Huisarts niet veel drukker door Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep heeft de vorige winter nauwelijks tot meer huisartsbezoeken geleid. Dat komt doordat de Mexicaanse griep de jaarlijks terugkerende wintergriep toen heeft verdrongen, neemt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) aan.

Iedere winter is er een piek te zien in het aantal huisartsbezoeken vanwege wintergriep, maar de vorige winter niet. Die daling werd teniet gedaan doordat veel mensen de huisarts bezochten vanwege Mexicaanse griep. Als de bezoekers met Mexicaanse griep en wintergriep bij elkaar worden opgeteld, was het aantal bezoeken hoger dan in voorgaande jaren. "Maar niet hoger dan in 2004", zegt epidemioloog en huisarts Gé Donker. "Het aantal bezoeken kan ook hoger zijn uitgevallen doordat mensen zich meer zorgen maakten omdat de Mexicaanse griep zo veel aandacht heeft gehad."

Het Nivel houdt het aantal griepmeldingen bij met zogenoemde peilstationhuisartsen. Dat zijn huisartsen die het aantal griepgevallen onder hun patiënten doorgeven.

Inmiddels is de Mexicaanse griep volgens het Nivel een 'gewoon' seizoensvirus geworden dat het komende seizoen naast de andere virussen voorkomt. Daarom is het virus verwerkt in het griepvaccin voor het komende seizoen. Een vaccinatie moet daarmee voldoende zijn voor bescherming tegen alle griepsoorten.

De epidemie begon de laatste maanden van vorig jaar en hield enkele maanden aan. De griep eiste ongeveer vijftig levens in Nederland. Uit voorzorg kocht minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) 34 miljoen vaccins. Later bleek dat niet nodig. Twintig miljoen vaccins werden niet gebruikt en het lukte nauwelijks ze weer te verkopen.