermeulen van Metec.

Een valpartij ontsierde de slotfase van de eerste etappe. Bij de val brak Jasper Bovenhuis van het Rabobank Continental team, gisteren nog goed voor een derde plaats in de proloog, zijn pols. Hij gaat morgen niet meer van start.

George Bush prijst Arabische Lente

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush heeft dinsdag de Arabische Lente geprezen. Volgens Bush moeten de Verenigde Staten de verspreiding van democratie in de regio niet vrezen, ook als onduidelijk is wat voor beleid de nieuwe machthebbers nastreven.

Volgens Bush zijn de opstanden in Tunesië, Egypte en Libië de grootste uitdaging voor autoritaire regimes sinds de val van de Sovjet-Unie. Hoewel sommigen vrezen wat voor gevolgen de wisseling van de wacht heeft voor de VS, moet Washington zich altijd aan de zijde van vrijheid scharen, aldus Bush.

Bush zei dat de VS deze landen moeten helpen stevige democratische hervormingen door te voeren na een revolutie, om corruptie of een terugval naar een autoritair regime te voorkomen.

Roelandts terug in peloton

Komende zaterdag maakt wielrennenr Jürgen Roelandts zijn rentree in de Heistse Pijl, een criterium over 176 kilometer in Heist-op-den-Berg. De 26-jarige Belg kwam zwaar ten val in de Tour Down Under in januari van dit jaar.

Door de valpartij liep Roelandts een halswervelbreuk op. Later constateerden de artsen ook een inwendige vaatbeschadiging  die voor een bloedtekort in een deel van de kleine hersenen zorgde.

Roelandts kreeg afgelopen vrijdag groen licht van de artsen om weer op de fiets te stappen.

Launchtrailers Sonic en Game of Thrones

Diablo III en Max Payne 3 zijn niet de enige games die uitkomen deze week. Ook Game of Thrones en Sonic 4 Episode II komen deze week uit. Van beide games kun je hieronder de launchtrailers bekijken.

Game of Thrones is vandaag uitgekomen in Amerika en komt 1 juni uit in Europa. De game is Windows, PS3 en XBox 360.

Sonic The Hedgehoc 4: Episode II is vandaag wereldwijd uitgekomen voor verschillende platformen: XBLA, PSN, Steam, WiiWare, iOS, Windows Phone 7 en Android.

Geen EK voetbal voor Maduro en Emanuelson

De bondscoach van het Nederlands elftal, Bert van Marwijk, heeft de voorselectie voor het EK voetbal van 36 spelers teruggebracht naar 27. Onder meer Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson zijn afgevallen.

Alexander Büttner van Vitesse, Jasper Cillessen (Ajax), Ola John (FC Twente), Erwin Mulder (Feyenoord), Nick Viergever (AZ), Stefan de Vrij (Feyenoord) en Georginio Wijnaldum (PSV) mogen ook alweer naar huis.

Donderdag vertrekt de selectie van Oranje op trainingskamp naar Lausanne. Vanwege verplichtingen bij hun club sluiten Ibrahim Afellay, Arjen Robben en Stijn Schaars later aan bij de selectie.

Voorlopige selectie Oranje

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Vurnon Anita (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Adam Maher (AZ), Stijn Schaars (Sporting Lissabon), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (SC Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München)

FOK!filmtips van de dag: The Savages

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is er niet heel veel keus en dan is het kiezen van de FOK!filmtip van de dag gemakkelijk; die gaat naar The Savages, vanavond om 20:30 op RTL 8. The Savages is een film uit 2007 onder regie van Tamara Jenkins. We zien onder andere Laura Linney, Philip Seymour Hoffman en Philip Bosco in de hoofdrollen. De film gaat over een boer en zus die de diepere inplicaties van het familieleven gaan inzien op het moment dat ze de zorg voor hun zieke vader te hand nemen. Op het moment dat ze hier aan beginnen zijn ze erg vervreemd van hem en hebben ze ineens de tijd om over zichzelf en andere belangrijke dingen in het leven na te denken. Pijnlijke herinneringen komen weer bovendrijven en ze hebben veel geduld nodig om weer nader tot elkaar te komen.

Gigantische monsters in Soul Sacrifice-screenshots

JAPANstudio en Sony hebben een grote hoeveelheid nieuwe screenshots uitgebracht voor hun aanstaande PlayStation Vita-spel Soul Sacrifice. Eén ding wordt snel duidelijk bij het zien van deze afbeeldingen, de monsters die je moet bevechten zijn gigantisch.

Soul Sacrifice komt komende winter in Japan uit op PlayStation Vita. Het is nog niet bekend of en wanneer het spel naar het Westen komt.

   

   

   

   

   

Rémy in Franse voorselectie

De geblesseerde spits Loïc Rémy is door Laurent Blanc, de bondscoach van Frankrijk, opgenomen in zijn EK-voorselectie van 26 spelers. Afgelopen weekend, in de laatste competitiewedstrijd van Olympique Marseille, liep Rémy een dijbeenblessure op.

Overigens gaf Blanc aan dat de kans klein is dat Rémy ook daadwerkelijk kan spelen tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Yoann Gourcuff van Olympique Lyon behoort ook tot de voorlopige selectie. Er is in Frankrijk veel kritiek op zijn spel. "Zijn prestaties zijn inderdaad niet verdedigbaar, maar zijn statistieken op internationaal niveau zijn niet slecht”, aldus de bondscoach.

Sion-speler geschorst voor slaan ballenjongen

FC Sion-middenvelder Geoffroy Serey Dié heeft een schorsing van acht wedstrijden gekregen voor het slaan van een ballenjongen. Dat maakte de Zwitserse bond dinsdag bekend. De 27-jarige Ivoriaan had de jongen twee weken geleden een tik in het gezicht gegeven na een 1-0 nederlaag bij Lausanne.

Serey Dié vond dat de jongen de ballen niet snel genoeg had ingeleverd en was zijn frustraties na het duel duidelijk niet de baas. Hij heeft vijf dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de straf.

Sion werd door de nederlaag veroordeeld tot het spelen van een promotie-degradatieduel. De club kreeg eerder al 36 punten in mindering vanwege het opstellen van zes niet speelgerechtigde spelers.


Sion-speler geschorst voor slaan ballenjongen (Foto: Novum)

Multiplayer in Heroes of Ruin-trailer

Square Enix heeft vandaag een nieuwe trailer uitgebracht van Heroes of Ruin. In de trailer zien we gameplaybeelden van de multiplayer. In deze multiplayer kunnen mensen binnen komen vallen wanneer ze willen en je eventueel helpen.

Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om voorwerpen met andere spelers te ruilen en dagelijks nieuwe uitdagingen te accepteren. Heroes of Ruin komt 15 juni uit voor de 3DS, bekijk de trailer hieronder.

'Apple koopt mogelijk televisiefabrikant'

Het gerucht gaat dat Apple een bod van 112 miljoen dollar heeft gedaan op het bedrijf Loewe. Loewe staat bekend om hun high end-televisies en Apple zou op deze manier hun marktpositie kunnen uitbreiden.

De mensen achter de website Develop hebben al geprobeerd contact te zoeken met Loewe maar krijgen geen gehoor. Loewe heeft tegenover de Duitse website Heise aangegeven dat hiervan niks klopt. Er wordt verwacht dat het bedrijf alsnog aanstaande vrijdag zal bekendmaken dat Apple een bod heeft gedaan en wat hun reactie hier op is.

[Giro] Rodriguez: "De cirkel is nu rond"

Joaquim Rodriguez won vandaag de tiende etappe in de Giro d'Italia en pakte daarmee ook de leiding in het algemeen klassement. Door de ritzege is de Spanjaard nu in alle grote rondes een keer als eerste over de meet gekomen.

"De cirkel is rond”, aldus de renner van Katusha die het als een verplichting ziet om zijn roze trui te verdedigen. "Elke seconde kan daarbij van belang zijn. Met mijn conditie zit het gelukkig helemaal goed.”

Rodriguez heeft zeventien seconden voorsprong op de nummer twee Ryder Hesjedal en 32 tellen op de Italiaan Paolo Tiralongo.

Rellen in Israël op stichtingsdag

Op diverse plaatsen in Israël is dinsdag onrust ontstaan in verband met de stichtingsdag van het land. Op diverse plaatsen op de Westelijke Jordaanoever zochten Palestijnse demonstranten de confrontatie met het Israëlische leger. Dat vuurde hierop met onder meer traangas, waardoor enkele tientallen demonstranten gewond raakten. Ook enkele Israëlische soldaten raakten lichtgewond.

In Oost-Jeruzalem kwam het tot een confrontatie tussen de Israëlische politie en stenengooiende Palestijnen. Vier mensen werden aangehouden. In de stad Gaza op de Gazastrook was een demonstratie die werd georganiseerd door de regerende Palestijnse partij Hamas.

Ooggetuigen meldden dinsdagochtend confrontaties tussen de politie en stenengooiende demonstranten nabij Jeruzalem. Volgens een woordvoerder van de politie kwam een vanaf de Gazastrook afgevuurde raket of granaat in het zuiden van Israël neer zonder schade te veroorzaken.

De rellen in Israël waren veel minder hevig dan een jaar geleden. Toen werden 14 demonstranten uit Syrië en Libanon gedood, toen Israëlische militairen het vuur openden op een menigte die een hek op de grens wilden neerhalen en het land binnen wilden. Honderden mensen raakten gewond.

In 1948 veroverde Israël zijn huidige territorium en verdreef ruim 760.000 Palestijnen. Hun aantal wordt nu geschat op circa 4,8 miljoen. De Palestijnen noemen de stichtingsdag van Israël dan ook nakba (ramp).

Rellen in Israël op stichtingsdag
Rellen in Israël op stichtingsdag (Foto: ANP)

Website LAKS zucht weer onder drukte

Op de tweede dag van de landelijke schoolexamens is het opnieuw druk op de website van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De site waarop scholieren klachten kunnen melden over de examens, haperde dinsdagavond opnieuw. Maandag ging de website korte tijd op zwart door het vele aantal bezoekers.

Dinsdag kwamen vooral klachten binnen over het vak Nederlands voor de havisten. Binnen anderhalf uur kreeg het LAKS bijna tweeduizend klachten binnen. Na twee dagen examens staat de klachtenteller van de site rond 19.00 uur op ruim twintigduizend.

Het LAKS heeft dinsdag bij het College voor Examens melding gemaakt over het vwo-examen Nederlands van maandag. Daarover regende het klachten, omdat bij twee vragen over een artikel meerdere antwoorden mogelijk zouden zijn. De schrijfster van het artikel, Joke Hermsen, betuigde via Twitter haar steun aan de klagers. Ook zij vond de vragen vaag.

Hoeveel scholieren de website de afgelopen dagen bezochten is onduidelijk door de problemen met de server. Om de site aan te passen moet die anderhalf uur uit de lucht worden gehaald. Dat gebeurt in het hemelvaartweekend, wanneer er geen examens zijn.

Ubisoft sluit jaar af met winst

Het financiële jaar is op 31 maart afgesloten en Ubisoft heeft bekendgemaakt dat ze € 37,4 miljoen winst gemaakt hebben. Totale omzet lag op € 1,06 miljard waarvan € 80 miljoen vanuit digitale aankopen komt. De digitale verkopen zijn met 110 procent gestegen.

Van de één miljard euro aan verkopen komt zo'n 578 miljoen euro uit 'Core'-games en 483 miljoen euro uit de 'Casual'-games. Ubisoft CEO Yves Guillemot heeft aangegeven dat dit goede cijfers zijn die de positie van Ubisoft verstevigd terwijl het bedrijf ook blijft investeren in de toekomst.

Ubisoft verwacht dat de financiële cijfers van het eerste kwartaal 2012-2013 elf procent, € 115 miljoen, hoger zal liggen dan vorig jaar. Dit komt mede door de release van Ghost Recon: Future Soldier en vijftien verschillende online titels zoals Trials Evolution.

[Upd] Duel in Final Fantasy XIII-2-trailer

[Update: 18:50] De DLC is vanaf vandaag te downloaden vanaf Xbox Live. Morgen is de DLC ook beschikbaar voor PSN-gebruikers.

Vandaag is in Japan nieuwe DLC uitgekomen voor Final Fantasy XIII-2 en daar is ook een trailer voor uitgekomen. In de trailer zien we Lightning en Caius in een gevecht. Een datum voor Nederland is nog niet bekendgemaakt maar verwacht wordt dat dit binnenkort is.

Milan verwijst 'Ibra-gerucht' naar rijk der fabelen

AC Milan heeft via een officiële verklaring bekendgemaakt dat er geen sprake is van ruzie tussen trainer Massimiliano Allegri en Zlatan Ibrahimovic. Het Italiaanse medium Ansa maakte eerder vandaag bekend dat Ibrahimovic onenigheid zou hebben met trainer Allegri.

De Zweedse aanvaller zou door de onenigheid zinspelen op een vertrek uit Milaan. De club haastte zich vervolgens door te stellen dat hier niets van waar is. "De communicatie-afdeling van AC Milan ontkent het bericht dat er onenigheid zou zijn tussen trainer Massimo Allegri en Zlatan Ibrahimovic. Van dit bericht klopt niets en van ruzie is dan ook geen sprake, evenals een vertrek van de Milan-speler", luidt de verklaring van de Italiaanse grootmacht.

Ibrahimovic heeft er nu twee seizoenen opzitten bij Milan. Dit seizoen kwam er een einde aan de reeks kampioenschappen die de Zweed sinds 2004 onafgebroken in stand hield. Hierdoor suggereren media in Italië dat de spits wil vertrekken uit San Siro.

Experts zien Ferguson en Giggs als beste

Sir Alex Ferguson is dinsdag verkozen tot beste manager in de twintigjarige historie van de Engelse Premier League. De 71-jarige Schotse trainer van Manchester United werd gekozen door een panel van voetbalexperts. United-speler Ryan Giggs werd uitgeroepen tot beste speler van de competitie.

Ferguson werd in 1986 aangesteld als manager van de Red Devils en is daarmee de langstzittende coach in de Premier League. Sinds het begin van de competitie in 1992 leidde hij United twaalf keer naar de landstitel. 'Fergie' werd verkozen boven onder anderen Arsène Wenger, Harry Redknapp en Jose Mourinho.

De 38-jarige Giggs maakte in 1991 zijn debuut in het eerste elftal. Ruim twintig jaar later behoort de Welshman nog steeds tot de betere spelers van de Engelse competitie. Giggs is de enige speler die in elk Premier Leagueseizoen wist te scoren.

De Engelse Premier League viert dit jaar het twintigjarig bestaan van de competitie. Fans konden de afgelopen weken stemmen op de beste speler, manager, team en mooiste doelpunt. De omhaal van Wayne Rooney tegen stadsgenoot Manchester City werd eerder deze maand uitgeroepen tot mooiste goal.


Experts zien Ferguson en Giggs als beste (Foto: Novum)

David Perry krijgt Development Legend award

David Perry is een gamedeveloper. De beste man heeft meer dan honderd games op zijn naam staan waaronder klassiekers als  Earthworm Jim, MDK, Messiah, Wild 9 en Enter the Matrix. Daarnaast heeft hij tussendoor Shiny Entertainment opgericht die games heeft ontwikkeld voor Disney, 7 Up, McDonald's, Orion Pictures en Warner Bros.

Om dit heuglijke feit te vieren, krijgt Perry tijdens de Develop Industry Excellence Award een speciale award uitgereikt genaamd de Development Legend award. 

"A truly progressive developer who started coding games as a kid in the UK, David's career has touched every topic and theme of the business that matters: coding, design, publishing, distribution, licensing, creating original content, working with brands, free-to-play, online gaming, writing, cloud gaming and supporting students. Over the last 30 years he’s had multiple number one hits in his career, and the games and services he has devised or worked on have set the bar for many that followed. We look forward to welcoming him on stage this July to collect his much-deserved honour."

Perry begon met het maken van games toen hij nog maar een tiener was, is één van de langstzittende leden van de Game Developer's Conference Advisory Board en spreekt vaak tijdens beurzen en events.

"I'm incredibly flattered by this award. I’m from Great Britain and have incredible respect for the people that have been recognized in previous years. My mother is going to be blown away; she thought she was buying me that first Sinclair ZX81 to do homework on."

