Bachelorstudent sneller klaar op universiteit

Redactie

Meer bachelorstudenten in het wetenschappelijk onderwijs halen binnen vier jaar hun diploma. Van de universitaire studenten die in het studiejaar 2007/2008 begonnen, had 49 procent na vier jaar het bachelordiploma op zak. Dat is negen procentpunt meer dan de eerstejaars van 2004/2005, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Dat deze groep sneller afstudeert, komt volgens het CBS mogelijk doordat universiteiten het bindend studieadvies hebben ingevoerd. Ook de invoering van de 'harde knip', die inhoudt dat studenten pas ingeschreven kunnen worden voor een masteropleiding nadat de bachelor volledig is afgerond, heeft er mogelijk mee te maken.

Vrouwen studeren nog steeds sneller af dan mannen. Het aandeel vrouwen dat binnen vier jaar het bachelordiploma behaalde, nam toe tot 58 procent, twintig procentpunt hoger dan bij de mannen. Wel is het verschil drie procentpunt kleiner geworden vergeleken met de eerstejaars van 2006/2007.

Ook bètastudenten doen het beter. Vooral bij de opleidingen op het gebied van techniek, industrie en bouw, natuurwetenschappen en informatica studeren meer eerstejaars van 2007/2008 binnen vier jaar af.

In de sector gezondheidzorg en welzijn steeg het aandeel geslaagden echter het meest: van 36 procent van de eerstejaars van 2004/2005 naar 54 procent van de eerstejaars van 2007/2008. Dat komt mede doordat steeds meer geneeskundestudenten zich inschrijven voor de nieuwe driejarige bacheloropleiding, die makkelijker binnen vier jaar is af te ronden.