Toffe Tofik

We leven in een democratische samenleving - ja? We hebben een democratische partij - ja? Wat is er dan mis mee als ik me verkiesbaar stel voor het lijsttrekkerschap - niets zeg ik u, NIETS, BAM!

Iets sneus heeft het wel, en dan heb ik het niet slechts over de meest nietszeggende verkiezingsleus ooit (bam?). Je zegt niet dat Sap het slecht doet maar je stelt wel dat jij het allemaal veel beter kan. Tussen de regels door behoort de kijker te lezen dat Sap uitgerangeerd is. Begrijpt de kijker dat uit zichzelf niet, dan leg je op subtiele wijze een link naar het meest genante moment van het afgelopen politieke jaar.

Sja, dat met die stekkerdoos hè, dat was misschien niet mijn beste idee, maar het gaat er maar net om hoe je het brengt. De manier waaróp, daar gaat het om, BAM!

Je tegenstander opzichtig koeioneren, is niet handig, dat zou er op kunnen duiden dat je aan haar stoelpoten aan het zagen bent. Een dergelijke indruk moet, hoewel 100 % accuraat, voorkomen worden. Daarom gebruik je omfloerste bewoordingen, dat is voor iedereen behaaglijk.

Sap heeft het fantastisch gedaan. U weet, het lente akkoord is deels aan haar te danken. Maar laten we eerlijk zijn, Sap is niet het type leider dat Groenlinks groter kan maken. Ik ben dat wel en dat komt omdat ik wél sap, sorry, snap wat de nieuwe politiek inhoudt. SAP!, pardon, BAM!

Nieuwe politiek, dat is kennelijk het devies. Ik weet niet of dat zo'n sterk affiche is. Ik associeer nieuwe politiek voornamelijk met ijdeltuiten die tamelijk ongeduldig hun kans afwachten om een greep naar de macht te doen. De ene sluit zich aan bij een populist, de ander manifesteert zich binnen de gevestigde partijen. De insteek is eender: scoren wanneer je kan, ten koste van wie dan ook. Niet gehinderd door enige gêne of zelfreflectie gaat de gelukzoeker op zijn doel af. Ideologie is verworden tot ijdeologie.

Geen werkervaring? Ho ho, ik praat als brugman. Toen ik in een callcenter werkte, heb ik met alle lagen van de bevolking gesproken. Direct hierna heb ik mijn opgedane kennis en kunde ingezet in de kamer waar ik al telegraafkoppensnellend mijn stem heb laten gelden. Herinnert u zich Mauro? BAM, in een klap was er aandacht voor mij, pardon, Mauro.

Hoe zal dat verder gaan? Wordt dit een heuse verkiezingsstrijd? Of moet deze coupe van hogerhand worden neergeslagen met het risico dat Groenlinks als ontransparant en ondemocratisch, zeg maar als groene PVV, wordt neergezet?

De Gaay Fortman, Duyvendak, ze kunnen zeggen wat ze willen, maar ik wil juist breken met de oude sokken, excuus, de oude politiek. De inhoud is ondergeschikt aan het medium. Ik ben dat medium, ik ben Dibi, ik ben BAM!

Het probleem dat ik voorzie, is dat Sap zich wat al te zeer laat meeslepen in de door Dibi opgeworpen machtstrijd. Dat maakt haar positie lastig. Winnen zal niet als topprestatie worden gekenmerkt. Een broekie van 31 die voor de lol vanuit een callcenter de partij in is gelanceerd, mocht immers nooit een bedreiging heten. Verliezen zou zelfs een blamage betekenen. Dibi heeft amper wat gepresteerd, dus gesteld dat zijn eerste kunstje het winnen van deze machtstrijd is, dan maakt dat haar doen en laten des te schrijnender.

Ik dank Jolande voor haar geweldige campagne en haar enorme inzet voor de partij. Ik feliciteer haar ook met de welverdiende tweede plek in de verkiezing die Groenlinks definitief op de kaart heeft gezet als progressieve partij. Jolande, ik weet dat je je stinkende best hebt gedaan. Dat mocht niet baten maar daar kon jij niets aan doen. Nog eenmaal een warm applaus voor Jolande BAM, hèh, SAP!

Alsof PSV na de 10-0 overwinning Feyenoord complimenteert met het beste spel van de afgelopen jaren.