FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 oktober 2010

Sudan ruziet om referendum

Het referendum in januari over de toekomst van Zuid-Sudan kan niet worden gehouden vanwege onenigheid over wie wel en wie niet mag stemmen. Dat heeft Dirdiri Ahmed, een lid van de regeringspartij in het noorden van Sudan, donderdag gezegd. Een bestuurder van de zuidelijke regio Abyei verwierp Ahmeds uitspraken en zei dat de bewoners van het zuiden niet de toestemming van de regering nodig hebben om een referendum te houden.

Het geschil over het referendum vormt de kern van het getouwtrek om Abyei tussen leiders in het noorden en zuiden van het land. Abyei is een regio die rijk is aan grote olievelden.

Zuid-Sudan stemt op 9 januari of het bij het noorden wil blijven of een nieuw onafhankelijk land wil worden. De bevolking van Abyei stemt op dezelfde dag in een eigen referendum over de vraag of zij bij het noorden wil blijven of zich bij het zuiden wil aansluiten. In Abyei wonen zowel zuidelijke stammen als semi-nomadische Arabieren die zich verwant voelen met het noorden.

Ahmed zei donderdag dat tijdens onderhandelingen in Ethiopië deze week, onder toezicht van internationale bemiddelaars, niet is vastgesteld wie wel en wie niet mag stemmen in het referendum in Abyei. "Dit betekent eigenlijk dat het referendum niet op 9 januari plaats kan vinden", zei hij. Door het referendum zijn volgens Ahmed verschillende gemeenschappen in Abyei tegenover elkaar komen te staan.

De zuidelijke bestuurder Deng Arop Kuol van de regerende partij in het zuiden zei dat de bevolking van Abyei haar eigen referendum houdt en dat de internationale gemeenschap wordt uitgenodigd om waar te nemen. "We dringen erop aan dat het referendum wordt gehouden", zei Kuol.

Het punt van geschil vormt de vraag of de semi-nomadische Arabische stam Misseriah mag stemmen. Volgens het zuiden mag de stam dat niet en heeft het noorden met opzet grote aantallen stamleden in het gebied gevestigd om de uitslag van het referendum te beïnvloeden. De stam zelf zegt ondertussen Abyei als thuis te beschouwen en dreigt met geweld als niet wordt toegestaan dat stamleden hun stem mogen uitbrengen.

Gemenebest Spelen voorbij

De negentiende Gemenebest Spelen zijn donderdag afgesloten. In het uitverkochte Jawaharlal Nehru Stadion gebeurde dat door de Britse prins Edward.

In totaal duurden de Gemenebest Spelen elf dagen. Australië eindigde als eerste in het medailleklassement, voor gastland India.

De volgende Gemenebest Spelen, waar Groot-Brittannië en zijn voormalige koloniën en mandaatgebieden aan meedoen, zijn in 2014 in het Schotse Glasgow.

Het evenement in New Delhi verliep niet probleemloos. Zo werd de organisatie in verlegenheid gebracht door verhalen over beschietingen van toeristen, de onhygiënische omstandigheden in het atletendorp en vertragingen in de bouw van accommodaties. Ook werden tientallen zwemmers ziek. Daarnaast werden drie atleten betrapt op doping.

Gemenebest Spelen voorbij
Gemenebest Spelen voorbij (Foto: ANP)

Monumentaal rad Nederlands IJzermuseum gestolen

Een monumentaal ijzeren rad met een doorsnee van drie meter van het Nederlands IJzermuseum is gestolen. Het betreft een twee ton wegende rotor van een waterturbine en komt uit een Keppelse ijzergieterij. Het IJzermuseum, gevestigd aan de Oude IJsel in Ulft, is een museum in wording. Het rad stond op een fabrieksterrein aan de Hutteweg in Ulft, in de Achterhoek.

De diefstal werd woensdag bij de politie gemeld en heeft na 18 september plaatsgevonden. Wanneer en hoe het zware rad is weggenomen, is niet bekend.

Vanwege het gewicht kan het rad niet op een eenvoudige aanhangwagen vervoerd zijn. De politie onderzoekt de zaak en is benieuwd of iemand grote voertuigen heeft gezien op het fabrieksterrein.

Man krijgt 58 jaar voor moord op homo's

Een 32-jarige man is donderdag door een rechtbank in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje tot 58 jaar cel veroordeeld voor de moord op twee homo's en voor het in brand steken van het pand waar hij de moorden pleegde.

Verder moet de man 400.000 euro compensatie betalen aan de moeder van een van de slachtoffers.

Dat heeft justitie laten weten, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. De veroordeelde had de twee andere mannen in de zomer van 2006 in de havenstad Vigo leren kennen. In een huis zouden de twee seks van de 32-jarige man hebben geëist. Daarna kwam het tot een geweldsuitbarsting.

Een lagere rechtbank sprak de man vorig jaar vrij van moord. Hij zou uit zelfverdediging hebben gehandeld. Volgens de Spaanse wet hoeft de veroordeelde slechts 25 van de 58 jaar celstraf uit te zitten.

Man krijgt 58 jaar voor moord op homo's
Man krijgt 58 jaar voor moord op homo's (Foto: ANP)

Schiphol zint op rigoureuze verbouwing

Luchthavenbedrijf Schiphol moet uitbreiden en vernieuwen, wil de nationale luchthaven niet op achterstand komen. Dat zei Schiphol-topman Jos Nijhuis donderdag op het jaarlijkse Schipholdiner, georganiseerd door de Amsterdamse Kamer van Koophandel.

Het bedrijf staat hierbij voor de keuze: om door te gaan zoals dat nu gaat, geleidelijk, of rigoureus. Uit de woorden van Nijhuis blijkt een voorkeur voor het laatste. In dat geval zou ter hoogte van de B-pier eerst een volledig nieuwe terminal verrijzen, met aansluiting op het NS-station, en kan het pierenstelsel in zuidoostelijke richting worden uitgebreid. "Een fantastisch plan", aldus Nijhuis. Door de uitbreiding van de pieren zou meer veelgevraagde piekcapaciteit ontstaan.

Schiphol zint op rigoureuze verbouwing
Schiphol zint op rigoureuze verbouwing (Foto: ANP)

Miljard mensen lijden aan tropische ziektes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een miljard van de armste mensen ter wereld tropische ziektes als knokkelkoorts, hondsdolheid of lepra onder de leden hebben. Hoewel dergelijke ziektes vrijwel overal ter wereld zijn bestreden, waren ze nog altijd rond in sloppenwijken en afgelegen plattelandsgebieden.

Met donaties van geneesmiddelen van de farmaceutische industrie, die nieuwe zendingen heeft toegezegd, kunnen dergelijke aantallen zieken gemakkelijk worden teruggebracht, aldus de WHO donderdag.

In totaal is een derde van de 2,7 miljard mensen die moeten rondkomen van minder dan twee dollar per dag geïnfecteerd met minimaal één van zeventien tropische ziektes die in 149 landen nog altijd huishouden. "Ze veroorzaken een enorm verscholen en stil lijden en zijn vaak dodelijk, maar niet in dezelfde aantallen als hiv en aids, tuberculose of malaria", zei WHO-directeur Margaret Chan.

Door twee ziektes, onchocerciasis of rivierblindheid en trachoom, wordt de patiënt blind. Slachtoffers raken misvormd door lepra en filariasis, waardoor de productiviteit wordt aangetast en normale sociale omgang wordt bemoeilijkt. Slaapziekte kan leiden tot de dood. Datzelfde geldt voor hondsdolheid.

Chirurgen komen zelf met normen borstkankerzorg

Nederlandse chirurgen hebben zelf normen opgesteld waaraan goede borstkankerzorg moet voldoen. In de normen staat onder meer dat een ziekenhuis minimaal vijftig operaties moet uitvoeren.

Verzekeraar CZ, die donderdag middernacht een lijst publiceert van ziekenhuizen waarbij de verzekeraar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt, gaat uit van 150 operaties. "Die lijst van CZ is echt een oliebollenlijst", zegt woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde Rob Tollenaar. "De meerwaarde van 150 boven vijftig operaties is nooit aangetoond."

De chirurgen vinden dat de lijst van CZ niet aantoont of ziekenhuizen 'onder de maat presteren'. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, moet er een systeem komen waaruit blijkt hoe goed de hele keten het op het gebied van borstkankerzorg doet. "Als iemand dan op een bepaald punt onder het gemiddelde scoort, kan die meteen zien wat er beter moet."

Of er ziekenhuizen onder het gemiddelde zullen scoren, is nu nog onduidelijk. "We hebben geen signalen dat het ergens niet goed gaat. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat onze resultaten boven die in bijvoorbeeld België en Duitsland liggen."

In de normen staat verder onder meer dat er voor en na de behandeling of operatie een multidisciplinair overleg moet zijn en dat patiënten de mogelijkheid moet worden geboden voor een consultatie vooraf met een plastisch chirurg en radiotherapeut. Aan de normen en het systeem wordt al langere tijd gewerkt, zegt de woordvoerder. De lijst van CZ was niet de reden om een dergelijk systeem op te zetten. "We werken al jarenlang aan het naar een nog hoger niveau tillen van de kwaliteit."

Hof maakt weg vrij voor overname Liverpool

De Hoge Raad in Engeland heeft de weg vrijgemaakt voor de overname van voetbalclub Liverpool door de New England Sports Ventures (NESV). Het hof veegde vandaag een uitspraak van een rechtbank in Texas van tafel. Die oordeelde woensdag dat de club tijdelijk niet verkocht mocht worden.

De huidige eigenaren George Gillett en Tom Hicks spanden de rechtszaak in de Verenigde Staten aan omdat ze vinden dat ze gedwongen zijn de club voor een schijntje te verkopen. De Hoge Raad verklaarde nu dat Hicks en Gillett ,,onredelijke stappen" nemen om de overname ongedaan te krijgen.

Liverpool moet verkocht worden omdat het bij de Royal Bank of Scotland een schuld heeft van 320 miljoen euro. Die moet voor 15 oktober zijn terugbetaald.

De rechtbank in Texas buigt zich later nog over de zaak.

Hof maakt weg vrij voor overname Liverpool
Hof maakt weg vrij voor overname Liverpool (Foto: ANP)

Ophef om joden-opmerking Keuringsdienst van Waarde

De aflevering van 'Keuringsdienst van Waarde' (KvW) van vanavond heeft tot behoorlijk wat commotie geleid. In het tv-programma werd een link gelegd tussen Joden en rozijnen.

Het NTR-programma stond vanavond geheel in het teken van rozijnen. De makers wilden uitzoeken waarom rozijnen, niets meer dan gedroogde druiven, zoveel goedkoper zijn dan druiven. Dit terwijl het verwerkingsproces van rozijnen juist veel meer geld kost.

Co-presentatrice Marijn Frank was te gast bij een wijngaard. Terwijl ze het proces nauwlettend volgt, vertelt de boer dat de druiven eerst worden vergast, alvorens de oven in te gaan. "Doet u dit niet ergens aan denken?", vraagt ze. "Ik zeg niks", luidt het antwoord van de boer. "Dan zeg ik ook niks", besluit ze.

De opmerking van Marijn, een cynisch grapje over de Holocaust, heeft al behoorlijk wat teweeg gebracht. "Wat een foute opmerking", vindt FOK!ker CantFazeMe in het KvW-topic op het forum. Andere FOK!kers gaan er dan ook vanuit dat het bewuste fragment morgenavond te zien zal zijn in De Wereld Draait Door. "Ze hebben het er ook niet uitgeknipt. Dat is misschien nog het meest opmerkelijke", vindt Felagund.

Ook op de site van KvW zelf wordt verontwaardigd gereageerd. Ene Louis vindt het 'pijnlijk', aldus de titel van de reactie. "Zegt het meisje:'ze gaan dus de gaskamer in en dan de oven, waar doet je dat aan denken?'. Hilarisch antwoord:'ik zeg niks, haha. 'Inderdaad wonderlijke tv", aldus de reactie. Het zou nog lang onrustig blijven.


De aflevering van vanavond is hier te zien, de bewuste scène begint om 15'30"
Wie snel wil zijn, kijkt hier voor het fragment

Bush-zanger Gavin Rossdale had relatie met een man

Gavin Rossdale heeft toegegeven dat hij een relatie heeft gehad met een man. "Ik heb er nooit over gepraat omdat de roddelpers overal meteen bovenop zit", bekent Rossdale aan het Amerikaanse mannenblad Details.

Volgens de 45-jarige echtgenoot van Gwen Stefani was het een eenmalige ervaring. "Je moet leren wat je leuk vindt en ik weet dat nu." De zanger had op 17-jarige leeftijd een romance met popzanger Marilyn.

In de jaren negentig werd al gespeculeerd dat Rossdale intiem was met een man, maar hij ontkende toen. "Het had te maken met angst", denkt de zanger van de band Bush. "Ik stond aan het begin van mijn carrière. Nu denk ik: laat het rusten, ik was pas 17. Het hoort bij het proces van volwassen worden. Dat is het, niet meer en niet minder."

Marilyn is blij dat Rossdale eindelijk uitkomt voor hun affaire. "Ik wilde alleen dat hij dat vijftien jaar eerder had gedaan", zei de popzanger tegen het Amerikaanse In Touch. "Verder doet het me verdriet dat hij onze relatie afdoet als iets kleins." Volgens Marilyn gingen hij en Rossdale vijf jaar met elkaar om.


Gavin Rossdale (Foto: Novum)

Madlener: immigratiemaatregelen tegen islamisering

De immigratiemaatregelen die in het gedoogakkoord staan moeten de islamisering van Nederland tegengaan. Dat zegt PVV-Europarlementariër Barry Madlener, die samen met Geert Wilders de formatieonderhandelingen voerde. Mark Rutte liet op zijn eerste persconferentie als premier weten dat dit niet zijn uitleg is van de plannen.

Madlener zei donderdag tegenover de NOS dat de maatregelen die de immigratie moeten beperken, zoals het bemoeilijken van gezinshereniging, wel degelijk bedoeld zijn om minder niet-westerse allochtonen naar Nederland te halen. Zo moet de instroom van moslims, en daarmee te islamisering van Nederland, een halt worden toegeroepen. "Dat is onze bedoeling", zei Madlener.

Rutte riposteerde door erop te wijzen alle drie de partijen die het gedoogakkoord ondertekend hebben een eigen argumentatie mogen geven voor de maatregelen. Maar hij is het ermee oneens dat de immigratieplannen de islamisering tegen moeten gaan. "Hierover verschillen wij van mening met de PVV. Daarom zit de PVV ook niet in de regering."

Ontwikkeling Virgin VR-02 op schema

Virgin Racing zegt dat de ontwikkeling van de bolide voor 2011 voorspoedig verloopt. De Britse renstal heeft aangegeven dat technisch directeur Nick Wirth de races dit seizoen niet meer zal gaan bezoeken om zich volledig te concentreren op de bouw van de VR-02.

"Nick concentreerde zich al op de VR-02 en probeerde de races te bezoeken, maar omdat de bouw vordert is het belangrijker dat hij in de fabriek aanwezig is," zei de baas van het team Graeme Lowdon. "We zijn goed onderweg en vele delen worden gefabriceerd en geleverd. Het is een enorme taak om een auto te bouwen en het heeft nu de aandacht van Nick nodig."

Dit betekent niet dat er voor de laatste races van het jaar geen nieuwe delen meegenomen worden. Deze worden met behulp van CFD ontwikkeld en kunnen daarom snel geproduceerd worden. "Er zijn meer mogelijkheden dan een jaar geleden. We moesten de huidige auto in een korte tijdsperiode vanaf nul ontwikkelen. We nemen veel kennis mee naar volgend jaar en het ziet er nu al heel erg anders uit."

Timo Glock zal ook volgend jaar bij de renstal actief zijn. "We hebben een contract met Timo voor volgend jaar. We hebben nog een optie met Lucas en hij is goed bezig. Er is een goede competitie voor de stoeltjes, omdat er niet zoveel meer zijn, dus wij zitten goed. Voor het team is het belangrijk dat we de goede mix hebben en op basis van de juiste hoeveelheid technische feedback vooruit gaan. We zien wel hoe het in de komende weken loopt."

Extra drukte op de weg vanwege begin herfstvakantie

Het begin van de herfstvakantie in regio Midden leidt vrijdagmiddag tot grote drukte op de weg, verwacht de ANWB.

Vooral rond Arnhem en Nijmegen zal er geen doorkomen aan zijn, meldt de ANWB. Dat heeft ook te maken met werkzaamheden op de A50 tussen Heteren en Renkum en het Symphonica in Rosso concert in het Gelredome in Arnhem.

Vorig jaar stond er bijna vierhonderd kilometer file door de vakantieuittocht.

Rwanda arresteert oppositieleidster

De Rwandese politie heeft donderdag oppositieleidster Victoire Ingabire gearresteerd. Zij wordt verdacht van oprichting van een terroristische organisatie.

Volgens de autoriteiten zijn belastende feiten over Ingabire naar voren gekomen tijdens onderzoek naar een voormalige commandant van een Hutu-militie in het buurland Congo, die woensdag werd opgepakt. De politie stelt dat deze militie de militaire vleugel is van de partij van Ingabire.

Mensenrechtengroepen zeggen dat de Rwandese regering vaak terrorismebeschuldigingen uit om de oppositie monddood te maken.

Ingabire verbleef zestien jaar in Nederland. Zij keerde in januari naar Rwanda terug om het in de verkiezingen in augustus op te nemen tegen president Paul Kagame, maar werd van deelname uitgesloten.


Oppositieleidster Victoire Ingabire gearresteerd (Foto: Novum)

Gicquel klopt Sijsling in Rennes

Igor Sijsling is er op het challengertoernooi van Rennes niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. De Amsterdammer, nummer 146 van de wereld, verloor met 4-6, 4-6 van Marc Gicquel, die op de mondiale ranglijst negentien plaatsen lager staat. Sijsling had zich in de eerste ronde nog te sterk getoond voor de Belg Kristof Vliegen.

Sijsling werd in beide sets één keer gebroken. Zelf wist de Amsterdammer geen enkele break te plaatsen, waardoor hem na 72 minuten niets anders restte dan zijn Franse tegenstander te feliciteren.

Premier CuraÁao op bezoek bij Rutte

De nieuwe premier van Curaçao, Gerrit Schotte, brengt dinsdag een bezoek aan de nieuwe premier van Nederland, Mark Rutte. Dat liet Schotte donderdag op Curaçao weten. Hij reist begin volgende week naar Nederland.

De 36-jarige Schotte leidt sinds 10 oktober de eerste regering van het land Curaçao. Rutte (43) heeft hem afgelopen dinsdag al opgebeld. Daarbij is afgesproken dat ze zouden proberen snel een afspraak te maken.

Sinds 10 oktober 2010 bestaat het land Nederlandse Antillen niet meer en is Curaçao een land binnen het Koninkrijk. Schotte is leider van de nieuwe partij MFK.

Premier Curaçao op bezoek bij Rutte
Premier Curaçao op bezoek bij Rutte (Foto: ANP)

De Jager populairste minister

Van de nieuwe bewindslieden krijgt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) het hoogste rapportcijfer. Nederlanders geven hem een 7,2, zo blijkt donderdag uit een peiling van Synovate in opdracht van de NOS.

De Jager is ook het meest geschikt als minister en het meest betrouwbaar, vinden de bijna zevenhonderd Nederlanders die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Gemiddeld weten Nederlanders drie namen van ministers uit het nieuwe kabinet te noemen.

De kersverse premier Mark Rutte (VVD) scoort met een 6,6 volgens het onderzoeksbureau ook 'bovengemiddeld'. Dat geldt ook voor VVD-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (6,9), CDA-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (6,9) en VVD-minister van Sociale Zaken Henk Kamp (6,6).

Alleen de nieuwe minister van Defensie Hans Hillen (CDA) scoort met een 5,9 onder de zes. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) krijgt een 6,2. Hij wordt tevens als minst betrouwbare minister gezien.

Rutte geniet met 96 procent de grootste naamsbekendheid, gevolgd door Verhagen (91 procent), Opstelten (85 procent) en Donner (85 procent). De minst bekende bewindspersonen zijn Hillen (33 procent) VVD-minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (29 procent) en haar partijgenoot van Volksgezondheid Edith Schippers (19 procent).


Jan Kees de Jager (Foto: Novum)

Topklasse voorlopig nog niet op televisie

De samenvattingen van de Topklasse zullen voorlopig nog niet op de Nederlandse televisie te zien zijn. Dit heeft de werkgroep, onder leiding van het Centraal Orgaan Top- en Hoofdklassen (COTH), vandaag besloten.

"Het huidige plan kent onvoldoende draagvlak, waardoor we besloten hebben niet te starten met de uitzendingen", aldus Harrie Derks, voorzitter van de werkgroep. "Alle clubs zijn wel positief over landelijke televisie-uitzendingen, maar aan de voorwaarden, om het zowel voor de clubs als voor sponsors in een centraal model aantrekkelijk te maken, zal verder moeten worden gesleuteld door de werkgroep."

"Het moet voor alle partijen een win-win situatie worden. Zolang die er niet is, moeten we niets beginnen. Hoe graag we dat ook willen."

NOC*NSF wil vangnet voor sporters creŽeren

De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF Maurits Hendriks hoopt dat zijn organisatie een vangnet kan leveren om sporters zoals Yuri van Gelder te helpen. "Daarvoor hebben we een half jaar geleden een afspraak gemaakt met een vooraanstaand psychiater, Bram Bakker," zei hij.

Hendriks vindt het dan ook jammer dat er berichten over het hernieuwde cocaïnegebruik van Van Gelder naar buiten zijn gekomen. The Lord of the Rings zelf ontkent overigens. "Een enorme teleurstelling. Je houdt altijd in je achterhoofd dat het een verslaving is die vaak in de moeilijkste momenten, bij stress bijvoorbeeld, terugkeert. Als NOC*NSF willen we de opvang van sporters in grote moeilijkheden regisseren. Het is geen dagelijkse kost maar het komt helaas af en toe voor."

Ouders lieten dochter (13) in pornofilms meespelen

In Duitsland dient deze week de zaak tegen twee vrienden van een 46-jarige vrouw en haar 51-jarige man uit Erfurt. De ouders hebben hun destijds dertienjarige dochter in twee pornofilms laten meespelen. Met de opbrengst wilden zij hun huis afbetalen.

Moeder Annerose kocht in 2000 samen met haar nieuwe echtgenoot Holger een huis, waarvoor zij een hypotheek namen van maar liefst 750.000 mark, zo'n 375.000 euro. Omdat ze moeite hadden de torenhoge lening af te betalen, stelde een vriend voor hun dochter te laten meespelen in twee pornofilms.

Zo gezegd, zo gedaan. De ouders verbouwden een kamer in de villa tot pornofilmruimte, terwijl moederlief lingerie kocht voor haar dertienjarige dochter. Ook haar man, de stiefvader van het meisje, had een rolletje in de film. Hij misbruikte zijn stiefdochter voor de camera.

Cameraman Fred ontkent iets met de zaken te maken te hebben. "Ik heb dat kind voor het eerst gezien in 2001, maar heb nooit een pornofilm met haar gemaakt", luidt zijn verweer. Vriend van de familie Frank geeft toe de initiatiefnemer te zijn van de pornofilms. "De moeder had er geen enkel probleem mee", bekent hij. "Daarbij dacht ik dat het meisje al veertien was."

De moeder en de stiefvader van het meisje zijn vier jaar geleden al veroordeeld tot respectievelijk tweeënhalf jaar en zeventig maanden gevangenisstraf. Omdat pas nu bekend is geworden wie de cameraman en de initiatiefnemer waren, wordt de hele zaak weer opgerakeld. Maandag zal de moeder van het meisje als getuige in de rechtbank aantreden.

Dames AZ sneuvelen in Champions League

De voetbaldames van AZ zijn gesneuveld in de eerste ronde van de Champions League. De vrouwen wisten het in de eerste ronde 'net niet' te bolwerken tegen Olympique Lyon, de verliezend finalist van vorig seizoen.

De thuiswedstrijd werd twee weken terug met 1-2 verloren, maar de uitwedstrijd eindigde in een deceptie. De Alkmaarsen, drie keer op rij landskampioen van Nederland, werden met 8-0 afgedroogd in Lyon.