Syrië stuurt tien atleten naar Spelen

Syrië heeft tien atleten afgevaardigd naar de Olympische Spelen in Londen. Dat liet de president van het Syrisch olympisch comité, generaal Mowaffak Joumaa, dinsdag weten. De atleten, die zich hebben geplaatst of een wildcard hebben gekregen, doen mee aan de onderdelen zwemmen, atletiek, gewichtheffen, boksen, paardensport en schieten.

Het land stuurt ook twintig officials naar Engeland. De Britse regering dreigde eerder officials van het door oorlog verscheurde land de toegang tot het evenement te weigeren. De functionarissen zouden nauwe banden onderhouden met de Syrische president Bashar Assad.

Het is al een tijd lang onrustig in Syrië door een opstand tegen het regime van de Syrische president. De in maart vorig jaar begonnen protesten worden met harde hand neergeslagen door regeringstroepen. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand al zeker negenduizend mensen omgekomen.

Diablo III binnen 13 uur uitgespeeld

En we blijven even met Diablo III-nieuws strooien. Ditmaal geen error of inlogproblemen; een gamer is er namelijk in geslaagd om de game uit te spelen. Nou is dat normaliter niet zo heel spannend om een game uit te spelen, maar deze gamer deed dat binnen 13 uur. Uiteindelijk hield de persoon er een level 32 Barbarian aan over.

De user met de naam Yoshichan postte zijn (of haar) resultaten op NeoGaf met enkele plaatjes erbij. De game is uitgespeeld binnen 12 uur en 29 minuten op een normale difficulty. Het hoogste level dat bereikt werd, is 32. Uiteindelijk hield Yoshichan er een flinke smak gold en stats aan over. Bekijk de plaatjes hieronder. Wat denken jullie? No-lifer? Of knappe prestatie?

DiabloIII-afgerond1

DiabloIII-afgerond2

[NBA] Irving onbetwist talent van het jaar

Kyrie Irving is dinsdag gekozen tot talent van het jaar in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De guard van Cleveland Cavaliers kreeg van de media 117 van de 120 stemmen. Ricky Rubio van Minnesota Timberwolves werd op zeer gepaste afstand tweede, voor Kenneth Faried van Denver Nuggets.

De 20-jarige Irving is pas de tweede speler van Cleveland Cavaliers die de prijs in ontvangst mag nemen. LeBron James ging hem voor in 2004. Ondanks de goede prestaties van Irving kwamen de Cavs niet verder dan de dertiende plaats in de Eastern Conference.

Irving maakte vooral indruk op de Amerikaanse pers met zijn dribbels en teamspel. Hij was met 18,5 punt per wedstrijd bovendien de 'rookie' met het hoogste gemiddelde.


Irving onbetwist talent van het jaar in NBA (Foto: Novum)

Blizzard gaat Diablo III-error oplossen

Diablo III mag dan nog geen dag beschikbaar zijn, op het internet zijn al pagina's vol aan problemen gevonden. Mensen kunnen de game niet starten, niet inloggen of de game activeren. Blizzard heeft hierop gereageerd door aan te kondigen dat ze druk bezig zijn met de problemen. Eerste punt op de agenda: error 3006.

Error 3006 is een probleem dat gamers uit de game worden geknald en hierdoor niet meer kunnen inloggen. Het probleem ontstaat wanneer je als speler gear wisselt met een templar-volger. Sommige gamers kunnen de game niet meer starten, andere kunnen helemaal niet meer inloggen op hun Battle.net-account. 

De problemen worden dus opgepakt as we speak. Blizzard tip om dit probleem tegen te gaan? "Don’t swap anything the templar follower."

Activision betaalt miljoenen uit voor Modern Warfare 2

Game-uitgever Activision heeft een deel van de verschuldigde premies uitbetaald aan oud-werknemers van gamestudio Infinity Ward. Een groep van 38 voormalig werknemers heeft 42 miljoen dollar ontvangen, maar heeft nog zeker 61 miljoen tegoed. Dat schrijft gamevakblad Develop.

De groep, bekend als Infinity Ward Employee Group, werkte aan Call of Duty: Modern Warfare 2. Met dat spel heeft Activision miljarden verdiend. De groep zegt recht te hebben op in totaal 125 miljoen dollar aan bonussen en zal het restant via de rechter opeisen.

De zaak van de Infinity Ward Employee Group is slechts een van de lopende rechtszaken rond de Call of Duty-reeks. Volgende maand staat Activision voor de rechtbank in een zaak tegen voormalig studiobazen van Infinity Ward, Vince Zampella en Jason West. Zampella en West eisen 36 miljoen dollar aan premies en schadevergoedingen vanwege hun gedwongen ontslag. Activision beschuldigt de twee gameontwikkelaars op hun beurt weer van contractbreuk en samenzwering met concurrent Electronic Arts.

Daarnaast loopt er een zaak tussen Activision en Electronic Arts. Volgens Activision heeft Electronic Arts de twee studiobazen van Infinity Ward overgehaald zich tegen Activision te keren. Hiervoor eist Activision een schadevergoeding van vierhonderd miljoen dollar.

Zampella en West werken nu bij gamestudio Respawn aan een schietspel voor Electronic Arts.


Activision betaalt miljoenen uit voor Modern Warfare 2 (Foto: Novum)

The Amazing Spider-Man: uitgebreide preview

In een video die het ergens in het midden houdt tussen een trailer en een selectie van scènes toont Sony Pictures vier minuten uit de in juli te verschijnen The Amazing Spider-Man. Fragmenten uit de trailers worden hierin aangevuld met nieuwe beelden.

De trailers, en ook deze preview, hebben nog niet duidelijk gemaakt of de film, die een reboot van de Spider-Man film franchise is, ook dient als een origin story voor Spider-Man. Wel wordt, net als in eerdere promoties, gehint naar een geschiedenis van Peter Parkers ouders en een alternatieve oorzaak van zijn spinnen-ongeluk.

The Amazing Spider-Man, met Andrew Garfield als Peter Parker, draait vanaf woensdag 4 juli, een dag na de Amerikaanse release, in de Nederlandse bioscopen.

Krajicek wil wildcard voor Spelen

Tennisster Michaëlla Krajicek hoopt dat ze een wildcard voor de Olympische Spelen van dit jaar in Londen aan kan vragen. De Nederlandse raakte gisteren zwaar geblesseerd aan haar knie en moet hier aan geopereerd worden. Ze zou net voor de Spelen weer fit kunnen zijn.

Om zich te plaatsten voor Londen had de nummer 71 van de wereld goed moeten presteren op Roland Garros dat over twee weken begint. Nu dit onhaalbaar is hoopt ze op een wildcard. "Dat ga ik zeker uitzoeken. Twee meisjes waar ik, met alle respect, nog nooit van heb gehoord hebben er al één gekregen," zei ze tegen NUsport. Twee van de acht zijn al vergeven. De nummer 195 van de wereld, de Paraguayaanse Veronica Cepede Royg, en de Liechtensteinse Stefanie Vogt (241e) hebben al te horen gekregen dat ze naar Londen mogen.

Krajicek miste vier jaar geleden door een knieblessure al de Spelen in China. "Daarom dacht ik eerst dat het een grap was. Dit kon gewoon niet waar zijn. Het kan zomaar zijn dat ik binnen tien dagen weer op de baan kan staan. In het slechtste geval duurt het vier maanden," zei Misa die hoopt dat het meevalt. In dat geval wil ze proberen Londen toch nog te halen. Donderdag of vrijdag zal in Praag de operatie plaatsvinden.

De Nederlandse kreeg al op Indian Wells last van haar knie, maar pas deze week werd de kwetsuur zo ernstig dat ze een operatie moet ondergaan. "De irritatie in de knie is groot, maar het is een klein probleem," zei Krajicek die met een schuin oog kijkt naar het grastoernooi in Rosmalen voor haar rentree. Dat wordt half juni, een week voor Wimbledon, gehouden. "Dat zou geweldig zijn. Dan kan ik op mijn favoriete gras nog de hele zomer spelen en Wimbledon meemaken."

Pizarro vertrekt bij Werder Bremen

Claudio Pizarro vertrekt bij Werder Bremen. De 33-jarige Peruaanse aanvaller heeft besloten zijn contract niet te verlengen. Pizarro speelde in totaal zes seizoenen voor de Noord-Duitse Bundesligaclub. In 159 competitiewedstrijden scoorde hij 89 keer.

Algemeen directeur Klaus Allofs is teleurgesteld dat werder er niet in geslaagd is Pizarro te behouden. "Driemaal is het ons gelukt om hem van Werder te overtuigen, een vierde keer zat er helaas niet in." Allofs beseft dat het niet makkelijk wordt om een opvolger te vinden. "We kunnen een wereldklassespits als Claudio Pizarro niet zomaar vervangen, maar we zien het positief. Met zijn vertrek ontstaan ook nieuwe mogelijkheden."

Pizarro heeft nog niet bekendgemaakt waar hij nu gaat spelen. Behalve voor Werder speelde hij in Europa ook voor Bayern München en Chelsea.


Pizarro vertrekt bij Werder Bremen (Foto: Novum)

Kort geding coffeeshop Maastricht op 5 juni

Het kort geding van eigenaar Marc Josemans van coffeeshop Easy Going tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht is op 5 juni voor de rechtbank in de Limburgse hoofdstad. Dat maakten de rechtbank en Josemans dinsdag bekend.

Burgemeester Hoes heeft Easy Going voor een maand gesloten omdat de coffeeshop zich weigerde te houden aan de nieuwe regels die sinds 1 mei gelden. Er waren in strijd met de regels buitenlanders in de coffeeshop en er was geen ledenlijst zoals voorgeschreven.

Josemans hoopt via het kort geding gedaan te krijgen dat zijn zaak weer open mag totdat de bestuursrechter in een bodemprocedure een principiële uitspraak heeft gedaan over de nieuwe regels. Zo'n procedure kan vele maanden duren.

Kort geding coffeeshop Maastricht op 5 juni
Kort geding coffeeshop Maastricht op 5 juni (Foto: ANP)

GroenLinks organiseert drie lijsttrekkersdebatten

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september. Dat meldt een woordvoerder van het partijbestuur van GroenLinks dinsdag.

De kandidatencommissie buigt zich de komende dagen over de sollicitatieprocedure. In theorie is het nog mogelijk dat er slechts een kandidaat wordt voorgedragen, of meer dan twee. Het meest waarschijnlijke scenario is echter dat het zal gaan tussen de huidige partijleider Jolande Sap en Kamerlid Tofik Dibi, die zich maandag kandidaat stelde.

Volgende week worden er drie debatten georganiseerd, een in het zuiden van Nederland, een in het noorden en een in de Randstad. Daarnaast kunnen de kandidaten ook nog campagne voor zichzelf voeren. Ze mogen hierbij worden geholpen door vrijwilligers, maar niet door hun vaste medewerkers die hen helpen bij hun Kamerwerk.

Hoogstwaarschijnlijk kunnen GroenLinks-leden vanaf 26 mei hun stem uitbrengen. De website die hiervoor nodig is wordt momenteel gebouwd.

Sap zei dinsdag dat ze uitziet naar de strijd om het lijsttrekkerschap. "Ik ben een rechtgeaarde democraat, en vind het mooi dat er voor de leden wat te kiezen valt", zei Sap. "Ik denk dat ik goede papieren heb en sta te trappelen om te laten zien wat ik kan."

Nog vijf krakers Amsterdam-Oost vast

Van de 38 krakers die zondag werden opgepakt in Amsterdam-Oost zitten er nog vijf vast. Ze hadden geen identiteitsbewijs bij zich en willen hun identiteit niet onthullen, zegt een politiewoordvoerder. De andere 33 krakers zijn naar huis gestuurd. Of tegen hen verdere stappen worden ondernomen kon de woordvoerder niet zeggen.

Een groep van ruim vijftig krakers kraakte zondagavond een naar eigen zeggen leegstaand pand aan de Simon Stevinstraat. De politie brak na een tijdje door de blokkade die de krakers hadden gefabriceerd en arresteerde 38 krakers.

Volgens de politie is drie keer geweld gebruikt omdat de krakers een deur probeerden open te breken. SP-deelraadslid Gerard van de Molen vertelde maandag dat agenten nodeloos en uit rancune honden inzetten en met volle kracht op de krakers insloegen.

Tweetal Den Bosch wil niet spelen tegen Willem II

FC Den Bosch moet het in de play-offs om een plaats in de Eredivisie stellen zonder aanvoerder Jordens Peters en Kees van Buuren. De twee achten zichzelf niet in staat om te spelen tegen hun toekomstige werkgever Willem II. Trainer Fons Groenendijk besloot na een gesprek om donderdag en zondag dan ook geen beroep te doen op het duo.

Groenendijk proefde in het gesprek te veel twijfels. "Ik zag twee koppies vol onzekerheid. Ze hebben het idee dat ze het niet goed kunnen doen. Uiteindelijk heb ik zelf maar de knoop doorgehakt", zegt de trainer. "Het is voor die jongens ook een haast onmenselijke situatie. Het is het verschil tussen Ere- of Eerste Divisie. Dat gaat toch om heel veel geld."

De handelswijze van Willem II kan bij Groenendijk op weinig goedkeuring rekenen. "Ze blijven maar geheimzinnig doen en zeggen dat ze pas na de play-offs gesprekken gaan voeren. Maar we zijn erachter gekomen dat beide spelers gewoon een akkoord hebben. Het was van Willem II chiquer geweest om open kaart te spelen."

De positie van centrale verdediger Peters wordt overgenomen door Daan van Dinter. Jeffrey Buitenhuis is de meest logische vervanger van rechtsback Van Buuren. De ploeg die de dubbele confrontatie wint, speelt volgend seizoen in de Eredivisie.

Net als Peters en Van Buuren vertrekt ook Groenendijk na dit seizoen bij Den Bosch. De trainer maakte in december al bekend zijn contract niet te verlengen. Over interesse heeft hij naar eigen zeggen niet te klagen. "Er zijn al meerdere clubs die hebben gebeld, maar ik richt me voorlopig volledig op Den Bosch. Daarna zie ik wel verder."

Leers moet uitleg geven over tentenkamp Ter Apel

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet dinsdagavond uitleg geven over het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag besloten na een debataanvraag van de PvdA-fractie.

Eerder op de dag liet Leers weten dat het tentenkamp niet lang kan blijven. De uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen volgens hem een verstoring van de openbare orde vormen en het vreemdelingenbeleid zou door het kamp in gevaar komen. Vrijdag kondigde Leers aan dat de asielzoekers een week de tijd hebben om te besluiten vrijwillig te terugkeren.

Sinds een week heeft een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die grotendeels bestaat uit Irakezen, een tentenkamp opgeslagen uit protest tegen hun uitzetting. De ongeveer 250 asielzoekers willen dat opnieuw naar hun asielverzoek wordt gekeken. Volgens hen is het niet veilig genoeg in hun land van herkomst om terug te keren.


Leers moet uitleg geven over tentenkamp Ter Apel (Foto: Novum)

[Giro] Rodriguez slaat dubbelslag

Joaquim Rodriguez heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Spanjaard van Katusha was in de tiende etappe de beste op de muur van Assisi en nam ook de roze trui over van Ryder Hesjedal. Rodriguez reed in de laatste meters weg bij een ijzersterke Tom-Jelte Slagter, die uiteindelijk zevende werd.

De finishstreep was getrokken in het centrum van bedevaartsoort Assisi, dat op de werelderfgoedlijst staat. Assisi ligt op een heuvel, dus de finale beloofde spektakel te worden met in de laatste zes kilometer twee steile heuvels die de renners moesten beklimmen.

Martijn Keizer had weer een hoofdrol. De renner van Vacansoleil ging net als gisteren mee in de vroege vlucht, die ditmaal uit vijf renners bestond. Keizer had het gezelschap van de Fransman Guillaume Bonnafond, de Spanjaard Miguel Minguez, de Italiaan Francesco Failli en de Oostenrijker Matthias Brändle.

De ontsnapping met Keizer had echter weer weinig kans. Katusha, dat met Rodriguez de grote favoriet op de ritzege en een eventuele roze trui had, gaf de kopgroep maximaal vijf minuten voorsprong. De etappe kabbelde zich vervolgens voort, waarbij de vluchters beetje bij beetje tijd verloren. Keizer verstevigde wel zijn leiderspositie in het klassement van de tussensprints en staat nu ook op kop in het klassement met de meeste aanvalskilometers.

