'Chemie bij nieuwe ministersploeg'

Er is sprake van 'chemie' tussen de nieuwe ministers van VVD en CDA. Dat zei beoogd minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdagochtend na afloop van het eerste overleg van het nieuwe kabinet, het zogeheten constituerend beraad. "Er is een spirit om er flink tegenaan te gaan, omdat Nederland dat nodig heeft."

Tijdens het beraad, dat enkele uren duurde, zijn definitieve afspraken gemaakt over de verdeling van de portefeuilles en hebben de nieuwe ministers officieel ingestemd met het regeerakkoord. Na het overleg gaat het nieuwe kabinet naar paleis Huis ten Bosch voor de beëdiging door koningin Beatrix. Dan volgt ook de traditionele bordesscène.

Na afloop van het constituerend beraad overheerste optimisme. "Het is heel goed gegaan. Er is heel veel vertrouwen, het is een goed team", zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Wel gaat de schatkistbewaarder van het nieuwe kabinet zijn nieuwe collega's de komende jaren scherp in de gaten houden of ze niet te veel geld uitgeven. "Het is een goede ploeg. We kunnen beginnen", zei ook de nieuwe minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Het constituerend beraad was ook de eerste bijeenkomst die Mark Rutte (VVD) voorzat als nieuwe premier. De ministers waren lovend over hem. "Ik was altijd al een fan van Rutte", zei de nieuwe minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) was ook duidelijk. "Rutte was goed, Rutte is goed, Rutte blijft goed."