TNT bereid aantal gedwongen ontslagen te verlagen

TNT is bereid om de vakorganisaties op belangrijke punten tegemoet te komen en daarmee het aantal van 4.500 gedwongen ontslagen te verlagen, maar houdt vast aan zijn kostenbesparingsdoel, zo meldt het post- en expressebedrijf donderdag na overleg met de bonden.

TNT Post heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd, vanwege dalende volumes in de postmarkt, waarbij 11.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. TNT gaf eerder aan dat hierbij maximaal 4.500 gedwongen ontslagen zullen vallen.

De bonden vonden dat te veel en noemden het getal onrealistisch. Zij eisten daarom in een brief aan TNT Post maatregelen om het aantal ontslagen te beperken.

TNT meldt nu voorstellen te hebben gedaan die tegemoet komen aan het verzoek van de vakbeweging. "TNT Post is bereid om de vakorganisaties op belangrijke punten tegemoet te komen om daarmee het aantal van 4.500 gedwongen ontslagen te verlagen", zo stelt het concern in een verklaring.

"De exacte uitkomst is afhankelijk van het reeds eerder gestarte en nog lopende overleg met de Ondernemingsraad (OR)", aldus de onderneming. TNT Post verwacht op korte termijn de gesprekken met de OR af te kunnen ronden.

"Echter dit zal gedwongen ontslagen niet kunnen voorkomen", benadrukt het bedrijf. TNT stelt 'uiterste zorgvuldigheid' te betrachten, maar ook dat 'de hoofdrichting vaststaat en dat het onvermijdelijk is veranderingen door te voeren'. De eerder aangekondigde besparingen van in totaal 430 miljoen euro over de periode 2010-2017 blijven gehandhaafd.

TNT mikt erop nog deze maand duidelijkheid te kunnen geven.

Massa dankt Ferrari voor steun

Ferrari-coureur Felipe Massa is het team dankbaar voor de steun die hij ontvangt. De Braziliaan maakt een moeilijk Formule 1-seizoen door bij de Italiaanse renstal en ondanks de geruchten over zijn naderend vertrek lijkt hij toch bij Ferrari te mogen blijven.

"Hoewel ik nu door een moeilijke tijd ga met een gebrek aan resultaten in de laatste races weet ik dat ik op de steun van het team, dat me altijd 100% steunt, kan blijven rekenen. Ik was erg blij wat onze president Luca di Montezemolo na de Japanse Grand Prix zei. Hij gelooft in mij en dat is wat ik waardeer. Hij kent de sport goed en hij weet dat je door een moeilijke tijd kunt gaan," zei Massa.

De Braziliaan benadrukt dat hij er in de rest van het seizoen alles voor het team zal geven. "Ik wil het zo goed mogelijk doen voor mijzelf en voor het team, iets wat ik al doe sinds ik de Formule 1 binnen kwam. Je moet positief blijven, omdat het team in een zwaar gevecht om twee titels zit, al is het behalen van het constructeurskampioenschap nu wel erg lastig geworden is. Iedereen moet 110% geven om te slagen en dat ben ik in de rest van het seizoen zeker van plan."

Massa ging ook nog even in op zijn uitvalbeurt in Japan. De Braziliaan benadrukte dat hij in het tweede deel van de kwalificatie in verkeer terecht kwam en hierdoor Q3 miste. Hierdoor moest hij vanaf plaats twaalf starten en hierdoor was het risico op een uitvalbeurt veel groter.

CZ haalt twee ziekenhuizen van zwarte lijst

Het aantal ziekenhuizen waarvan CZ vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt, is gedaald van zes tot vier. Dat maakt de zorgverzekeraar donderdag bekend. Welke twee ziekenhuizen zijn geschrapt, is nog niet bekend. De lijst met de 'slechte' behandelcentra wordt donderdag om middernacht gepubliceerd op de website.

De twee ziekenhuizen zijn van de zwarte lijst gehaald omdat ze inmiddels wel aan de criteria van CZ voldoen. Ze hebben op een andere manier hun gegevens berekend. "De ziekenhuizen waren geschrokken toen ze merkten dat ze op de lijst stonden", aldus een woordvoerder van de zorgverzekeraar. "Toen hebben ze hun gegevens van het afgelopen schooljaar ingeleverd, in plaats van die van het laatste kalenderjaar. Zo kwamen ze wel boven onze minimumnormen uit."

Volgens de woordvoerder heeft de aanpassing niets te maken met de weerstand die de lijst oproept bij ziekenhuizen. Eerder spande de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) een kort geding aan om publicatie te voorkomen. De score zou volgens SAZ niet worden bepaald door de kwaliteit van een ziekenhuis, maar door het aantal borstonderzoeken dat het ziekenhuis verricht. Ook daagde het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, een van de ziekenhuizen op de lijst, CZ voor de rechter. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zegde het contract met CZ op, omdat het ten onrechte op de lijst zou staan.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Breda dat CZ de lijst mocht publiceren.

Wekelijkse releaselijst week 41

Releaselijst week 41, 11-10-2010 t/m 17-10-2010, Europese retailgames.

Na lang wachten komt eindelijk Medal of Honor uit, de game wordt verschillend ontvangen door de media. Deze maand komen er natuurlijk een hoop andere games uit en die vind je hieronder allemaal terug. De meeste games zijn officieel vanaf morgen in de schappen te vinden.

PSP

 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction

DS

 • Super Scribblenauts
 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
 • Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
 • Ivy the Kiwi?
 • Scooby-Doo! and the Spooky Swamp

PS3

 • SingStar Guitar
 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
 • Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
 • Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2
 • John Daly's ProStroke Golf
 • Sengoku BASARA: Samurai Heroes
 • Medal of Honor

Xbox 360

 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
 • Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
 • Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2
 • John Daly's ProStroke Golf
 • Medal of Honor

Wii

 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
 • Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
 • Ivy the Kiwi?
 • Scooby-Doo! and the Spooky Swamp
 • Sengoku BASARA: Samurai Heroes
 • NBA Jam
 • Family Party: Fitness Fun
 • Just Dance 2

PC

 • John Daly's ProStroke Golf
 • Medal of Honor
 • Lost Planet 2

PS2

 • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
 • Scooby-Doo! and the Spooky Swamp

 

FOK! TV-tip: Pete versus Life

BNN zendt donderdagavond om 23.10 uur op Nederland 3 in #tvlab de eerst aflevering van Pete versus Life uit. Tijdens #tvlab zendt de omroep een programma uit dat gegarandeerd nooit eerder in Nederland op televisie is geweest. Welk programma in #tvlab te zien is, blijft elke week een verrassing, dit is dus niet terug te vinden in je tv-gids!

Pete versus Life
In de Britse comedyserie Pete versus Life observeren twee sportcommentatoren het leven van Pete. Ze analyseren iedere blunder, inclusief herhalingen in slow-motion, statistische analyses en grafische illustraties. In deze eerste aflevering geven Colin King en Terry McIlroy commentaar op zijn bedprestaties en presenteren ze de eindstand van zijn relatie na een rampzalig diner met zijn schoonouders.

Volgens Pete is het leven soms veel te gecompliceerd. Waarom bestaat er geen gouden regel voor het ontwijken van de vervelende vriendin van je beste vriend? En waarom draaien kleine leugentjes toch altijd op ingewikkelde situaties uit?

Soms zou het leven net als sport moeten zijn: makkelijk te volgen en met duidelijke regels. Sportverslaggevers Colin and Terry voorzien het hectische leven van journalist Pete van commentaar.

Kijk op omroep.nl voor een voorproefje.

Jezus heeft een bord voor z'n kop

Bewoners van de wijk Stekkenberg in het Gelderse Groesbeek zijn woedend op een woningbouwvereniging. Oosterpoort heeft Jezus zijn uitzicht ontnomen, zo oordelen zij. De woningcorporatie heeft namelijk een enorm reclamebord geplaatst pal voor de hangende Verlosser.

"Het lijkt nergens op. En dan zou het bord er tot 2017 staan", klaagt gemeenteraadslid Hans Peters. "De inwoners zijn diep beledigd." Het bouwbord meet maar liefst twaalf bij zes meter en maakt reclame voor nieuwbouwwoningen van Oosterpoort. Hoewel de wijk volgens Peters niet meer zo gelovig is als voorheen, geldt Jezus toch als een lichtend baken voor de Stekkenbergers. Zo wordt 'het kruis', zoals de wijkbewoners het beeld noemen, vaak gebruikt als men iemand de weg wil wijzen. "Het beeld is twee jaar geleden een tijd weggeweest tijdens een restauratie. De terugplaatsing was een feest."

Jezus hangt er dan ook al sinds 1934, ruim 75 jaar dus. "Tijdens de oorlog was het een belangrijk symbool van hoop voor de Stekkenbergers", weet Peters. Anno nu is de Verlosser van Stekkenberg zelfs een voetbalsupporter geworden. "Wanneer de twee lokale voetbalclubs Germania en De Treffers tegen elkaar spelen, krijgt het Christusbeeld het tenue van Germania omgehangen."

De woningbouwvereniging had overigens keurig een vergunning aangevraagd om het bord voor Jezus' neus te planten. "Niemand heeft bezwaar gemaakt", verklaart een woordvoerster van Oosterpoort. "Daarnaast is het op papier lastig te voorspellen welk effect zo'n fiks bord zal hebben op de uiteindelijke locatie. Dit effect hadden we ons niet gerealiseerd."

De woningcorporatie wil 'niet flauw doen' en is aan het brainstormen over hoe het geschil op te lossen. Hoe men dat gaat aanpakken, wil ze niet zeggen. "Daar werken mijn collega's hard aan", is het enige dat ze kwijt wil. Omdat Jezus niet wil wijken, zal het bord waarschijnlijk worden verplaatst.

Wie benieuwd is naar het bedorven uitzicht van Jezus Christus, word geacht een kijkje te nemen bij de bron. Helaas op zondag niet bereikbaar.

[Video] Honderden zien ufo's boven New York

Zoals FOK! vorige maand al voorspelde, hebben buitenaardse wezens beloofd gisteren ons luchtruim schoon te vegen. Het lijkt er nu op dat ET en zijn vriendjes zich aan hun woord hebben gehouden, want honderden New Yorkers hebben gisteren een ufovloot boven hun stad waargenomen.

Velen hebben een groepje zilverkleurige, glinsterende lichtjes boven de stad zien cirkelen. De beschrijvingen van deze ufo's lopen uiteen. Zo beweert een persoon 'een vreemd gevormd object vol lichtjes zeer langzaam' te hebben zien vliegen, terwijl anderen weer drie verschillende voorwerpen hebben gezien en gefilmd. Weer anderen beweren een stuk of zes te hebben zien vliegen.

De telefoon bij 311, het alarmnummer van New York, stond gisteren dan ook roodgloeiend. Hoewel sommige personen nu direct denken aan ruimteschepen, wil de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, daar niets van weten. "We hebben meerdere malen op de radar gekeken, maar konden niets onverklaarbaars vinden", laat een woordvoerder weten.

Wat het dan wel moet zijn geweest, is nog onduidelijk. Voorlopig wordt de aloude weerballon weer de zwarte piet toegespeeld.


Een van de vele filmpjes van de ufo's
Onze vrienden van Niburu hebben een heleboel filmpjes van gisteren verzameld. Deze kun je hier vinden

 

NBA Jam zal op disc uitkomen voor PS3/Xbox360

NBA Jam, de Wii-game die oorspronkelijk bedoeld was als extra voor kopers van NBA Elite, zal voor de PS3 en Xbox 360 als disc te koop zijn. Aanvankelijk ging het om een downloadbare game, maar men ziet er bij EA wel brood in om de game op de planken te krijgen voor het kerstseizoen.

Een precieze datum voor de arcade-achtige basketbalgame is nog niet bekend, maar eind november/begin december lijkt de meest logische tijd, aangezien het team dan nog genoeg tijd heeft om de game op te poetsen en hij nog wel op tijd voor de kerstinkopen in de winkels zal liggen.

De PS3- en Xbox 360-versies zullen alle features hebben die de Wii-versie ook heeft, met toegevoegde online support. Hoe duur de game zal worden is nog niet bekend. Aangezien het een Wii-port betreft is er een kans dat de prijs onder de standaard 60 eurogrens zal liggen, maar niets is zeker in het leven.

 

Verwarrende belijning A10 aangepast

Rijkswaterstaat past donderdagavond en -nacht de belijning aan op een rijstrook van de A10 naar de A4 bij Amsterdam. De belijning werd woensdagnacht aangebracht, maar zorgde voor verwarring bij automobilisten en dat leidde tot gevaarlijke situaties. Een rijstrook werd daarom afgesloten, waardoor er lange files op de A10 ontstonden.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldt donderdagmiddag dat ook de bebording in orde wordt gemaakt. De problemen moeten vrijdag zijn opgelost. "Vrijdag moet alles weer duidelijk zijn voor de weggebruiker."

Voor de aanpassing van de belijning is donderdagnacht nog wel de verbindingsboog van de A10 West naar de A4 afgesloten.

'Talent van elf jaar naar Chelsea'

Chelsea heeft zich vandaag versterkt met een talentvolle speler. De jongeman zal echter nog even moeten wachten om zijn debuut te maken voor de hoofdmacht van The Blues, aangezien hij slechts elf jaar oud is.

Volgens BBC komt de elfjarige Michael Gyasi voor een onbekend transferbedrag over van Northampton Town. Een woordvoerder van de voormalig club van Gyasi liet weten: “Natuurlijk willen we onze talentjes behouden, maar als een club als Chelsea komt en de deal voor de club goed is, zullen we de toekomst van een speler nooit in de weg staan.”

Het geld wat Northampton Town ontvangt van Chelsea gaat de ploeg gebruiken om nog meer talenten op te leiden: "Het bedrag dat wij voor deze transfer krijgen, wordt in de jeugdopleiding gestoken."

'PS3-hack reden vertraging Gran Turismo'

Een paar berichten geleden hadden we het nog over Medal of Honor, die de omstreden PS3-hack onklaar zou maken. Sony wilde namelijk dat alle games vanaf nu minimaal firmware versie 3.42 moet vereisen. Volgens geruchten zou dit de reden zijn voor de vertraging van Gran Turismo 5.

De game, die begin november zou uitkomen, werd aanvankelijk vertraagd om 'een race-ervaring van de hoogste kwaliteit te waarborgen'. Volgens een senior moderator op Blu-Ray.com forums zou de vertraging echter komen door het feit dat de game goud zou gaan met SDK versie 341 - wat niet de juiste versie was om de PlayStation 3 USB-hack onklaar te maken.

Hoewel de ontwikkelaar van GT5 nog meldde dat vertraging 'maar een paar dagen' zou duren, is er roet in het eten gegooid door de Blu-Ray-fabrieken. Er moet namelijk data ingepland worden als je schijfjes wil laten persen. Met het komende feestseizoen op komst is de fabriek echter volledig 'volgeboekt' door andere media, zoals films. Sony moest dus op zoek naar een ruimte van drie weken in de agenda van de fabrikanten, om alsnog ruim zeven miljoen exemplaren van de game te fabriceren - met de juiste anti-hack firmware.

Aldus de post van de senior moderator in een notendop. Hij zou banden hebben met Sony en de post is inmiddels van het forum verwijderd. Gran Turismo 5 staat nu gepland 'vóór kerst'.

vroemvroem GT5

Alkmaarse ontdekt cocaÔne in groente

Een 45-jarige vrouw uit Alkmaar deed gisteren een bizarre vondst bij het versnijden van haar zojuist gekochte okra's. In de komkommervormige groente bleek een pakje cocaïne te zitten.

De vrouw heeft de groente onlangs gekocht bij een lokale groenteboer. De vrouw belde direct de politie, die hierop de bewuste winkelier aan de tand voelde. Deze beweerde de groente te hebben ingekocht bij een groothandel.

Dat de groenteboer dan ook iets te maken heeft met het witte poeder acht de politie nihil. "Als ik een okra met cocaïne voor 50 cent verkoop, dan wordt de winstmarge wel erg klein", zo luidt zijn verklaring.

'Kezman deze winter nog naar Serie A'

Voormalig PSV-ster Mateja Kezman maakt mogelijk vanaf de winterstop zijn debuut in de Serie A. Zowel Franse als Italiaanse media hebben het gerucht opgepikt dat Kezman de Franse hoofdstad gaat verlaten en op 31-jarige leeftijd nog op avontuur gaat in de hoogste Italiaanse divisie.

De Servische spits staat momenteel onder contract bij Paris Saint Germain. Zijn overeenkomst loopt echter af in de zomer van 2011. Als PSG nog iets aan de aanvaller wil verdienen dan zullen ze hem deze winter nog van de hand moeten doen.

Het Italiaanse Brescia ziet Kezman als een versterking voor de voorhoede. De huidige nummer zes in de Serie A had in augustus ook al interesse en zouden de afkoopprijs van zo'n 2,5 miljoen euro geen onoverkomelijke hindernis vinden. Mocht de voormalig PSV'er naar Brescia gaan dan zal hij er moeten concurreren met Andrea Caracciolo en de Braziliaan Eder.

Duke Nukem-demo niet alleen bij Borderlands GOTY

Er was eerder bericht dat mensen die de Borderlands Game of the Year-edition zouden kopen een certificaat zouden krijgen voor de Duke Nukem Forever-demo. Nu is ook gebleken dat alle mensen die Borderlands, de gewone editie, via Steam aanschaffen ook zo'n code krijgen voor de Duke Nukem-demo.

De Borderlands GOTY-editie is sinds afgelopen week te koop maar dit is dus niet de enige manier om eerder toegang te kunnen krijgen tot de Duke Nukem-demo. De demo zal ergens in 2011 uitkomen, wanneer precies is nog niet bekend.

Duke Nukem

Medische staf Oranje ontvangt onderscheiding FIFA

De KNVB heeft als eerste voetbalbond ter wereld een 'FIFA Medical Centre of Excellence' in ontvangst mogen nemen. Dat heeft Michel D'Hooghe, bestuurslid van de FIFA, donderdag bekend gemaakt.

"Tijdens mijn bezoek aan het Sportmedisch Centrum in april van dit jaar raakte ik al zeer onder de indruk van de faciliteiten, de aanwezige kennis en professionaliteit", zegt D’Hooghe. "Ik wist toen al dat het me weinig moeite zou kosten een positieve aanbeveling voor de FIFA op te stellen", zo vervolgt D'Hooge. "Er zijn meer Centres of Excellence in de wereld, maar ik moet de KNVB complimenteren met de wijze waarop het Sportmedisch Centrum binnen de structuur van de voetbalbond is ondergebracht."

Wereldwijd zijn er momenteel tien centra door de FIFA erkend. Het streven van de wereldvoetbalbond is om op een wat langere termijn in totaal vijftig tot zestig centra te hebben.

Prijzen FOK!Voetbalmanager bekend

Al enige tijd kun je op FOK! meedoen aan de FOK!Voetbalmanager 2010/2011. Tot vandaag wist je echter nog niet wat je kon winnen. We hebben weer onze uiterste best gedaan om weer een aantal leuke prijzen om te winnen tot jullie beschikking te krijgen, en we zullen proberen dit nog verder uit te bereiden.

Voetbalschoenen.com stelt voor de eerste drie deelnemers uit het eindklassenement een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar favoriete voetbalclub beschikbaar.

In samenwerking met Uitgeverij Nieuw-Amsterdam krijgen de nummers vier tot en met acht een boekenpakket. Dit boekenpakket bestaat uit de boeken Buiten Beeld - De Oranje jaren van Bert Maalderink, Alle Ballen op Heintje van Hugo Borst en een exemplaar van het voetbaltijdschrift Hard Gras.

Voor de nummers negen tot en met twaalf hebben we een Voetbalkadocard van 20 euro. Met deze voetbalkadocard kun je een kaartje kopen voor een wedstrijd van je favoriete club of je kunt het tegoed besteden in de fanshop aan items van je favoriete club.

Daarnaast hopen we in de komende periode nog een aantal prijzen te kunnen toevoegen.

Stybar wint ook in Ardooie

Zdenek Stybar heeft alweer zijn vijfde veldrit van het seizoen gewonnen. De Tsjechische wereldkampioen won in het Vlaamse Ardooie in een sprint van Sven Nys. De derdeplaats was voor Klaas Vantornout, die op zes seconden van het duo eindigde.

De vierde plaats was voor Niels Albert, die na zijn blessure weer enigszins op de weg terug lijkt. Voor Stybar betekende het dat hij zijn 100 procent score in orde houdt; hij won in alle veldritten waar hij van start ging.

Engels langer bij Quick Step

Addy Engels heeft zijn contract verlengd bij Quick Step. De 33-jarige wielrenner rijdt al sinds 2005 voor de Belgische formatie en gaat volgend jaar zijn twaalfde seizoen als profrenner in. Volgend jaar krijgt hij gezelschap van Nederlands kampioen Niki Terpstra.

"Ik heb toch wel even in spanning gezeten," zei hij tegen RTV Drenthe. "Maar ze weten wat ze aan me hebben. Het gesprek was heel kort. De teamleiding is tevreden en ik wil graag nog een paar jaar fietsen en het liefst bij deze ploeg en dus kwamen we er uiteindelijk vrij gemakkelijk uit."

Het grote doel van Engels is het behalen van zijn eerste profzege. "Natuurlijk wil ik dat dat nog eens gaat lukken. Maar ik zal me altijd schikken in een rol als knecht als de ploegleiding me dat vraagt, al hoop ik dat de ene dag, waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen, nog een keer gaat komen."

Dragon Age II krijgt 'gratis' Signature Edition

Bioware heeft bekend gemaakt dat Dragon Age II een speciale limited edition zal gaan krijgen, namelijk de Signature Edition. Deze speciale editie zal gratis zijn voor iedereen die het spel voor 11 januari 2011 pre-ordert. Deze Signature Edition zal ongeveer $20 aan extra content krijgen.

De Signature Edition ziet er als volgt uit;

 • Volledige versie van Dragon Age II
 • Een download-code voor een extra karakter en extra missies
 • Digitale Soundtrack
 • Exlusieve digitale armory met extra wapens en items

De Signature Edition is alleen beschikbaar voor de mensen die het spel online pre-orderen op of voor 11 januari en is een manier van Bioware om loyale fans van het spel te belonen met exclusieve content.

Dragon Age II komt 11 maart uit op de PC, Xbox 360 en de PS3.

DA2

Drie ploegleiders voor Team Schleck

De nieuwe ploeg van de Schleck-broertjes begint steeds meer vorm te krijgen. Ondanks dat er nog steeds geen sponsor bekend is gemaakt, zijn er nu drie ploegleiders toegevoegd aan het Luxemburgse Pro Cycling Project.

Luca Guercilena, Torsten Schmidt en Lars Michaelsen zullen de ploegleider worden van de formatie waar naast Fränk en Andy Schleck, ook onder andere Joost Posthuma, Tom Stamsnijder, Linus Gerdemann en Daniele Bennati deel van uit zullen maken.

'Sluiting prostitutieramen geen goed idee'

Door het opschonen van de Amsterdamse Wallen, waarbij prostitutieramen worden gesloten, verslechtert de posititie van prostituees en neemt de macht van exploitanten toe. Dat stelt onderzoeksbureau Beke in een studie voor de Amsterdamse gemeenteraad.

Amsterdam is al enkele jaren bezig met 'Project 1012', genoemd naar de postcode van het Wallengebied. De gemeente wil het aantal ramen terugdringen en zo misstanden in de prostitutiesector aanpakken. Het gebied wordt door de gemeente 'criminogeen' genoemd, wat wil zeggen dat het criminele activiteiten aantrekt.

Vier jaar geleden waren er 500 peeskamertjes, inmiddels zijn dat er 100 minder. Het streven is 239 ramen. Minder ramen betekent echter niet dat hoeren het vak de rug toekeren, zo stellen de onderzoekers. Daarmee heeft Project 1012 een averechts effect: de schaarste in het aantal werkplekken drijft de huurprijs omhoog, en vrouwen maken meer uren om uit de kosten te komen.