Enige animo in de rit kwam er nog toen Stef Clement vanuit het peloton op zoek ging naar de vluchters. De kopgroep scheurde net op dat moment uit elkaar, waarbij Keizer en Brändle gelost werden. Clement kwam zodoende bij de twee gelosten en na een achtervolging van vijftien kilometer kwam de Nederlander met de twee zandzakken aan zijn wiel toch aansluiten. Succes had de actie van de Rabobankrenner echter niet, want een op hol geslagen peloton rekende de zes op tijd in.

Op de smalle beklimming richting Assisi probeerde Slagter twee keer weg te rijden, maar voorsprong kreeg hij niet. Op het tweede deel van de klim, in het centrum van Assisi, trok de jonge Nederlander nog een keer door en dit keer konden alleen Rodriguez en de sterke Pool Bartosz Huzarski aanhaken. Rodriguez timede zijn versnelling goed, waarop Huzarski en Slagter had antwoord schuldig bleven. Leider Hesjedal werd nog prima zesde, maar met de bonificatieseconden reed Rodriguez de Canadees uit de roze leiderstrui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 4.45.02
2 Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp + 0.02
3 Giovanni Visconti (Ita) Movistar z.t.
4 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 0.06
5 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale z.t.
6 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda z.t.
7 Tom-Jelte Slagter (Ned) Rabobank z.t.
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Roman Kreuziger (Tsj) Astana z.t.
10 Rigoberto Uran (Col) Team Sky z.t.

Algemeen klassement na tiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 40.27.34
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.17
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.32
4 Roman Kreuziger (Tsj) Colnago + 0.52
5 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.57
7 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 1.02
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 1.03
9 Eros Capecchi (Ita) Liquigas + 1.09
10 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 1.10

Spectaculaire overval in Diemen

Criminelen hebben dinsdagochtend een koerier overvallen in Diemen. Die wilde op dat moment kostbare goederen afleveren bij een bedrijf. Wat voor goederen of bedrijf het zijn, wil de politie niet zeggen.

De koerier laadde de spullen rond elf uur uit op de Wisselwerking. Op dat moment kwamen enkele gemaskerde en gewapende mannen uit een geparkeerde bestelauto. Zij bedreigden de koerier en gingen er met de goederen vandoor.

De bestelauto werd later brandend aangetroffen in een parkeergarage in het nabijgelegen Duivendrecht. De boeven zelf zijn nog spoorloos.

Toegang soaspreekuren moet verbeteren

De spreekuren seksuele gezondheid van de GGD moeten toegankelijker worden. Bij meer dan de helft van de GGD's kunnen mensen met klachten van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en mensen met een soa die behandeld moet worden, niet op tijd terecht. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) dinsdag.

Mensen met soaklachten moeten volgens de norm binnen een werkdag gezien worden. Is eenmaal een soa vastgesteld, dan zou de GGD binnen twee tot tien werkdagen met een behandeling moeten beginnen. Dertien van de 25 gezondheidsdiensten met een soaspreekuur konden niet aan een van deze normen voldoen.

De inspectie, die de soazorg van de GGD's in zijn geheel overigens verantwoord noemt, vindt ook dat artsen en verplegers van de GGD's hun deskundigheid beter op peil moeten houden. Ook moeten de diensten beter samenwerken, bijvoorbeeld met laboratoria en apotheken. De samenwerkingsverbanden zijn vaak onvolledig en soms niet vastgelegd.

De gezondheidsdiensten werken inmiddels aan de voorgestelde verbeterpunten. De IGZ gaat vanaf volgende maand bij GGD's langs om te beoordelen of de verbeteringen daadwerkelijk zijn doorgevoerd.

Bij de GGD kunnen bezoekers zich gratis en anoniem laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Ruim honderdduizend mensen maakten hier in 2010 gebruik van.

Hengeloër overleed niet door politiegeweld

De 54-jarige Hengeloër die zondagnacht kort na zijn aanhouding overleed, is niet bezweken aan letsel dat hij opliep tijdens zijn arrestatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Almelo dinsdag op basis van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De man werd kort na zijn aanhouding onwel. Ambulancepersoneel probeerde de Hengeloër vervolgens te reanimeren, maar dit mocht niet baten. Waardoor de man onwel is geworden, wordt nog onderzocht.

De politie was zondagnacht naar het huis van de man aan het Weustingplantsoen gegaan vanwege geluidsoverlast. Toen de agenten arriveerden, kwam de man in verwarde toestand naar buiten met een staaf in zijn hand. Daarop werd hij overmeesterd.

Aangepaste balcontrole in FIFA 13

De Argentijnse voetballer Lionel Messi is de grootste inspiratie voor enkele verbeteringen in FIFA 13, het nieuwste deel van de FIFA-reeks. Omdat balcontrole in de voorgaande spellen te goed was, wordt een mate van onzekerheid aan het spel toegevoegd. Dat heeft Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt.

Het dribbelen met de bal en de balaanname is in het nieuwe spel zo aangepast dat de bijna perfecte balcontrole verdwenen is. Het voetbalspel bevat meer diversiteit en willekeur wanneer spelers de bal rond willen passen.

Electronic Arts is niet het enige bedrijf dat het belang van balcontrole inziet. Eind vorige maand maakte concurrent Konami bekend dat Pro Evolution Soccer 2013 zich richt op de balaanname, waarbij spelers gemakkelijk een bal kunnen stilleggen, in de loop meenemen of kunnen doortikken.

FIFA 13 verschijnt dit najaar voor onder meer de PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo 3DS, PlayStation Vita en iPad. Het gebruik van Playstation Move en Kinect wordt ondersteund, al is niet bekend hoe. Volgens de Britse website Eurogamer is er ook een Wii U-versie van FIFA 13 in de maak. Lees ook onze preview over FIFA 13.


Messi grote inspiratie FIFA 13

Opnieuw debat over Hedwigepolder

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdagochtend opnieuw over de Hedwigepolder. Het debat werd een paar weken geleden afgebroken omdat onduidelijk was of de Europese Commissie wel kon instemmen met de plannen van demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Inmiddels is duidelijk dat Brussel de plannen steunt, maar is ook het kabinet gevallen. De PVV wil het Hedwigedossier controversieel verklaren, net als de SP. Een meerderheid van de Kamer wil het debat echter nog deze week afronden. De Zeeuwen hebben recht op duidelijkheid, klonk het bij D66 en GroenLinks.

Bleker heeft nog steeds geen meerderheid voor zijn plan om de polder voor een derde onder water te zetten. Samen met nog een aantal andere maatregelen moet hiermee de natuur worden gecompenseerd die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde, wat de haven van Antwerpen bereikbaar moet houden.

Gelderse basisschoolleraar verdacht van ontucht

Een 42-jarige leerkracht uit het Gelderse Wijchen die op drie basisscholen in de regio werkte, is maandag opgepakt op verdenking van ontucht. Ouders van twee leerlingen hebben aangifte gedaan tegen de man, meldt de politie dinsdag. De docent werd eind april na een melding over 'ontoelaatbaar gedrag' al buiten dienst gesteld.

De man werkte op drie basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal. Eind april werd een eerste melding gedaan van zijn vermeende praktijken, waarna aangifte werd gedaan. Begin mei volgde een tweede aangifte. Ook het bestuur van de scholen heeft aangifte gedaan.

Maandagavond vonden drie ouderavonden plaats, waarbij ouders van leerlingen met wie de leerkracht contact heeft gehad op de hoogte zijn gebracht van de zaak. De 42-jarige man wordt verhoord en woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Gemeenten relativeren bijstandsfraude

De meeste bijstandsgerechtigden houden zich aan de regels. Over de omvang en aard van bijstandsfraude valt geen zinnig woord te zeggen. Dat is de ervaring van gemeenten, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag.

De VNG reageert op berichten dat bijstandsfraudeurs nauwelijks worden aangepakt. Het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) stelt dat gemeenten te weinig investeren in grote onderzoeken, waardoor veel fraudeurs vrij spel hebben.

Het LCSR vermoedt dat jaarlijks een half miljard tot een miljard euro in zakken van fraudeurs verdwijnt. De branchevereniging vindt dat fraudeurs de gevangenis in moeten, omdat ze boetes toch niet kunnen betalen.

De sociale diensten en de VNG betreuren dat bijstandsgerechtigden 'zonder onderbouwing' in een kwaad daglicht worden gesteld. De fraude bedraagt 53 miljoen euro op jaarbasis, minder dan twee procent van het totaal aan bijstandsuitkeringen. Dat rechtvaardigt de aanname dat het leeuwendeel van de ontvangers niet fraudeert.

De VNG verwijst naar onderzoek van de Erasmus Universiteit, waarin wordt geconcludeerd dat het nagenoeg onmogelijk is de feiten rondom fraude vast te stellen. De koepelorganisatie twijfelt aan het nut van gevangenisstraffen of hogere boetes. "De ervaring leert dat betere voorlichting en koppeling van gegevens veel effectiever is." De VNG wijst erop dat momenteel wetgeving in voorbereiding is om bestanden 'nog beter' te kunnen koppelen.

Sociale diensten constateren dat veruit de meeste fraude het gevolg is van onwetendheid en de complexiteit van de regelingen, waardoor mensen vaak geen, onvolledige of de verkeerde gegevens aanleveren.

Fraudeurs kunnen nu strafrechtelijk worden vervolgd als de fraude meer dan tienduizend euro bedraagt. Dat wordt per 1 januari vijftigduizend euro. De VNG, het Openbaar Ministerie en de sociale diensten hebben eerder al aangegeven niet gelukkig te zijn met die verhoging. Het zou de mogelijkheden beperken om mensen die misbruik maken van de bijstand aan te pakken.

Ook Georgië wil EK 2020 organiseren

Georgië doet een poging het EK van 2020 binnen te halen. De voetbalbond van het land heeft zich officieel bij de UEFA gemeld, liet voorzitter Domenti Sinchinava dinsdag weten. Na Turkije is het de tweede officiële kandidaat. Eerder dinsdag lekte uit dat ook Ierland, Schotland en Wales het toernooi samen willen organiseren. Dat is echter nog niet officieel bevestigd.

Volgens de Georgische sportminister Lado Vardzelashvili is eerst een samenwerking met buurland Azerbeidzjan onderzocht. Toen dat land zich echter besloot te richten op de olympische kandidatuur van de hoofdstad Bakoe besloot Georgië alleen voor het EK te gaan. In hoofdstad Tbilisi en de steden Gori, Kutaisi en Rustavi zouden al EK-waardige stadions staan, terwijl in drie andere steden aan stadions wordt gebouwd.

De beslissing voor de toewijzing van het EK valt pas op zijn vroegst eind volgend jaar. Dit jaar wordt het Europese titeltoernooi in Polen en Oekraïne gespeeld, in 2016 is Frankrijk de gastheer.

Bijna alle Williams-monteurs uit ziekenhuis

Bijna alle Williams-monteurs die na de brand van afgelopen zondag in het ziekenhuis waren opgenomen mogen naar huis. Eén monteur moet nog behandeld worden vanwege de brandwonden die hij opliep. Hij zal uiterlijk morgen naar Engeland terug worden gevlogen voor verdere behandeling.

Sir Frank Williams is blij dat zijn personeel het goed maakt. "Ik was verheugd dat ik de meerderheid van ons team deze ochtend (dinsdag, red.) op de fabriek kon verwelkomen. Een van onze mensen blijft nog in Spanje voor nadere medische zorg, maar we kijken allemaal uit naar zijn aanstaande terugkeer."

"Iedereen bij Williams is zeer opgelucht dat het incident zo snel onder controle was en dat de veroorzaakte schade relatief gezien meevalt. Hoewel het incident en onverwacht en zeker ongewenst was, heeft het de echte samenhang, kameraadschap en samenwerkingsdrift laten zien die geldt binnen de Formule 1. De verbluffende reactie van de teams en ander paddockpersoneel was direct, onvoorwaardelijk en overweldigend," zei Williams die blij is met alle steun die zijn team heeft gekregen. De renstal werkt daarnaast mee aan het onderzoek van de FIA en de Spaanse autoriteiten om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Domper voor schoonspringer De Bruijn

Schoonspringer Yorick de Bruijn heeft zich dan toch niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De Nederlander eindigde bij de Grand Prix van Montreal als tiende, waardoor hij precies aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voldeed, maar die wedstrijd was bij nader inzien niet zwaar genoeg volgens de sportorganisatie.

Maurits Hendriks, chef de mission van NOC*NSF, liet in een reactie aan de Nederlandse Zwembond (KNZB) weten dat alle prestaties sowieso achteraf nog beoordeeld worden op de kwaliteit van het deelnemersveld: 'Yorick de Bruijn heeft zeker een goede prestatie geleverd in Montreal. Gezien het ontbreken van te veel landen en een groot deel van de internationale schoonspringtop, is zijn klassering op deze wereldbeker niet voldoende om te voldoen aan onze prestatie-eisen.'

Voor De Bruijn is nu een extra kans gecreëerd om zich wel te plaatsen voor de Spelen. De in Eindhoven woonachtige schoonspringer krijgt naast de Grand Prix van St. Petersburg (8 tot en met 10 juni) ook nog de kans op de Europese kampioenschappen, die vandaag van start gaan in zijn eigen bad in Eindhoven.

Olympische droom Fontijn voorbij

Nouchka Fontijn is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen. De bokster uit Schiedam verloor in de derde ronde van het wereldkampioenschap in het Chinese Qinhuangdao, dat gold als enige kwalificatiemoment voor de wereldboksbond AIBA.

Fontijn moest in de derde ronde op punten net haar meerdere erkennen in de Kazachse Marina Volnova met 18-19. Ze stond na de eerste ronde nog met 5-2 voor, maar daarna trok Volnova met de standen 6-4, 4-4 en 7-5 de partij toch nog naar haar toe. 

Om een plaats op de Spelen af te dwingen, had Fontijn bij de eerste drie Europese boksters moeten eindigen. Door haar verlies komt de Nederlandse daarvoor niet meer in aanmerking. Met de uitschakeling van Fontijn zullen er voor de vijfde Spelen op rij geen Nederlandse deelnemers zijn aan het bokstoernooi. 

Huntelaar wil kampioen worden met Schalke 04

Schalke 04 wil graag het contract van Klaas-Jan Huntelaar verlengen en de international staat daar niet onwelwillend tegenover. De 28-jarige aanvaller wist het doel dit seizoen 29 keer te vinden. Daarmee kroonde hij zichzelf tot topscorer van de Bundesliga.

Huntelaar, die nog tot 2013 onder contract staat bij de Duitse club, denkt niet aan een vertrek. "Ik ben met mijn gedachten bij Schalke", zei de spits tegen Bild. "Er zijn hier wel veel veranderingen op diverse posities. Ik wil graag stabiliteit hebben. Ik wil daarnaast weten welk doel Schalke heeft. Dat is belangrijk voor mij."

"Ik wil de weg omhoog vinden met Schalke. Bekers winnen is mooi, maar ik wil kampioen worden met deze club. Als we iets willen bereiken, moeten we dat ook duidelijk durven uit te spreken. Ik ben nog maar 28 jaar. Dat is geen slechte leeftijd om iets groots te winnen", aldus The Hunter.

Multifunctionele Maduro rekent op plek in Oranje

Hedwiges Maduro heeft goede hoop dat hij de definitieve selectie voor het EK gaat halen. Dat zei de 27-jarige voetballer van Valencia dinsdag na de ochtendtraining van het Nederlands elftal in Hoenderloo. "Ik ben multifunctioneel en dat kan op een toernooi altijd van pas komen."

"Ik denk dat de bondscoach wel weet wat hij aan mij heeft", vervolgt de voormalig Ajax-speler die dit seizoen zeven competitiewedstrijden speelde voor zijn club."Ik heb internationale ervaring. Onze tegenstanders op het EK kom ik wekelijks tegen in de competitie."

Maduro liep in oktober een zware enkelblessure op, maar is alweer een paar weken hersteld. "Ik ben fysiek honderd procent en heb de laatste weken bij Valencia weer wedstrijden gespeeld. Ik voel mij superfit en dat probeer ik hier ook uit te stralen."

[Upd] Politie spreekt meisje (14) uit filmpje

De politie onderzoekt een filmpje waarop een jongen zich vergrijpt aan een meisje terwijl twee andere jongens op de uitkijk staan. Het filmpje, dat in de media wordt bestempeld als verkrachtingsfilmpje, verscheen maandagavond op YouTube onder de naam 'Sletje uit de buurt: Delft' maar het gaat waarschijnlijk om een incident uit Tilburg.

