Opnieuw koe met BSE gevonden

Redactie

Voor de tweede keer dit jaar is de gekkekoeienziekte vastgesteld bij een koe. Het gaat om een dertien jaar oud dier, dat is gestorven op een boerderij, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag. Waar de boerderij staat, is niet bekend.

Gekkekoeienziekte (BSE) kan bij mensen leiden tot de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob. In de jaren negentig zorgde een uitbraak van de ziekte vooral in het Verenigd Koninkrijk voor grote problemen.

Begin vorige maand werd voor het eerst in twee jaar weer een geval van gekkekoeienziekte ontdekt. Het ging toen om een 10-jarige koe, die bij een inspectie op een slachthuis in Tilburg bleek te lijden aan BSE. In mei 2008 werd voor het laatst een met BSE besmette koe gevonden.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad kan ervan worden uitgegaan dat de komende jaren nog af en toe een BSE-geval wordt aangetroffen.

In Nederland leven nog runderen die zijn geboren voordat de Europese voedernorm op in 2001 inging. Sindsdien mag in rundveevoer geen diermeel meer voorkomen. BSE wordt veroorzaakt doordat koeien vermalen resten van andere dieren eten. Volgens het ministerie van LNV is de Europese voedernorm 'zeer effectief' gebleken.

Mensen lopen risico als ze vlees eten van BSE-koeien. Eerder liet LNV al weten dat dit in Nederland niet kan gebeuren, omdat alle koeien in Nederlandse slachthuizen worden gecontroleerd. Dieren waarbij BSE wordt aangetroffen, komen nooit in de voedselketen.

Omdat koeien elkaar niet besmetten, is er geen aanleiding stallen te ruimen, stelt het ministerie. Wel worden zoals gewoonlijk de dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar, onderzocht.