Bovendien neemt de onderlinge concurrentie tussen de prostituees toe, wat de prijzen van seksuele diensten onder druk zet. Dat wordt mede veroorzaakt door het snel toenemende aanbod van Oost-Europese vrouwen, die volgens de onderzoekers vaak worden uitgebuit. Sluiting van meer ramen leidt volgens hen waarschijnlijk enkel tot een toename van het aantal vrouwen dat in het illegale circuit gaat werken, terwijl misstanden in het Wallengebied er niet mee worden opgelost.

Blizzard legt wat uit over hun banhamer in Starcraft II

Het is geen geheim dat Blizzard regelmatig met hun banhamer rondzwaait om cheaters en dergelijke te bannen. Maar er is de laatste tijd een lichte onduidelijkheid over dit beleid. Volgens een bedrijf zijn er klanten die third-party cheatsoftware gebruiken geband ondanks dat ze die software alleen in singleplayer gebruiken.

Blizzard legt uit dat ze automatisch cheat-software ontdekken als deze in multiplayer gebruikt wordt, ook al is dit alleen tegen computer-tegenstanders. Daarnaast kan het zijn dat door cheats van third-party software in de singleplayer je gamerscore of achievements aanpast, dit telt ook mee voor de multiplayer.

Blizzard geeft aan dat er in Starcraft II ook cheats zitten en die je kan je gewoon veilig gebruiken, maak je gebruik van third-party software dan doe je dit op je eigen risico. Blizzard heeft een hekel aan cheaters en zal hier een streng beleid tegen aanhouden.

Cheat

Hiddink en Van Marwijk klaren de lucht

Guus Hiddink en Bert van Marwijk hebben hun geschil via een telefoontje neer gelegd. Hiddink had enkele dagen geleden kritiek op het spel van Oranje, maar beseft nu dat hij misschien anders had moeten reageren.

"Ik heb niet genoten van het Nederlands elftal en ik had het spel graag wat attractieve gezien", aldus Hiddink tegen het ANP. "Maar nu besef ik dat teveel als supporter en te weinig als trainer heb gereageerd. Dat heb ik Bert ook laten weten. Wat mij betreft is het hiermee klaar."

Hiddink liet in Voetbal International zijn ongenoegen blijken over de speelstijl van Nederland. Hij zei dat hij het Nederlands elftal "gewoon niet leuk meer" vond en dat hij niet de enige was. Van Marwijk was niet gecharmeerd van deze uitspraken.

'Slachtoffer gaf verkrachter seksles'

Australië is momenteel in de ban van een bizarre rechtszaak. Een voormalig lid van het nationale cricketteam wordt ervan beschuldigd een 47-jarige vrouw te hebben verkracht. "Onzin", beweert Glenn Hughes. "Ze gaf me zelfs seksinstructies."

Het slachtoffer, met wie Hughes destijds een verhouding had, beweert in oktober vorig jaar door hem in een hotelkamer te zijn verkracht. In de rechtbank werd gisteren een filmpje vertoond van de vijftigjarige oud-cricketspeler waarin hij alle aantijgingen ontkent. "Ik snap de aanklacht niet", verweerde hij zich tijdens het verhoor. "Ik heb haar tijdens de seks nooit 'Nee, stop ermee' horen zeggen."

De zichtbaar aangeslagen Hughes verklaarde de rechter dat de vrouw, met wie hij van oktober 2008 tot oktober 2009 vreemdging, de baas was in bed en hem juist seksles gaf: "Zij begeleidde me telkens."

De vrouw leerde Hughes twee jaar geleden kennen tijdens een binnenlandse vlucht. In het vliegtuig sloeg de vonk over. Hoewel zij later pas te horen kreeg dat de cricketselecteur bij de Tasmanian Tigers reeds een langdurige relatie had, bleef de moeder van de drie kinderen de relatie aanhouden. Het stel ging geregeld met elkaar van bil in hotels in steden in alle uithoeken van Australië.

Een jaar geleden ontmoetten ze elkaar in een hotel in Perth. De vrouw wilde echter geen geslachtsgemeenschap, aangezien ze op de vlucht ernaar toe plotseling ongesteld was geworden. Omdat ze het sneu vond, besloot ze hem te pijpen, waarna alsnog gemeenschap plaatsvond. Later op de avond bond hij haar echter vast op bed en 'ramde hem zo in haar', zo luidt de verklaring.

De vrouw heeft gezegd dat ze Hughes vroeg ermee op te houden omdat hij haar tampon dieper in haar duwde, maar hij negeerde haar verzoek. Na de daad ging de vermeende verkrachter douchen. Eenmaal afgedroogd draaide hij de vrouw om en nam haar ondanks hevige protesten in haar anus. Later ontdekte de vrouw bloed op het hotelbed en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan haar verwondingen, zo vertelde ze.

In de rechtbank verklaarde de vrouw dat ze nooit zou instemmen met anale seks of seks tijdens de menstruatie. Tijdens het politieverhoor zei Hughes juist dat ze eerder via de telefoon het onderwerp 'anale seks' hadden besproken. De vrouw zou hierna haar akkoord hebben gegeven het in ieder geval te zullen proberen.

Ook over de 'doorgeduwde' tampon heeft hij een heel andere verklaring. De vrouw zou hem na de seks hebben gevraagd haar te helpen het ding uit haar lichaam te halen aangezien het voorwerp vastzat. "Ik dacht dat deze via de natuurlijke weg er wel uit zou komen. Ik legde haar uit dat ik geen ervaring heb met deze dingen", vertelde hij in de rechtszaal.

Toen de bewijzen in de rechtbank ter sprake kwamen, gaf Hughes toe dat sommige dingen die hij de politie had verteld niet geheel juist waren. Hij had vooraf namelijk acht biertjes gedronken. Hij voelde zich tijdens het verhoor opgelaten en had de indruk dat de politie hem in de val wilde lokken door dezelfde vraag op verschillende manieren te stellen. Hij gaf toe bang te zijn dat de vrouw zijn partner zou vertellen over het slippertje. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze bizarre verkrachtingszaak.

Kampenaar vast voor valse bommelding Madrid

Een 41-jarige man uit Kampen is woensdag in zijn woning opgepakt voor het doen van een valse melding over een bom in Madrid. De man had dinsdag met 112 gebeld en gezegd dat er een bom zou ontploffen op een station in Madrid, meldt de politie donderdag.

De Kampenaar gaf hierbij de adresgegevens door van een persoon in Madrid die verantwoordelijk zou zijn voor de bom. De Nederlandse politie nam daarop contact op met de collega's in Madrid. "Ik kan me voorstellen dat zij daar wel even flink zijn geschrokken", zegt een politiewoordvoerder.

De Spaanse politie stelde direct een onderzoek in op het station. Ook de persoon die volgens de melder verantwoordelijk zou zijn voor de bom kreeg agenten over de vloer. Uiteindelijk bleek dat er geen sprake was van een bom. Daarop werd de 41-jarige Kampenaar opgepakt.

De Kampenaar heeft verklaard dat hij woorden had gehad met de persoon die hij had beschuldigd. Hij wilde dat de politie hem zou oppakken en had daarom het verhaal over de bommelding verzonnen. De man zit nog vast. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met hem gaat gebeuren.

Game-licenties binnenkort door te verkopen via Steam?

Onze favoriete analist uit de game-industrie kijkt weer in zijn glazen bol. Michael Pachter denkt dat Valve binnenkort wel eens tweedehands game-licenties kan gaan aanbieden via het distributieplatform Steam.
 

"Steam is fantastisch, het geeft gamers zoveel mogelijkheden dat ze het feit dat ze hun spellen niet in kunnen ruilen voor lief nemen", aldus Pachter. "Bedenk zelf maar eens hoeveel spellen je van Steam hebt gehaald en daarna aan iemand hebt doorverkocht. Steam zal dat in de toekomst ook via hen laten gebeuren, en vraagt daar dan een kleine bijdrage voor."

Het zou natuurlijk een ideale manier zijn om spellen die je niet meer speelt van je PC of Mac te verwijderen. Hoe dit precies gerealiseerd kan worden is nog niet bekend, maar als er een manier is, dan zal Valve deze zeker vinden.

Zouden jullie je oude games op deze manier doorverkopen?

SteamStoreScreenshotsmall

'Hogere maximumsnelheid maar op paar wegen'

De maximumsnelheid kan maar op een paar snelwegen worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. De ANWB wijst donderdag op een aantal praktische bezwaren die kleven aan het voornemen van het nieuwe kabinet. Zo moet rekening worden gehouden met de verkeersveiligheid, geluidshinder en luchtkwaliteit.

De bond heeft in kaart gebracht op welke wegen het gaspedaal wel en niet wat harder zou kunnen worden ingedrukt. Dat blijkt alleen op delen van de A2, A4, A12 en A16 te kunnen. Op andere wegen is het te gevaarlijk en leidt de maatregel tot geluidsoverlast of overschrijding van de normen voor fijnstof.

Een hogere maximumsnelheid is daarnaast niet verantwoord op snelwegen met maar twee banen, omdat dan de snelheidsverschillen tussen vrachtwagens en inhalende auto's te groot zijn, vertelt een woordvoerder.

Hoewel de maximumsnelheid niet overal omhoog kan, wil de ANWB toch aan de slag met de maatregel, omdat het in het regeerakkoord staat. Voor veel Nederlanders appelleert het idee van een hogere maximumsnelheid daarnaast aan een 'gevoel van vrijheid', stelt de woordvoerder. "Wij herkennen dat gevoel, maar als ANWB is het onze taak om ook te wijzen op de consequenties."

'Medal of Honor zou best echt kunnen zijn'

De handelingen die Amerikaanse soldaten in het schietspel Medal of Honor uitvoeren, zouden best wel eens dicht bij de werkelijkheid kunnen liggen. Dat beweert een Nederlandse infanterist, die anoniem wenst te blijven, tegenover Novum Nieuws. "Het is het Amerikaanse leger hè. Ik denk wel dat het er heel erg veel op lijkt. Het Amerikaanse leger is erg agressief", vertelt de soldaat, die zelf in 2008 in Afghanistan was, over de vergelijking tussen het schietspel en het echte werk van de Amerikaanse Special Forces. "Bij ons op het kamp reden de Special Forces op quads die ook in de game zitten, dat vond ik wel een mooi detail in de game."

Vorige maand ontstond er ophef toen uitgever Electronic Arts bekendmaakte dat gamers in het schietspel online als Taliban tegen de Amerikanen konden vechten. "Dat kan over tien of twintig jaar misschien, daarvoor is het nu nog te kort geleden", meent de infanterist. EA heeft het woord Taliban in de game vervangen door 'Opposing Forces'.

Medal of Honor ligt vanaf deze week in de winkel. De shooter is te spelen op de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Medal of Honor

Gilbert wint Ronde van Piemonte

De Ronde van Piemonte is vanmiddag gewonnen door de Belg Philippe Gilbert. Na 194 kilometer koersen ging hij in de laatste kilometer in de aanval en bleef Leonardo Bertagnoli en Matti Breschel voor.

Gilbert won de Ronde van Piemonte vorig jaar ook al. De koers wordt gezien als opmaat voor de Ronde van Lombardije. De laatste klassieker van het wielerseizoen, vorig jaar gewonnen door Gilbert, wordt komend weekend verreden.

Bauke Mollema kwam als de nummer acht over de streep en was daarmee de beste Nederlander.

Politiemedewerkster verdacht van winkeldiefstal

Een 43-jarige administratief medewerkster van de politie Kennemerland is vorige week opgepakt op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw is met onmiddellijke ingang geschorst, meldt de politie donderdag.

Tegen de vrouw is een disciplinair onderzoek ingesteld. Dat de politiemedewerkster niet direct wordt ontslagen, komt doordat eerst buiten kijf moet staan dat ze daadwerkelijk schuldig is.

Teken de petitie voor een Toonstruck 2

In 1996 is er een point-and-click adventure uitgekomen genaamd Toonstruck. Deze game was toon hij uitkwam niet volledig, het spel was in tweeën gesplitst omdat de ontwikkeling te lang duurde en het ook nog eens teveel kostte. Alles wat niet in het eerste deel kwam zou in een deel twee komen.

Maar zoals je al kon raden, is er nooit een deel twee gekomen. Nu liggen de rechten bij een ontwikkelaar genaamd Keith Arem, nu mag de naam dan niet bekend zijn maar zijn bedrijf, PCB Productions, heeft al veel gedaan in de gameswereld.  Het bedrijf heeft op verschillende manieren geholpen bij het geluid van games zoals Call of Duty, WWE Smackdown vs Raw, Bioshock en nog veel meer.

Nu heeft Keith Arem aangegeven dat hij wel interesse heeft om een volledige versie van Toonstruck uit te gaan geven, maar hiervoor moet hij wel zien of fans er zin in hebben. Aangezien het spel in 1996 al meer dan $10.000.000 kostte en dat er nu dingen opgepoetst zouden moeten gaan worden wil hij eerst weten hoe de fan-basis erover denkt.

Steun je dit doel, teken dan hier de petitie.

Toonstruck

Britse politie twittert hoe druk ze het heeft

Van gestolen auto's tot verdachte geurtjes, een van de grootste politiekorpsen in Groot-Brittannië twittert ieder incident waarmee het te maken krijgt. De twitter-campagne van de politie in Manchester is bedoeld om te laten zien dat agenten niet de hele dag alleen maar achter criminelen aanhollen.

Integendeel, het korps wil duidelijk maken dat de druk op de politie hoog is, zeker met het oog op strenge bezuinigingen.

"De realiteit van politiewerk is dat, hoewel misdaad een groot onderdeel vormt van wat we doen, we daarnaast ook nog veel doen", zei hoofdcommissaris Peter Fahy in een bericht op videosite Youtube. "We zijn vaak het laatste redmiddel en een groot deel van onze werklast is gerelateerd aan grotere sociale problemen als alcohol, drugsgebruik, geestesziekte en mensen die problemen hebben in de relationele sfeer."

Het project begon donderdagochtend, maar inmiddels zijn al meer dan vijfhonderd verschillende incidenten getwitterd. Enkele van de eerste tweets waren een melding over een gestolen voertuig dat onderweg zou zijn naar Manchester, de arrestatie van een agressieve winkeldief en een melding dat 'een man leek te slapen bij een bushalte'.

Hoewel in Manchester geregeld grote misdrijven plaatsvinden, gingen de meeste tweets donderdag over het alledaagse politiewerk. Veel tweets behandelden incidenten in de huiselijke sfeer, verkeersongevallen, gestolen auto's en vermiste personen. Er werd bericht over dieren, over een man die tegen een schoolmuur stond te urineren en over een man die tijdens een vlucht zat te roken.

Daarnaast waren er tientallen gevallen van loos alarm. In één geval werden agenten naar een brug gestuurd waar een man een baby over de rand zou laten bungelen. In werkelijkheid droeg de man zijn hond in zijn armen, omdat het dier bang was voor bruggen. De stroom twitterberichten werd verstopt door kinderen die met de mobiele telefoons van hun ouders speelden en per ongeluk de politie belden.

Tot slot was er de categorie hinderlijke oproepen. "Verwarde man meldde dat zijn tv niet werkte", was zo'n tweet. "Man belt om te zeggen dat hij buitengesloten is. Wil dat de politie voor hem inbreekt", is een andere. Eén vrouw belde omdat een video van haar op Youtube was geplaatst.

De twitter-campagne loopt nog tot vrijdagochtend 05.00 uur plaatselijke tijd.

Machinist vrijuit voor negeren stopsein

Een treinmachinist uit Rotterdam is door de rechtbank vrijgesproken voor het negeren van een rood stopsein. De 50-jarige vrouw zou dit gedaan hebben op 23 juli 2007 in Leerdam en op 7 april 2008 in Dordrecht. De eerste keer kruiste ze een overgang zonder dat de slagbomen dicht waren en de tweede keer kruiste ze een andere spoorbaan.

De rechtbank in Dordrecht achtte het in beide gevallen niet bewezen dat er sprake was van een rood stopsein. De machinist, een steward en een passagier verklaarden dat beide keren een wit sein langs het spoor te zien was. Dit is een teken om door te rijden. Bovendien zeiden collega's van de machinist dat seinen soms plotseling van kleur kunnen veranderen, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is.

"Gran Turismo 5 is slechts drie dagen later"

De vertraging van Gran Turismo 5 was gisteren groot nieuws, maar het lijkt alsof het mee gaat vallen. Volgens Polyphony digital, de ontwikkelaar van de game, is er slechts drie dagen vertraging opgelopen.

Eén van de journalisten van Game Reactor was toevallig vandaag bij de Japanse ontwikkelaar op bezoek en informeerde naar de vertraging bij Yamauchi, de baas van Polyphony digital. Zij hebben de game drie dagen te laat opgeleverd, maar wat de precieze gevolgen hiervan zijn voor de uiteindelijke releasedate is aan Sony. De kans is groot dat deze vertraging bij hen nog verder oploopt omdat de game nog gedrukt, verscheept en verspreid moet worden terwijl daar in de fabrieken op dat moment geen rekening mee is gehouden bij het plannen van productie. Wanneer de game dus echt in de winkels zal liggen is afwachten totdat Sony daar zelf uitspraken over doet.

Meer over Gran Turismo 5 kun je lezen in de preview ervan. De race-game zal exclusief voor de PlayStation 3 verschijnen, maar wanneer dit zal zijn is dus nog onbekend.

Gran Turismo 5

Onbewust milieubewust

Egocentrisch, narcistisch en politiek incorrect, dat ben ik. Zooo, het is eruit. Eindelijk. Op 10-10-2010 was er een uitzending op de televisie over de klimaatverandering, de grote 10:10 test. Doel van de uitzending was het terugdringen van ons energieverbruik met 10%, te beginnen op die 'magische' datum. Ik heb niets met het milieu, het doet me niets; de veronderstelde klimaatverandering kan me gestolen worden. Ik heb geleerd dat ik een zogenaamde klimaatscepticus ben. En ik ben inderdaad van het type het zal wel loslopen, laat de klimaatmaffia maar lullen. Waar de ene wetenschapper iets vaststelt, beweert de andere het tegenovergestelde.

Cambuur krijgt versterking uit Groningen

SC Cambuur voegt drie beloften van FC Groningen toe aan de selectie. Het trio speelt tot de winterstop in Leeuwarden. FC Groningen en SC Cambuur hebben een samenwerkingsverband.

Het gaat om Danny Post, Jelle Wagenaar en Norair Mamedov. Het trio blijft wel trainen in Groningen, maar gaat spelen bij Cambuur. Alleen de 21-jarige middenvelder Post heeft al enige ervaring in een eerste elftal. Hij kwam in het seizoen 2008/09 veertien keer uit in de Jupiler League namens Haarlem. Mamedov is een negentienjarige aanvaller, terwijl de 21-jarige Wagenaar in de defensie uit de voeten kan.

Medal of Honor blokkeert jailbreak voor PS3

Ondanks de reviewscores heeft Medal of Honor toch een slag gewonnen. De omstreden USB-hack voor PlayStation 3 werkt er namelijk niet voor. De game vereist simpelweg firmware update 3.42, die kort na de hack is uitgebracht om het beveiligingsgat te dichten waar de hack gebruik van maakt.

Sony is een ware heksenjacht begonnen nadat de hack het levenslicht zag. Zij wijzen er dan ook op dat elke toekomstige game 3.42 zal vereisen. Er zweven wat Medal of Honor-versies rond op het internet, maar momenteel zijn deze nutteloos. Hoewel de update niet heel veel om het lijf heeft, verandert het wel drastisch de beveiligingssleutel. De hack-firmware kan deze simpelweg niet meer lezen.

Het is niet uit te sluiten dat de USB-hack niet aangepast of uitgebreid zal worden; het is nog onduidelijk of het überhaupt mogelijk is. Sony heeft samen met EA een slag gewonnen, en PS3-ontwikkelaars zoals Treyarch van Call of Duty: Black Ops - die ook de 3.42-firmware zullen vereisen - kunnen voor nu opgelucht ademhalen.

MOH

Helmond Sport trekt Esajas aan

Helmond Sport heeft zich versterkt met Etiënne Esajas. De aanvaller tekende een contract tot het einde van dit seizoen bij de Brabanders. Morgen kan hij al spelen tegen MVV.

De 25-jarige Amsterdammer was onlangs op proef bij ADO Den Haag. Hij kon trainer John van den Brom, die in de jeugd van Ajax al met Esajas werkte, echter niet overtuigen. De vleugelspits was transfervrij nadat Sheffield Wednesday zijn aflopende contract niet verlengde. Helmond Sport ziet wel een versterking in Esajas, die namens Vitesse 33 duels in de Eredivisie speelde en daarin drie keer scoorde.

Konami patcht Castlevania voor de PS3

Castlevania: Lords of Shadow heeft op de PlayStation 3 last van een vervelende bug. De bug geeft aan dat je savefile corrupt is en dat je deze moet verwijderen. Natuurlijk levert dit voor een aantal spelers een probleem op maar gelukkig erkent Konami het probleem en komen ze snel met een patch.

Het probleem doet zich ook voor op de Xbox 360, alleen daar is het bestand niet echt corrupt. Met een simpele restart van het spel kan je gewoon weer gaan spelen waar dit op de PS3 niet mogelijk is. Konami liet in een tweet weten dat er voor de PS3 snel een patch zou komen, Of er ook een patch voor de Xbox-versie komt is nog niet bekend.

CS

Fear not, Vampire Killers. A patch for the PS3 save issue affecting Castlevania: Lords of Shadow is incoming. We’ll update on availability.”

 

Pikante kiekjes Kanye West op internet

Kanye West is slachtoffer geworden van zijn eigen hitsigheid. De 33-jarige rapper maakte enkele kiekjes van zijn edele delen en stuurde die naar verschillende vrouwen. De foto's worden nu op internet te koop aangeboden.

Ook worden de afdrukken verspreid onder verschillende media, schrijft Radar Online. Medewerkers van de Amerikaanse entertainmentsite kregen de kiekjes zelf onder ogen. Op een foto zou Kanye met zonnebril en gouden ketting naakt te zien zijn vanaf zijn borst omhoog.

Op een ander exemplaar zijn zijn geslachtsdelen duidelijk in beeld. "Deze foto's zwerven al tijden rond op internet", onthult een bron. "Kanye heeft ze waarschijnlijk naar heel veel vrouwen gestuurd."

De rapper zei onlangs in een interview dat hij, 'om alle hiphopregels te breken', erover dacht om naakt te poseren. "Als je hoort dat Björk naakt poseert, denk je: oh, dat is Björk. Maar als ik het zou doen, hebben mensen er meteen een mening over. Ik denk dat ik in de komende jaren, als ik eerst twee maanden flink train, zeker naakt ga poseren."

Kanye West mét kleding (foto: Novum)

Van den Boog: "De dip is voorbij"

Vanmorgen maakte de directie van Ajax de resultaten van het boekjaar 2009/2010 bekend. Daaruit werd bekend dat de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland een verlies maakte van maar liefst 22,8 miljoen euro. Algemeen directeur van Ajax, Rik van den Boog, reageerde op deze bekendmaking.

"Dit zijn geen cijfers om heel vrolijk van te worden. Maar we moeten ons realiseren dat dit cijfers zijn over een periode die bijna anderhalf jaar geleden begonnen is. Kijk waar we nu staan: we hebben het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt en hebben twee voorrondewedstrijden in goed gevulde stadions gespeeld", aldus de algemeen directeur van Ajax.

"Daarnaast hebben we de bijbehorende premies van de UEFA ontvangen. We hebben dit seizoen uit voorzorg alleen deelname aan de Europa League begroot, maar de poulefase van de Champions League bereikt. Dat komt neer op minimaal 10 miljoen euro extra. Dat is een forse verbetering."

Van den Boog ziet de toekomst van Ajax positief tegemoet: "De dip is voorbij. We hebben voor volgend jaar een gezonde financiële basis. Natuurlijk zal een kampioenschap helpen, en dat wil ook iedereen, maar dat staat los van hoe de komende jaren het beleid wordt uitgevoerd. We hoeven geen enkele speler te verkopen om op dezelfde wijze door te gaan als we nu doen. We kunnen wel spelers aankopen, maar doen het niet. Bovendien: de sfeer binnen de spelersgroep is goed. Niemand wil weg. We maken ons wat dat betreft dan ook geen zorgen."

Vrouw bekent moord op 63-jarige vrouw uit Heesch

Een 49-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek heeft bekend dat ze zaterdagavond een 63-jarige vrouw uit Heesch met meerdere messteken om het leven heeft gebracht. Dat meldt de politie.

