Basketballers Den Bosch winnen eerste finaleduel

donroyco

De basketballers van Eifel Towers Den Bosch hebben het eerste duel in de finale van de play-offs gewonnen. Zorg en Zekerheid Leiden werd dinsdag in eigen huis verslagen: 79-81. Daarmee nam de nummer drie van het reguliere seizoen een 1-0 voorsprong op de nummer een en regerend landskampioen in de best-of-seven-serie.

Zoals verwacht gaven de aartsrivalen elkaar weinig toe in de volgepakte Leidse Vijf Meihal. De thuisclub pakte telkens een kleine voorsprong, maar Den Bosch had even vaak een passend antwoord. Halverwege was het verschil dan ook een punt: 40-39.

Ook na rust was er weinig verschil. Nek aan nek gingen de kemphanen de slotfase in. Daarin bleek Den Bosch, dat toch een veel zwaardere halve finale achter de rug had dan Leiden, standvastiger dan de thuisploeg. Van 67-64 werd het 70-72, met een hoofdrol voor de Bossche guard Rogier Jansen in die fase.

Beide teams knoeiden op de vrije worplijn in de laatste minuten, maar daar hadden de bezoekers net iets minder last van. Hun voorsprong bleef min of meer intact. Kees Akerboom zette Den Bosch op 76-81, waarna Jevohn Shepherd het Leidse publiek nog hoop gaf met een verre driepunter.

De Bosschenaren gaven het echter niet meer weg en pakten zo het thuisvoordeel af van Leiden. Donderdag is wedstrijd twee, in de Bossche Maaspoort.