[Giro] Rodriguez slaat dubbelslag

Joaquim Rodriguez heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Spanjaard van Katusha was in de tiende etappe de beste op de muur van Assisi en nam ook de roze trui over van Ryder Hesjedal. Rodriguez reed in de laatste meters weg bij een ijzersterke Tom-Jelte Slagter, die uiteindelijk zevende werd.

De finishstreep was getrokken in het centrum van bedevaartsoort Assisi, dat op de werelderfgoedlijst staat. Assisi ligt op een heuvel, dus de finale beloofde spektakel te worden met in de laatste zes kilometer twee steile heuvels die de renners moesten beklimmen.

Martijn Keizer had weer een hoofdrol. De renner van Vacansoleil ging net als gisteren mee in de vroege vlucht, die ditmaal uit vijf renners bestond. Keizer had het gezelschap van de Fransman Guillaume Bonnafond, de Spanjaard Miguel Minguez, de Italiaan Francesco Failli en de Oostenrijker Matthias Brändle.

De ontsnapping met Keizer had echter weer weinig kans. Katusha, dat met Rodriguez de grote favoriet op de ritzege en een eventuele roze trui had, gaf de kopgroep maximaal vijf minuten voorsprong. De etappe kabbelde zich vervolgens voort, waarbij de vluchters beetje bij beetje tijd verloren. Keizer verstevigde wel zijn leiderspositie in het klassement van de tussensprints en staat nu ook op kop in het klassement met de meeste aanvalskilometers.

Enige animo in de rit kwam er nog toen Stef Clement vanuit het peloton op zoek ging naar de vluchters. De kopgroep scheurde net op dat moment uit elkaar, waarbij Keizer en Brändle gelost werden. Clement kwam zodoende bij de twee gelosten en na een achtervolging van vijftien kilometer kwam de Nederlander met de twee zandzakken aan zijn wiel toch aansluiten. Succes had de actie van de Rabobankrenner echter niet, want een op hol geslagen peloton rekende de zes op tijd in.

Op de smalle beklimming richting Assisi probeerde Slagter twee keer weg te rijden, maar voorsprong kreeg hij niet. Op het tweede deel van de klim, in het centrum van Assisi, trok de jonge Nederlander nog een keer door en dit keer konden alleen Rodriguez en de sterke Pool Bartosz Huzarski aanhaken. Rodriguez timede zijn versnelling goed, waarop Huzarski en Slagter had antwoord schuldig bleven. Leider Hesjedal werd nog prima zesde, maar met de bonificatieseconden reed Rodriguez de Canadees uit de roze leiderstrui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 4.45.02
2 Bartosz Huzarski (Pol) Team NetApp + 0.02
3 Giovanni Visconti (Ita) Movistar z.t.
4 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 0.06
5 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale z.t.
6 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda z.t.
7 Tom-Jelte Slagter (Ned) Rabobank z.t.
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Roman Kreuziger (Tsj) Astana z.t.
10 Rigoberto Uran (Col) Team Sky z.t.

Algemeen klassement na tiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 40.27.34
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.17
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.32
4 Roman Kreuziger (Tsj) Colnago + 0.52
5 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.57
7 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 1.02
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 1.03
9 Eros Capecchi (Ita) Liquigas + 1.09
10 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 1.10