De politie kreeg zaterdagavond rond 21.30 uur een telefonische melding over een vechtpartij in een woning in het Noord-Brabantse Heesch. Agenten braken de deur open en vonden binnen een vrouw met meerdere steekwonden. Ze was al aan haar verwondingen overleden. In hetzelfde appartement was de 49-jarige vrouw aanwezig. Zij werd aangehouden.

De aanleiding voor het incident ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag besloten dat de verdachte in ieder geval nog negentig dagen blijft vastzitten.

Man aangehouden na grap met speelgoedpistool

De politie heeft donderdagochtend een 55-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden die een grap met een collega wilde uithalen. Hij dacht zijn collega, die verderop met de auto in een file stond, in de maling te kunnen nemen met een speelgoedpistool.

De man reed in zijn bedrijfsauto richting de Algerabrug in Capelle aan den IJssel en kwam voor de brug tot stilstand, net als zijn collega. Hij stapte met een speelgoedpistool op de auto van zijn collega af, trok het portier open en schreeuwde iets tegen hem.

Andere automobilisten die dit zagen, alarmeerden direct de politie. Die wist de lolbroek kort daarna aan te houden in de Willem Barentszstraat. De man heeft voor zijn grap een boete gekregen.

Rus verslaat Krajicek

Arantxa Rus heeft de kwartfinales van het ITF-toernooi in het Belgische Torhout bereikt. In een Nederlands onderonsje was ze Michaëlla Krajicek met 6-1 en 6-4 de baas.

Rus kwam in de eerste set op een 5-0 voorsprong. Krajicek slaagde er vervolgens eenmaal in om haar eigen opslag te behouden, maar de setwinst ging naar Rus.

In het tweede bedrijf brak Rus de opslag van Krajicek bij de stand 2-2. Vervolgens liep ze uit naar 5-2. Krajicek wist nog terug te komen tot 5-4, maar Rus serveerde in de game er op de partij uit.

Opnieuw koe met BSE gevonden

Voor de tweede keer dit jaar is de gekkekoeienziekte vastgesteld bij een koe. Het gaat om een dertien jaar oud dier, dat is gestorven op een boerderij, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag. Waar de boerderij staat, is niet bekend.

Gekkekoeienziekte (BSE) kan bij mensen leiden tot de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob. In de jaren negentig zorgde een uitbraak van de ziekte vooral in het Verenigd Koninkrijk voor grote problemen.

Begin vorige maand werd voor het eerst in twee jaar weer een geval van gekkekoeienziekte ontdekt. Het ging toen om een 10-jarige koe, die bij een inspectie op een slachthuis in Tilburg bleek te lijden aan BSE. In mei 2008 werd voor het laatst een met BSE besmette koe gevonden.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad kan ervan worden uitgegaan dat de komende jaren nog af en toe een BSE-geval wordt aangetroffen.

In Nederland leven nog runderen die zijn geboren voordat de Europese voedernorm op in 2001 inging. Sindsdien mag in rundveevoer geen diermeel meer voorkomen. BSE wordt veroorzaakt doordat koeien vermalen resten van andere dieren eten. Volgens het ministerie van LNV is de Europese voedernorm 'zeer effectief' gebleken.

Mensen lopen risico als ze vlees eten van BSE-koeien. Eerder liet LNV al weten dat dit in Nederland niet kan gebeuren, omdat alle koeien in Nederlandse slachthuizen worden gecontroleerd. Dieren waarbij BSE wordt aangetroffen, komen nooit in de voedselketen.

Omdat koeien elkaar niet besmetten, is er geen aanleiding stallen te ruimen, stelt het ministerie. Wel worden zoals gewoonlijk de dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar, onderzocht.

Britse vorstin schrapt kerstmaal voor personeel

De Britse koningin Elizabeth heeft vanwege het moeilijke economische klimaat het kerstdiner voor haar personeel geschrapt. Dat meldde boulevardkrant The Sun donderdag. Het diner voor twaalfhonderd gasten stond gepland voor 13 december.

"Vanwege het economische klimaat dachten we dat het gepast zou zijn ons terughoudend op te stellen", aldus een woordvoerder van Buckingham Palace.

Volgens The Sun wordt het kerstdiner om het jaar gehouden. Personeel van drie koninklijke residenties en werknemers van de privélandgoederen van de koningin worden op deze gelegenheden uitgenodigd.

Toekomst ongewis voor kompels en mijn na redding

Heel Chili vierde feest donderdag nadat de laatste van 33 mijnwerkers omhoog was getakeld. De kompels hebben ruim twee maanden ondergronds vastgezeten, maar verkeren allemaal, op een paar kleine kwetsuren na, in goede gezondheid. Als de feeststemming wegebt, wordt het echter tijd om belangrijke vragen te stellen.

Een van de belangrijkste vragen is waarom de koper- en goudmijn überhaupt in bedrijf was. Daarnaast is het de vraag of de gebeurtenis emotionele littekens heeft achtergelaten bij de kompels. Zijn er personen onder hen die eventueel hun beroep weer willen oppakken en de duistere, nauwe diepte weer willen betreden om koper en goud te delven?

President Sebastian Pinera was ondubbelzinnig over de toekomst van de San José-mijn. "Deze mijn zal nooit meer open gaan", zei hij zodra de reddingsactie succesvol was afgerond. De omstandigheden die tot het voorval leidden, zullen evenmin ongestraft blijven, beloofde hij. "Degenen die verantwoordelijk zijn, zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

De reddingsactie heeft 'tussen de tien en twintig miljoen dollar' gekost, zei Pinera, zo'n zeven tot veertien miljoen euro. Een derde van dit bedrag werd vergaard door donaties, de rest werd betaald door staatsmijnbedrijf Codelco en de regering.

De mijnbouw is de belangrijkste industrietak in Chili en vormt veertig procent van de staatsinkomsten. Maar door het instorten van een deel van de mijn op 5 augustus zal de Chileense mijnbouw extra nadrukkelijk onder de loep worden genomen. Velen denken dat het ongeluk kon gebeuren, omdat veiligheidsreglementen met een korrel zout werden genomen.

Inmiddels hebben de families van 27 van de 33 mijnwerkers een aanklacht ingediend tegen de eigenaren van de mijn wegens nalatigheid en aanvullende schadevergoedingen geëist. Een andere kompel, de 40-jarige Gino Cortez, heeft ook een aanklacht ingediend. Hij verloor een maand voor het ongeval een deel van zijn linkerbeen toen op het moment dat hij de mijn verliet een rotsblok losraakte en op hem viel.

Pinera kondigde aan vlug met een voorstel te komen om Chileense mijnwerkers beter te beschermen. Na het ongeluk ontsloeg hij toezichthouders en stelde hij een commissie in om zowel het ongeval als de regelgevende dienst voor de mijnbouw te onderzoeken. Inmiddels zijn al achttien kleinere mijnen gesloten wegens het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften.

De mijnbouw blijft een gevaarlijke industrietak, met name in de kleinere mijnen in het noorden van het land die aan zo'n tienduizend mensen werk bieden. Sinds 2000 zijn bij mijnongelukken jaarlijks gemiddeld 34 kompels om het leven gekomen.

Voor zover bekend is er niet eerder iemand geweest die zo lang ondergronds heeft overleefd als de 33 Chileense kompels. De eerste zeventien dagen van hun gevangenschap wist zelfs niemand of ze nog in leven waren. In de daaropvolgende weken hielden de gebeurtenissen in de mijn en de voorbereiding op de redding van de kompels de wereld in hun greep. De reddingsactie verliep boven verwachting goed. Aanvankelijk heerste de gedachte dat de mannen rond kerstmis zouden worden gered, maar die verwachtingen werden al vlug bijgesteld. Toen de reddingsschacht gereed was dacht men de mannen in 36 tot 48 uur te hebben bevrijd, maar in werkelijkheid nam het takelen maar 22 uur in beslag.

Alle mannen verkeerden in goede gezondheid. Eén kompel werd behandeld voor een longontsteking, twee anderen kregen een gebitsbehandeling. Toch werd al vlug duidelijk dat de mannen nog te kampen hebben of zullen krijgen met een emotionele nasleep. De jongste van het stel, de 19-jarige Jimmy Sanchez, vader van een vier maanden oude baby, had duidelijk moeite om zich aan te passen en leek enigszins depressief. "Hij sprak weinig en leek geen contact te leggen", zei dokter Guillermo Swett.

De Chileense regering heeft laten weten in ieder geval zes maanden zorg te dragen voor het welzijn van de kompels, om er zeker van te zijn dat iedereen goed herstelt. Psychologen en andere deskundigen zijn van mening dat de levens van de mannen voortaan alles behalve normaal zullen verlopen. Hun wachten onmetelijke rijkdommen in vergelijking met de elf- tot twaalfhonderd euro die zij maandelijks kregen.

Op een gegeven moment zullen ze moeten beslissen of ze terug de mijn in willen, ook al zijn hun familieleden daar fel tegen gekant. Veel kompels zijn terug ondergronds gegaan nadat ze beneden in de diepte momenten van levensgevaar hebben meegemaakt, zegt Mario Medina Mejia, een plaatselijke geoloog. Hij vergeleek hun situatie met die van zeelieden die schipbreuk hebben geleden, maar toch weer terugkeren naar de golven. "Als ze het werk nodig hebben, keren ze terug naar de mijn", zei hij. "Het is hun leven, hun cultuur, de wijze waarop ze in hun levensonderhoud voorzien."

kompels gaan onzekere toekomst tegemoet (foto: Novum)

Bejaarde automobilist ramt restaurant

Een 80-jarige Bosschenaar is donderdagmiddag rond 14.00 uur per ongeluk met zijn auto door een ruit van een Chinees restaurant in Den Bosch gereden.

De man wilde zijn auto parkeren voor het restaurant, maar schoot met zijn voet van de rem. Hij duwde daarna het gaspedaal in en ramde de ruit.

In het restaurant was veel glasschade, er vielen geen gewonden. Het rijbewijs van de man is ingetrokken.

Rutte reikt hand naar heel Nederland

Het nieuwe kabinet wil 'de hand uitreiken naar heel Nederland'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd tijdens zijn eerste persconferentie als minister-president.

"Ik heb de ambitie om Nederland door de crisis te loodsen, ik heb de ambitie om van Nederland een land te maken waar afspraak weer afspraak is. En waar grenzen worden gesteld, moeten die ook worden gehandhaafd."

Verder stelde Rutte dat hij zo veel mogelijk steun wil verwerven in de Tweede Kamer voor zijn beleid, met name over kwesties waarover geen afspraken zijn gemaakt met de gedoogpartij PVV.

Rutte heeft tevens het streven om premier 'van alle Nederlanders' te worden, al kan hij dat niet op voorhand afdwingen. "Dat zal moeten blijken, maar het is mijn ambitie."

Hij maakte verder bekend dat hij volgende week een kennismakingsbezoek brengt aan zijn collega's in Brussel en Luxemburg. Daarna wil hij zo snel mogelijk kennismaken met de Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel.

 

Crysis 2 multiplayer beta eerder voor de Xbox 360

De multiplayer beta van Crysis 2 is als eerste te spelen op de Xbox 360. Dat blijkt uit de uitnodigingen van EA die momenteel de ronde doen. Het is nog niet bekend wanneer de beta daadwerkelijk van start gaat. Mensen die zich hadden geregistreerd op de site van de game, kregen de uitnodigingen onlangs toegestuurd. Hierin werd vermeld dat een Xbox Live-account nodig was om mee te doen met de beta. Crysis 2 werd recentelijk uitgesteld naar maart 2011 door Crytek.

Hieronder is alvast wat footage te zien van de gameplay van Crysis 2.

Hodgson: "Kuijt over maand weer terug"

Roy Hodgson verwacht over een maand alweer over Dirk Kuijt te kunnen beschikken. Dat meldde de trainer van Liverpool vandaag op de website van Liverpool.

Kuijt viel dinsdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Zweden uit met een blessure aan zijn enkel. De voormalig speler van Feyenoord zei gisteren nog te vrezen voor gescheurde enkelbanden, maar zo erg lijkt het niet te zijn.

"De eerste geruchten die we uit Nederland te horen kregen, was dat het om een zeer ernstige blessure zou gaan", aldus Hodgson. "Maar onze doktoren zijn veel optimistischer. Zij zeggen dat het een maand gaat duren, met een beetje geluk zelfs drie weken. Dirk herstelt over het algemeen snel, hij wil altijd zo spoedig mogelijk weer op het veld staan."

Hodgson: Kuijt over maand weer terug
Hodgson: Kuijt over maand weer terug (Foto: ANP)

LTO wil dat stallen brandveiliger worden

LTO Nederland wil dat veehouders en stallenbouwers meer maatregelen nemen om brand in stallen te voorkomen. Ze zouden volgens de land- en tuinbouworganisatie meer gebruik moeten maken van brandwerende materialen. Ook zouden ze stallen anders moeten indelen en elektrische installaties voortdurend moeten controleren.

LTO presenteerde donderdag samen met de Dierenbescherming het rapport 'Brand in veestallen' aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Het rapport is geschreven door twee studentes van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

De afgelopen vijf jaar kwamen volgens de Dierenbescherming ruim 737 duizend dieren om bij 763 branden, meestal veroorzaakt door gebrekkige elektrische installaties. De meest voorkomende oorzaken zijn het gebruik van elektrisch gereedschap, kortsluiting in installaties en zelfontbranding van apparaten. Het aantal stalbranden is volgens LTO de afgelopen vijf jaar ongeveer gelijk gebleven.

Aanhouding na bommeldingen Parijs

De politie van Parijs heeft een 22-jarige man aangehouden in verband met enkele recente bommeldingen bij drukbezochte plaatsen in de Franse hoofdstad. De man heeft nadat hij woensdag werd opgepakt bekend dat hij de valse meldingen heeft gedaan, zegt de politie.

De bommeldingen betroffen onder meer het warenhuis Galeries Lafayette, het treinstation Montparnasse en het ziekenhuis Hotel-Dieu.

De Franse autoriteiten zijn de laatste weken extra op hun hoede voor terreuraanslagen. Deze maand werden in de regio Parijs al elf bommeldingen ontvangen, vergeleken met één in heel oktober vorig jaar.

Aartsbisschop: 'Aids is rechtvaardigheid'

In het nieuwe boek 'Monseigneur Léonard - gesprekken', van de Belgische journalisten Dominique Minten en Louis Mahoux, doet aartsbisschop André-Joseph Léonard een aantal pittige uitspraken. Zo noemt hij de seksueel overdraagbare aandoening aids een soort van rechtvaardigheid.

Het boek is een bundel van gesprekken die de twee journalisten met de aartsbisschop hebben gevoerd over actuele zaken. De conservatieve aartsbisschop neemt hierin geen blad voor de mond, ondanks het controversiële karakter van de woorden die hij laat optekenen. Jürgen Mettepenningen, woordvoerder van de kerk, las de gesprekken na, en plaatste hier en daar zelfs 'gevarendriehoeken'. Dat weerhield Léonard er echter niet van een aantal uitspraken onaangepast te publiceren.

Zo noemt hij aids een 'immanente rechtvaardigheid'. Ter verduidelijking: in de psychologie staat 'immanente rechtvaardigheid' voor het idee dat regels die overtreden worden direct bestraft dienen te worden. De geleerde beschouwt niet alleen aids als een straf, maar ook de huidige klimaatproblemen en homoseksualiteit. Dat laatste veroordeelt hij als 'een verkeerd begrepen vorm van seksualiteit'.

Woordvoerder Mettepenningen begrijpt de reacties op zulke uitspraken, en snapt dat het publiek de geestelijke zo in de conservatieve hoek zal plaatsen. "Maar wat is conservatief? In de juiste zin van het woord is dat behouden wat moet behouden blijven en veranderen wat moet veranderen. Ik vind dat hij eerlijk is in wat hij schrijft en dat hij niet aarzelt om zijn standpunt weer te geven, al stelt hij zich zo natuurlijk kwetsbaar op."

Eervol ontslag voor oud-premier Balkenende

Het oude kabinet kan definitief de biezen pakken. Koningin Beatrix heeft oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) 'op de meest eervolle wijze' ontslag verleend, laat het Kabinet der Koningin donderdag weten.

Dat geldt ook voor de overige afzwaaiende bewindslieden die niet terugkeren in het nieuwe kabinet van Mark Rutte (VVD). Onder hen zijn ex-vicepremier André Rouvoet en de twee ex-ministers die zich hebben uitgesproken tegen politieke samenwerking met de PVV van Geert Wilders: Ernst Hirsch Ballin (CDA) en zijn partijgenoot Ab Klink.

Ook de staatssecretarissen van het demissionaire kabinet hebben eervol ontslag gekregen.

Wetzel wil nog ťťn trainersklus

André Wetzel gaat vrijdag voor tien dagen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daar gaat hij een rapport schrijven voor Al-Jazira.

In het rapport moet Wetzel de verbeterpunten binnen de club aangeven. "Normaal gesproken blijft het bij tien dagen", zegt Wetzel tegenover Voetbal International. "Sinds mijn vertrek bij Al-Jazira zes jaar geleden heb ik altijd contact gehouden met wat mensen daar, vandaar dat ze nu bij mij zijn uitgekomen"

"Ik ga de komende dagen alle trainingen en wedstrijden bijwonen. Ook zal ik gesprekken gaan voeren met de trainers bij Al-Jazira. Daarna schrijf ik een rapport met aanbevelingen voor de toekomst. De club wil weten op wat er allemaal beter kan en moet, daar wil ik ze bij helpen."

Aan een functie als technisch directeur wil Wetzel daar niet beginnen. "Die boot heb ik afgehouden, vooralsnog. Misschien dat ik eenmaal daar toch wel zin krijg om er opnieuw aan de slag te gaan. We zullen zien. Ik heb nog twee grote sollicitaties elders lopen. Het gaat om een bondscoachschap en om een baan als technisch directeur, allebei bij een land buiten Europa."

"Over twee weken word ik 59 jaar en ik zou graag nog één mooie trainersklus willen doen voor een jaar of twee, drie. Aan de andere kant overweeg ik ook om me meer in te gaan zetten voor sport in het algemeen. Het promoten van beweging, van respect en sportiviteit, van projecten als Meer dan Voetbal. Dat trekt me ook enorm aan."

Turken beschuldigen IsraŽl van oorlogsmisdaden

Advocaten van pro-Palestijnse Turkse activisten hebben donderdag bij het Internationaal Strafhof een klacht ingediend tegen Israël. Dat land zou zich in mei bij de entering van een schip dat de blokkade van de Gazastrook wilde doorbreken schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Bij de commandoactie kwamen negen Turkse staatsburgers op het schip Mavi Marmara om het leven. Volgens advocaat Uguru Sevgili willen nabestaanden en slachtoffers die gewond raakten dat er een onderzoek komt naar marteling, onmenselijke behandeling en schending van de Geneefse oorlogsconventies door Israël. Israël zegt dat de militairen hebben geschoten uit zelfverdediging.

Het ICC ontvangt elk jaar honderden klachten, maar slechts in weinig gevallen wordt overgegaan tot een onderzoek.

Nepminister opgepakt bij Paleis Huis ten Bosch

De marechaussee heeft donderdagmiddag bij de ingang van Paleis Huis ten Bosch, waar het nieuwe kabinet werd gepresenteerd, twee mannen aangehouden. Een van hen deed zich voor als minister.

De chauffeur van een auto meldde dat hij de nieuwe minster van Defensie vervoerde. De marechaussee constateerde dat in de auto niet de echte minister zat. Terwijl de nepminister uit de auto werd verwijderd, trok deze een spandoek tevoorschijn met de naam van een milieuorganisatie.

Beide mannen zijn aangehouden en overgedragen aan de politie.

Extra maps voor Halo: Reach komen 30 november

Microsoft heeft de eerste details van het eerste map pack van Halo: Reach vrijgegeven. Het map pack heeft de naam Noble Map Pack gekregen en komt op 30 november uit op Xbox Live. Drie nieuwe mappen maken hun opwachting in het pakket, namelijk Anchor 9, Tempest en Breakpoint.

-Anchor 9 is een garage voor UNSC-schepen en de landingsbanen laten de schepen snel landen en bijtanken. De map is perfect voor Free-For-All, Team Slayer en Team Objective.

-Tempest is een verlaten fabriek en in deze map 'buigt' de zee en de lucht op een onnatuurlijke manier. De map is vooral bedoeld voor Big Team Battle, maar Free-For-All, Team Slayer en Team Objective kunnen er ook prima op gespeeld worden. Ook voor Forge is de map aantrekkelijk.

-Breakpoint is een archologisch laboratorium met een belangrijk artifact onder de gebouwen, die de mensheid kan redden. Ook deze is vooral bedoeld voor Big Team Battle en Invasion kan hierop gespeeld worden.

Het pakket zal 800 Microsoft Points kosten en 250 extra Gamerscore bezitten.

Melzer verrast Nadal in Shanghai

Rafael Nadal is in de derde ronde van het toernooi in Shanghai verrassend uitgeschakeld. De Spanjaard ging met 1-6, 6-3 en 3-6 onderuit tegen de Oostenrijker Jurgen Melzer.

In de derde set, bij de stand 5-2 in het voordeel van Melzer, dacht de Oostenrijker de partij binnen te hebben maar de bal werd uit gegeven. Via een challenge bleek Melzer alsnog gelijk te hebben. Het punt moest wel opnieuw worden gespeeld. Nadal wist vervolgens drie matchpoints weg te werken en kwam op 5-3. Melzer liet zich niet uit het veld slaan en met zijn eigen service pakte hij alsnog de winst.

Sinterklaashorror

De wereld is weer een film van Nederlandse bodem rijker. Sint (de film) geregisseerd door Dick Maas (de Lift en Flodder) is een zombieachtige film met de goedheiligman in de hoofdrol. De Sint is helemaal niet jarig op 5 december maar is juist gestorven op die dag en daarom komt hij wraak nemen.. Ik kan niet wachten om 'm te zien! 11 november is hij te zien in de bioscoop.

Met dank aan loecje voor de submit.

Ophef om klein meisje met sexy kousen

Een productie van de Staatsopera van Stuttgart heeft in Duitsland voor behoorlijk wat opschudding gezorgd. In de opera doet een meisje van slechts tien jaar oud mee, dat is uitgedost als kindhoertje.

De Duitse kinderbescherming is woedend op de Koreaanse regisseuse Yona Kim, die voor het stuk Pnima een jong meisje met sexy kousen en jarretels het podium op stuurt. "We hebben niets tegen artistieke vrijheid", vertelt een woordvoerder. "Maar zo stel je een kind nu eenmaal niet tentoon. Gelukkig hebben we in elk geval nog kunnen voorkomen dat beelden van de bewuste scène op internet zijn verschenen."

Sara Horr, woordvoerder van de opera, verdedigt de inzet van het jonge meisje. "De ingezette kinderen zijn al langere tijd betrokken bij theaterproducties", laat ze weten. "Ze worden tijdens en buiten de repetities begeleid door ouders en leerkrachten drama. Hun wordt exact duidelijk gemaakt wat er van hen wordt verlangd."

De opera gaat over het trauma van de overlevenden van de Holocaust tijdens het Derde Rijk. De kinderbescherming heeft helaas niet kunnen voorkomen dat zaterdagavond het meisje opnieuw in hoerige kleding het podium op gaat. "Het theater heeft ons laten weten dat zij bij toekomstige producties waar jonge kinderen zullen worden ingezet, vooraf met ons contact opnemen", laat de kinderbescherming weten.

Abba-ster voor miljoenen de boot in

Anni-Frid Reuss is voor bijna vijf miljoen euro opgelicht door een Zweedse tempeleigenaar. De 64-jarige Abba-zangeres leende de man geld om een tempel te kunnen bouwen. Hij beweert echter dat het om een gift gaat.

Reuss wil het bedrijf achter het boeddhistische heiligdom failliet laten verklaren om op die manier haar geld terug te krijgen, schrijft de Zweedse krant The Local. "Het geld staat in de boeken als een lening", verklaart de advocaat van Reuss tegenover de krant. "Ik weet niet hoe ze erbij komen dat het een gift is."