In het filmpje dat gisteren op YouTube verscheen is een jong meisje te zien dat voorover gebukt staat terwijl een andere jongen neukbewegingen maakt. Of er echt sprake is van penetratie is niet bekend. Vier uur nadat het filmpje op YouTube stond werd het verwijderd. De politie heeft drie rechercheurs op de zaak gezet.

Update 15.36 uur
De politie in Tilburg heeft het meisje uit het filmpje gesproken. Het gaat om een veertienjarige. Of het meisje echt is verkracht of aangerand wil de politie niet bekendmaken. Er wordt nader onderzoek gepleegd. 

Zelfverbranding bij rechtbank Breivik-proces

Een man heeft zich dinsdag bij de rechtbank in Oslo waar de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt berecht in brand gestoken. Dat heeft de Noorse politie gezegd.

De man goot een brandbare vloeistof over zich heen en stak zichzelf in brand. Agenten die bij de rechtbank de wacht hielden, grepen in en doofden het vuur. De man is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn motief is niet bekend.

De politie denkt dat het om een Noor gaat, maar 'kan dat nog niet met zekerheid stellen', zei een woordvoerder. "Hij is zwaargewond. Hij heeft wonden op zijn borstkas en buik", aldus de woordvoerder.

Breivik wordt in Oslo berecht voor terreurdaden die vorig jaar juli aan 77 mensen het leven kostten.

Anita wacht keuze Van Marwijk gelaten af

Bert van Marwijk maakt dinsdagavond aan de spelers bekend wie er afvallen uit zijn voorselectie. Ajacied Vurnon Anita wacht het oordeel van de bondscoach rustig af. "Ik doe elke training mijn best en probeer wat bij te dragen. Het is aan de trainer om te beslissen of dat goed genoeg is", liet hij dinsdag in Hoenderloo aan Novum Nieuws weten.

Na de titel met Ajax is Anita uitgerust genoeg voor het trainingskamp van Oranje. "Ik sta er goed voor", vindt de multifunctionele speler. "Het is heerlijk om weer op het veld te staan."

Hoewel de concurrentie op het middenveld moordend is, heeft Anita met zijn verdedigende kwaliteiten een extra troef achter de hand. Of dat het verschil maakt voor Van Marwijk durft hij niet te zeggen. "Het is aan de trainer waar hij me nodig heeft en waar hij me wil neerzetten."

Zwarte Cross krijgt verfijnd restaurant

Dit jaar kun je tijdens het Zwarte Cross festival genieten van culinaire hoogstandjes, bereid door Patron Cuisiniers Rik Jansma (van restaurant Basiliek, gewaardeerd met één Michelin-ster), en Erik de Mönnink van de Swarte Ruijter in Holten. Het restaurant op de Zwarte Cross zal de naam 'Le Carburateur' dragen.  Beide koks hebben hun roots in het oosten van het land liggen. 

Het menu zal bestaan uit streekgerechten bereid met grotendeels biologische streekproducten. Gijs Jolink, organisator van de Zwarte Cross is enthousiast over het culinaire plan: "Een sterrenrestaurant op de Zwarte Cross, dat vind ik super! Ik ga hier zeker karnemelksaus eten; streekgerechten vers bereid met streekproducten door zulke geweldige koks! We liepen al tijdje rond met het idee om iets met streekgerechten op niveau te doen, dus dit is top!"

Chef-kok Jansma vind het voornamelijk een uitdaging zo blijkt uit zijn woorden: "Het is voor ons een geweldige uitdaging om kwaliteit te bieden uit een keuken op een weiland. Je wilt samen laten zien dat je dit ook kan. Ook wil je bewijzen dat het menu zowel goed als goedkoop is. De drempel voor een Michelin restaurant lijkt hoog, maar op de Zwarte Cross kunnen we bewijzen dat lekker eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Een Likkepot van Kemperlandhoen met Crostini’s en stekkebezen’ kost bijvoorbeeld maar € 6.75!"

De Zwarte Cross is het eerste festival dat met een eigen restaurant met verfijnde keuken krijgt. Le Carburateur zal zijn deuren openen op vrijdag, zaterdag en zondag. De openingstijden zijn gelijk aan die van het Zwarte Cross festival.

[Upd] Station Roosendaal ontruimd om lekkende wagon

Het station in Roosendaal wordt dinsdagochtend ontruimd vanwege een lekkende treinwagon. Wat voor stof er lekt, is nog onduidelijk. De ontruiming is een voorzorgsmaatregel, meldt een politiewoordvoerder. Of de wagon op of in de buurt van het station staat, is ook nog onbekend.

ProRail meldt dat reizigers van en naar Roosendaal rekening moeten houden met een vertraging van meer dan een uur, omdat op last van de brandweer van en naar de Brabantse plaats geen treinen rijden. De spoorbeheerder verwacht dat de situatie rond 13.30 uur weer normaal is.

Update 15.20 uur

De lekkende wagon bevatte een 'resthoeveelheid' methanol. Het liep druppelendgewijs uit de wagon. Volgens de politie kan het maximaal gaan om een paar honderd liter. Metingen van de brandweer en milieudienst gaven aan dat er niet of nauwelijks methanol in de lucht zit. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

Vorige maand was er vergelijkbaar incident bij Roosendaal. Toen lekte er korte tijd zoutzuur uit een goederenwagon op het rangeerterrein. Het lek was snel gedicht en het treinverkeer heeft er geen last van gehad.

FC Den Bosch heeft plannen voor vrouwenelftal

FC Den Bosch heeft serieuze plannen om toe te treden tot de hoogste vrouwencompetitie. Dat maakten de Brabanders dinsdag bekend. Het team wil volgend jaar mee gaan doen aan de nieuwe BeNe League. De KNVB moet de plannen van de Bosschenaren eerst nog goedkeuren.

Het nieuwe elftal kost de eerstedivisionist niks. Den Bosch verleent zijn licentie en naam aan de amateurclub OJC Rosmalen, die de faciliteiten en accommodatie ter beschikking stelt. De stichting Vrouwen en Meisjes Voetbal Brabant zorgt voor de voetbaltechnische en financiële kant van het verhaal.

De Eredivisie Vrouwen bestaat dit seizoen uit nog uit zeven clubs. Heerenveen, ADO Den Haag, FC Twente, FC Zwolle, Telstar, FC Utrecht en VVV-Venlo maken deel uit van de competitie. Heerenveen besloot vorige maand met vrouwenvoetbal te stoppen, maar mogelijk neemt een andere club de licentie van de Friezen over.

Kickstarter Tex Murphy is gestart

Eerder al werd via een ludiek filmpje door gamestudio Big Finish aangekondigd dat zij met een Kickstarter-project zouden gaan komen voor een nieuw Tex Murphy-spel. Vandaag is deze Kickstarter met een vliegende start begonnen.

Big Finish heeft een doel gesteld van 450.000 dollar. In de eerste paar uur hebben zij hiervan al bijna vijftien procent opgehaald. Als Big Finish dit tempo weet vast te houden lijkt Tex Murphy - Project Fedora, zoals het spel zal gaan heten, een volgend succesverhaal op Kickstarter te gaan worden.

Project Fedora zal weer gemaakt worden door de ervaren handen van gameontwikkelaars Chris Jones en Aaron Conner, oprichters van Big Finish en bedenkers van de Tex Murphy-serie. Samen willen zij meer dan alleen de sfeer en wereld van de Tex Murphy-serie terug laten komen. Zij willen volgens eigen zeggen een nog betere spelervaring gaan bieden.

Met dank aan lizardtattoo voor de submit.

'Importimam moet verblijfsvergunning krijgen'

Godsdienstleraren, imams en andere geestelijken in Nederland horen niet onder een regeling voor tijdelijke inwoners van Nederland te vallen en moeten dus een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen. Dat stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een door de Raad van State gevraagd advies.

Bij de Raad van State loopt een zaak die is aangespannen door Mangat Singh uit India. Hij had een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen om als godsdienstleraar en voorganger in Nederland te kunnen werken. Die is meerdere keren verlengd.

Na vijf jaar en acht maanden diende Singh een aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning in. Wie vijf jaar aan een stuk in een EU-land woont met een geldige verblijfsvergunning, kan daar namelijk aanspraak op maken.

De aanvraag werd echter afgewezen omdat iemand met een beperkte verblijfsvergunning geen aanspraak zou kunnen maken op een permanente verblijfstitel. Het idee hierachter is dat iemand met een tijdelijke vergunning slechts sporadisch in Nederland is en dus niet voortdurend, wat nodig is om een permanente verblijfsvergunning te krijgen.

En daar wringt de schoen volgens het hof. "De tijdelijke vergunning is eigenlijk bedoeld voor bijvoorbeeld diplomaten en studenten die hier inderdaad slechts tijdelijk zijn. Bij godsdienstleraren wordt hij echter steeds verlengd en kun je spreken van een voortdurend verblijf", legt een woordvoerder uit.

In het advies verwijst advocaat-generaal Yves Bot ook naar een brief van toenmalig VVD-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Daarin schrijft zij al dat veel godsdienstleraren en voorgangers die via de tijdelijke vergunningen in Nederland verblijven het land niet verlaten en dat er in de praktijk sprake is van langdurig verblijf. Daarom wordt al sinds 2002 van hen verwacht dat zij Nederlands leren en inburgeren.

Nu kan dus niet opeens worden gesteld dat ze tijdelijk in Nederland verblijven, stelt het hof. Het advies dwingt de Raad van State tot niets, maar het is wel waarschijnlijk dat die het advies overneemt.

Vitesse stuurt N.E.C. de rekening

Vitesse stuurt N.E.C. de rekening voor de vernielde stoeltjes in het stadion van de Arnhemmers. Wat de exacte schade is moet nog worden berekend. Afgelopen zondag won Vitesse met 2-0 van N.E.C. en plaatste zich zo voor de finale van de play-offs.

Spelers van Vitesse vierden feest voor het vak van de uitsupporters, wat een hoop woede losmaakte bij de bezoekende fans, die tal van stoeltjes vernielden. "Er zijn enkele tientallen stoeltjes gesneuveld in het uitvak. Die schade wordt uiteraard verhaald op N.E.C.", zegt woordvoerster Ester Bal tegen De Gelderlander.

De N.E.C.-fans forceerden ook een toegangsdeur. Even ontstond de dreiging dat zij het vak zouden verlaten, maar aanvoerder Gabor Babos kon de rust doen wederkeren.

N.E.C.-directeur Jacco Swart heeft woest gereageerd op de provocaties van Vitesse. De Arnhemmers ontkennen dit "De spelers hebben niet geprovoceerd. Zij waren uitgelaten en blij. Na de wedstrijd hebben zij een ereronde langs alle tribunes gelopen. Toen de spelers langs het deel op de noord-tribune liepen waar de fans uit Nijmegen zaten, werden zij uitgejoeld en uitgedaagd. Gelukkig is hier door onze spelers nauwelijks op gereageerd", reageert Bal.

Wilmots toch interim-coach bij België

Marc Wilmots fungeert de komende twee oefeninterlands toch als interim-bondscoach van België. Dat maakte de oud-speler vandaag bekend. Hij zal bij de Rode Duivels op de bank zitten tijdens de duels tegen Montenegro op 25 mei in Brussel en tegen Engeland op 2 juni op Wembley.

Wilmots, die assistent was van de onlangs opgestapte George Leekens, weigerde aanvankelijk de positie als interim-coach. Maar hij heeft zich nu bedacht. Volgens Philippe Collin, voorzitter van de technische commissie van de bond, zijn er al veel kandidaten voor de functie van bondscoach. Oud-PSV-trainer Eric Gerets wordt veel genoemd, maar Collin wilde dinsdag niet op namen ingaan.

Muermans wil elf miljoen van Doornbos zien

Harry Muermans wil elf miljoen euro terugvorderen van voormalig Formule 1-rijder Robert Doornbos. De Nederlandse coureur leefde in de veronderstelling dat het sponsorgeld betrof, maar Muermans bestrijdt dit nu en zegt dat het om een lening ging.

Vastgoedmagnaat Muermans heeft de eerste zaak tegen Doornbos al gewonnen, want de rechter in Almelo veroordeelde het bedrijf dat vanaf 2008 de belangen van de Nederlander behartigde tot het betalen van een bedrag van één miljoen euro, omdat het ging om een lening en niet om sponsorgeld, zo weet De Limburger te melden. Het gaat om het bedrijf dat geleid wordt door Madelon Doornbos, de zus van Robert, dat de belangen van de coureur behartigde.

De man die de Nederlander in 2005 aan een plaats in de Formule 1 bij Minardi holp en hem later steunde bij Red Bull en in 2007 in de IndyCars wil meer, want hij heeft bij de rechtbank in Roermond Doornbos persoonlijk aangeklaagd voor een bedrag van elf miljoen euro.

Muermans leende tussen 2005 en 2008 via een constructie die liep via de Britse Maagdeneilanden elf miljoen aan Doornbos. De Nederlander zou hem via het prijzengeld en de reclame-inkomsten terugbetalen. Zover is het niet gekomen, omdat de relatie tussen het duo bekoeld raakte en er niets terug is betaald. Via de rechter wil hij dit alsnog afdwingen.

Doornbos was niet bereikbaar voor commentaar.

CDA boos om mierenneukuitspraak Hoge Raad

Het CDA wil opheldering over een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde onlangs dat het in bepaalde gevallen niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk vindt de uitspraak 'onbegrijpelijk'.

Volgens de Hoge Raad is het woord mierenneuken niet altijd strafbaar. De man die dit een agent had toegebeten zou het niet als belediging hebben geuit. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg verzucht op Twitter dat het 'echt niet gekker moet worden'. Ze wil opheldering van het kabinet.

Politie test hennepbrood 'ondeugende' bakker

De politie heeft dinsdagochtend van een bakker in Oegstgeest monsters van hennepbrood meegekregen. Het brood en het daarvoor gebruikte meel gaan naar het Nederlands Forensisch Instituut om te onderzoeken of er niet te veel werkzame stoffen in zitten, meldt de politie. Het brood trok de aandacht van de politie toen Omroep West er maandag over schreef.

De politie gaat ervan uit dat de bakker niet strafbaar handelt. "Er zijn wel meer producten waar hennep in zit. Je hebt bijvoorbeeld henneptouw en het zit ook in make-up. Maar dit is nieuw en we willen zeker weten dat hier geen misdrijf wordt gepleegd."

Bakker Hugo de Groot prijst het brood aan onder de noemer 'Doe eens een tikkie ondeugend'. Het is volgens hem gemaakt van hennep die sinds 1996 legaal in Europa wordt verbouwd. De hennep bevat volgens hem nauwelijks thc, de stof die in joints een roes veroorzaakt.

Naast een hoop andere positieve eigenschappen zou het brood het immuunsysteem versterken en het functioneren van het zenuw- en spierstelsel bevorderen. Het hoge gehalte aan hennepzaden, hennepvezels, lijnzaad en sesamzaad zou voor een 'waardig' brood zorgen.

Sander Vreeswijk bedreigd in gevangenis

Sander Vreeswijk die in hoger beroep terechtstaat voor de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele, wordt bedreigd in de gevangenis. Vreeswijk vertelde dinsdag aan het gerechtshof in Den Haag dat verschillende medewerkers in de gevangenis hebben gezegd dat zij niet voor zijn veiligheid kunnen instaan als hij wil meedoen aan activiteiten of wil sporten.

De ex-politieman en buurman van Milly uit Dordrecht zit in de gevangenis in Vught. Zodra hij buiten zijn afdeling komt, bijvoorbeeld om te sporten, wordt hij bedreigd, zo vertelde een van zij advocaten al eerder.

Vreeswijk  ging in hoger beroep omdat hij vindt dat hij zonder voorbedachten rade heeft gehandeld, doodslag dus in plaats van moord. Ook wilde hij van de tbs met dwangverpleging af

'Romafamilie betaalde deel logies zelf'

De Romafamilie Nicolich heeft niet gratis gelogeerd in hotels en vakantieparken op kosten van de gemeente, maar hun deel van de gemaakte kosten netjes afbetaald. Dat benadrukte wethouder Gilbert Isabella van Utrecht dinsdagmorgen in een speciaal belegde bijeenkomst, nadat AD/Utrechts Nieuwsblad dinsdagmorgen meldde dat de gemeente 29.000 euro voor de twee gezinnen had uitgegeven.

