Opstelten wil celstraffen voor subsidiemisbruik

Redactie

Op het onterecht opstrijken van subsidies komen celstraffen te staan. Ook worden de boetes gekoppeld aan de jaaromzet, zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in De Telegraaf. Hij doelt bijvoorbeeld op bedrijven die ten onrechte milieusubsidies innen of ondernemers die starterssubsidie vangen zonder een bedrijf te beginnen.

De bewindsman zegt op steun van de Tweede Kamer te rekenen omdat die al langer aandringt op verdergaande maatregelen. De straffen voor misbruik van gemeenschapsgeld zijn nu volgens hem veel te laag. Alleen misbruik van Europese subsidies kan strafrechtelijk worden aangepakt. Bij misbruik van Nederlandse subsidies kan alleen het geld worden teruggevorderd en een boete worden uitgedeeld.

Bedrijven zouden zich niet laten afschrikken door de boete van maximaal 780 duizend euro. Daarom wil Opstelten dat het boetebedrag tot tien procent van de jaaromzet kan bedragen. Subsidiedieven zouden tot drie jaar cel moeten kunnen krijgen.

Ook andere witteboordencriminaliteit moet volgens Opstelten harder worden aangepakt. De celstraffen voor witwassen en corruptie wil hij verhogen van vier naar zes jaar. Witwassers die vaak in herhaling vallen zouden acht jaar moeten kunnen krijgen.

Op het omkopen van ambtenaren komt vier in plaats van twee jaar cel te staan. Het stelselmatig aan de laars lappen van bijvoorbeeld milieuvoorschriften wil hij met vier in plaats van twee jaar cel kunnen bestraffen.