De tempeleigenaar reageert verbijsterd op de actie van Reuss. "We zijn al lange tijd vrienden", zegt hij. "Er zijn wel meningsverschillen geweest over de tempel, maar dat ligt allemaal achter ons." Hij zegt het geld niet terug te kunnen betalen. "Alles is geïnvesteerd in het heiligdom."


Anni-Frid Reuss (Foto: Novum)

'Nobelprijs aanmoediging voor misdaad'

China is nog altijd woedend over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de dissident Liu Xiaobo. Degenen die de wegens 'aanzetten tot staatsondermijning' tot elf jaar gevangenisstraf veroordeelde Liu steunen moedigen de misdaad in China aan. Zij doen er beter aan zich niet meer met zijn zaak te bemoeien. Dit heeft woordvoerder Ma Zhaoxu van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

"Het toekennen van de Nobelprijs voor de vrede aan een dergelijk persoon staat gelijk aan het aanmoedigen van misdaden in China. Het betekent ook een schending van de soevereine rechtspraak in China", zo fulmineerde Ma op een persconferentie.

Inmiddels hebben heel wat landen, waaronder de Verenigde Staten, opgeroepen tot Liu's vrijlating. "Ik vraag me af wat hun werkelijke bedoeling is. Doen ze dat omdat zij zich storen aan het ontwikkelingspad van China en het politieke systeem van China haten?", zo ging Ma verder.

Het Noorse Nobelcomité kende de vredesprijs vorige week vrijdag toe aan Liu. Sindsdien is China vrijwel dagelijks met kritiek op die toekenning gekomen. Vooral Noorwegen moet het ontgelden.

Lady Gaga uitgedaagd voor zangwedstrijd

Lady Gaga is uitgedaagd voor een opvallende weddenschap. De relatief onbekende zangeres Alisa Apps wil bewijzen dat mensen liever naar een echte zangeres luisteren dan naar 'een plastic pop als Lady Gaga'. Een jury moet bepalen wie de beste zangeres is.

"Ik heb medelijden met Lady Gaga. Ze is slechts een plastic pop, gemaakt door een geldruikende marketingmachine", zegt de zelfverzekerde Apps tegen het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. "Deze wedstrijd geeft mensen de kans om te kiezen wat ze het leukst vinden: plastic of echt."

Apps staat op het punt om haar debuutalbum uit te brengen. Haar clip How Do I Make Right werd al 1,3 miljoen keer bekeken op YouTube. Lady Gaga heeft nog niet gereageerd op de uitdaging.


Lady Gaga (Foto: Novum)

Retro klassieker Star Raiders krijgt remake

Het spel Star Raiders uit 1979 wordt opnieuw gemaakt. Het ruimteavontuur verscheen op de Atari 2600. Ruim dertig jaar later moet Star Raiders verschijnen op de Xbox 360 en Playstation 3. Incinerator Studios en Atari onthulden het spel in een interview met de Amerikaanse website Gamespot.

In de klassieke versie van Star Raiders vloog de speler in een ruimteschip en moesten vijanden, de Zylons, kapotgeschoten worden. De speler had een heel universum tot zijn beschikking om te verkennen.

De nieuwe Star Raiders moet een moderne game worden. "Voor gamers die schietspellen spelen, is ons spel bekend terrein," zei senior producer Jonathan Moses tegen Gamespot. "Spelers die het origineel nog kennen zullen zich snel thuis voelen."

Star Raiders moet begin volgend jaar op de Xbox 360 en Playstation 3 verschijnen.


(Foto: Novum)

Zes jaar cel en tbs voor verkrachter

Een 31-jarige man uit Rotterdam heeft donderdag in hoger beroep een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging gekregen voor twee verkrachtingen en een poging daartoe. Ook is hij veroordeeld voor huisvredebreuk en vernieling van een voordeur. De incidenten vonden plaats in 2008.

De man benaderde twee keer 's nachts een vrouw op straat in Rotterdam. Hij liep een eind mee, trok het slachtoffer vervolgens de bosjes in en verkrachtte haar. Een derde slachtoffer achtervolgde hij tot haar woning, waar hij haar in de portiek met grof geweld probeerde te verkrachten. Het lukte de man niet de vrouw te penetreren, waarna hij zijn pogingen staakte en vertrok.

Het vonnis van het gerechtshof is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. In eerste instantie veroordeelde de rechtbank de man ook tot zes jaar en tbs met dwangverpleging. Het hof maakte van de derde verkrachting een 'poging tot verkrachting', maar dat leidde niet tot strafvermindering.

Button: "Ik heb niets meer te verliezen"

Wereldkampioen Jenson Button zal de laatste drie races vol in de aanval gaan. De coureur van McLaren zal niets anders kunnen aangezien hij momenteel 31 punten achterstand heeft op leider Mark Webber.

"Als je op dit punt in het seizoen aan de leiding gaat in het kampioenschap, dan kun je geen enkel risico meer nemen. Maar als je met nog drie races te gaan op achterstand staat, is het mogelijk om nog vol in de aanval te gaan. Je hebt dan immers niet zoveel meer te verliezen", vertelde Button. "Ik ben op dit moment degene die niets te verliezen heeft en kijk ernaar om de strijd aan te gaan met de jongens vooraan. En mocht het dit jaar niet lukken, dan heb ik tenminste alles gegeven."

"We hebben dit jaar niet veel geluk gehad, maar wie weet is dat de komende races wel anders. Wie weet wat er nog gebeurt", aldus Button, die een jaar terug nog vijftien punten voorsprong had op concurrent Rubens Barrichello.

Gomes steekt Hiddink hart onder de riem

Guus Hiddink ligt zwaar onder vuur in Turkije. Doelman Heurhelo Gomes neemt het op voor zijn oude trainer.

De keeper van Tottenham Hotspur kent Hiddink van zijn periode bij PSV. De Braziliaanse sluitpost heeft lovende woorden over voor de bondscoach van Turkije. Hiddink wordt bekritiseerd omdat hij het EK in Polen en Oekraïne dreigt mis te lopen door een zwakke start in de EK-kwalificatie.

"Guus is een fantastische kerel. En niet alleen voor de dingen die hij op het veld deed. Hij liet mij op mijn gemak voelen bij PSV toen ik daar zonder ook maar enige ervaring in het profvoetbal kwam", zegt Gomes op de website van de UEFA.

"Het was de eerste keer dat ik ergens anders een leven ging opbouwen en Guus was als een vader voor me. Wanneer een familielid uit Brazilië ziek was, zei hij tegen me dat ik mocht gaan en alle tijd mocht nemen die ik nodig had. Zijn trainingen waren ook heel interessant. We hadden geen tijd om ons moe te voelen. Hij weet precies wat er om gaat in de hoofden van spelers."

Formule 1 vanaf 2014 in Rusland

Formule 1-baas Bernie Ecclestone ondertekent donderdag in Sotsji een contract voor de Grote Prijs van Rusland. Regeringsbronnen bevestigen dat de Russische premier Poetin eveneens zijn handtekening zet onder een vijfjarige deal.

De Grote Prijs van Rusland zal volgens het contract vanaf 2014 plaatshebben op een circuit in Sotsji. De stad aan de Zwarte Zee is in dat jaar tevens gastheer van de Olympische Winterspelen.

Van Ecclestone is bekend dat hij de Formule 1 graag in Rusland ziet.

Formule 1 vanaf 2014 in Rusland
Formule 1 vanaf 2014 in Rusland (Foto: ANP)

PVV wil voorlopig geen boete voor hardrijders

Gedoogpartij PVV wil dat automobilisten die maximaal elf kilometer per uur te hard rijden daarvoor niet meer worden bekeurd, aangezien het nieuwe kabinet de maximumsnelheid op autosnelwegen wil verhogen van 120 naar 130 kilometer per uur.

Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV) heeft daarover donderdag Kamervragen gesteld aan de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De Roon eist niet alleen een 'onmiddellijke stop' op het uitdelen van bekeuringen op snelwegen, nu Opstelten is aangetreden. Wat hem betreft worden ook de bonnen die zijn uitgeschreven sinds het bekend worden van het regeerakkoord, ingetrokken.

Van Gelder wilde terugval voorkomen

Yuri van Gelder heeft naar eigen zeggen geen cocaïne gebruikt. Dit heeft de Nederlandse turner, die de afgelopen dagen negatief in het nieuws is, vandaag in een officiële persverklaring laten weten.

De Nederlandse turnbond (KNGU) kwam gisteren met het bericht naar buiten dat Van Gelder opnieuw cocaïne had gebruikt. De turner spreekt dit echter fel tegen. "Ik heb op de dag van aankomst in Rotterdam in vertrouwen aan de bond medegedeeld dat ik vanwege neerslachtige gevoelens, wat een gevolg was van de grote druk die er de afgelopen tijd op mij rustte tezamen met het vervolgtraject van de behandeling welke op bepaalde momenten zwaar tegenviel, er over dacht om mezelf terug te trekken als deelnemer aan het WK in Rotterdam", aldus de turner.

"Ik heb aangegeven dat hoe hoger de druk werd, hoe vaker ik vreesde voor een terugval. Omdat ik koste wat kost een dergelijke terugval wilde voorkomen leek het mij een betere optie om mezelf niet bloot te stellen aan alle druk die het WK met zich meebrengt en om tijdelijk afstand en rust te nemen totdat ikzelf aanvoel dat mijn psyche ook klaar is voor rentree in de topsport."

"Mijn grote fout is geweest dat ik tot het allerlaatste moment heb gewacht met mijn persoonlijke gevoelens kenbaar te maken aan de KNGU. Ik begrijp dat de KNGU zich ongemakkelijk voelde bij het feit dat ik me terugtrok van het WK, zeker omdat ik dit op het allerlaatste moment had besloten. Wat zich echter de afgelopen dagen in de media heeft voltrokken mag ronduit schandelijk genoemd worden. Of het berust op misinterpretatie van hetgene wat ik heb aangegeven, of dat de reden van terugtrekking van het WK willens en wetens verdraaid is tot wat er nu door de bond naar buiten wordt gebracht, laat ik in het midden. Vast mag staan dat ik naar de bond toe uitsluitend heb verklaard dat ik vanwege mijn psychische gesteldheid er nog niet aan toe was dit WK te turnen."

Daarnaast geeft Van Gelder de heren Hans Gootjes, topsportmanager van de KNGU, en Jos Geukers, voorzitter van de KNGU, de schuld van de ontstane hetze. "Het gerucht wat nu de ronde doet in de media, namelijk dat ik wederom cocaïne gebruikt zou hebben, is te wijten aan de heren Gootjes en Geukers die mij op deze beschamende wijze te kijk wensen te zetten in de media. De nadere toelichting over de reden dat mijn persoonlijke verklaring door de bond bewust of onbewust is verdraaid en uitgebreid door hen is verklaard naar de media, zult u aan de desbetreffende heren van de KNGU moeten vragen."

"Mijn persoonlijke mening hierover zal ik vooralsnog voor mezelf houden. In ieder geval is hier sprake van een vertrouwensbreuk die ook wat mij betreft onherstelbaar is geworden."

De volledige verklaring van Yuri van Gelder kan je hier terugvinden.

Familie slachtoffer hekelt onderzoek Transformers

De familie van de vrouw die vorige maand verlamd raakte op de set van Transformers 3 is het oneens met het onderzoek waardoor de filmproducenten vrijuit gaan. Ze noemen de bevindingen 'belachelijk'. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

In een officiële verklaring laat de familie woensdag weten 'diep bedroefd en teleurgesteld' te zijn over de beslissing van de Occupational Safety and Health Administration in Indiana. Deze besloot de producenten van Transformers 3 niet te vervolgen omdat ze gebruik hadden gemaakt van een 'erkende lasser'.

"Het feit dat er gebruik gemaakt werd van een 'erkende lasser' wil nog niet zeggen dat het laswerk ook naar behoren is uitgevoerd", zegt de familie. "Het bewijs is er juist naar dat het laswerk is afgeraffeld." Het is nog niet bekend of de familie vervolgstappen onderneemt.

Op 1 september raakte een figurante ernstig gewond toen een losgeslagen staalkabel haar auto raakte en een deel van haar schedel sloeg. Later bleek dat zij aan de linkerkant van haar lichaam verlamd was geraakt.


Transformers (Foto: Novum)

Miljoenste schip door Panamakanaal gevaren

Sinds de opening in 1914 zijn een miljoen schepen door het Panamakanaal gevaren. Nummer een miljoen was een Chinees vrachtschip. De kapitein van de bulkcarrier heeft woensdag van de autoriteiten een officiële oorkonde gekregen.

Het 80 kilometer lange Panamakanaal werd in 1914 door de Amerikanen afgerond en vormt een verbinding tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het beheer over het kanaal werd in 1999 overgedragen aan de Panamese autoriteiten.

Vorig jaar is begonnen met de bouw van twee nieuwe, grotere sluizen omdat de schepen die door het kanaal willen steeds groter worden.


Miljoenste schip vaart door Panamakanaal (Foto: Novum)

Geen vervolging militairen na 'friendly fire'

De leidinggevenden van de militairen die in Uruzgan per ongeluk twee collega's doodden, worden niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag besloten. Bij het 'friendly fire' kwamen Aldert Poortema en Wesley Schol om het leven.

Poortema en Schol maakten in januari 2008 in Deh Rawod in Uruzgan deel uit van een gevechtseenheid die verwikkeld was in zware gevechten. Een andere Nederlandse eenheid zag hen aan voor Talibanstrijders en bestookte hen met granaten. Het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie concludeerden na onderzoek dat er geen sprake was van verwijtbare fouten.

De ouders van de omgekomen militairen wilden echter dat de betrokken leidinggevenden zouden worden vervolgd. Volgens hen zijn op hoger niveau blunders gemaakt, ook vinden zij dat het onderzoek van justitie niet deugt.

Cruise benaderd voor vervolg op Top Gun

Tom Cruise is door filmstudio Paramount benaderd om een vervolg op Top Gun uit 1986 te maken. De film zou wederom geregisseerd worden door Tony Scott. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine. Paramount houdt hierover de kaken stijf op elkaar.

Scenarioschrijver Christopher McQuarrie, die eerder met Cruise aan Valkyrie werkte en het script van The Ususal Suspects schreef, zou al bezig zijn met het verhaal. Daarin zou een kleine rol voor Cruise zijn weggelegd. Niet meer als de gelikte F-16 piloot Pete 'Maverick' Mitchell, maar als instructeur op leeftijd aan de prestigieuze Top Gun-vliegschool.

Producent Jerry Bruckheimer liet afgelopen zomer al weten dat hij in gesprek was over een vervolg op de enorme hit uit de jaren tachtig, maar dat de luchtvaartsector totaal was veranderd sinds die tijd en dat de focus dus op iets anders moet komen te liggen dan heftige straaljagerachtervolgingen. De vader-zoon relatie was ook een thema in de eerste Top Gun-film, dus de verwachting is dat Cruise de vader gaat spelen van een nieuwe sterpiloot.

Of er nog meer acteurs uit Top Gun meedoen aan het vervolg, zoals Val Kilmer als Ice-Man, is nog niet bekend.


Tom Cruise (Foto: Novum)

Gal: "Totilas is een 'once in a lifetime'-paard"

Eerder vandaag maakten we al bekend dat Edward Gal niet langer op Totilas zal rijden. Het toppaard is namelijk verkocht aan een Duitse paardenhandelaar, Paul Schockemöhle.

Dressuurruiter Gal reageerde verdrietig op het nieuws. "Van het eerste moment dat ik Totilas bereed wist ik dat het een 'once in a lifetime paard' was. Het is onwerkelijk dat deze periode nu voorbij is. Ik wist dat er veel belangstelling was, maar toch had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan."

Kees Visser, de voormalig eigenaar van Totilas, liet al weten Gal te blijven steunen. "We zullen hem blijven voorzien van potentiële toppaarden. Dankzij de inzet en het talent van Edward is Totilas geworden tot wat hij is."

Werkstraf voor in brand steken student

De rechtbank in Groningen heeft de 21-jarige student Rik B. veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur. De student stak in april een medestudent in brand tijdens een ontgroeningsstunt van studentenvereniging Albertus Magnus.

Het slachtoffer trok tijdens de ontgroening in Giethoorn zelf een sinterklaaspak aan en vroeg aan B. om hem in de brand te steken. Volgens de rechtbank gaf het slachtoffer weliswaar toestemming voor de stunt, maar wist hij op dat moment niet dat er een behoorlijke hoeveelheid lampolie werd gebruikt. Het ongezien toevoegen van de brandbare vloeistof maakt B. strafrechtelijk verantwoordelijk voor zijn actie. De werkstraf valt aanzienlijk lager uit dan de door het Openbaar Ministerie geëiste werkstraf van 240 uur. B. heeft spijt betuigd en de rechtbank denkt niet dat hij in herhaling zal vallen.

Nieuw kabinet beŽdigd

Het kabinet onder leiding van VVD-leider Mark Rutte is beëdigd. De ministers verschenen donderdagmiddag om kwart over een op het bordes van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Koningin Beatrix werd geflankeerd door premier Rutte en vicepremier Maxime Verhagen. In twee rijen stonden de twaalf ministers opgesteld.

Kort daarvoor legden de ministers een voor een in het paleis de eed of belofte af. Met de eed of belofte beloven ze trouw aan de grondwet en beloven ze hun ambt op een goede manier te zullen vervullen. Bewindslieden uit het oude kabinet hoeven niet opnieuw beëdigd te worden.

Buiten de hekken van het paleis stonden ongeveer twintig demonstranten, met spandoeken en tekstborden. Een aantal van hen protesteerde tegen de gedoogsteun van de PVV voor het minderheidskabinet van VVD en CDA. Anderen vroegen aandacht voor het geringe aantal vrouwen in het kabinet.

Nieuw kabinet beëdigd
Nieuw kabinet beëdigd (Foto: ANP)

SGP stapt naar Europees Hof

De SGP stapt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om de uitspraak van de Hoge Raad aan te vechten dat de partij vrouwen moet toelaten op de kieslijst. De orthodox-christelijke partij wil vrouwelijke politici blijven weren.

De Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechtbank, oordeelde op 9 april dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. De staat moest maatregelen tegen de partij nemen om ervoor te zorgen dat voldaan wordt aan het VN-vrouwenverdrag, bepaalde de Hoge Raad.

De SGP heeft donderdag laten weten dat de uitspraak van het hoogste gerechtsorgaan in Nederland over een fundamentele zaak gaat, namelijk botsende grondrechten. Het arrest van de Hoge Raad zou strijdig zijn met diverse uitspraken van de Europese Hof over de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van politieke partijen. Volgens de SGP gaat het niet alleen om de eigen partij, maar ook om andere christelijke organisaties.

Vrouwen mogen sinds 2006 wel lid worden van de SGP. De partij weigert vrouwen echter op kandidatenlijsten voor verkiezingen te zetten.

Man geraakt door verdwaalde kogel

Een Rotterdammer is donderdagochtend geraakt door wat lijkt een verdwaalde kogel. Hij liep in een parkje bij de Colosseumweg waar twee mannen ruzie hadden, meldt de politie.

De man zou zich niet in het gesprek hebben gemengd en zijn weg hebben vervolgd. Kort daarop hoorde hij een knal en voelde hij een 'tinteling' in zijn been, waarop hij zag dat hij gewond was.

De man belde daarop 112. Hij is afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens de politie raakte hij lichtgewond. Het slachtoffer is al verhoord, hij weet volgens de politie nog niet of hij aangifte wil doen. Rechercheurs onderzoeken de zaak.

Koning wil goede lijn AGOVV Apeldoorn vasthouden

AGOVV Apeldoorn won twee weken geleden met een minimaal verschil bij RBC Roosendaal (1-0). Hans de Koning, trainer van de ploeg uit Apeldoorn, hoopt de 'winning mood' door te trekken naar de volgende wedstrijden.

De eerstvolgende tegenstander voor AGOVV Apeldoorn is Almere City FC. Koning wil in elk geval vasthouden aan de verdedigende tactiek. "We moeten wel zorgen dat we bij de les zijn. Almere heeft wel met 12-1 verloren van Sparta, maar daarnaast ook goede resultaten weten te behalen", liet hij weten. "Met een goed resultaat kunnen we wat gaan stijgen en bovendien is dit de start van een nieuwe periode."

Koning beschikt niet over een geheel fitte selectie tegen Almere City FC. "We missen Jaime Bruinier nog, maar het gaat de goede kant op. René Bot en Appie Chaiat zitten wel op de bank."

'Contador niet bij presentatie Tour 2011'

De route van de Tour de France, die volgend jaar zomer wordt verreden, zal volgende week wereldkundig worden gemaakt. De verwachting is dat Alberto Contador, winnaar van de editie van afgelopen zomer, hier niet bij zal zijn.

De internationale wielrenunie (UCI) zit namelijk achter de Spanjaard aan, nadat hij was betrapt op het gebruik van het middel clenbuterol. "We wachten nog steeds op het oordeel van de UCI", aldus een woordvoerder. "We hoopten steeds dat het besluit zou vallen vóór de presentatie, maar als dat donderdag nog steeds niet is gebeurd, zie ik Alberto niet afreizen naar Parijs."

Ook Alessandro Petacchi zal tijdens de prestatie van de Tour de France schitteren door afwezigheid. De Italiaan wordt namelijk onderzocht door het Italiaans Olympisch Comité (CONI).

Van Bommel tot half november uitgeschakeld

Mark van Bommel denkt voorlopig nog niet aan het spelen van voetbal. Gisteren meldden we nog dat de middenvelder van Bayern München ongeveer twee weken niet in actie zou kunnen komen. De speler denkt nu dat het nog langer gaat duren, voordat hij weer op het veld staat.

Van Bommel zou een scheurtje in het omhulsel van een spier hebben. Daarbij komt ook erg veel bloed vrij. Daarnaast spreekt men zelfs van een ontsteking van het kniegewricht.

Dat is ook de reden waarom er inmiddels geruchten rond gaan dat Van Bommel pas half november weer kan spelen. In dat geval is het ook nog maar de vraag of de speler op tijd fit is voor de laatste interland van het Nederlands elftal tegen Turkije. Deze staat voor 17 november op het programma en is tevens de laatste wedstrijd van Oranje in het kalenderjaar 2010.

Murray plaatst zich voor ATP Tour World Finals

Andy Murray heeft zich verzekerd van deelname aan de ATP World Tour Finals in Londen. Hij deed dat door eerder op de dag ten koste van de Fransman Jeremy Chardy de kwartfinale van het Masters-toernooi in Shanghai te bereiken. Aan het eindejaarstoernooi doen eind november de beste acht tennissers van de wereld mee.

Murray is de vierde speler die verzekerd is van het toernooi. De eerste drie tennissers van de wereldranglijst, Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer, hadden zich al geplaatst. "Het is prachtig dat ik me geplaatst heb en weer voor eigen publiek mag spelen", zei de 23-jarige Brit. "Vorig jaar was de sfeer geweldig."

Murrays beste prestatie op de ATP World Tour Finals is een plek bij de laatste vier in 2008. Nikolay Davydenko is de regerend titelhouder.

Beerens mogelijk niet tegen Groningen

SC Heerenveen moet het komende zondag in de noordelijke derby tegen FC Groningen mogelijk zonder flankspeler Roy Beerens stellen. De rappe aanvaller heeft weer last gekregen van zijn lies en daardoor is het niet zeker of hij zondag fit genoeg zal zijn om mee te doen.

Trainer Ron Jans liet op de website van SC Heerenveen weten te hopen dat Beerens, die vanmorgen apart van de groep trainde, snel weer fit zal raken: “We doen er alles aan om Roy klaar te stomen”, zegt trainer Ron Jans op de website van Heerenveen. “Of dat lukt moet de komende dagen blijken. De kans bestaat dat we pas zondag een beslissing nemen en dat dan ook de definitieve opstelling bekend wordt.”

Ook verdediger Arnold Kruiswijk trainde vanmorgen niet mee met de groep. Hij kampt nog altijd met een lichte bovenbeenblessure. Jans, die zondag een weerzien krijgt met zijn vorige ploeg, is er echter zeker van dat hij komend weekend een beroep kan doen op Kruiswijk. Een speler waar de trainer zeker niet op kan rekenen is Michal Svec. De Tsjech heeft nog teveel hinder van een hamstringblesssure.