In een periode van een halfjaar moesten de gezinnen, onder wie een gezin met 3 jonge kinderen en een hoogzwangere vrouw, zes keer verhuizen omdat ze nergens meer terechtkonden, aldus Isabella. De gemeente schoot 29.000 euro voor huisvestingskosten voor.

De gezinnen betaalden van het geld niet echter alleen verblijfskosten, maar ook diners, de huur van een film en schoonmaakkosten van een vakantiehuisje. Isabella wilde niet zeggen hoeveel geld daaraan is uitgegeven. De gemeente heeft de kosten niet uitgesplitst, zei hij.

De familie heeft volgens afspraak per gezin 300 euro per maand afbetaald, in totaal 12.000 euro. Omdat ze zich netjes aan die afspraak hielden, besloot de gemeente om de resterende 17.000 euro kwijt te schelden. ,,Dat is een gangbare regeling", aldus Isabella.

De kwestie Nicolich zorgt telkens voor ophef in Utrecht. In februari van dit jaar overleefde burgemeester Aleid Wolfsen ternauwernood een motie van afkeuring over zijn beleid in deze zaak.

Menzo: "Donkere trainers krijgen geen kans"

Stanley Menzo hoopt al jaren aan de slag te gaan als hoofdtrainer van een Eredivisieploeg. Tot op heden is hij daar echter nog steeds niet in geslaagd. Hij vraagt zich af of zijn donkere huidskleur de oorzaak is van het uitblijven van een mooie aanbieding.

"Soms denk ik: hoeveel donkere spelers zijn er in Europa? En hoeveel donkere trainers? Het staat in geen verhouding tot elkaar", aldus de huidig assistent van John van den Brom bij Vitesse. "Ik heb het er vaak met John van den Brom over gehad, toen we beiden trainer waren in de eerste divisie."

"Wat is er mis met ons? Waarom geeft niemand ons de kans? John kreeg uiteindelijk de kans bij ADO - en heeft hem gepakt. Ik wacht nog op die kans", vervolgt de voormalig keeper. Hij denkt dat zijn huidskleur hoe dan ook een factor vormt. "Ik zeg niet dat clubs geen donkere trainer willen, maar men moet niet tegen mij zeggen dat het geen issue is."

"Dat vind ik onzin. Dan sluit je je ogen. Er is niet voor niets een onderzoek geweest in Engeland. De FA heeft alle clubs opgedragen in sollicitatiegesprekken ook donkere trainers de kans te geven. Schijnbaar nodigen ze alleen blanke coaches uit", besluit Menzo.

Arsenal en Van Persie woensdag in gesprek

Komende woensdag is er mogelijk meer duidelijkheid over de toekomst van Robin van Persie. Onze landgenoot zal dan een gesprek hebben met Arsenal over zijn toekomst bij de club.

Bij het gesprek zullen ook algemeen directeur Ivan Gadzidis en trainer Arsène Wenger aanwezig zijn. Het gesprek zou volgens de BBC om 10:30 uur Nederlandse tijd plaatsvinden bij Wenger thuis. Arsenal hoopt dat Van Persie zijn contract, dat in 2013 afloopt, zal verlengen.

De international van Oranje kan daarnaast ook op de belangstelling van veel ploegen rekenen. Aangezien Van Persie zich komende donderdag moet melden bij het Nederlands elftal, lijkt de deal nog niet aankomende woensdag definitief te zijn.

Minder mensen veroordeeld

Er zijn vorig jaar minder mensen veroordeeld dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van het Openbaar Ministerie. In 2007 eindigde nog 91,8 procent van de strafzaken in een schuldigverklaring, in 2011 was dit afgenomen tot 88,5 procent. Er werden ruim 113 duizend zaken afgedaan door de rechter.

Als mogelijke verklaringen voert het OM meer tegenstand in de rechtszaal en een grotere oplettendheid voor gerechtelijke dwalingen aan. Dit laatste komt voort uit de evaluatie van de Schiedammer parkmoord in 2005 en de herzieningen in de zaken Lucia de Berk (2008) en Ina Post (2009). In al deze zaken bleken mensen onschuldig veroordeeld te zijn. De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) van het OM heeft in 2011 geen nieuwe misstanden gevonden.

De kans dat een meerderjarige die schuldig is bevonden een celstraf krijgt opgelegd steeg wel. In 2010 kreeg 23,5 procent van de veroordeelden een vrijheidsstraf, in 2011 was dit 27,5 procent. Wel werd de gemiddelde duur van de celstraffen korter. In 2011 was dit 4,8 maanden, een jaar daarvoor nog 5,2 maanden.

Het aantal opgelegde taakstraffen daalde vorig jaar met 5,2 procent.

Voor het eerst in jaren steeg het aantal aangebrachte zaken. In 2011 werden 228.500 rechtbankzaken geregistreerd, achttienduizend meer dan in 2010. Een deel van de toename is het gevolg van de invoering van GPS, het nieuwe registratiesysteem van het OM, waardoor processen-verbaal later worden geregistreerd.

Vorig jaar kwamen wel minder kinderpornozaken binnen. Dit komt deels doordat justitie zich steeds meer richt op zaken waarin kinderen daadwerkelijk worden misbruikt en kinderporno wordt gemaakt. Daarnaast heeft het OM heeft veel mankracht ingezet op de Amsterdamse zedenzaak.

De parketten in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch voeren sinds het voorjaar van 2011 een proef uit met de zogeheten ZSM-werkwijze. Daarin worden eenvoudige delicten binnen zes uur afgedaan met een taakstraf of boete. Tussen maart en december zijn 13.200 zaken via deze werkwijze afgedaan.

Het aantal overvallen daalde gestaag, van 2900 in 2009 tot 2270 in 2011. Relatief gezien worden meer overvalzaken opgelost. Dertig procent van alle overvallen in 2011 werd opgehelderd. De daling is niet te zien bij woningovervallen en zware, georganiseerde overvallen, zoals op geldtransporten.

Een ander speerpunt in 2011 was de aanpak van georganiseerde misdaad. Om deze vorm van criminaliteit terug te dringen richt het OM zich op het aanpakken van meer misdaadgroepen. Daarbij staan steeds vaker individuen centraal, in plaats van de groepen zelf.

In 2011 werden er 471 klachten ingediend tegen het OM. Er werd vooral geklaagd over de informatieverstrekking door justitie, niet-voortvarend optreden van het OM en de behandeling van verdachten en slachtoffers. Van de klachten die werden afgehandeld werd 61,2 procent gegrond verklaard.


Minder mensen veroordeeld (Foto: Novum)

Guidetti: "EK was voor mij het grote doel"

John Guidetti kreeg maandag te horen dat hij niet bij de EK-selectie zit van Zweeds bondscoach Erik Hamrén. De aanvaller baalt flink van deze ontwikkeling.

Door een mysterieuze virusinfectie kwam Guidetti in de slotfase van het seizoen al niet meer in actie voor Feyenoord. Het virus zorgt er nu ook voor dat de Zweede spits komende zomer afwezig is op het EK in Polen en Oekraïne.

"Ik heb een fantastisch seizoen bij Feyenoord achter de rug en heb mogen debuteren voor het Zweedse nationale elftal", zegt de aanvaller tegen Algemeen Dagblad. "Het EK was voor mij het grote doel van dit seizoen. Het is ontzettend jammer dat ik die kans niet krijg, maar ik besef dat ik op dit moment geen risico kan nemen."

"Daarom blijf ik vooral vooruit kijken. Ik zal er alles aan doen om fit te worden, zodat ik fit en in vorm ben om in augustus aan het nieuwe seizoen te beginnen", aldus de topscorer van Feyenoord. Waar Guidetti in augustus zal aansluiten is nog niet bekend. De kans dat de spits nog een jaar in Rotterdam speelt is niet heel groot.

Schreuder nieuwe assistent Van Marwijk

Alfred Schreuder (39) treedt met ingang van het seizoen 2012/’13 toe tot de technische staf van het Nederlands elftal als assistent-bondscoach. Schreuder ‘debuteert’ in aanloop naar Oranjes eerste oefeninterland van de nieuwe voetbaljaargang, in en tegen België op woensdag 15 augustus, stelt de KNVB in een persbericht.

Zijn verbintenis met de KNVB loopt tot en met het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië. Hij volgt in deze rol Phillip Cocu op, die liet weten na het Europees kampioenschap in Polen/Oekraïne zijn taken bij het Nederlands elftal neer te leggen. Cocu wil zich volledig concentreren op zijn taken bij PSV.

Cocu zegt over zijn dienstverband bij de KNVB het volgende: "Ik heb een geweldige periode gehad bij het Nederlands elftal en er ook veel geleerd. Nu is het vizier volledig gericht op het naderend EK en ik kijk er erg naar uit."

Schreuder is momenteel nog in dienst bij FC Twente als assistent van hoofdtrainer Steve McClaren. Met instemming van de club uit Enschede zal hij deze taken combineren met zijn functie bij de KNVB.

Ferrari wil dat Massa gaat presteren

Ferrari voert de druk op bij Felipe Massa om te gaan presteren. De Braziliaanse coureur heeft na de eerste vijf races van het seizoen pas twee punten behaald.

"We verwachten een ommekeer bij de komende Grand Prix van Monaco”, liet de Italiaanse renstal weten. Afgelopen zondag eindigde Massa tijdens de Grand Prix van Spanje op een teleurstellende vijftiende plaats. De verrichtingen van zijn ploeggenoot Fernando Alonso zijn een heel stuk beter te noemen.

De Spanjaard won dit seizoen al een race en is door zijn tweede plaats in de afgelopen Grand Prix samen met Sebastian Vettel leider in het WK-klassement.

Ringo Starr is foto's Beatles kwijt

Ringo Starr heeft geen idee waar zijn verzameling Beatles-foto's is gebleven. "Ik weet niet waar ze zijn", zegt de drummer, die vooral in de begintijd van de Beatles vaak een camera bij zich droeg.

"Ik zou willen dat ik het wist", vertelt de 71-jarige Starr aan muziekblad Rolling Stone. "Ik ben verschillende keren verhuisd en dan krijg je dit soort dingen." De muzikant zegt te hopen dat de kiekjes op een dag weer opduiken.

Zo'n tien jaar geleden vond Starr ook ineens een doos met postkaarten van de Beatles terug. "Ik dacht bij mezelf: wat is dat", herinnert hij zich. "In die tijd was ik ook aan het verhuizen, en mijn secretaresse had ze destijds in enveloppen gestopt en in een schoenendoos gedaan."

Maher: "Ik sta open voor een transfer"

Adam Maher denkt aan een vertrek bij AZ. De achttienjarige middenvelder van de Alkmaarders is van mening dat hij een stap hogerop kan.

"Ik sta open voor een transfer. Ik heb al heel veel duels in AZ 1 gespeeld en ben sterker geworden. Ik zou een stap hoger kunnen en willen", aldus Maher, die op dit moment met het Nederlands elftal op trainingskamp in Hoenderloo is. Veel clubs hebben al geinformeerd bij zijn zaakwaarnemer. "Uit alle grote voetballanden. En er zitten clubs tussen waar ik wel heen zou willen."

"Ik denk alleen na of het verstandig is, wil bij een nieuwe club wel aan spelen toekomen. Als er maar één andere speler is voor mijn positie, kan ik de concurrentie aangaan. Mijn voordeel is wel dat ik op alle plekken op het middenveld kan spelen", vervolgt de spelmaker. Earnest Stewart, directeur voetbalzaken bij AZ, liet onlangs nog weten dat hij verwacht dat Maher ook volgend seizoen bij AZ zal spelen.

Schotland, Ierland en Wales denken aan EK 2020

Schotland, Ierland en Wales willen samen het EK 2020 organiseren. Dat bevestigt een anonieme bron. De drie landen hebben samen formeel hun interesse bij de Europese voetbalbond UEFA kenbaar gemaakt, al is dat nog niet wereldkundig gemaakt. Een officiële kandidaatstelling is nog niet gedaan. De deadline daarvoor is volgend jaar.

Turkije is vooralsnog de enige kandidaat om het titeltoernooi te organiseren. Dat land heeft met Istanbul echter ook een kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2020. Zowel het IOC als de UEFA heeft echter aangegeven dat de Turken niet beide toernooien kunnen organiseren.

Diablo III kampt met problemen

Gamers die het actierollenspel Diablo III willen spelen hebben last van foutmeldingen. Er wordt onder meer melding gemaakt van onbereikbare servers. Blizzard Entertainment geeft aan te werken aan het probleem.

De servers in Europa moesten maandag rond middernacht bereikbaar zijn om te kunnen gamen. In de eerste paar uren was de game echter niet te spelen door de foutmeldingen. In de ochtend ging het spel live in de Verenigde Staten. Daar ondervinden gamers dezelfde problemen.

"We hebben extra servers geplaatst om het probleem op te kunnen vangen", liet een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf dinsdagochtend weten. Onder gamers heerst veel onbegrip en via sociale media klagen velen dat zij het spel niet kunnen spelen.

Het is niet de eerste keer dat Blizzard Entertainment, het bedrijf achter World of Warcraft, zijn publiek slecht inschat. Bij de lancering van World of Warcraft in 2004 hadden gamers weken last van inlogproblemen.


Diablo 3 kampt met problemen (Foto: Novum)

Joan Franka met grote tooi op Songfestival

Joan Franka verschijnt met een grote indianentooi op het podium tijdens haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, ondanks de kritiek op de uitdossing. Dat bleek dinsdag in Bakoe, waar de zangeres voor het eerst repeteerde.

Het ornament dat de 22-jarige Franka draagt is groter dan het exemplaar dat ze bij het Nationaal Songfestival op haar hoofd had. De tooi reikt tot aan haar billen. Joan vertelde eerder aan Novum Nieuws dat ze altijd een veer in haar haar draagt. "De veer staat voor de vrijheid om te zijn wie ik ben."

Uit de repetitie werd verder duidelijk dat Franka op een witte gitaar speelt. Ze wordt vergezeld door vier muzikanten en een achtergrondzangeres.

Franka zingt volgende week donderdag tijdens de tweede finale van het liedjesfestival haar zelfgeschreven nummer You and Me. De grote finale is twee dagen later.


Joan Franka - You and Me

'Chelsea wil Torres ruilen met Falcao'

Chelsea hoopt volgend seizoen te kunnen beschikken over Radamel Falcao. De Colombiaanse spits staat nu nog onder contract bij Europa League-winnaar Atlético Madrid. The Blues hopen Fernando Torres, voormalig speler van Atlético, in de deal te betrekken.

Volgens Telemadrid.es hoopt Chelsea Torres te ruilen voor Falcao. Daarnaast zou de Londense ploeg nog eens vijftien miljoen euro willen bijbetalen. Torres maakte in het verleden furore voor Atlético, maar sinds zijn overgang van Liverpool naar Chelsea komt hij nauwelijks meer uit de verf.

Falcao was het afgelopen seizoen de gevierde man bij de Spaanse ploeg. Met twaalf treffers in de Europa League, waarvan twee in de finale tegen Athletic de Bilbao (3-0 winst) had hij een enorm aandeel in de uiteindelijke eindoverwinning. Vorig jaar, destijds nog in dienst bij FC Porto, scoorde hij zelfs achttien treffers in de Europa League. Ook toen pakte hij met FC Porto de eindzege in het toernooi.

Afgelopen zomer kwam Falcao voor een bedrag van veertig miljoen over van Porto naar Madrid, waar hij een contract ondertekende voor vijf seizoenen. Torres maakte begin 2011 voor zestig miljoen euro de overstap van Liverpool naar Chelsea. In 27 duels kwam de Spaanse spits tot twaalf treffers.

Nederland blijft in recessie

De recessie in Nederland houdt aan. De economie kromp in het eerste kwartaal met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent. Daarmee slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

In het vierde kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 0,7 procent en in het derde kwartaal met 0,4 procent.

Nederland blijft in recessie
Nederland blijft in recessie (Foto: ANP)

Echtgenoot vast voor ombrengen Wageningse

Een 60-jarige vrouw uit Wageningen is zondag door een misdrijf om het leven gekomen. Haar 54-jarige man werd dezelfde dag opgepakt en zit nog vast. De vrouw overleed 's avonds in het ziekenhuis nadat ze even daarvoor onwel was geworden, meldt de politie.

Artsen van het UMC St Radboud in Nijmegen vertrouwden de zaak niet. Uit sectie bleek dat de Wageningse op een onnatuurlijke manier aan haar eind was gekomen. De woning van het stel wordt onderzocht. Tien agenten doen onderzoek naar de zaak.

