Toegang soaspreekuren moet verbeteren

Redactie

De spreekuren seksuele gezondheid van de GGD moeten toegankelijker worden. Bij meer dan de helft van de GGD's kunnen mensen met klachten van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en mensen met een soa die behandeld moet worden, niet op tijd terecht. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) dinsdag.

Mensen met soaklachten moeten volgens de norm binnen een werkdag gezien worden. Is eenmaal een soa vastgesteld, dan zou de GGD binnen twee tot tien werkdagen met een behandeling moeten beginnen. Dertien van de 25 gezondheidsdiensten met een soaspreekuur konden niet aan een van deze normen voldoen.

De inspectie, die de soazorg van de GGD's in zijn geheel overigens verantwoord noemt, vindt ook dat artsen en verplegers van de GGD's hun deskundigheid beter op peil moeten houden. Ook moeten de diensten beter samenwerken, bijvoorbeeld met laboratoria en apotheken. De samenwerkingsverbanden zijn vaak onvolledig en soms niet vastgelegd.

De gezondheidsdiensten werken inmiddels aan de voorgestelde verbeterpunten. De IGZ gaat vanaf volgende maand bij GGD's langs om te beoordelen of de verbeteringen daadwerkelijk zijn doorgevoerd.

Bij de GGD kunnen bezoekers zich gratis en anoniem laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Ruim honderdduizend mensen maakten hier in 2010 gebruik van.