'HSV heeft 13 miljoen euro over voor Lķcio'

Hamburger SV bereidt volgens Calciomercatoweb.it een bod voor om Internazionale-verdediger Lúcio in de winterstop aan te trekken.

Calciomercatoweb.it
meldt dat HSV dertien miljoen euro wil vrijmaken om Lúcio naar de Bundesliga terug te halen. De verdediger van Inter speelde van 2001 tot 2009 in Duitsland. De Braziliaan kwam achtereenvolgens uit voor Bayer Leverkusen en Bayern München.

Na de komst van Louis van Gaal bij Bayern vertrok Lúcio naar Inter. Na zijn entree in Milaan beleefde de aanvoerder van de Braziliaanse nationale ploeg grote successen met de Italiaanse topclub. Vorig seizoen won hij met Inter de Champions League, de Scudetto en de Coppa Italia.

Lúcio heeft geregeld door laten schemeren zijn loopbaan af te willen sluiten in Duitsland. De Braziliaanse mandekker heeft nog een contract tot 2012 bij Inter.

Van Hummel wint etappe in Ronde van Hainan

Kenny van Hummel heeft de vierde etappe van de Ronde van Hainan gewonnen. De 28-jarige spurter van Skil-Shimano was na een rit van 163 kilometer de snelste in de massasprint. Klassementsleider Valentin Iglinkski eindigde als tweede, terwijl de Rus Ivan Kovalev als derde over de meet kwam.

Van Hummel had in de eerste etappe nog net naast een etappeoverwinning gegrepen. Hij werd toen tweede achter de Oekraïner Yuri Metlushenko. Het is voor Van Hummel zijn derde overwinning van het seizoen. Kamikaze Kenny won eerder al etappes in de Ronde van België en de Ronde van Picardië.

De Ronde van Hainan is een meerdaagse etappekoers in China, die deel uitmaakt van de UCI Asia Tour. Hainan is een eiland in het zuidoosten van China.

Motoragent vloert vluchtende scooterdief in stationshal

Met het nodige kunst- en vliegwerk heeft een motoragent in de hal van het treinstation van Maastricht een puber gevloerd. De 15-jarige Maastrichtenaar was gevlucht op een scooter maar is aangehouden, zijn bijrijder wist te ontkomen, meldt de politie.

De achtervolging begon toen de agent woensdag rond 21.45 uur een scooter op de Scharnerweg zag rijden. Daar mogen geen scooters komen. Verder had de scooter geen verlichting en geen kentekenplaat. Later bleek het voertuig ook nog eens gestolen te zijn. De agent gaf een stopteken, maar de bestuurder ging ervandoor.

Uiteindelijk scheurde de scooter al slingerend op een voetpad richting het station aan de Spoorweglaan. Meerdere mensen moesten volgens de politie aan de kant springen om een aanrijding te voorkomen.

Voor het station sprongen de jongens van de scooter af en renden ze naar binnen. De motoragent reed de bestuurder achterna en wist zijn motor over de trappen te manoeuvreren. Uiteindelijk lukte het hem in de stationshal de jongen een duw te geven, waardoor hij viel en kon worden aangehouden.

'Landzaat niet tegen Feyenoord'

FC Twente moet het komend weekend in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord mogelijk zonder Denny Landzaat stellen. De voormalig speler van de Rotterdammers ondervindt te veel hinder van een blessure aan zijn lies.

Daarnaast kan FC Twente zeer waarschijnlijk ook niet over Marc Janko beschikken. Toch is er ook nog positief nieuws uit Enschede te melden. Dwight Tiendalli is weer fit en heeft zich inmiddels weer bij de selectie van trainer Michel Preud'homme aangesloten. Dit geldt ook voor Theo Janssen.

Duitsland begint imamopleiding

Duitse universiteiten beginnen een opleiding tot imam, zo heeft de Duitse minister Annette Schavan (Onderwijs) donderdag bekendgemaakt. Voortaan kunnen moslims hun opleiding tot geestelijke volgen in Münster, Osnabrück en Tübingen.

"Waar een religie de kans krijgt een theologie te ontwikkelen, is dat goed voor deze religie", aldus de minister, die zelf katholieke theologie heeft gestudeerd. Ze vindt het besluit belangrijk voor de integratie. In Duitsland is de laatste tijd veel debat over de integratie van vooral Turken, sinds de Duitse socialist Thilo Sarrazin een kritisch boek heeft geschreven en PVV-leider Geert Wilders in Berlijn een toespraak hield.

De eerste studenten kunnen aanschuiven in het najaar van 2011.

Turners communiceren niet meer met media

De Nederlandse turners zullen in de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Rotterdam niet meer met de media communiceren. Dat maakte Hans Gootjes, topsportmanager van gymnastiekbond KNGU, donderdag bekend.

De reden is dat de bond wil uitsluiten dat de sporters geconfronteerd worden met vragen over Yuri van Gelder, die dinsdag uit de selectie werd gezet nadat gebleken zou zijn dat hij cocaïne had gebruikt.

"Sporters en begeleiders focussen zich nu volledig op de wedstrijd", aldus Gootjes. De mannen hebben donderdag in de namiddag hun podiumtraining. Ook de coaches zijn voorlopig niet aanspreekbaar.

Turners communiceren niet meer met media
Turners communiceren niet meer met media (Foto: ANP)

Vroege Halloweenvierders aangehouden

Halloween kwam vroeg dit jaar in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Daar hield de politie woensdagavond twee 18-jarige jongens aan met Halloweenmaskers op. Ze waren alvast aan het griezelfeest begonnen, dat op 31 oktober officieel wordt gevierd.

De politie was op de hoogte gebracht door verontruste buurtbewoners die het niet vertrouwden dat er twee gemaskerde sujetten over straat liepen. Voor de maskers kregen de twee uit Pijnacker afkomstige jongens een waarschuwing, maar toen ze zich vervolgens niet konden legitimeren, slingerde de politie hen op de bon. Ze moeten elk zestig euro betalen.

Flitspaal weg wegens goed gedrag automobilisten

Automobilisten op de Zwijnbergenstraat in Breda zijn beloond voor hun goede rijgedrag met de verwijdering van een flitspaal. Het verwijderen van de paal valt samen met de herinrichting van de straat. Zo'n beloning gaat vaker voorkomen, zegt een woordvoerder van de politie.

Politie en justitie zijn erg positief over het rijgedrag in de straat, daarom hoeft er geen nieuwe paal geplaatst te worden. Incidenteel wordt er nog wel in de straat op snelheid gecontroleerd. Als blijkt dat er weer vaak te hard wordt gereden, zullen meer mobiele snelheidscontroles worden gehouden.

Door het hele land worden op termijn analoge palen vervangen door digitale flitspalen. De nieuwe digitale palen kunnen continu foto's maken. De analoge palen bevatten nog filmrolletjes die op een gegeven moment vol zijn.

Rijstrook A10 dicht door verwarrende belijning

Een rijstrook van de A10 naar de A4 bij Amsterdam blijft voorlopig dicht omdat de belijning die Rijkswaterstaat woensdagnacht heeft aangebracht verwarrend is. De rijstrook werd donderdagochtend in alle haast afgesloten omdat de belijning volgens Rijkswaterstaat voor gevaarlijke situaties zorgde. De afsluiting zorgde voor flinke files op de A10.

De belijning is aangebracht omdat de vluchtstrook in de toekomst een spitsstrook moet worden. "De situatie is nu nog niet zoals die uiteindelijk moet zijn, daardoor bleek het deze ochtend voor de weggebruikers te verwarrend", zegt een woordvoerder.

Om de situatie overzichtelijk te houden is een rijstrook afgesloten. Hoe lang dat zo blijft, is niet bekend. "We proberen nu een oplossing te bedenken." Het ziet er naar uit dat de gesloten rijstrook ook in de avondspits voor oponthoud zorgt.

'OM moet overeenkomst kroongetuige ontbinden'

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam moet de overeenkomst met Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, ontbinden. La S. schendt harde, in de overeenkomst afgelegde afspraken stelselmatig, al maandenlang. Zo weigert hij te verklaren en is gebleken dat hij niet de waarheid heeft gesproken.

Dit betoogde advocaat Sander Janssen donderdag tijdens een zitting in het megaproces. Janssen is de raadsman van Jesse R., een van de hoofdverdachten in het proces.

Kort daarvoor had de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, de rechtbank voorgehouden dat de kroongetuige volhardt in zijn weigering nog langer aan het proces mee te werken. Die weigering is La S. ingegeven door de onenigheid die hij heeft met justitie: zij zou de afspraken omtrent zijn veiligheid en die van zijn naasten niet nakomen.

Kleurrijke figuren in Dance Central-trailer

Kinect zal in november voor de Xbox 360 verschijnen. Eén van de dingen die we met de motion camera van Microsoft kunnen gaan doen is dansen. Om dit mogelijk te maken komt Harmonix met Dance Central.

In Dance Central zul je moeten dansen op veel verschillende muziek. Alle liedjes die in de game zullen zitten werden gisteren bekend gemaakt. Nu is er een nieuwe trailer verschenen waarin we kleurrijke figuren kunnen zien dansen op Poisen van Bell Biv DeVoe. Geniet hieronder van de trailer.

Screenshots God of War: Ghost of Sparta

Sony heeft vandaag nieuwe screenshots de deur uit gedaan van God of War: Ghost of Sparta. De game was eerder dit jaar al te zien op de E3 in Los Angeles, de game werd daar uitstekend ontvangen. Op de E3 werd onder andere de prijs voor beste PSP game en beste handheld game aan dit spel uitgereikt.

Deze PlayStation Portable exclusive zal ons wat meer gaan vertellen over Kratos' dagen als God van de Oorlog en de verdwenen stad Atlantis. Het ziet ernaar uit dat het weer een bruut avontuur gaat worden, zelfs op de screenshots spat de actie er vanaf. God of War: Ghost of sparta zal op 11 november 2010 in Europa in de winkels liggen, exclusief voor de PSP.

God of War

GoW

Gow

Gow

GoW

[NHL] Lightning laat langs Canadiens

De Tampa Bay Lightning zijn het nieuwe NHL-seizoen goed begonnen. Onder leiding van de nieuwe GM, Detroit Red Wings-legende Steve Yzerman, en de nieuwe coach Guy Boucher werden de eerste twee wedstrijden gewonnen. Vannacht wonnen de Lightning van de Montreal Canadiens met 4-3 in overtime.

Het zag er in de eerste periode niet naar uit dat de Lightning de twee punten mee naar huis zouden nemen. De Lightning waren mede dankzij drie tijdstraffen voor de Canadiens dan wel sterker, ze gingen toch met een 2-0 achterstand de kleedkamer in. Maxim Lapierre en Tomas Plekanec zetten de thuisploeg tegen de verhoudingen in op voorsprong.

In de tweede periode kwamen de Lightning terug via een powerplay-goal van verdediger Brett Clark, die in de zomer werd aangetrokken. Opmerkelijk genoeg is hij juist gehaald als betrouwbare verdediger die zich weinig met de aanval bemoeit. Ook in deze periode was de ploeg uit Florida sterker, maar verder werd er niet meer gescoord.

In de derde periode kwamen de Lightning op gelijke hoogte via een goal van veteraan Martin St. Louis, maar een halve minuut later werd er een flink beroep gedaan op hun mentale weerbaarheid door de 3-2 van Andrei Kostitsyn. De topscorer van de NHL in het vorige seizoen, de pas 20-jarige Steven Stamkos, maakte in de powerplay de gelijkmaker anderhalve minuut voor het einde van de wedstrijd. Op dat moment had goalie Mike Smith het doel verlaten voor een extra aanvaller op het ijs, en dit had resultaat. In de extra tijd scoorde Ryan Malone het winnende doelpunt.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning 3-4 (OT)
Buffalo Sabres New Jersey Devils 0-1 (OT)
Washington Capitals New York Islanders 2-1
Pittsburgh Penguins Toronto Maple Leafs 3-4
Chicago Blackhawks Nashville Predators 2-3
Anaheim Ducks Vancouver Canucks 4-3

Hutchinson: "Slordigheden kosten ons punten"

PSV gaat vooralsnog aan de leiding in de Eredivisie. Toch zijn de Brabanders van mening dat nog niet alles oprolletjes loopt. Zo werd in de wedstrijden tegen ADO Den Haag (2-2) en FC Groningen (1-1) een voorsprong uit handen gegeven.

Ook tegen Roda JC Kerkrade knoeide PSV met punten. "Bij al die wedstrijden hadden we genoeg kansen om de winst te pakken", liet Atiba Hutchinson, verdediger van de Eindhovenaren, in een interview weten. "Door slordigheden gaven we een aantal punten weg. Dat moet uit ons spel. De trainer (Fred Rutten, red.) is daar heel erg mee bezig. Hij probeert een hoger concentratievermogen in ons hoofd te krijgen."

Daarnaast noemde Hutchinson Rutten een 'zeer direct persoon'. "Maar dat is absoluut geen probleem, want aan de top word je altijd afgerekend op prestaties. Er is altijd ruimte voor verbetering en we groeien naar een hoger niveau."

Bedenkers No More Heroes en Harvest Moon werken samen

De bedenkers van de boerderijsimulatie Harvest Moon en Little King's Story zijn door de man achter de No More Heroes-actiegames in dienst genomen. Yasuhiro Wada en Yoshiro Kimura gaan voor Grasshopper Manufacturer aan een kindvriendelijke titel werken.

"We staan bekend als een ontwikkelaar van actiespellen", zegt Grasshopper-baas Goichi Suda in gesprek met gametijdschrift Famitsu. "Het is echter mijn wens om daarnaast ook games voor spelers van alle leeftijden maken en daar hebben we nu de juiste personen voor in huis."

Suda werkt graag samen met andere ontwikkelaars. Zo is de Japanner momenteel met Resident Evil-bedenker Shinji Mikami de horror-actiegame Shadows of the Damned aan het maken. De game wordt volgende zomer uitgebracht in Japan voor de Playstation 3 en de Xbox 360.


(Foto: Novum)

'Heitinga staat open voor Bayern MŁnchen'

Er gaan geruchten dat Bayern München in de winterstop de vierde Nederlander kan verwelkomen. Mark van Bommel, Arjen Robben en Edson Braafheid staan al bij de Duitsers onder contract. Johnny Heitinga kan de volgende landgenoot bij de ploeg uit Beieren worden.

"Ik sta open voor Bayern München. Ik speel dit jaar geen Europees voetbal met Everton. Bayern speelt Champions League. Dus door een transfer zou ik in Europa actief kunnen worden. Als voetballer streef je altijd naar het hoogste", liet Heitinga na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (4-1) weten.

Toch is het nog maar de vraag of de transfer van de grond komt. "Ik kan niet inschatten hoe serieus de belangstelling is van de Duitse club. Ze hebben zich nog niet officieel gemeld bij Everton."

Heitinga, die ook in de belangstelling van VfL Wolfsburg zou staan, vertrok in de zomer van 2009 naar Atlético Madrid, maar werd daar na een half jaar alweer weggekocht door Everton. De prestaties van de ploeg uit de Premier League vallen tot op heden tegen. De ploeg vergaarde tot op heden zes punten en staat op de zeventiende plaats in de Engelse competitie.

Date Krumm naar kwartfinale Osaka

Kimiko Date Krumm heeft de kwartfinale van het tennistoernooi in Osaka bereikt. De thuisspelende Japanse kende geen enkel probleem met haar landgenote Aiko Nakamura: 6-2, 6-0.

Date Krumm, als zesde geplaatst, mag zich opmaken voor een onderonsje met Samantha Stosur, de nummer één van de plaatsinglijst.

Shahar Peer kreeg pas in de derde set de Japanse Ryoko Fuda op de knieën. Het werd 3-6. 6-1, 6-3 voor de Israëlische. De nummer drie geplaatste Peer stuit nu op de Tsjechische Iveta Benesova, die twee sets afrekende met de Italiaanse Alberta Brianti.

Hoe was je weekendwip? (Deel 3)

Michael kijkt op de brandstofmeter. Hij moet tanken. Over een paar kilometer komt hij een tankstation tegen, maar hij neemt liever het volgende. En dan maar hopen, dat ze er is. Niet te geloven, dat zo’n bloedmooie meid bij een benzinestation werkt! Ze zou fotomodel kunnen zijn, of –nog liever- naakt in de Playboy moeten staan! Michael grijnst om die gedachte. En ze is nog heel aardig ook. Een beetje verlegen, als hij met haar flirt, maar dat maakt haar nou juist zo onweerstaanbaar.

Toppaard Totilas verkocht

Edward Gal, wereld- en Europees kampioen dressuur, moet het voortaan zonder zijn toppaard Moorlands Totilas doen. De eigenaar van de hengst, Kees Visser, heeft de 10-jarige Totilas verkocht aan een Duitse paardenhandelaar, Paul Schockemöhle.

Tijdens de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Kentucky waren er al veel geruchten over een eventuele verkoop van het toppaard. Visser en Gal ontkenden echter voortdurend. Visser zei wel dat er een prijs op het paard stond. "Er zijn biedingen, waar je geen nee tegen moet zeggen, want dan ben je economisch onverantwoord bezig”.

Het is onbekend wie Totilas nu zal gaan rijden. De naam van de Engelse dressuuramazone Emma Hindle wordt genoemd.  Overigens is de verwachting, vanwege de reputatie van Schockemöhle, dat Totilas wordt doorverkocht.

'Chemie bij nieuwe ministersploeg'

Er is sprake van 'chemie' tussen de nieuwe ministers van VVD en CDA. Dat zei beoogd minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdagochtend na afloop van het eerste overleg van het nieuwe kabinet, het zogeheten constituerend beraad. "Er is een spirit om er flink tegenaan te gaan, omdat Nederland dat nodig heeft."

Tijdens het beraad, dat enkele uren duurde, zijn definitieve afspraken gemaakt over de verdeling van de portefeuilles en hebben de nieuwe ministers officieel ingestemd met het regeerakkoord. Na het overleg gaat het nieuwe kabinet naar paleis Huis ten Bosch voor de beëdiging door koningin Beatrix. Dan volgt ook de traditionele bordesscène.

Na afloop van het constituerend beraad overheerste optimisme. "Het is heel goed gegaan. Er is heel veel vertrouwen, het is een goed team", zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Wel gaat de schatkistbewaarder van het nieuwe kabinet zijn nieuwe collega's de komende jaren scherp in de gaten houden of ze niet te veel geld uitgeven. "Het is een goede ploeg. We kunnen beginnen", zei ook de nieuwe minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Het constituerend beraad was ook de eerste bijeenkomst die Mark Rutte (VVD) voorzat als nieuwe premier. De ministers waren lovend over hem. "Ik was altijd al een fan van Rutte", zei de nieuwe minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) was ook duidelijk. "Rutte was goed, Rutte is goed, Rutte blijft goed."

Bekx maakt rentree in Dakar Rally

Hans Bekx maakt tijdens de komende Dakar-Rally zijn rentree. De transportondernemer zal in januari met zijn DAF-truck aan de start verschijnen.

In 2007 nam Bekx voor het laatst deel aan de rally. Hij einigde toen als veertiende. Zijn beste prestatie was de zevende plek in 2001. Hij leek in 2005 op weg te zijn naar een podiumplaats, maar toen werd de Nederlander op de voorlaatste dag gediskwalificeerd. Een jaar later kwam zijn truck niet door de technische keuring.

"Ik wil competitie. In de kleinere rally's die nu in Afrika worden georganiseerd, is er te weinig concurrentie. Ik ga niet meerijden voor de lol. Als ik ergens aan begin dan wil ik het ook serieus aanpakken, anders kan ik net zo goed thuis blijven," aldus Bekx tegenover Omroep Brabant.

Rechercheurs niet vervolgd voor gesjoemel

Twee rechercheurs die hadden gesjoemeld met de verklaringen van een verdachte in een grote drugszaak, worden niet vervolgd. Door hun fouten liet de rechtbank in Breda in januari acht vermeende drugsdealers vrij. De bende zou sinds 2006 onder meer honderden kilo's heroïne hebben ingevoerd.

De rechtbank concludeerde destijds dat de rechercheurs de verhoren van een van de verdachten hadden aangevuld met 'knip en plakwerk'. Daardoor zou niet meer duidelijk zijn wat hij wel en wat hij niet heeft gezegd. Justitie voerde aan dat de verklaringen toch nog konden worden gebruikt omdat ze destijds aan de verdachte waren voorgelezen.

De rechtbank wees er echter op dat de verdachte bij het voorlezen heeft gezegd dat hij zich niet lekker voelde en het 'allemaal niet wilde horen'. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank concludeerde dat de rechercheurs 'in sterke mate aanleiding hebben gegeven tot het in twijfel trekken van hun betrouwbaarheid'. Er zou sprake zijn van 'een ernstige schending van de beginselen van een behoorlijke procesorde'.

De rijksrecherche heeft onderzocht of sprake was van meineed en valsheid in geschrifte, en concludeerde dat de tekst niet is bewerkt met het doel iemand te misleiden. Ook zouden de wijzigingen er niet voor hebben gezorgd dat er onjuistheden in de verklaringen kwamen te staan. Justitie in Den Bosch heeft daarom besloten de verdachten niet te vervolgen.

Kamerleden klussen vooral onbetaald bij

Het merendeel van de nevenfuncties die Kamerleden bekleden is onbetaald. Ook laten zij zich maar zelden fêteren en maken de meeste parlementariërs geen dienstreisjes. Dat blijkt uit het overzicht van de Tweede Kamer.

Van de honderdvijftig Kamerleden hebben er 54 geen enkele bijbaan. De meeste nevenfuncties zijn onbezoldigde lidmaatschappen van raden van advies of raden van aanbeveling van bedrijven, stichtingen of cultuurinstellingen. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf verdient het meeste bij. Als bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit strijkt hij jaarlijks ruim achttienduizend euro op.

Sommige PVV-Kamerleden zitten tevens in de gemeenteraad van Den Haag of Almere, en ontvangen daar ook salaris. Khadija Arib verdiende met haar boek Couscous op zondag 5972,27 euro.

Slechts zeventien van de 150 Kamerleden hebben opgegeven dat ze het afgelopen jaar geschenken hebben gekregen. Zo meldden Job Cohen (PvdA), Stef Blok (VVD) en Fred Teeven (VVD) dat ze op uitnodiging naar de voetbalwedstrijd Ajax-AC Milan zijn geweest, en ontving Sabine Uitslag (CDA) duizend euro voor het meedoen aan de televisieshow Ik hou van Holland. Dit bedrag maakte ze direct over naar een stichting voor kankerpatiënten.

De meeste cadeaus werden opgegeven door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ze kreeg onder meer boeketten, fruitmanden, boeken en 'een geborduurd Palestina etuitje'.

Slechts zeven Kamerleden gaven op dat ze op dienstreis naar het buitenland zijn geweest.

Hamilton hoopt op herhaling titelstrijd 2007

McLaren-coureur Lewis Hamilton hoopt dat de titelstrijd dit jaar in de Formule 1 gaat lijken op die uit 2007. Toen trok de Brit aan het kortste eind en ging het kampioenschap naar Kimi Räikkönen die uit geslagen positie terugkwam. Hamilton hoopt nu datzelfde kunststukje kan herhalen.

"Het wordt steeds moeilijker, daar ben ik me erg van bewust," zei de Brit die na enkele mindere resultaten nu 28 punten achterstaat op kampioenschapsleider Mark Webber. "Ik kijk echter terug naar 2007, en weet nog goed wat er in de laatste twee, drie races gebeurde. Kimi had met nog twee races te gaan zeventien punten achterstand, maar werd alsnog kampioen. Ik heb geleerd dat de titel pas op het laatste moment wordt beslist, dus ik geef nog zeker niet op."

'Vandaag niet schat, ik heb rugpijn'

Het is zinloos geworden om je vrouw of vriendin vooraf een paracetamolletje te geven als je zin hebt in seks. Hoofdpijn is namelijk uit. De smoes die vrouwen tegenwoordig gebruiken om maar niet met je naar bed te hoeven is rugpijn.