'Blind, Jans, Van den Brom in beeld bij Anderlecht'

Danny Blind, Ron Jans en John van den Brom zijn kandidaat om de nieuwe trainer van RSC Anderlecht te worden. Onze landgenoot zou in Brussel de opvolger moeten worden van Ariël Jacobs, die aan het einde van het seizoen zal vertrekken bij de huidig Belgisch landskampioen.

Van den Brom staat op dit moment bij Vitesse aan het roer, terwijl Jans en Blind voor volgend seizoen nog geen werkgever hebben. Eerder meldde het Belgische medium nog dat Fred Rutten, Louis van Gaal, Co Adriaanse, Claude Puel en Trond Sollied in beeld waren als mogelijke opvolgers. Deze namen zijn volgens de krant echter van het toneel verdwenen.

The Last Guardian mogelijk niet op E3

Sinds 2009 wachten veel gamers op de nieuwe game van Team ICO, helaas is er na al die jaren nog steeds weinig bekend over The Last Guardian. Sony heeft aangegeven dat ze op dit moment niks te melden hebben over een opwachting van de game op de aankomende E3.

Team ICO is nog steeds hard aan het werk aan de game, maar is mogelijk niet te zien op de E3. Dit geeft Game Informer's medewerker Jim Reilly via Twitter aan  “The Last Guardian continues to be developed, however we have no news to share at this time with regard to the franchise and E3.”

The Last Guardian liet voor het eerst van zich zien op de E3 van 2009, maar is sinds dien alleen nog met nieuwe beelden verschenen op de Tokyo Game Show van 2009 en 2010. Sindsdien is het akelig stil rondom de game.

TLG

Patch voor Mario Kart 7 beschikbaar

De langverwachte patch voor Mario Kart 7 voor Nintendo 3DS is beschikbaar. Om de game te updaten dien je naar de eShop te gaan om van daaruit de updategegevens voor de game te downloaden en installeren.

De patch zorgt er voor dat er niet meer afgesneden kan worden op verschillende tracks. Op WuHu Island kon men een groot stuk overslaan door gebruik te maken van Lakitu, zoals in onderstaande video getoond wordt. Als je er voor kiest om de update niet te downloaden kun je niet meer online spelen met Mario Kart.

[Giro] Pozzato verlaat ronde met gebroken pols

Filippo Pozzato heeft maandag zijn pols gebroken bij de massale valpartij in de Giro. De kopman van Farnese Vini-Sella Italia moet daardoor de rittenkoers verlaten. Dat meldt zijn ploeg dinsdag na medisch onderzoek. Pozzato hoeft niet geopereerd te worden en zijn herstel neemt naar verwachting korte tijd in beslag.

Na de val was al duidelijk dat het moeilijk zou worden voor Pozzato om de strijd voort te zetten, laat ploegarts Daniele Rarsi van de Italianen weten. "Hij kan zijn stuur niet vasthouden, kan zijn hand niet dichtknijpen en heeft ernstige pijn." Dinsdagochtend bleek na onderzoek bleek dat hij een van de handwortelbeentjes in zijn rechterpols heeft gebroken.

Pozzato bood na de val in de negende rit zijn verontschuldigingen aan aan het peloton. De Italiaan nam de schuld op zich voor de tuimeling, die vrijwel alle sprinters in een klap kansloos maakte.

Batman & Robin nemen het op tegen Harley Quinn

Vandaag is de trailer van Harley Quinn's Revenge voor Batman: Arkham City verschenen. De uitbreiding is vanaf 29 mei te downloaden op PlayStation 3 en vanaf 30 mei op Xbox 360. De DLC krijgt een prijskaartje van 800 Microsoft Points of $9,99 voor PlayStation Network.

In de DLC moeten spelers Harley Quinn's wraakzuchtige plannen zien te ontrafelen en tegenhouden in Arkham City. In de DLC spelen gamers met zowel Batman als Robin en volg je het verhaal na de gebeurtenissen en einde uit Batman: Arkham City.

Tasjesdief spuit bijtende vloeistof op vrouw

Een tasjesdief heeft maandagochtend een bijtende vloeistof in het gezicht van een 40-jarige vrouw uit Den Dolder gespoten. Het lukte de man echter niet de tas van de vrouw mee te nemen. Het slachtoffer liep brandwonden op aan haar schouders, borst en rug, meldt de politie dinsdag.

Het voorval had maandag omstreeks 07.15 uur plaats op de Boslaan. De vrouw reed in haar auto en zag een man naar haar wenken. Ze stopte, waarop de man het bijrijdersportier opende. Plotseling spoot hij de bijtende vloeistof naar haar gezicht, pakte haar tas en wilde ervandoor gaan. De vrouw gaf echter volop gas, waardoor het de man niet lukte de tas mee te nemen.

Het slachtoffer heeft zich moeten laten behandelen door een arts.

Tunneltje Maarn blijkt te laag voor brandweer

Door een verbouwing is een tunnel onder de A12 bij Maarn te laag geworden voor de brandweer. De wagens moeten omrijden totdat het probleem is opgelost, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar het dorp onder valt.

Vanwege de verbreding van de A12 werd het tweeënhalve meter hoge tunneltje ook onder handen genomen. Zo werd het wegdek herbestraat. Daardoor kwam het straatniveau echter iets hoger uit. "De aannemer heeft een verkeerde inschatting gemaakt", zegt de woordvoerder. "Aan de ene kant had hij gemeten dat er genoeg ruimte was, maar het tunneltje loopt schuin af en daardoor knelt het nu aan de andere kant."

De dorpskern van Maarn is door de A12 in twee delen geknipt. De tunnel is een belangrijke verbinding, maar de aanrijtijden komen niet in gevaar. "Tijdens de verbouwing konden de wagens ook niet door de tunnel. Toen bleek al dat de aanrijtijden met de omrijtijd erbij nog steeds binnen de marge vallen."

Gelukkig genoeg werd de ontdekking dat de tunnel te laag was niet tijdens een noodsituatie gedaan. "De brandweer had al ingeschat dat het niet ging, en nam de proef op de som toen er tijd voor was." Het bleek dat er twee centimeter speling is als de brandweerwagen stapvoets door de tunnel rijdt. "Maar in volle vaart zal het dus niet gaan."

De aannemer heeft toegezegd het wegdek op eigen kosten te verlagen. Dat moet binnen vier tot zes weken gebeuren. "Het wordt meegenomen in andere werkzaamheden, dat geeft minder overlast voor omwonenden."

Hyypiä blijft aan als trainer Leverkusen

Sami Hyypiä blijft aan als hoofdtrainer van Bayer Leverkusen. De 38-jarige Fin tekent samen met zijn assistent Sascha Lewandowski een contract tot medio 2015. Hyppiä volgde in april de ontslagen Robin Dutt op.

Hyypiä zette vorig jaar als speler van Bayer een punt achter zijn carrière en ging verder als teamchef in Leverkusen. Nadat Dutt werd ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten, werd de oud-speler van Willem II en Liverpool aangesteld als interim-trainer. Met Hyypiä aan het roer pakten de Duitsers veertien van de achttien mogelijke punten.

"Dat Bayer ons nu de kans geeft, is een belangrijk blijk van vertrouwen", zegt Hyypiä op de website van zijn werkgever. "We zijn ervan overtuigd dat we met ons team in de toekomst op nationaal en internationaal niveau mee kunnen doen."

Vanuit de clubleiding is er veel vertrouwen in de het nieuwe technische duo. "Lewandowski en Hyypiä hebben de afgelopen zes wedstrijden bewezen dat zij het team kunnen leiden met een mix van vaardigheden, charisma, precisie en kalmte", laat directeur Wolfgang Holzhäuser weten.


Hyypiä blijft aan als trainer Leverkusen (Foto: Novum)

Tafeltennisvrouwen naar Olympische Spelen

De Nederlandse tafeltennisvrouwen mogen definitief nar de Olympische Spelen. Dat heeft de internationale tafeltennisfederatie ITTF bekendgemaakt. Het was lang onzeker of Nederland aan de teamwedstrijd mee mocht doen. Li Jie en Li Jiao hadden zich al individueel geplaatst, maar Elena Timina was er niet in geslaagd een olympisch startbewijs te veroveren.

Uiteindelijk gaf het WK voor landenteams eerder dit jaar de doorslag. De Oranjevrouwen werden daar zesde. Dat was van de landen die al twee geplaatste speelsters hebben het hoogste en dus kreeg Nederland een derde ticket voor een teamspeelster.

Timina mag niet aan het enkeltoernooi meedoen. Met ingang van deze Spelen mogen daar per land slechts twee speelsters aan meedoen.

Bij de teamwedstrijd neemt Nederland het op tegen Egypte, China, Duitsland, Brazilië, de Verenigde Staten en Australië als continentale kampioenen. Singapore, Zuid-Korea, Hong Kong, Japan, Noord-Korea, Oostenrijk, Spanje en Polen plaatsten zich ook. Groot-Brittannië mag als gastland meedoen.

Divinity III mogelijk aanwezig op E3

Vandaag is er artwork verschenen van een mogelijke Divinity III. In de art zien we twee mensen hand in hand lopen in een kleurrijke omgeving. Ontwikkelaar Larian Studios heeft voorlopig nog niks vrijgegeven, maar het lijkt erop dat we op de aankomende E3 een aankondiging krijgen van Divinity III.

Divinity III zal mogelijk verder gaan waar Divinity II Ego Draconis ophield. Gamers kruipen in de rol van een dragon lord die volwaardig lid wil worden van de Dragon Slayers.

Divinity III

Bachelorstudent sneller klaar op universiteit

Meer bachelorstudenten in het wetenschappelijk onderwijs halen binnen vier jaar hun diploma. Van de universitaire studenten die in het studiejaar 2007/2008 begonnen, had 49 procent na vier jaar het bachelordiploma op zak. Dat is negen procentpunt meer dan de eerstejaars van 2004/2005, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Dat deze groep sneller afstudeert, komt volgens het CBS mogelijk doordat universiteiten het bindend studieadvies hebben ingevoerd. Ook de invoering van de 'harde knip', die inhoudt dat studenten pas ingeschreven kunnen worden voor een masteropleiding nadat de bachelor volledig is afgerond, heeft er mogelijk mee te maken.

Vrouwen studeren nog steeds sneller af dan mannen. Het aandeel vrouwen dat binnen vier jaar het bachelordiploma behaalde, nam toe tot 58 procent, twintig procentpunt hoger dan bij de mannen. Wel is het verschil drie procentpunt kleiner geworden vergeleken met de eerstejaars van 2006/2007.

Ook bètastudenten doen het beter. Vooral bij de opleidingen op het gebied van techniek, industrie en bouw, natuurwetenschappen en informatica studeren meer eerstejaars van 2007/2008 binnen vier jaar af.

In de sector gezondheidzorg en welzijn steeg het aandeel geslaagden echter het meest: van 36 procent van de eerstejaars van 2004/2005 naar 54 procent van de eerstejaars van 2007/2008. Dat komt mede doordat steeds meer geneeskundestudenten zich inschrijven voor de nieuwe driejarige bacheloropleiding, die makkelijker binnen vier jaar is af te ronden.

Beveiliger Schiphol steelt in beslag genomen wapens

Een 38-jarige medewerker van een beveiligingsbedrijf op Schiphol is vorige week aangehouden voor het stelen van bij passagiers in beslag genomen wapens. In zijn woning in Uithoorn en op zijn werkplek is onder meer een verzameling van meer dan tweehonderd wapens gevonden, meldt de marechaussee dinsdag.

De beveiliger had een aantal van de wapens op zijn werk achterovergedrukt. In de collectie bevonden zich onder meer 25 verboden wapens, zoals slag- en steekwapens. De man wordt verdacht van diefstal.

Man komt om bij arrestatie in Hengelo

Een man is zondagavond overleden toen hij in Hengelo door agenten werd overmeesterd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Almelo dinsdag. Vanwege het lopende onderzoek wil zij niet verder op de zaak ingaan.

Meerdere agenten waren volgens de regionale omroep RTV Oost op een melding van geluidsoverlast in een flat aan het Weustingplantsoen afgekomen. Een verwarde man zou daar voor opschudding hebben gezorgd en met een wapen hebben gedreigd. Toen de agenten hem overmeesterden, overleed hij. Veel bewoners zouden hier getuige van zijn geweest.

"Wij brengen pas iets over deze zaak naar buiten als er iets zinnigs over te zeggen valt", zegt de woordvoerder. Ze kon nog niet aangeven wanneer dat is. De Rijksrecherche onderzoekt het incident.

[NBA] Lakers krijgen klop in Oklahoma City

Los Angeles Lakers heeft in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de play-offs in de NBA klop gekregen van Oklahoma City Thunder. In Oklahoma City werd het 119-90 voor de thuisploeg. OKC Thunder maakte het verschil aan het begin van de tweede helft toen ze een gat van ruim dertig punten sloegen. Russell Westbrook scoorde 27 punten voor de thuisploeg, Kevin Durant kwam tot 25.

Philadelphia 76ers trok tegen Boston Celtics de stand gelijk. Na twee duels staat het daar 1-1. De Sixers wonnen maandag in Boston met 82-81. Ook in het eerste duel was het verschil tussen beide ploegen slechts een punt. De volgende twee duels in de best-of-sevenserie worden in Philadelphia gespeeld.


Lakers krijgen klop in Oklahoma City (Foto: Novum)

Kirk Douglas brengt e-book over Spartacus uit

Kirk Douglas heeft een boek geschreven. De acteur brengt de pil I Am Spartacus! Making a Film, Breaking the Blacklist als e-book uit. In het boek vertelt Douglas het verhaal achter de opnames van zijn film Spartacus.

De 95-jarige acteur speelde in 1960 de hoofdrol in de film waarvan het script werd geschreven door Dalton Trumbo. Die stond in de jaren vijftig op een zwarte lijst in Hollywood en mocht daarom niet meewerken aan films.

Op de 'blacklist' stonden voornamelijk scenarioschrijvers die vanwege hun politieke overtuigingen niet werden getolereerd in Hollywood. Trumbo werkte daarom onder valse namen. Dit stopte toen hij in 1960 werd onthuld als schrijver van Spartacus.

Het voorwoord van het boek, dat in juni uitkomt, is geschreven door George Clooney. Ook komt het verhaal achter Spartacus uit als audioboek. Het boek wordt voorgelezen door Michael Douglas, de zoon van Kirk.


Kirk Douglas brengt e-book over Spartacus uit (Foto: Novum)

'Vennegoor of Hesselink bergt kicksen op'

Jan Vennegoor of Hesselink stopt met voetbal. Dat meldt het AD dinsdag. De 33-jarige spits speelde het afgelopen seizoen bij PSV, waar hij als pinchhitter werd ingezet. In zeventien invalbeurten in de competitie kwam hij tot twee treffers. De Oldenzaler zou maandag zijn besluit aan technisch directeur Marcel Brands van de Eindhovenaren hebben meegedeeld.

Vennegoor of Hesselink begon zijn carrière bij FC Twente, waar hij in zijn laatste seizoen de KNVB Beker won, om vervolgens naar PSV over te stappen. Na vijf seizoenen met daarin drie titels en een bekerwinst vertrok Lange Jan naar het Schotse Celtic. In zijn eerste twee seizoenen werd de club kampioen.

In 2009 verruilde Vennegoor Celtic voor Hull City, waar hij een seizoen zou spelen. De volgende jaargang speelde hij in Oostenrijk voor Rapid Wien en het net afgelopen seizoen was hij in dienst bij PSV. Vennegoor speelde tussen 2000 en 2008 negentien interlands en scoorde daarin drie keer.

Meer dan een miljoen kopers voor Minecraft

Minecraft is ook op Xbox 360 een groot succes, de game heeft binnen vijf dagen tijd meer dan een miljoen gamers weten te overtuigen om de game te kopen. Meer dan vierhonderdduizend gamers waren aan het eind van de launch al aan de slag met Minecraft.

Tevens heeft Microsoft een aantal details vrijgegeven waarvan er over de gehele wereld gamers meer dan vijf miljoen uur bezig zijn geweest met de game. Hiervan gaat het om 2,4 miljoen uur waarin gamers de multiplayer hebben gespeeld, daarnaast zijn er vier miljoen multiplayersessies gestart.

