Jezus heeft een bord voor z'n kop

Djeez

Bewoners van de wijk Stekkenberg in het Gelderse Groesbeek zijn woedend op een woningbouwvereniging. Oosterpoort heeft Jezus zijn uitzicht ontnomen, zo oordelen zij. De woningcorporatie heeft namelijk een enorm reclamebord geplaatst pal voor de hangende Verlosser.

"Het lijkt nergens op. En dan zou het bord er tot 2017 staan", klaagt gemeenteraadslid Hans Peters. "De inwoners zijn diep beledigd." Het bouwbord meet maar liefst twaalf bij zes meter en maakt reclame voor nieuwbouwwoningen van Oosterpoort. Hoewel de wijk volgens Peters niet meer zo gelovig is als voorheen, geldt Jezus toch als een lichtend baken voor de Stekkenbergers. Zo wordt 'het kruis', zoals de wijkbewoners het beeld noemen, vaak gebruikt als men iemand de weg wil wijzen. "Het beeld is twee jaar geleden een tijd weggeweest tijdens een restauratie. De terugplaatsing was een feest."

Jezus hangt er dan ook al sinds 1934, ruim 75 jaar dus. "Tijdens de oorlog was het een belangrijk symbool van hoop voor de Stekkenbergers", weet Peters. Anno nu is de Verlosser van Stekkenberg zelfs een voetbalsupporter geworden. "Wanneer de twee lokale voetbalclubs Germania en De Treffers tegen elkaar spelen, krijgt het Christusbeeld het tenue van Germania omgehangen."

De woningbouwvereniging had overigens keurig een vergunning aangevraagd om het bord voor Jezus' neus te planten. "Niemand heeft bezwaar gemaakt", verklaart een woordvoerster van Oosterpoort. "Daarnaast is het op papier lastig te voorspellen welk effect zo'n fiks bord zal hebben op de uiteindelijke locatie. Dit effect hadden we ons niet gerealiseerd."

De woningcorporatie wil 'niet flauw doen' en is aan het brainstormen over hoe het geschil op te lossen. Hoe men dat gaat aanpakken, wil ze niet zeggen. "Daar werken mijn collega's hard aan", is het enige dat ze kwijt wil. Omdat Jezus niet wil wijken, zal het bord waarschijnlijk worden verplaatst.

Wie benieuwd is naar het bedorven uitzicht van Jezus Christus, word geacht een kijkje te nemen bij de bron. Helaas op zondag niet bereikbaar.