Eerste vergadering nieuw kabinet

Redactie

Het nieuwe kabinet van VVD en CDA komt donderdagochtend om 9.00 uur voor het eerst bijeen, voor het zogeheten constituerend beraad. Daarbij worden de portefeuilles tussen de bewindslieden definitief verdeeld.

Politiek Den Haag staat de hele dag in het teken van het nieuwe kabinet. Na het constituerend beraad volgt de beëdiging door koningin Beatrix. Dat gebeurt op paleis Huis ten Bosch, waar ook de traditionele bordesscène plaatsvindt.

De nieuwe ministers gaan vervolgens naar hun departementen, waar zij worden ontvangen door hun voorgangers voor de officiële portefeuilleoverdracht. Scheidend premier Jan Peter Balkenende (CDA) ontvangt zijn opvolger Mark Rutte (VVD) even na 15.00 uur bij de ingang van het Torentje. In de Trêveszaal draagt hij zijn taken over aan Rutte.

Balkenende verlaat daarna definitief het ministerie van Algemene Zaken, waar hij acht jaar resideerde als minister-president. Rutte, de eerste liberale premier sinds het kabinet van Pieter Cort van der Linden (1913-1918), geeft daarna zijn eerste persconferentie. 's Avonds kan de parlementaire en buitenlandse pers kennismaken met het nieuwe kabinet.

De PVV is donderdag de hele dag buiten beeld, omdat de partij van Geert Wilders het kabinet weliswaar aan een meerderheid in de Tweede Kamer helpt, maar er geen deel van uitmaakt.

De eerste ministerraad van het nieuwe kabinet vindt vrijdag plaats.