Uit een Brits onderzoek is namelijk gebleken dat rugpijn de belangrijkste reden is om geen seks te hebben. Steeds meer vrouwen hebben namelijk last van rugpijn. Vooral vrouwen met overgewicht of een zittend beroep zijn het haasje. De invloed van rugpijn op het seksleven moet niet worden onderschat, want maar liefst tien procent van de vrouwen die kampen met rugproblemen geeft aan het liever wat kalmer aan te doen tussen de lakens.

Een goedkoop smoesje, zo concluderen de onderzoekers. Volgens hen is een ruggengraat namelijk gemaakt om te kronkelen tussen de lakens, Doodliggen is dus niet nodig als je minder pijn wilt voelen. Een spontane wip kan er juist voor zorgen dat de vrouw in kwestie minder pijn voelt.

Schumacher heeft vertrouwen in de toekomst

Mercedes Grand Prix-coureur Michael Schumacher heeft het idee dat hij eindelijk zich weer beter thuisvoelt in de Formule 1. De Duitser worstelde het hele jaar met de MGP W01, maar een solide zesde plaats in Japan laat zien dat hij mogelijk het lek boven heeft.

"Als ik eerlijk ben lag ik in de eerste ronde in Singapore al op tempo, maar dat was een race waarin op een gegeven moment, om wat voor reden dan ook, het tempo enorm wegviel. We hebben wat zaken geanalyseerd en hebben wat redenen gevonden," zei Schumacher. "Erg vreemd."

De Duitser denkt niet dat hij vooruitgang heeft geboekt, maar dat er nu eindelijk duidelijk is waarom hij het tempo niet bij kon houden. "Ik denk niet dat we kunnen spreken over een stap. Er zijn een aantal banen, zoals Valencia, waar ik moeite had. De driehoeksverhouding tussen de auto, de banden en mezelf was niet erg goed, maar over het algemeen gaat het wel. Het is niet wat ik er van verwacht heb, maar ik zie de redenen waarom en ik heb het gevoel dat het in de toekomst anders zal zijn."

'Taliban bereid tot vredesoverleg'

De Taliban zijn bereid tot vredesoverleg, zegt de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani. Rabbani, die aan het hoofd staat van de nieuwe Afghaanse vredesraad, zei donderdag tegen verslaggevers dat de Taliban de idee van onderhandelingen over een niet-militaire oplossing voor de oorlog in Afghanistan niet geheel hebben verworpen.

Wel stellen ze aan hun deelname aan vredesonderhandelingen voorwaarden waaraan voldaan zou moeten worden, zei Rabbani. De oud-president zei dat ook leden van zijn kersverse Afghaanse Hoge Raad voor de Vrede het gevoel hebben dat de Taliban bereid en in staat zijn om vredesoverleg aan te gaan.


'Taliban bereid tot vredesoverleg' (Foto: Novum)

Cornu weg bij Skil-Shimano

Dominique Cornu maakt in 2011 geen deel meer uit van het Skil-Shimano team. De ploeg besloot de renner, die onlangs België vertegenwoordigde op het WK tijdrijden in Australië, geen nieuw contract aan te bieden.

Cornu maakte één seizoen deel uit van het Skil-Shimano team. De ploeg heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Cornu in haar gelederen volgend seizoen de beoogde sportieve progressie zal boeken.

Jolie mag niet meer filmen in BosniŽ

De Bosnische minister van cultuur en sport heeft Angelina Jolie een halt toegeroepen bij het opnemen van haar film. De actrice is in Bosnië bezig met haar regiedebuut over de liefde tussen een Servische man en een Bosnische vrouw. De autoriteiten zeggen dat het filmverbod te maken heeft met 'incomplete formulieren'.

De film van Jolie speelt zich af in de Bosnische oorlog in de jaren negentig. Het verhaal gaat over een liefdesrelatie tussen een Bosnische vrouw en een Servische man en belicht de invloed die de oorlog heeft op hun relatie. De actrice benadrukte dat de film geen politiek statement is.

Maar het feit dat een Bosnische hoofdrolspeelster verliefd wordt op haar Servische verkrachter is de vereniging Women Victims of War, die het script onder ogen kreeg, in het verkeerde keelgat geschoten. De organisatie verzocht de minister van cultuur om een onmiddellijk filmverbod. Jolie heeft aangeboden om een gesprek aan te gaan met oorlogsslachtoffers om opheldering over de film te geven.

Volgens het ministerie is de aanvraag niet in overeenstemming met de wet. De aanvraag van Jolie zou incompleet zijn, omdat het originele script niet is ingediend. Daarom besloot minister Gavrilo Grahovac de vergunning in te trekken, meldt het ministerie van Cultuur. De filmmakers hebben de mogelijkheid om met de juiste documenten opnieuw om toestemming te vragen.


Angelina Jolie (Foto: Novum)

Button: "Vettel wordt wereldkampioen"

Volgens McLaren-coureur Jenson Button maakt Sebastian Vettel een grote kans op het behalen van de titel in de Formule 1. Zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber staat weliswaar in het kampioenschap veertien punten voor op Vettel, maar dat hoeft volgens Button met drie races te gaan geen beletsel te vormen.

"Vettel hoeft Mark nog maar twee keer te verslaan om qua punten gelijk te komen. Als ze de laatste race ingaan met hetzelfde puntentotaal denk ik dat Vettel er beter voorstaat gezien zijn goede prestaties de laatste drie races en dan met name in de kwalificatie. En als de Red Bulls ook nog een de snelste van het veld zijn, staat er ook geen druk op Vettel en grijpt hij de titel," zei Button tegen PlanetF1.com.

Te veel Sonic-games in een te korte tijd

Alan Pritchard, head of sales and marketing in de Verenigde Staten, heeft gezegd dat ze er verstandig aan hadden gedaan wat zorgvuldiger Sonic-games op de markt te brengen. Nu hebben ze er te veel uitgebracht met een sterk variërende kwaliteit. Grappig genoeg noemen ze de strategie van Nintendo met Mario als hoe het wel zou moeten.

In de woorden van Pritchard: “If you look at 2006 to 2008, there were a number of Sonic titles coming to market on various platforms with very little time in-between. If you look at all of the Sonic releases over the last four or five years, there’s a real mixed bag out there.”

Nu Sonic 4 te koop is hopen ze natuurlijk dat ze veel van de negatieve kritiek weg kunnen nemen. Naast deze titel komt er ook nog Sonic Free Riders op de markt samen met de Kinect. Verder gaan er nog geruchten over een game genaamd Sonic Anniversary, maar die zou ook gepland kunnen staan voor volgend jaar.

Sonic zal nog genoeg te zien zijn in de toekomst. Nu maar hopen dat hij ooit terug kan komen op het niveau van vroeger.

Huisarts niet veel drukker door Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep heeft de vorige winter nauwelijks tot meer huisartsbezoeken geleid. Dat komt doordat de Mexicaanse griep de jaarlijks terugkerende wintergriep toen heeft verdrongen, neemt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) aan.

Iedere winter is er een piek te zien in het aantal huisartsbezoeken vanwege wintergriep, maar de vorige winter niet. Die daling werd teniet gedaan doordat veel mensen de huisarts bezochten vanwege Mexicaanse griep. Als de bezoekers met Mexicaanse griep en wintergriep bij elkaar worden opgeteld, was het aantal bezoeken hoger dan in voorgaande jaren. "Maar niet hoger dan in 2004", zegt epidemioloog en huisarts Gé Donker. "Het aantal bezoeken kan ook hoger zijn uitgevallen doordat mensen zich meer zorgen maakten omdat de Mexicaanse griep zo veel aandacht heeft gehad."

Het Nivel houdt het aantal griepmeldingen bij met zogenoemde peilstationhuisartsen. Dat zijn huisartsen die het aantal griepgevallen onder hun patiënten doorgeven.

Inmiddels is de Mexicaanse griep volgens het Nivel een 'gewoon' seizoensvirus geworden dat het komende seizoen naast de andere virussen voorkomt. Daarom is het virus verwerkt in het griepvaccin voor het komende seizoen. Een vaccinatie moet daarmee voldoende zijn voor bescherming tegen alle griepsoorten.

De epidemie begon de laatste maanden van vorig jaar en hield enkele maanden aan. De griep eiste ongeveer vijftig levens in Nederland. Uit voorzorg kocht minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) 34 miljoen vaccins. Later bleek dat niet nodig. Twintig miljoen vaccins werden niet gebruikt en het lukte nauwelijks ze weer te verkopen.

Pakistan verijdelt complot tegen premier

De Pakistaanse politie heeft een moordcomplot verijdeld tegen de premier, de minister van buitenlandse zaken en een aantal hoge functionarissen bij de politie en het leger. Zeven complotteurs zijn gearresteerd. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De politie kwam de samenzwering woensdagavond op het spoor tijdens verhoor van een groep extremisten die in Centraal-Pakistan waren opgepakt bij een routinecontrole. De extremisten openden het vuur toen ze bij een controlepost gesommeerd werden te stoppen. De politie schoot terug en wist zeven van hen in de kraag te vatten. Twee verdachten ontkwamen.

De complotteurs behoren allen tot de verboden extremistische soennitische groepering Lashkar-e-Jhangvi, die weer gelieerd is aan de Taliban en Al-Qaida. De groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op sjiieten in heel Pakistan.

Ziekenhuis ontwikkelt borstkankertest

Vrouwen die willen weten of ze een verhoogd risico lopen om erfelijke borstkanker te ontwikkelen, kunnen vanaf donderdag een onlinetest invullen op www.umcn.nl/ruco. De test geeft meteen aan of er reden is om naar de huisarts te gaan.

Bijzonder aan de onlinetest is, dat die is ontwikkeld door een hoogleraar Antropogenetica van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO). Professor Nicoline Hoogerbrugge hoopt dat zo veel mogelijk vrouwen met borstkanker in de familie de gratis vragenlijst zullen invullen, zodat eventuele kanker snel wordt opgespoord. Ook verwacht ze dat de test veel vrouwen gerust zal stellen, want maar een klein deel van de vrouwen met naaste familie met borstkanker krijgt het zelf ook.

Ziekenhuis ontwikkelt borstkankertest
Ziekenhuis ontwikkelt borstkankertest (Foto: ANP)

Mogelijke overname Yahoo

AOL en een aantal private equity-bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om Yahoo over te nemen, meldt The Wall Street Journal op basis van personen bekend met de situatie.

Silver Lake Partners en Blackstone Group LP behoren tot de bedrijven die belangstelling hebben getoond om samen te werken met AOL om Yahoo te kopen of om te proberen om het internetbedrijf zelf over te nemen. Volgens de krant zijn er ten minste nog twee of drie andere bedrijven mogelijk geïnteresseerd om te participeren indien een formeel opkoopvoorstel wordt opgesteld.

De personen bekend met de situatie tekenen daarbij wel aan dat de besprekingen, waarbij de private equity-bedrijven, bestuurders van AOL en financiële adviseurs betrokken zijn, nog een zeer voorlopig karakter hebben en dat Yahoo nog niet betrokken is bij deze gesprekken. Het is dan ook niet zeker dat de gesprekken tot een daadwerkelijke toenadering zullen leiden, gezien de complexiteit van een dergelijk voorstel.

Woordvoersters van Yahoo en AOL weigeren commentaar te geven op een mogelijke samenwerking. Blackstone geeft ook geen commentaar en Silver Lake was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Een van de scenario's die wordt besproken tussen de opkoopbedrijven is een complexe deal waarin de Chinese Alibaba Group het belang van Yahoo van ongeveer 40% in Alibaba terug zal kopen. Een deel van de activiteiten van Yahoo zou ook verkocht kunnen worden aan geïnteresseerde mediabedrijven of technologiebedrijven, waardoor de waardering van het resterende bedrijf veel lager zal zijn en de private equity-bedrijven gemakkelijker de financiering rond kunnen krijgen.

Een ander scenario behelst een combinatie van de activiteiten van AOL met die van Yahoo in een zogenoemde omgekeerde fusie nadat Yahoo het belang in Alibaba heeft afgestoten. Het is nog onduidelijk of een eventuele combinatie een beursnotering zal blijven behouden of van de beurs zal worden gehaald.

Volgens de krant heeft bestuursvoorzitter Tim Armstrong van AOL afzonderlijk ook privégesprekken gevoerd over een mogelijk overname van AOL door Yahoo.

AOL, dat eind 2009 werd afgesplitst van Time Warner Inc, heeft momenteel een marktkapitalisatie van 2,68 miljard dollar, en is daarmee veel kleiner dan Yahoo, dat een marktwaarde heeft van 20,56 miljard dollar.

Een groot deel van de marktwaarde van Yahoo bestaat uit het belang in Alibaba. Analisten taxeren de waarde van het belang in Alibaba op zo'n 10 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Jack Ma van Alibaba heeft herhaaldelijk zijn interesse geuit in het terugkopen van het belang van Yahoo.

Het aandeel Yahoo sloot woensdag meer dan 5 procent hoger, en steeg na publicatie van het artikel in The Wall Street Journal met 13 procent in de nabeurshandel.


Yahoo! (Foto: Novum)

Te riskant niet te innoveren op de consoles

Hello Games' Sean Murray denkt dat risicobewuste uitgevers en hun behoefte om veilige vervolgen aan het einde van de console zijn levensweg uit te geven, open kansen biedt voor indie-ontwikkelaars.

Hij noemt het gebrek aan innovatie bij de grote partijen zelfs 'gevaarlijk'. Onafhankelijke studios durven vaak wel risico's te nemen en daar plukken zij vaak de vruchten van.

"The thing that I see is that we're approaching, strange though this sounds, the end of this console cycle. I think in the next three years we're going to see the end of this console cycle and the beginning of a new one. I think whenever that happens the last few years are filled with a lot of licenses, sequel etc", aldus Murray.

"I'm really excited that there are these new ways to create games, like digital download, XBLA, PSN. A lot of the stuff on Steam is way more interesting to me than a raft of new sequels at next year's E3 for example. I'm a lot more excited for that stuff, and I think a lot of people are."

"You see the way that Minecraft, for instance, is on fire at the moment, you know? People want innovation, it's just that at this stage, publishers don't want risk - and that's what they're saying. I think that's really short sighted, to me, but then I'm a small developer. I think it would be really risky not to innovate at the moment."

Grote uitgevers zoals Ubisoft zijn er al openlijk voor uitgekomen, toen ze vorige maand al aangaven zich veiliger voelen met vervolgtitels. Daardoor ontstaat er een gat in de markt van originele titels, waar onder andere Hello Games handig op inspringt.

"The games that are not triple-A are not profitable anymore," zegt Alain Corre, van Ubisoft. "When you have a triple-A blockbuster it costs more money to develop, but at the end of the day there's also the chance of a good return on it because there's a concentration at the top of the charts. 

"To a certain extent it becomes less risky to invest more in a single game or franchise than spreading your investment between three or four games. Because if those three or four games are not at the right quality level, you are sure to lose money",
voegt hij daar aan toe.

Hello Games is bekend van de PSN-exclusive Joe Danger, een spel dat door maximaal vier mensen gemaakt is. Op de eerste dag dat het spel te koop was, had de ontwikkelaar zijn investering al terug.

 

Wada vindt excuus Contador zwak

Het mondiale antidopingbureau Wada denkt niet dat Alberto Contador kan bewijzen dat hij vervuild vlees heeft gegeten. Dat zei directeur David Howman woensdag (plaatselijke tijd) in Montreal.

De Spaanse wielrenner is voorlopig geschorst nadat hij bij een dopingcontrole positief is bevonden op de verboden spierversterker clenbuterol. De winnaar van de Ronde van Frankrijk beweert dat de minieme hoeveelheid in zijn lichaam is gekomen door het eten van vervuild vlees.

Contador is in afwachting van nader overzoek, maar Howman liet er weinig twijfel over bestaan. "We hebben dit excuus vaker gehoord en telkens weer is het afgewezen. Het probleem is dat je praktisch niet kunt aantonen waar de clenbuterol vandaan komt", aldus Howman.

WADA vindt excuus Contador zwak
WADA vindt excuus Contador zwak (Foto: ANP)

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Oproerpolitie beŽindigt actie personeel Akropolis

De Griekse oproerpolitie heeft donderdag een einde gemaakt aan de protestactie van het personeel van de Akropolis. Zo'n honderd werknemers weigerden net als woensdag de belangrijkste bezienswaardigheid van het land open te stellen voor het publiek en hielden de hoofdingang gebarricadeerd. De oproerpolitie zette traangas in om de actievoerders te verdrijven.

Het personeel van de Akropolis ging in staking om kracht bij te zetten aan de eis dat het achterstallige loon van honderden werknemers met kortlopende contracten wordt uitbetaald en tijdelijke werkkrachten een vast dienstverband wordt geboden.

De oproerpolitie ging donderdag tot actie over nadat een rechtbank had bepaald dat de stakers onrechtmatig handelden door het publiek de toegang tot de historische bezienswaardigheid te ontzeggen.


'Oproerpolitie beëindigt actie personeel Akropolis' (Foto: Novum)

Ajax boekt stevig verlies

Ajax is verder in de rode cijfers gezakt. In het boekjaar 2009/2010 werd een verlies van 22,8 miljoen euro geleden tegen een negatief resultaat van 3,4 miljoen euro een jaar geleden. Dat maakte de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland vandaag bekend.

Ajax stelt voor om geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren. Wel verwacht de voetbalclub dat in het huidige boekjaar een forse verbetering van het resultaat zal optreden. Er zal echter nog geen operationele winst geboekt gaan worden, verwacht het bestuur.

De deelname aan de Champions League zal leiden tot een verbetering van het te verwachten operationeel resultaat met minimaal 10 miljoen euro. Transferresultaten kunnen er in 2010/2011 toe leiden dat het boekjaar met een positief nettoresultaat wordt afgesloten.

Ajax boekt stevig verlies
Ajax boekt stevig verlies (Foto: ANP)

Bonden dreigen met rechter tegen nullijn

De vakbonden stappen naar de rechter als het kabinet zoals gepland de wet aanpast om bevriezing van de lonen van ambtenaren af te dwingen. Dat zegt bestuurder Jan Willem Dieten van Abvakabo FNV donderdag op de website van Binnenlands Bestuur, een blad voor ambtenaren en bestuurders.

In het regeerakkoord staat dat de bevriezing van de lonen met een wetswijziging moet worden afgedwongen als er geen overeenstemming met de bonden wordt bereikt. "Dat staat er op een knullige manier en het kan helemaal niet", zegt Dieten.

Hij wijst erop dat Nederland een internationaal verdrag heeft ondertekend waarin het recht en de vrijheid van onderhandelen is vastgelegd. "Maar daar heeft het kabinet blijkbaar schijt aan."

De bonden zetten in op loonstijgingen van anderhalf tot twee procent.

Aanhoudingen voor mensenhandel in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft twee mannen aangehouden voor mensenhandel. Ze worden ervan verdacht een jongen vanaf zijn 14e tien jaar lang zonder loon zware arbeid te hebben laten verrichten. Het lukte het slachtoffer vorig jaar pas om te ontsnappen en aangifte te doen, meldt de politie.

Het slachtoffer werd in 1999 vanuit Marokko naar Amsterdam gehaald. Hij werd gedwongen zwaar werk te doen op de markt. Hij kreeg slechts onderdak en eten. De jongen had geen paspoort, kende niemand in Amsterdam en was daardoor volgens de politie hulpeloos.

Toen de jongen erin slaagde te ontkomen startten de vreemdelingenpolitie en een speciale eenheid tegen mensenhandel een onderzoek. De twee mannen, die woensdag en donderdag werden opgepakt, worden verdacht van sociaaleconomische uitbuiting en mensensmokkel.

KakŠ denkt niet aan vertrek bij Real Madrid

In de laatste weken werd gesuggereerd dat Kaká bij Real Madrid zou vertrekken. De Braziliaan, die mogelijk naar de Serie A zou verkassen, heeft dit echter met klem ontkend.

"Verklaringen die in sommige media gedaan zou hebben zijn niet waar", liet Kakà op Twitter weten, die sinds de afloop van het WK voetbal in Zuid-Afrika nog altijd met knieklachten kampt. "Ik ben nu alleen maar bezig met het volledig herstellen van mijn blessure."

Kaká slaagde er tot op heden nog niet in om indruk te maken bij Real Madrid. Dat was voor verschillende media de aanleiding om te speculeren over het feit dat de Braziliaan het in Madrid niet naar zijn zin had.

ServiŽrs starten zoektocht naar relschoppers

De ongeregeldheden bij het EK-kwalificatieduel tussen Italië en Servië houden de gemoederen ook op politiek niveau bezig.

Servisch minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic heeft zijn Italiaanse collega Franco Frattini beloofd dat de verantwoordelijke personen voor de ongeregeldheden worden gestraft. Servische supporters gooiden dinsdag meerdere malen vuurwerk op het veld. Het kwalificatieduel in Genua werd vervolgens na een adempauze alsnog gestaakt.

"Ik heb woensdag contact gehad met mijn Servische collega", liet Frattini weten tegenover Italiaanse media. "Hij heeft zijn excuses aangeboden voor de ongeregeldheden", aldus de Italiaanse politicus. De tuchtcommissie van de UEFA buigt zich eveneens over gebeurtenissen rondom de wedstrijd tussen Italië en Servië.

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli zag de ongeregeldheden met argusogen aan. "Het was een avond vol kwelling. De gedachten gingen steeds door mijn hoofd over hoe een hele stad in de greep kan zijn van geweld. Het was beangstigend om te zien hoe de Servische fans doorbraken richting de Italiaanse supporters. De tragedie had nog groter uit kunnen worden."

Jagers staan te popelen

Jagers staan weer in de startblokken. Vanaf vrijdag mag weer op konijnen, hazen, fazanten, houtduiven en wilde eenden worden gejaagd. Op andere diersoorten mag alleen geschoten worden als een provincie een ontheffing afgeeft. Het jachtseizoen loopt tot 31 januari, met uitzondering van de fazanten en de haas. Daar mag maar tot eind december op geschoten worden.

Nils Stikvoort uit Sprang-Capelle kijkt uit naar de opening van het jachtseizoen. Hij jaagt al dertig jaar, heeft al heel wat dagen in de polder doorgebracht en houdt wel van een stuk wild in de pan. Hij gaat zaterdag op vossen jagen. In Noord-Brabant is de vossenjacht toegestaan omdat er te veel vossen zijn. Hierdoor zijn er minder grutto's en kieviten en is de stand van de hazen erg laag. De jager ziet uit naar zaterdag. "Een vos is leuk om neer te schieten omdat hij veel slimmer is dan de jager, dan heb je respect voor zo'n beest."

De 58-jarige Stikvoort gaat ongeveer drie keer per jaar het jagerspad op. "Je bent een beetje een domme jager als je elke zaterdag achter beesten aangaat, je moet heel goed op de populatie letten." Hij geeft ook lezingen op lagere scholen om de jacht in een goed daglicht te zetten. "Mensen hebben een verkeerd beeld van de jacht. We gaan heel verantwoord met de natuur om en houden het afschot goed bij."

Per jaar schieten jagers vijfhonderdduizend houtduiven, 250.000 wilde eenden, 170.000 hazen, 75.000 fazanten en 75.000 konijnen, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlands Jagersvereniging (KNJV). Van deze vereniging zijn 21.000 jagers lid, ongeveer driekwart van de jagers in Nederland.

De KNJV signaleert ook dat er dit jaar minder hazen zijn. Jagers moeten daarom letten op de hoeveelheid hazen in de gebieden waar ze jagen, zegt een woordvoerder. De hazenpopulatie heeft te kampen met ziekten, maar kan ook door groter wild worden weggedrukt.

Jachttegenstanders zoals de Partij voor de Dieren, stichting De Faunabescherming en de Dierenbescherming hebben nog geen concrete plannen om actie tegen de jacht te ondernemen. "We besteden er aandacht aan, maar hebben nog geen concrete plannen", zegt een woordvoerder van de Partij voor de Dieren.

De Faunabescherming vindt 15 oktober een 'symbolische' datum. "Daarvoor en daarna wordt ook veel geschoten, maar er zijn nog geen concrete plannen om nu specifiek in verzet te komen", zegt een woordvoerder. Ook de Dierenbescherming vindt de jacht onwenselijk. "Er raken veel dieren gewond, en jonge dieren overleven het niet als hun moeder is doodgeschoten."