MC

Paul de Leeuw als Annie de Rooij bij Toppers

De Toppers krijgen tijdens hun concertreeks in de Amsterdam Arena bezoek van Annie de Rooij. Paul de Leeuw verzorgt net als onder anderen Glennis Grace een gastoptreden bij de mannen in glitterpak.

"Dat wordt gieren", zegt Jeroen van der Boom in het AD over het typetje van Paul de Leeuw. "Het is fantastisch dat Paul erbij is." Volgens de zanger was De Leeuw 'redelijk nerveus' op zijn eerste repetitiedag. "Hij wist totaal niet wat hij kon verwachten en had het gevoel dat hij misschien niet zou passen in ons inmiddels hechte vriendenclubje. Dat viel natuurlijk reuze mee."

De Toppers, die met z'n drieën zijn omdat Gordon vorig jaar afhaakte, willen dit jaar meer ruimte geven aan gastartiesten. "Het zou doodzonde zijn om de humor van Paul de Leeuw of het talent van Glennis Grace te concentreren op één moment", zegt René Froger.

Froger, Van der Boom en Gerard Joling staan donderdag, vrijdag en zaterdag in de Amsterdam Arena met hun Toppers-concerten. Het thema van dit jaar is The Love Boat.

Sagan wint opnieuw in Californië

Peter Sagan heeft maandag ook de tweede rit in de Ronde van Californië gewonnen. De Slowaak van Liquigas kwam na 185 kilometer tussen San Francisco en Santa Cruz in de massasprint als eerste over de streep. Hij bleef Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) en Leigh Howard (Orica-Greenedge) voor. Koen de Kort (Argos-Shimano) kwam als vierde aan.

De tweede etappe begon langs de Noord-Californische kust. Op weg naar het zuiden gingen vier man op oorlogspad, van wie er al snel een afviel. Alexandre Geniez van Argos-Shimano koos, toen de route het binnenland invoerde, ervoor om alleen verder te gaan, maar de Fransman werd 35 kilometer voor het einde teruggepakt.

Vervolgens werd alles op een massasprint gezet. Sagan, die op zeventig kilometer van de meet nog bij een massale valpartij betrokken was geweest, kwam als eerste een haakse bocht op driehonderd meter voor de streep door en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen.

In het algemeen klassement heeft Sagan acht tellen voorsprong op Haussler. Curaçaos kampioen Marc de Maar (United Healthcare) staat op zeventien seconden zevende.


Sagan wint opnieuw in Californië (Foto: Novum)

Aanpak taalachterstand verwart ouders

Ouders van kinderen met taalachterstand worden vaak in verwarring gebracht door de tegengestelde adviezen die ze krijgen over het probleem. Instellingen moeten een gezamenlijke kijk op de kwestie ontwikkelen om verwarring te voorkomen, meldt het Integraal Toezicht Jeugdzorg (ITJ) dinsdag.

De toezichthouder onderzocht in Halderberge, Roosendaal, Tilburg en Zaanstad hoe instellingen samenwerken om taalachterstanden te signaleren en aan te pakken. De consultatiebureaus, peuterspeelzalen en basisscholen werken te individueel en wisselen niet altijd informatie over de kinderen uit aan elkaar. Daardoor krijgen kinderen niet altijd de optimale behandeling

In Nederland begint ruim een kwart van alle kinderen met een taalachterstand aan school. Die tweehonderdduizend peuters en kleuters lopen die achterstand niet of nauwelijks in, waardoor ze vaak een leesachterstand en gedragsproblemen ontwikkelen.

Knights of the Old Republic, Jedi Knight 2 voor Mac

Na een aantal jaar dat pc gamers Star Wars: Knights of the Old Republic en Jedi Kngiht 2: Jedi Outcast hebben kunnen spelen, kunnen nu ook Mac gamers meedoen met Star Wars games, Steam heeft deze games namenlijk ook beschiktbaar gemaakt voor Mac.

Vanaf gisteren is er een sale ingegaan voor deze 2 games, de games hebben een korting van 25% waardoor ze €6,74 per stuk kosten. Deze sale duurt tot 21 mei daarna zijn de games weer negen euro per stuk. Heb je de games al op steam, dan kun je deze ook gewoon downloaden en spelen op je Mac.

Starwars

"May the fourteenth be with you"

Negen minuten durende trailer van Kingdom Hearts 3D

Wie nog geen idee heeft hoe Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance eruit gaat zien, kan uitgebreid een nieuwe trailer bekijken. Square Enix heeft namelijk een trailer uitgebracht met meer dan negen minuten aan gameplay.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance komt op 20 juli in Europa uit voor 3DS. Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance is het zevende deel binnen de Kingdom Hearts-franchise en het eerste deel dat voor 3DS verschijnt. In de game worden Sora en Riku voorbereid op het gevecht met Xenahort door middel van het Mark of Mastery-examen.

Wilde stakingen dreigen in Haags openbaar vervoer

Reizigers die de komende dagen in Den Haag willen reizen met de bus krijgen mogelijk te maken met wilde stakingen. Personeel van het gemeentelijke vervoerbedrijf HTM wil met de acties voorkomen dat het busvervoer in handen komt van een ander bedrijf, schrijft het AD dinsdag.

De acties zouden volgens de krant dinsdag al beginnen. Een woordvoerder van HTM kan er niets zinnigs over zeggen. "Bij wilde acties is dat lastig te voorspellen."

Volgende week woensdag maakt stadsgewest Haaglanden bekend welk bedrijf de verplichte aanbesteding van het busvervoer in de regio heeft gewonnen. Het gewest ontving twee biedingen, van HTMBuzz, een samenwerking van HTM en Qbuzz, en van Veolia.

Sluip door explosies in Ghost Recon: Future Soldier-launchtrailer

Ubisoft heeft de launchtrailer van Ghost Recon: Future Soldier vrijgegeven. In de trailer zien we diverse beelden uit de game, waarbij het hier onder andere gaat om rustig iemand ongezien te vermoorden of juist ervoor te zorgen dat je niks anders dan explosies in beeld te zien krijgt.

Ghost Recon: Future Soldier verschijnt op 24 mei voor PlayStation 3 en Xbox 360. Gamers met een pc moeten nog wat langer geduld hebben, de pc-versie zal 14 juni verschijnen.

Nieuwe 3DS-update

Er staat weer een update klaar voor iedereen met een Nintendo 3DS in zijn bezit. Wat deze update allemaal doet is tot nu toe nog niet helemaal duidelijk maar het brengt geen wijzigingen aan in de mappenstructuur die gemaakt is.

Het is alleen bekend dat de update de mogelijkheid biedt om het systeem te updaten zonder dat de Parental Control Pin ingevoerd moet worden.

3DS update

Waarschuwingsschot gelost na achtervolging kinderen

De politie heeft maandagavond bij de arrestatie van vier jongens van 13 tot 16 jaar uit Moordrecht die rondreden in een gestolen auto een waarschuwingsschot gelost. Een motoragent zag de vier kinderen op de A20 rijden in de gestolen auto. De agent gaf een stopteken, waarop het viertal er in hun wagen vandoor ging.

De daaropvolgende achtervolging eindigde op de kruising van de Laan van Avantgarde en de Laan van Magisch Realisme, waar de jongens zijn aangehouden.

't Schaep gaat terug naar Mokum

Het vervolg op 't Schaep met de 5 Pooten, 't Vrije Schaep en 't Spaanse Schaep speelt zich af in het Amsterdam van de jaren tachtig. Opnamen voor de nieuwe reeks, die 't Schaep in Mokum heet, beginnen deze week.

"We waren er vrij snel uit dat het verhaal zich net als seizoen één in Mokum moest afspelen", vertelt producent Job Gosschalk aan Metro. "Bij zo'n serie moet je heel erg oppassen dat je het niet gaat uitmelken. We hadden wel op wintersport kunnen gaan, maar de serie draait om de karakters." Volgens Gosschalk was er behoefte aan 'verdieping'. "Het beste is dan om de karakters terug te brengen naar de plek waar ze thuishoren."

't Schaep in Mokum speelt zich af in het Amsterdam van de jaren tachtig, maar dat betekent niet dat de liedjes in de serie ook per se uit die periode komen. "We schieten overal doorheen: hedendaags, jaren tachtig. We wilden ons nergens door laten tegenhouden."

In de serie keren bekende namen als Georgina Verbaan, Loes Luca, Marc-Marie Huijbregts en Carry Tefsen terug. 't Schaep komt eind dit jaar op de buis.

President Zuid-Korea spreekt met Suu Kyi

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft dinsdag gesproken met de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Later op de dag bezoekt hij de plek in Rangoon waar Noord-Koreaanse commando's in 1983 probeerden de toenmalige Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan te vermoorden.

Het tweedaagse bezoek is met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven; het is het eerste bezoek van een Zuid-Koreaanse leider aan het land sinds de bomaanslag op Chun. Maandag sprak Lee in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw met president Thein Sein.

Met name het bezoek aan het Martelarenmausoleum, een monument voor Suu Kyi's vader, is beladen. Op deze plek werd Chun in 1983 bijna vermoord. Bij de bomexplosie kwamen destijds 21 mensen om het leven. Onder de zeventien Zuid-Koreaanse slachtoffers waren vier ministers en de Zuid-Koreaanse ambassadeur. Chun ontsnapte aan de aanslag omdat hij enkele minuten verlaat was.

'De Graafschap hoopt op Maaskant'

De Graafschap hoopt met Robert Maaskant zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie. De trainer staat op het lijstje van de Superboeren.

Maaskant is momenteel trainer van het Amerikaanse Texas Dutch Lions. Andere namen op het lijstje van het gedegradeerde De Graafschap zijn Alfons Groenendijk, Edward Sturing en Jimmy Calderwood, meldt De Telegraaf. Een van deze trainers moet de club uit Doetinchem terug zien te loodsen naar de Eredivisie. Afgelopen zondag werd De Graafschap door FC Den Bosch naar de Jupiler League verwezen.

Groenendijk, de huidige trainer van FC Den Bosch, wees al verschillende clubs af. Na afloop van het gelijkspel van afgelopen zondag noemde hij het spijtig dat De Graafschap de Eredivisie moeten verlaten. "Het is jammer dat een prachtige club als De Graafschap in de Jupiler League moet spelen", aldus Groenendijk. 

Koeman baalt maar begrijpt beslissing Kuijt

Dirk Kuijt keert voorlopig nog niet terug bij Feyenoord. Daar vindt de Oranje-international het nog te vroeg voor. Een streep door de rekening van Feyenoord-trainer Ronald Koeman.

"Ik heb respect voor zijn keuze, maar ik vind het wel jammer", zegt de trainer van Feyenoord tegenover RTV Rijnmond. "Ik had wel rekening met dit besluit gehouden, het is begrijpelijk. Ik denk dat hij nog één à twee jaar in het buitenland wil spelen. Misschien vindt hij de stap terug naar Feyenoord te groot."

Koeman zag in Kuijt de ideale opvolger van John Guidetti. De Zweedse spits speelde op huurbasis in De Kuip en keert terug naar Manchester City. "Op het veld zeker. Want ik denk dat ook hij 20 tot 25 goals maakt. Plus het feit dat het een jongen met ervaring is. Bovendien een Feyenoorder die een link heeft met het publiek", aldus Koeman.

Kuijt heeft niet uitgesloten dat hij nog terugkeert bij Feyenoord, maar nu vindt hij het nog te vroeg. "Ik weet niet of hij over twee jaar nog van waarde kan zijn. Dat is moeilijk", besluit Koeman. "Dit was voor ons een zeer goed moment geweest. Helaas ziet Dirk dat niet zo. Zijn spel kost natuurlijk een hoop kracht. Je kan op je 31e nog heel fit zijn, maar twee jaar later kan het stukken minder zijn. Dat zou je op dat moment moeten bekijken."

Ban Ki-moon breekt hand tijdens potje voetbal

VN-leider Ban Ki-moon (67) heeft afgelopen weekend zijn linkerhand gebroken tijdens een potje voetbal tegen diplomaten. Dat zei zijn woordvoerder maandagavond.

De arm van Ban moet zes weken in het gips. Dit weekend hielden de VN-diplomaten een voetbalcompetitie. Maandag ontmoette Ban de minister van Buitenlandse Zaken van Panama met zijn arm in het gips. Ban hoeft niet minder te werken.

De VN-leider doet met enige regelmaat mee aan de sportevenementen die de VN organiseren.

Utrecht dokte flink voor hotels familie Nicolich

De gemeente Utrecht heeft 29 duizend euro betaald om de romafamilie Nicolich een halfjaar onder te brengen in hotels en vakantieparken. Dat concludeert het AD uit stukken die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg.

De gemeente betaalde niet alleen de overnachtingen, maar ook bijkomende kosten van diners in de hotels, een huurfilm, telefoonkosten en een schoonmaakploeg bij onder meer Landal GreenParks om de bende die de familie in het vakantiehuisje had achtergelaten op te ruimen.

De onderkomens werden geregeld door de bestuursadviseur van burgemeester Aleid Wolfsen, Jan van der Valk. Bij het boeken werd tegen de vakantieparken niet gezegd wie de gasten waren, maar daar kwamen ze vervolgens snel genoeg achter.

"Er waren klachten van andere vakantievierders, de kinderen kliederden op de muren en de gordijnen werden vernield", zegt Ineke de Jong van vakantiepark 't Eekhoornnest in Soest in de krant. De herstelkosten werden op de gemeente verhaald. De familie moet de schoonmaakkosten terugbetalen. Steeds als het uit de hand liep, werd een nieuw verblijf geregeld. De trektocht langs parken en hotels begon toen de familie eind september 2009 vanwege overlast uit een flat in Overvecht werd gezet. Het stopte toen de familie in april 2010 in een landhuis in De Meern terecht kon.

Daar moest de familie uiteindelijk ook weg. In april zijn de laatste gezinsleden daar vertrokken. Rocky Nicolich, zijn vrouw en hun kinderen zijn nu ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland.

Zijn moeder en broers, die ook in De Meern zaten, moeten op eigen gelegenheid onderdak zoeken. Sonny Nicolich zegt in het AD dat dit niet meevalt. "Iedereen verbreekt het contact als ik mijn achternaam noem."

Executie in Iran om moord op kerngeleerde

In Iran is dinsdagochtend een man opgehangen die veroordeeld was voor de moord in 2010 op een kerngeleerde. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld.

De 24-jarige man, Majid Jamali Fashi, werd ervan beschuldigd een spion te zijn van de Israëlische geheime dienst Mossad. Eind augustus werd hij ter dood veroordeeld.

Masoud Ali Mohammadi, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Teheran, kwam in januari 2010 om het leven bij een bomexplosie voor zijn woning. Of hij voor het Iraanse atoomprogramma werkte, is nooit bekendgemaakt.

De afgelopen jaren zijn zeker vijf Iraanse kerngeleerden vermoord. Iran legt de schuld voor hun dood doorgaans bij Israël en de Verenigde Staten, die met de liquidaties het Iraanse atoomprogramma zouden willen ontregelen.

Fans puzzelen Halo 4 box art bij elkaar

Fans van de populaire Halo-serie hebben de box art van de het spel Halo 4 bij elkaar gepuzzeld. Zij verkregen deze puzzelstukken door een van e-mail van Microsoft met het onderwerp: "Your piece of the Halo 4 puzzle.".

Door alle puzzelstukken bij elkaar te voegen verkregen de fans uiteindelijk de afbeelding. Microsoft bevestigd dat dit ook daadwerkelijk de hoes van Halo 4 wordt.

Halo 4 staat gepland voor 6 november en is exclusief voor de Xbox 360.

Halo 4

Opstelten wil celstraffen voor subsidiemisbruik

Op het onterecht opstrijken van subsidies komen celstraffen te staan. Ook worden de boetes gekoppeld aan de jaaromzet, zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in De Telegraaf. Hij doelt bijvoorbeeld op bedrijven die ten onrechte milieusubsidies innen of ondernemers die starterssubsidie vangen zonder een bedrijf te beginnen.

De bewindsman zegt op steun van de Tweede Kamer te rekenen omdat die al langer aandringt op verdergaande maatregelen. De straffen voor misbruik van gemeenschapsgeld zijn nu volgens hem veel te laag. Alleen misbruik van Europese subsidies kan strafrechtelijk worden aangepakt. Bij misbruik van Nederlandse subsidies kan alleen het geld worden teruggevorderd en een boete worden uitgedeeld.

