De Jager populairste minister

Van de nieuwe bewindslieden krijgt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) het hoogste rapportcijfer. Nederlanders geven hem een 7,2, zo blijkt donderdag uit een peiling van Synovate in opdracht van de NOS.

De Jager is ook het meest geschikt als minister en het meest betrouwbaar, vinden de bijna zevenhonderd Nederlanders die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Gemiddeld weten Nederlanders drie namen van ministers uit het nieuwe kabinet te noemen.

De kersverse premier Mark Rutte (VVD) scoort met een 6,6 volgens het onderzoeksbureau ook 'bovengemiddeld'. Dat geldt ook voor VVD-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (6,9), CDA-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (6,9) en VVD-minister van Sociale Zaken Henk Kamp (6,6).

Alleen de nieuwe minister van Defensie Hans Hillen (CDA) scoort met een 5,9 onder de zes. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) krijgt een 6,2. Hij wordt tevens als minst betrouwbare minister gezien.

Rutte geniet met 96 procent de grootste naamsbekendheid, gevolgd door Verhagen (91 procent), Opstelten (85 procent) en Donner (85 procent). De minst bekende bewindspersonen zijn Hillen (33 procent) VVD-minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (29 procent) en haar partijgenoot van Volksgezondheid Edith Schippers (19 procent).


Jan Kees de Jager (Foto: Novum)