CZ haalt twee ziekenhuizen van zwarte lijst

Redactie

Het aantal ziekenhuizen waarvan CZ vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt, is gedaald van zes tot vier. Dat maakt de zorgverzekeraar donderdag bekend. Welke twee ziekenhuizen zijn geschrapt, is nog niet bekend. De lijst met de 'slechte' behandelcentra wordt donderdag om middernacht gepubliceerd op de website.

De twee ziekenhuizen zijn van de zwarte lijst gehaald omdat ze inmiddels wel aan de criteria van CZ voldoen. Ze hebben op een andere manier hun gegevens berekend. "De ziekenhuizen waren geschrokken toen ze merkten dat ze op de lijst stonden", aldus een woordvoerder van de zorgverzekeraar. "Toen hebben ze hun gegevens van het afgelopen schooljaar ingeleverd, in plaats van die van het laatste kalenderjaar. Zo kwamen ze wel boven onze minimumnormen uit."

Volgens de woordvoerder heeft de aanpassing niets te maken met de weerstand die de lijst oproept bij ziekenhuizen. Eerder spande de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) een kort geding aan om publicatie te voorkomen. De score zou volgens SAZ niet worden bepaald door de kwaliteit van een ziekenhuis, maar door het aantal borstonderzoeken dat het ziekenhuis verricht. Ook daagde het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, een van de ziekenhuizen op de lijst, CZ voor de rechter. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zegde het contract met CZ op, omdat het ten onrechte op de lijst zou staan.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Breda dat CZ de lijst mocht publiceren.