Allochtonen niet enthousiast over gastvrijheid kerk

In een onderzoek naar de gastvrijheid van kerken tonen negen allochtone christenen zich niet enthousiast. Bij een meerderheid van veertien van de 26 kerken die zij bezochten willen ze na een eerste bezoek liever niet terugkeren, schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag.

Het onderzoek in opdracht van adviesbureau Intercultural Impact werd gedaan door twee studenten uit Ede, Debbie den Boer en Henrike Brussee. Zij zetten christenen in die van origine uit het Midden-Oosten en Afrika komen.

De deelnemers beoordeelden onder meer hoe ze welkom werden geheten en hoe de dienst en de gemeenschap op hen over kwam. De studenten merkten dat de allochtonen vaak dezelfde constateringen deden. De diensten zouden 'erg strak' georganiseerd zijn en de allochtonen missen vrolijkheid en enthousiasme. Bij de medekerkgangers zou het aan emoties ontbreken.

Ze vonden het moeilijk zichzelf te zijn en er zou angstig tegen het bezoek van de allochtonen worden aangekeken. Wel werd regelmatig een praatje met de nieuwe bezoekers gemaakt, maar dan nog zou de echte interesse vaak ontbreken.

De resultaten worden 15 juni in de protestantse kerk in Utrecht gepresenteerd. De studenten willen met adviezen komen hoe kerken gastvrijer kunnen zijn.