Zwarte Cross krijgt verfijnd restaurant

Monique Verlind (DJMO)

Dit jaar kun je tijdens het Zwarte Cross festival genieten van culinaire hoogstandjes, bereid door Patron Cuisiniers Rik Jansma (van restaurant Basiliek, gewaardeerd met één Michelin-ster), en Erik de Mönnink van de Swarte Ruijter in Holten. Het restaurant op de Zwarte Cross zal de naam 'Le Carburateur' dragen.  Beide koks hebben hun roots in het oosten van het land liggen. 

Het menu zal bestaan uit streekgerechten bereid met grotendeels biologische streekproducten. Gijs Jolink, organisator van de Zwarte Cross is enthousiast over het culinaire plan: "Een sterrenrestaurant op de Zwarte Cross, dat vind ik super! Ik ga hier zeker karnemelksaus eten; streekgerechten vers bereid met streekproducten door zulke geweldige koks! We liepen al tijdje rond met het idee om iets met streekgerechten op niveau te doen, dus dit is top!"

Chef-kok Jansma vind het voornamelijk een uitdaging zo blijkt uit zijn woorden: "Het is voor ons een geweldige uitdaging om kwaliteit te bieden uit een keuken op een weiland. Je wilt samen laten zien dat je dit ook kan. Ook wil je bewijzen dat het menu zowel goed als goedkoop is. De drempel voor een Michelin restaurant lijkt hoog, maar op de Zwarte Cross kunnen we bewijzen dat lekker eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Een Likkepot van Kemperlandhoen met Crostini’s en stekkebezen’ kost bijvoorbeeld maar € 6.75!"

De Zwarte Cross is het eerste festival dat met een eigen restaurant met verfijnde keuken krijgt. Le Carburateur zal zijn deuren openen op vrijdag, zaterdag en zondag. De openingstijden zijn gelijk aan die van het Zwarte Cross festival.