De woordvoerder van de KNJV zegt niets te weten van jagen buiten het seizoen. Mocht dat toch gebeuren, dan overtreden deze jagers de Flora- en faunawet en moet aangifte worden gedaan. Volgens de woordvoerder zullen jagers niet snel buiten de toegestane data jagen omdat ze hun jachtakte dan kunnen kwijtraken.

Elf militanten gedood in Pakistan

Bij vier Amerikaanse raketaanvallen in het noordwesten van Pakistan zijn woensdag zeker elf militanten om het leven gekomen. Dat zeggen bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten.

De aanslagen vonden woensdag plaats in het gebied Datta Khel in Noord-Waziristan.

De eerste raketten doodden vier militanten die zich in een huis in Lataka bevonden. Minuten daarna sloeg een drone in op een nabij geparkeerd voertuig. Daarbij kwamen twee militanten om het leven. Bij een raketaanval op een ander voertuig kwamen een kwartier later nog drie opstandelingen om. Tot slot werden bij een aanval een half uur later twee militanten gedood toen die de lichamen uit toen het huis wilden halen dat bij de eerste aanslag werd verwoest.

Geen aanklachten Hongaarse directeur na slibramp

De directeur van de Hongaarse aluminiumfabriek waaruit vorige week een enorme massa giftig slib vrijkwam, mag niet worden vervolgd. Dat heeft een Hongaarse rechter bepaald, aldus zijn advocaat. Zoltan Bakonyi is woensdag vrijgelaten.

De rechtbank heeft beschuldigingen van nalatigheid onderzocht, maar was van mening dat de aanklagers hun aanklachten niet hard konden maken. Die waren gebaseerd op verdenkingen dat Bakonyi de noodsituaties en reddingsplannen niet voldoende had voorbereid in het geval van een ongeluk, zoals die op 4 oktober plaatshad.

Ongeveer zevenhonderdduizend kubieke meter slib en water kwam toen vrij nadat de muren van een afvalreservoir van de fabriek het begaven. Drie dorpen liepen onder en ook de Donau raakte vervuild.

'NAVO vraagt Rutte snel om trainers'

Het kabinet-Rutte krijgt binnen enkele weken een formeel verzoek van de NAVO om opnieuw militairen te leveren voor de troepenmacht in Afghanistan. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen gaat premier Mark Rutte (VVD) hierover persoonlijk benaderen, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag op basis van ingewijden.

De NAVO gaat om trainers voor de opleiding van Afghaanse soldaten vragen. Eerder zei de Amerikaanse ambassadeur Ivo Daalder al dat de Amerikaanse regering de Nederlandse regering om een bijdrage aan de oorlog in Afghanistan vraagt zodra een nieuw kabinet is gevormd.

Het vorige kabinet viel door onenigheid over verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. In het regeerakkoord wordt een nieuwe missie niet uitgesloten. In het najaar stuurt het nieuwe kabinet een brief aan de Tweede Kamer met een standpunt over een nieuwe missie.

De Amerikaanse bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, David Petraeus, heeft Eimert van Middelkoop om nieuwe troepen gevraagd terwijl hij demissionair minister van Defensie was. Van Middelkoop liet toen in NRC Handelsblad weten dat hij het besluit overlaat aan een nieuw kabinet. Wel zei hij destijds dat Nederland een 'loyale NAVO-bondgenoot' dient te blijven.

De NAVO wil volgend jaar beginnen met het overdragen van het militaire bevel in Afghanistan aan het Afghaanse leger. Daarvoor zijn driehonderdduizend opgeleide soldaten nodig, maar dat zijn er nu nog maar tweehonderdduizend. Volgens de NAVO zijn nog jaren Westerse opleiders nodig.

"Spelers vertrekken als er nu niets verandert"

Jamie Carragher uit zijn zorgen over de mogelijke gevolgen van uitblijven succes bij Liverpool, dat is overgenomen door Amerikanen.

Routinier Jamie Carragher hoopt dat The Reds met de nieuwe stimulans uit het dal kunnen kruipen. De matige resultaten zijn volgens de Engelse verdediger echter niet het gevolg van de bestuursproblemen.

"We hebben de trainer vervangen en het bestuur vervangen. Als er dan nog niets veranderd dan gaan er ook spelers vertrekken", zegt Carragher tegen talkSPORT. "Alles is veranderd binnen de club. Alleen de spelersgroep is nog hetzelfde. Ik hoop dat we snel weer vooruit kunnen kijken."

"Ik denk niet dat de supportersprotesten invloed hebben gehad op ons spel. De acties waren vooral voor en na de wedstrijden. De sfeer is altijd goed gebleven op Anfield Road ondanks de teleurstellende resultaten. Ik denk dat veel fans blij zijn met de uitkomst van vandaag. Ik hoop dat het ons op de goede weg kan helpen."

WB-zege Schreuder op wisselslag

Zwemster Hinkelien Schreuder heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Beijing de 100 meter wisselslag op haar naam geschreven. Schreuder zegevierde in een tijd van 59,80. De Amerikaanse Julia Smit werd in 1.00,22 tweede.

Schreuder, die de enige Nederlandse deelneemster in Beijing is, pakte daarnaast brons op de 50 meter vlinderslag in een tijd van 26,31. De winst ging naar de Zweedse Therese Alshammar in 25,48.

Schreuder had op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden zilver gewonnen op de 50 meter vrije slag en de 50 meter rugslag.

Weer NAVO-militairen in Afghanistan gedood

Een bomaanslag in het westen van Afghanistan heeft donderdag aan drie NAVO-militairen het leven gekost. Dit heeft de NAVO gemeld, zonder bijzonderheden over de locatie of de nationaliteit van de slachtoffers bekend te maken.

Woensdag vielen zes doden onder de NAVO-troepen in Afghanistan.

Deze maand zijn al 37 NAVO-militairen in Afghanistan omgekomen. Sinds de invasie in 2001 zijn er meer dan tweeduizend gesneuveld.

Wada wil Contador op weekmakers testen

Wereldantidopingautoriteit Wada wil een test om weekmakers op te sporen gebruiken in de dopingzaak tegen tourwinnaar Alberto Contador. Die test is nog niet goed genoeg onderzocht om als enig bewijs te dienen tegen een atleet, maar kan wel als aanvullend bewijs dienen. Dat zegt hoofdonderzoeker Olivier Rabin van het Wada, die de tests als 'ijzersterk' bestempeld.

Ondanks dat de testprocedure van de tests niet is afgerond, staat de betrouwbaarheid volgens Rabin buiten kijf. Nieuwe ontwikkelingen uit de testprocedures kunnen ook in de zaak-Contador worden gebruikt.

Weekmakers worden gebruikt in plastic en een hoog niveau van het middel in het lichaam kan erop duiden dat bloedtransfusies plaats hebben gevonden. Nadat bij Contador een kleine hoeveelheid van de anabole steroïde clenbuterol werd gevonden, waren er al snel berichten dat er ook te veel weekmakers in zijn urinestaal zaten.

Contador blijft volhouden dat hij onschuldig is. De clenbuterol zou hij via besmet vlees binnen hebben gekregen. Dat vlees zou vacuümverpakt zijn geweest, wat volgens de Spanjaard de weekmakers in zijn lichaam zou verklaren.

'Stormloop op rijexamen voor mensen met faalangst'

Het rijexamen voor mensen met faalangst blijkt behoorlijk populair. De afgelopen maand trok het examen al vijfhonderd kandidaten, schrijft het AD donderdag.

Het speciale examen is in juni geïntroduceerd. Een examinator die is getraind in het omgaan met faalangst, neemt het examen af. Het examen duurt 25 minuten langer, zodat er meer tijd is de problemen met de kandidaat te bespreken. Ook mag de kandidaat een time-out nemen. Het examen kost 156 euro in plaats van de 93 euro dat een normaal examen kost.

De eerste maand trok het examen nog maar 86 kandidaten, maar in juli en augustus kwamen er in totaal al vierhonderd. Zestig procent van de kandidaten slaagt, dat is tien procent meer dan het slagingspercentage voor het gewone examen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verwacht dat het aantal kandidaten doorgroeit naar zo'n tienduizend per jaar. De meeste kandidaten voor het speciale examen zijn vrouw en in de twintig. Vaak zijn ze al eerder opgeweest voor hun rijbewijs.

Het faalangstexamen is niet voor mensen met angst voor rijden, maar voor mensen die juist bang worden omdat ze de druk van het examen niet aankunnen. Zodra dat examen voorbij is, hebben ze er geen last meer van.

Spaanse justitie onderzoekt Xacobeo-Galicia

De ter ziele gegane Xacobeo-Galicia-wielerploeg wordt door de Spaanse authoriteiten onderzocht. De Spaanse equipe, die geen nieuwe sponsor kon vinden, wordt verdacht van dopingpraktijken. Dat meldt de Spaanse sportkrant AS. De voormalige ploegarts Juan Manuel Rodriguez Bastida bevestigde ondervraagd te zijn.

Rodriguez werd tijdens de Vuelta van 2009 door de ploegleiding ontslagen. Hij werd vervangen door de Colombiaan Alberto Beltran, maar die werd weer ontslagen toen bleek dat de Italiaanse autoriteiten hem verdachten van dopinghandel. Begin 2009 waren drie renners die hij bij de Liberty Seguros-ploeg onder zijn hoede had op de epovariant cera betrapt.

Xacobeo-Galicia kwam kort na de Vuelta van dit jaar in opspraak toen Ezequiel Mosquera en David Garcia da Pena betrapt werden op het maskeringsmiddel HES. Garcia was in dezelfde koers bovendien betrapt op het gebruik van epo. Mosquera had de Vuelta als nummer twee beëindigd.


Spaanse justitie onderzoekt Xacobeo-Galicia (Foto: Novum)

Broeder wil alsnog DNA afstaan in zaak-Verstappen

Een broeder van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten is alsnog van plan mee te werken aan het DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Dat heeft een woordvoerder van de congregatie woensdagavond bevestigd. Waarom de broeder zich heeft bedacht, wil de woordvoerder niet zeggen.

De 11-jarige Verstappen uit het Limburgse Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp in Brunssum en werd dood teruggevonden. De geruchtmakende zaak is nooit opgelost.

Vorig jaar werd nieuw DNA-materiaal op het lichaam van Verstappen gevonden. Een daaropvolgend grootschalig DNA-onderzoek leverde niets op, zo bleek dinsdag. In totaal waren 107 mannen gevraagd DNA af te staan. Uiteindelijk werkten tachtig mannen mee.

Hongaarse mensenhandelaar uitgeleverd

Hongarije heeft woensdag een 43-jarige hoofdverdachte van een internationaal mensenhandelnetwerk uitgeleverd aan Nederland. De Hongaar is woensdag door rechercheurs van de nationale recherche opgehaald in Boedapest, meldt het Openbaar Ministerie. De Nederlandse autoriteiten hadden om de uitlevering van de man gevraagd.

In de zaak werd vorige maand in Amsterdam al een 24-jarige Hongaar opgepakt. De man heeft vermoedelijk in Hongarije vrouwen geworven en ze te werk gesteld op de Wallen in Amsterdam. Een Hongaarse vrouw heeft aangifte tegen de 24-jarige man gedaan.

De 43-jarige man zou de organisator van de mensenhandel zijn geweest. Hij zou in verschillende Europese landen vrouwen de prostitutie in hebben gedwongen. Hun inkomsten moesten de vrouwen afstaan. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

Het OM verwacht dat er nog meer aanhoudingen volgen. De nationale recherche werkt voor het onderzoek samen met politie- en justitiediensten in Hongarije en Zwitserland.

Eigenaren Liverpool slaan terug

De huidige eigenaren van voetbalclub Liverpool hebben bij een Texaanse rechter een tijdelijk verkoopverbod verkregen. Dat meldden George Gillett en Tom Hicks. De twee Amerikanen hadden eerder bij het Engelse High Court nog bakzeil gehaald. De rechters daar bepaalden dat Gillett en Hicks geen recht hadden de verkoop te blokkeren.

Het bestuur van Liverpool ging vorige week akkoord met de verkoop van de club aan New England Sports Ventures (NESV), dat ook honkbalclub Boston Red Sox bezit. Gillett en Hicks verzetten zich daartegen omdat ze de verkoopprijs te laag vinden.

Liverpool heeft een grote schuld die op vrijdag betaald moet worden. Daarvoor is een overname noodzakelijk. Als de schuld niet tijdig betaald wordt moet de Premier League-club mogelijk uitstel van betaling aanvragen. Dat zou ze een puntenaftrek opleveren.

De huidige eigenaren noemden in een verklaring de verkoop aan NESV 'oplichterij op een epische schaal' en stelden dat het aanbod 'honderden miljoenen dollars beneden de marktwaarde' ligt. Hicks en Gillett kondigden bovendien aan het bestuur, de bank die de schuld beheert en NESV voor de rechter te slepen. Ze eisen in totaal 1,6 miljard dollar, ongeveer 1,15 miljard euro, schadevergoeding.

'Bezuinigen kan goed zijn voor natuur'

De bezuinigingen van het kabinet-Rutte kunnen juist goed uitpakken voor de Nederlandse natuur. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag in Trouw.

Het planbureau doelt op de rem die het nieuwe kabinet zet op de ontwikkeling van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het idee achter de EHS is natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden, zodat dieren kunnen rondtrekken. Daardoor komen in alle gebieden meer verschillende soorten voor.

Om dat te bereiken is twintig jaar geleden begonnen met het aankopen van landbouwgrond. De vele stukken landbouwgrond samen moeten de verbindingen tussen de natuurgebieden worden.

Het doel was om in 2020 bijna 17,5 procent van de oppervlakte van Nederland bij de EHS te laten horen. Het kabinet-Rutte wil de verbindingen echter schrappen. Natuurorganisaties zijn tegen, maar het planbureau niet.

"We moeten ons afvragen of doelen van twintig jaar geleden nog wel de juiste zijn", zegt Keimpe Wieringa, die zich voor het planbureau bezighoudt met de landelijke ontwikkeling van de EHS. Hij vraagt zich in de krant af of het wel realistisch is in álle gebieden een zo groot mogelijke soortenrijkdom te hebben.

Nederland zou scherper moeten kiezen. Het publiek wil volgens hem vooral grote soorten als herten, maar hij wijst erop dat de natuur ook andere functies kan hebben. Zo kunnen bossen koolstofdioxide opnemen en duinen kunnen schoon water regelen. Daarvoor hoeven de gebieden niet met elkaar te zijn verbonden.

"Welke natuur willen we eigenlijk? Probeer niet alles te doen, en kies." Natuurmonumenten wijst er in de krant op dat de EHS juist is bedoeld om de schade die door allerlei wegen is aangebracht, te herstellen. "Wij moeten als rentmeesters uitgaan van de heelheid van de schepping. En dat herstel is met dit kabinetsplan tot staan gebracht", geeft de organisatie het kabinet mee.

Hyvescampagne levert 25.000 orgaandonoren op

Een actie om nieuwe orgaandonoren via de netwerksite Hyves te werven, heeft dit voorjaar 25.000 nieuwe aanmeldingen opgeleverd. Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid heeft dat woensdag gemeld. Ze noemt het een heel goed resultaat.

Ter vergelijking: De grote donorshow van BNN, die in 2007 werd uitgezonden en wereldwijd de aandacht trok, leverde een kleine 7300 nieuwe aanmeldingen in het officiële donorregister op.

Ruim 217.000 Hyvesbezoekers hebben, sinds de actie begon, aangegeven in principe voor orgaandonatie te zijn.

Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. Meestal gaat het om nieren. Patiënten moeten langer dan vier jaar wachten op een donororgaan. Per jaar sterven 135 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.

Artsen verwachten dat er in de nabije toekomst steeds meer transplantaties, en dus donororganen, nodig zijn. Dat komt omdat het aantal patiënten met suikerziekte en/of hoge bloeddruk fors toeneemt. Het is bekend dat deze aandoeningen vaak leiden tot orgaanfalen.

De overheid doet sinds enkele jaren verwoede pogingen om het aantal orgaandonoren te vergroten. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid wordt niet alleen actie gevoerd via internet. Ook krijgt iedereen die 18 jaar wordt, automatisch een brief thuisgestuurd met het verzoek zich te laten registreren als orgaandonor.

Volgende week wordt de Nationale Donorweek gehouden. Ook dan worden Nederlanders opgeroepen zich als orgaandonor te laten registreren.

Zoektocht naar beer door reclame Philips

Een reclamefilmpje van elektronicabedrijf Philips heeft in Singapore voor opschudding gezorgd. Het filmpje toonde een grizzlybeer die in een woonwijk in een prullenbak op zoek was naar wat te eten. Mensen die het filmpje zagen, waarschuwden de politie.

Ook een speciaal team van de dierentuin in Singapore rukte uit, gewapend met verdovingspistolen. Pas enkele uren later bleek dat de beer in het filmpje niet echt was. Voor een marketingcampagne was de video woensdag naar wat sociale netwerksites gestuurd, in de hoop een nieuw scheerapparaat te promoten.

De politie onderzoekt of Philips strafbaar is voor het veroorzaken van publieke hinder. Mocht het bedrijf schuldig bevonden worden, dan kan het een boete krijgen van 1000 Singapore dollar, ongeveer 550 euro. Philips heeft excuses aangeboden voor de veroorzaakte opschudding.

Eerste vergadering nieuw kabinet

Het nieuwe kabinet van VVD en CDA komt donderdagochtend om 9.00 uur voor het eerst bijeen, voor het zogeheten constituerend beraad. Daarbij worden de portefeuilles tussen de bewindslieden definitief verdeeld.

Politiek Den Haag staat de hele dag in het teken van het nieuwe kabinet. Na het constituerend beraad volgt de beëdiging door koningin Beatrix. Dat gebeurt op paleis Huis ten Bosch, waar ook de traditionele bordesscène plaatsvindt.

De nieuwe ministers gaan vervolgens naar hun departementen, waar zij worden ontvangen door hun voorgangers voor de officiële portefeuilleoverdracht. Scheidend premier Jan Peter Balkenende (CDA) ontvangt zijn opvolger Mark Rutte (VVD) even na 15.00 uur bij de ingang van het Torentje. In de Trêveszaal draagt hij zijn taken over aan Rutte.

Balkenende verlaat daarna definitief het ministerie van Algemene Zaken, waar hij acht jaar resideerde als minister-president. Rutte, de eerste liberale premier sinds het kabinet van Pieter Cort van der Linden (1913-1918), geeft daarna zijn eerste persconferentie. 's Avonds kan de parlementaire en buitenlandse pers kennismaken met het nieuwe kabinet.

De PVV is donderdag de hele dag buiten beeld, omdat de partij van Geert Wilders het kabinet weliswaar aan een meerderheid in de Tweede Kamer helpt, maar er geen deel van uitmaakt.

De eerste ministerraad van het nieuwe kabinet vindt vrijdag plaats.

Rooney: "Ik heb geen conditionele problemen"

Wayne Rooney kon Engeland dinsdag niet aan een overwinning helpen op Montenegro (0-0). De spits mist de absolute scherpte voor het doel.

Rooney denkt niet dat conditionele problemen de oorzaak zijn van het uitblijven van doelpunten. "Ik heb in twee maanden geen training gemist", zegt de spits van Manchester United tegen FIFA.com. "Ik heb ook geen problemen met de conditie. Ik voel me goed. Ik kreeg ook kansen. Bij de eerste kans had ik scherper kunnen zijn, maar de tweede werd goed gepareerd."

Engeland kwam op Wembley tegen Montenegro niet tot scoren. Rooney beaamt dat het lastig voetballen was tegen de hecht gegroepeerde koploper in de kwalificatiegroep. "Hun organisatie stond goed. Ze hielden veel mensen achter de bal. Hun doelman speelde een uitstekende wedstrijd", verklaart aanvaller Rooney.

Het eerste puntenverlies van de Engelse ploeg in de EK-kwalificatie zorgt niet voor kopzorgen. "We zijn nog ongeslagen, dus dat is een positief punt. We hadden de overwinning tegen Montenegro verdiend. Ik weet zeker dat we de komende interland tegen Wales beter gaan presteren. Hopelijk pakken we dan wel drie punten."

Boze United-fans opnieuw in opstand tegen Glazers

Manchester United-supporters verklaren tegen Goal.com dat zij opnieuw van plan zijn actie te ondernomen tegen de familie Glazer.

De demonstraties staan gepland voor zaterdag 30 oktober. De United-fans tonen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur hun ongenoegen over het beleid van de familie Glazer. De Amerikaanse clubeigenaren voeren volgens de supporters wanbeleid. Manchester United leed vorig seizoen een recordverlies van meer dan tachtig miljoen euro.

"Het idee is om de demonstraties van vorig seizoen een vervolg te geven", verklaart een woordvoerder van United Against Glazer tegenover Goal.com. "We hebben de plannen klaarliggen en het worden geen plezierige acties. We weten hoe de vork in de steel zit binnen de club. De Glazers hebben meer dan 500 miljoen euro uit de club gehaald."

"Ze kunnen wel Bebe voor acht miljoen euro aantrekken, maar Rafael van der Vaart bleek niet haalbaar", besluit de woordvoerder van de actiegroep. De demonstratie gaat op 30 oktober van het centrum van Manchester naar stadion Old Trafford. Vorig seizoen werden twee demonstraties voortijdig afgebroken.

Laatste mijnwerker veilig boven de grond

De 33e en laatste mijnwerker is in de nacht van woensdag op donderdag gered uit de ingestorte mijn in het noorden van Chili. De 54-jarige opzichter Luis Urzua kwam bijna 23 uur na het begin van de reddingsoperatie veilig boven de grond.

Urzua werd onder meer begroet door de Chileense president Sebastián Piñera. Reddingswerkers, collega's, familie en andere toeschouwers zongen na de redding uit volle borst het volkslied van Chili. De mijnwerker oogde fit, nadat hij uit de reddingscapsule was gestapt.

Urzua gaf leiding aan de groep mijnwerkers op het moment van de instorting op 5 augustus, waardoor de mannen vast kwamen te zitten. Hij hield zich tijdens het langdurige ondergrondse verblijf bezig met het maken van plattegronden van de gangen waar de mijnwerkers in vastzaten.

Niemand heeft meer tijd ondergronds doorgebracht dan Urzua en die beproeving overleefd. Hij krijgt daardoor een plekje in het Guinness Book of Records.

Na Urzua moeten de reddingswerkers nog uit de mijn op ruim zeshonderd meter diepte worden getakeld. Pas daarna is de reddingsoperatie officieel ten einde.

Laatste mijnwerker veilig boven de grond
Laatste mijnwerker veilig boven de grond (Foto: ANP)

Vijf nominaties voor Eminem

Eminem en Lady Antebellum maken kans op vijf American Music Awards. De rapper en de band sleepten de meeste nominaties in de wacht voor de prijsuitreiking die volgende maand plaatsvindt.

Op de website van de American Music Awards staat dat Eminem in zowel de hiphop als pop/rock categorie kans maakt op de award voor favoriete artiest en album. Daarnaast is hij in de race voor de titel artiest van het jaar. Het trio Lady Antebellum maakt onder meer kans op de award voor favoriete band in zowel de pop/rock als country categorie.

Andere grote kanshebbers zijn Justin Bieber en Katy Perry. Het tieneridool en de zangeres sleepten respectievelijk vier en drie nominaties in de wacht. Lady Gaga, vorige maand nog de grote winnares bij de MTV Video Music Awards-ceremonie, is twee keer genomineerd.

De 38e editie van de American Music Awards-uitreiking vindt plaats op 21 november.


(Foto: Novum)

Contador: "Denk na over stoppen"

Meervoudig Tour de France-winnaar Alberto Contador is verwikkeld in een dopingzaak. De Spanjaard is zwaar getroffen door de clenbuterol-kwestie en denkt er zelfs over om sowieso te stoppen met wielrennen.

"Ik ben zo teleurgesteld met alles wat er gebeurt," aldus Contador tegen de Spaanse krant El Mundo. "Ik denk er over na om te stoppen en de beslissing van de UCI niet af te wachten."

Er werd een minimale hoeveelheid clenbuterol aangetroffen in het lichaam van Contador op de tweede rustdag van de Tour de France in Pau. Volgens de Spanjaard is het in zijn systeem gekomen door het eten van een vervuilde biefstuk.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.