Bedrijven zouden zich niet laten afschrikken door de boete van maximaal 780 duizend euro. Daarom wil Opstelten dat het boetebedrag tot tien procent van de jaaromzet kan bedragen. Subsidiedieven zouden tot drie jaar cel moeten kunnen krijgen.

Ook andere witteboordencriminaliteit moet volgens Opstelten harder worden aangepakt. De celstraffen voor witwassen en corruptie wil hij verhogen van vier naar zes jaar. Witwassers die vaak in herhaling vallen zouden acht jaar moeten kunnen krijgen.

Op het omkopen van ambtenaren komt vier in plaats van twee jaar cel te staan. Het stelselmatig aan de laars lappen van bijvoorbeeld milieuvoorschriften wil hij met vier in plaats van twee jaar cel kunnen bestraffen.

Hoger beroep moordzaak Milly Boele hervat

Het gerechtshof in Den Haag hervat dinsdag het hoger beroep tegen ex-politieman Sander V. Die staat terecht voor de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele uit Dordrecht in maart 2010. De zaak is een beetje vertraagd, doordat een van de rechters vorige week tijdens de zitting onwel werd.

Sander V. kreeg in november 2010 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd van de rechtbank in Dordrecht. De rechters veroordeelden de buurman van Milly van moord, maar spraken hem vrij van verkrachting. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen die vrijspraak in beroep. V. stapte naar het hof, omdat hij zegt geen moord te hebben gepleegd, maar doodslag. Hij wil bovendien af van de tbs.

Het hof hoort dinsdag onder anderen nog een aantal deskundigen die V. onderzochten in het Pieter Baan Centrum. Naar verwachting formuleert het OM woensdag de eis.

'Zorgen over half miljoen kinderen'

Ondanks dat kinderen in ons land gemiddeld genomen gelukkig zijn en leven in welvaart, maakt Kinderombudsman Marc Dullaert zich zorgen over ongeveer een half miljoen kinderen. Bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met kindermishandeling of armoede. Dullaert stelt dat in de dinsdag te verschijnen Kinderrechtenmonitor. Die monitor baseert zich op verschillende eerder gedane onderzoeken over zaken die met kinderrechten te maken hebben.

In de monitor doet de ombudsman een aantal aanbevelingen om de situatie van kinderen in Nederland beter te maken. Over kinderen die leven in armoede adviseert de kinderombudsman deze groep, en kinderen die net tegen de armoede aanleunen, goed te volgen en verder afglijden te voorkomen.

De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het Sociaal en Cultureel Planbureau en wordt vanaf nu elk jaar uitgegeven.

Verlichte toets voor nieuwe medicijnen

Een verlichte toets moet het College van Zorgverzekeringen (CvZ) helpen om een achterstand bij het keuren van medicijnen weg te werken. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend.

Door een wijziging in de vergoeding van bepaalde geneesmiddelen per 1 januari, zijn er veel meer nieuwe aanvragen ingediend bij de CvZ. Die moet echter elk geneesmiddel dat wordt aangemeld om op de zogenoemde stofnamenlijst te komen, uitgebreid keuren. Als een geneesmiddel op die lijst staat, kunnen ziekenhuizen het bij een zorgverzekeraar declareren.

Een tijdelijke, verlichte toets moet dat proces versnellen. Zo kunnen medicijnen sneller op de lijst komen en hoeft er niet onnodig lang gewacht te worden met de toepassing van de middelen. De verlichting geldt alleen voor geneesmiddelen die in de afgelopen maanden al zijn aangeboden ter beoordeling. Ook moeten de medicijnen al zijn toegelaten tot de markt.

Later kan een medicijn dat door de verlichte toets is gekomen, alsnog nader onderzocht worden.

Verlichte toets voor nieuwe medicijnen
Verlichte toets voor nieuwe medicijnen (Foto: ANP)

Lancering aflossing André Kuipers geslaagd

De lancering van de Sojoezraket met drie astronauten op weg naar het internationale ruimtestation ISS is dinsdag geslaagd. De twee Russen en een Amerikaan in de Sojoez zijn de aflossing van André Kuipers.

De lancering werd zes weken uitgesteld, en daardoor ook de terugkeer van Kuipers. Zodra het drietal is ingewerkt, keert Kuipers terug. Dat staat gepland voor 1 juli.

Het drietal werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Donderdag komen ze aan bij het ISS, waar ze tot september blijven.

Hollande dinsdag beëdigd tot president

François Hollande wordt dinsdag officieel beëdigd als president van Frankrijk. Hij volgt Nicolas Sarkozy op, die onlangs de verkiezingen verloor van Hollande. Naar verwachting maakt hij ook de naam bekend van de nieuwe premier.

Na François Mitterrand (1981-1995) is Hollande de tweede socialist die staatshoofd wordt van Frankrijk. Volgens de Franse media houdt 'Monsieur Normal', zoals Hollande wordt genoemd, zijn inauguratiefeestje bescheiden. Na een betrekkelijk ingetogen plechtigheid is er een lunch met voormalige socialistische premiers, waarna de kersverse president dezelfde dag nog naar Berlijn gaat voor besprekingen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De as Duitsland-Frankrijk is al decennia van cruciaal belang voor de samenwerking binnen het Europees samenwerkingsverband. Gezien de ernst van de huidige economische crisis beseft Hollande de noodzaak om tot een goede verstandhouding te komen met Merkel. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Hollande van de reeds gemaakte afspraken af te willen die Sarkozy met de Duitsers had gemaakt.

Hollande dinsdag beëdigd tot president
Hollande dinsdag beëdigd tot president (Foto: ANP)

China: 'De dalai lama misleidt de wereld'

"De dalai lama misleidt de wereld en verspreidt valse informatie," aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De dalai lama is de geestelijk leider van Tibet en leeft in ballingschap in India. Maandag onthulde hij dat Chinese agenten hem proberen te vermoorden.

Peking beschuldigt de dalai lama er voortdurend van Tibet aan te moedigen zich af te splitsen van China. De Nobelprijswinnaar zelf ontkent dat en zegt dat hij alleen meer autonomie wil.

Maandag ontving de Dalai Lama de Templetonprijs van bijna 1,4 miljoen euro. Al het geld van de belangrijke religieuze onderscheiding geeft hij weg aan goede doelen.

China:'De dalai lama misleidt de wereld'
China:'De dalai lama misleidt de wereld' (Foto: ANP)

Allochtonen niet enthousiast over gastvrijheid kerk

In een onderzoek naar de gastvrijheid van kerken tonen negen allochtone christenen zich niet enthousiast. Bij een meerderheid van veertien van de 26 kerken die zij bezochten willen ze na een eerste bezoek liever niet terugkeren, schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag.

Het onderzoek in opdracht van adviesbureau Intercultural Impact werd gedaan door twee studenten uit Ede, Debbie den Boer en Henrike Brussee. Zij zetten christenen in die van origine uit het Midden-Oosten en Afrika komen.

De deelnemers beoordeelden onder meer hoe ze welkom werden geheten en hoe de dienst en de gemeenschap op hen over kwam. De studenten merkten dat de allochtonen vaak dezelfde constateringen deden. De diensten zouden 'erg strak' georganiseerd zijn en de allochtonen missen vrolijkheid en enthousiasme. Bij de medekerkgangers zou het aan emoties ontbreken.

Ze vonden het moeilijk zichzelf te zijn en er zou angstig tegen het bezoek van de allochtonen worden aangekeken. Wel werd regelmatig een praatje met de nieuwe bezoekers gemaakt, maar dan nog zou de echte interesse vaak ontbreken.

De resultaten worden 15 juni in de protestantse kerk in Utrecht gepresenteerd. De studenten willen met adviezen komen hoe kerken gastvrijer kunnen zijn.

Truck ramt gasinstallatie tankstation in Heerlen

Een vrachtwagen is dinsdagochtend tegen een gasinstallatie van een tankstation aan de A76 in Heerlen gebotst. Door de klap kwam een kleine hoeveelheid gas vrij, maar door een veiligheidssysteem werd het systeem automatisch afgesloten, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 04.45 uur. De brandweer concludeerde uit metingen dat de situatie veilig is. De politie onderzoekt hoe de aanrijding kon ontstaan.

Ghost Recon: Alpha-film vrijgegeven

Ubisoft heeft de korte film Ghost Recon: Alpha vrijgegeven. De film was eerder enkel beschikbaar via een select aantal kanalen. Ghost Recon: Alpha is een prequel voor het spel Ghost Recon: Future Soldier en bevat een verborgen code die gebruikt kan worden om in de Xbox 360-versie een exclusief wapen vrij te spelen.

Ghost Recon: Alpha is een 25 minuten durende film waarin we zien hoe de ghosts jacht maken op één van de gevaarlijkste criminelen ter wereld.

Ghost Recon: Future Soldier komt 18 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Releasedatum voor Doctor Who: The Eternity Clock

Er is een releasedatum bekendgemaakt voor de PlayStation-versies van Doctor Who: The Eternity Clock. De PlayStation 3-versie zal op 23 mei gaan uitkomen. De versie op PlayStation Vita komt op 13 juni uit. In Engeland zal het spel ook in gelimiteerde oplage via retail te koop zijn.

Op PlayStation Vita zal Doctor Who: The Eternity Clock alleen als download te koop zijn. Er is nog niets bekend over de pc-release van het spel. Ook is nog onduidelijk op de PlayStation-versies van het spel cross-platformplay gaan ondersteunen.

Multiplayer-DLC voor Max Payne 3 op komst

Rockstar heeft bekendgemaakt dat spelers die niet de special edition van Max Payne 3 hebben gekocht, toch van de extra's kunnen gaan genieten. Het classic characters multiplayer pack zal na de release ook als DLC te koop zijn.

De DLC bevat acht nieuwe personages uit de eerdere delen van Max Payne die speelbaar zijn in de multiplayer van het spel. Een leuk detail is dat één van de personages een jonge Max Payne is. Op hun website heeft Rockstar de personages uitgebreid op een rij gezet. Het is nog niet bekend wanneer de DLC precies uitkomt en wat deze moet gaan kosten.

Max Payne 3 komt 18 mei uit op Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie komt aan het eind van de maand uit.

Interesse in Boer-Zoekt-Vrouw-boeren?

U heeft nog twaalf dagen om uw favoriete boer(in) aan te schrijven en mee te dingen naar zijn of haar hart. Maak gebruik van die kans! Schrijf, mail, reageer. Schroom niet, misschien schrijft u wel aan de liefde van uw leven! Echt, doen, maar luistert u nog even naar me voor u in de pen kruipt of, wanneer u op wilt vallen, een koe papier-machét waarop u lieve woordjes kalligrafeert.

Jay-Z lanceert eigen muziekfestival

Jay-Z komt deze zomer met zijn eigen muziekfestival. De rapper treedt zelf ook op tijdens het Budweiser Made in America Festival dat op 1 en 2 september in Philadelphia plaatsvindt.

"Je kunt luisteren naar fantastische muziek en nieuwe bands ontdekken ", zegt Jay-Z. Welke artiesten naast de rapper op het festival gaan optreden, is nog niet bekend. "Het worden twee geweldige dagen", belooft Jay-Z.

Hoewel de line-up van het muziekfestival nog niet bekend is, zegt de rapper wel dat er veel verschillende soorten genres aan bod komen. "Ik geloof niet in een scheiding in muzieksoorten. Ik luister naar alles wat ik leuk vind." De opbrengst van het festival gaat naar goede doelen.

De 42-jarige rapper toert de komende maanden samen met Kanye West door Europa. De twee brachten vorig jaar samen het album Watch the Throne uit en staan op 15 juni in het Gelredome in Arnhem.

Isner met moeite naar tweede ronde Rome

John Isner heeft de tweede ronde van het masterstoernooi in Rome bereikt. De Amerikaanse nummer negen van de plaatsingslijst won maandagavond in drie sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 2-6, 7-6 (3) en 6-2.

Voor Isner wacht nu een treffen met Andreas Seppi uit Italië, die Denis Istomin versloeg. Isner was de hooggeplaatste speler die al in de eerste ronde in actie moest komen. De nummers een tot en met acht van de plaatsingslijst kregen een bye.

Ook Nicolas Almagro drong door tot de tweede ronde. De Spanjaard (12) rekende af met de Kroaat Marin Cilic: 6-2, 3-6 en 6-0. Sam Querrey of Jarkko Nieminen is Almagro's volgende opponent.

Bij de vrouwen plaatste de nummer twaalf van de plaatsingslijst zich ook voor de tweede ronde. Angelique Kerber won met veel moeite van de Australische qualifier Anastasia Rodionova: 4-6, 7-5 en 6-2. De thuisspelende Francesca Schiavone (10) redde het niet, Ekaterina Makarova was in twee sets te sterk: 6-3 en 6-4.

Routinier Scholes plakt er nog een jaar aan vast

Paul Scholes gaat nog een jaar door bij Manchester United. Dat maakte trainer Sir Alex Ferguson maandagavond bekend. Volgens de Schot plakt de 37-jarige middenvelder er nog een seizoen aan vast, omdat hij stadsgenoot Manchester City wil onttronen als landskampioen van Engeland. Op een zinderende slotdag pakte City zondag in de blessuretijd van de laatste speelronde ten koste van United de titel.

Scholes ging eind vorig seizoen met voetbalpensioen, maar kwam begin van dit jaar op die beslissing terug. Aanvankelijk was het plan dat Scholes voor een halfjaar zou terugkeren, maar de 66-voudig Engels international gaat zich komende zomer klaarstomen voor zijn 21e seizoen in dienst van de Red Devils.

Ferguson herhaalde maandagavond zijn standpunt dat hij vindt dat Scholes een fout heeft gemaakt door vorig jaar zijn afscheid aan te kondigen. Scholes heeft inmiddels 482 wedstrijden en 106 goals in de Premier League achter zijn naam staan.

"Schort uitzetten asielkinderen op"

Het uitzetten van asielkinderen die hier al zijn geworteld moet per direct worden opgeschort. Dat vindt de Kinderombudsman Marc Dullaert. Dat bevestigde een woordvoerder namens de ombudsman naar aanleiding van berichtgeving van die strekking van de NOS.

De kinderombudsman roept de Tweede Kamer op het uitzetten van kinderen controversieel te verklaren. Hij hoopt zo te voorkomen dat tientallen kinderen de komende maanden worden uitgezet.

Maandag kwam ook al naar buiten dat 81 lokale CDA-fracties in persoonlijke brieven aan de 21 CDA-Tweede Kamerleden pleiten voor een humaner asielbeleid.

'Griekse exit niet ter discussie'

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is geen onderwerp van discussie. Alles zal in het werk worden gesteld om het land binnen de club te houden. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, maandagavond na afloop van overleg in Brussel.

"Er is een onwankelbaar verlangen om Griekenland binnen de eurozone te houden", aldus Juncker. De idee van het Zuid-Europese land buiten de eurozone staat niet ter discussie, aldus de Luxemburger. "Absoluut niemand stuurde het debat in die richting", aldus de voorzitter.

'Griekse exit niet ter discussie'
'Griekse exit niet ter discussie' (Foto: ANP)

Demonstranten Ter Apel mogen weer water halen

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel mogen er weer water halen. Dat is besloten nadat in de media berichten verschenen dat de voornamelijk Irakezen geen water uit het opvangcentrum mochten halen.

Het vluchtelingenkamp bestaat inmiddels uit 243 mensen, laat een woordvoerder weten. Het gaat om 173 Irakezen, 65 Somaliërs, vier Iraniërs en een man uit Azerbeidzjan. Bij de laatste telling op zondag waren het er nog 156. Dinsdag worden opnieuw meer demonstranten verwacht. "Ik verwacht morgen nog 24 Irakezen en 15 Somaliërs", aldus de zegsman.

De groep demonstreert tegen hun uitzetting. Ze willen dat er opnieuw naar hun asielverzoek wordt gekeken. Vorige week sprak een delegatie met ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat leverde echter niets op.

GHB op lijst van harddrugs

De partydrug GHB staat vanaf nu op de lijst van harddrugs. Dat besluit werd in september genomen door minister Edith Schippers en is nu officieel bekrachtigd, zo meldde het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie maandag.

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een vloeibare drug die vooral in het uitgaansleven wordt gebruikt. De afgelopen jaren zijn er meer en ernstiger gezondheidsincidenten geweest. De drug geeft een euforisch gevoel, maar vormt een groot risico voor de gezondheid.

GHB op lijst van harddrugs
GHB op lijst van harddrugs (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.