Jagers staan te popelen

Jagers staan weer in de startblokken. Vanaf vrijdag mag weer op konijnen, hazen, fazanten, houtduiven en wilde eenden worden gejaagd. Op andere diersoorten mag alleen geschoten worden als een provincie een ontheffing afgeeft. Het jachtseizoen loopt tot 31 januari, met uitzondering van de fazanten en de haas. Daar mag maar tot eind december op geschoten worden.

Nils Stikvoort uit Sprang-Capelle kijkt uit naar de opening van het jachtseizoen. Hij jaagt al dertig jaar, heeft al heel wat dagen in de polder doorgebracht en houdt wel van een stuk wild in de pan. Hij gaat zaterdag op vossen jagen. In Noord-Brabant is de vossenjacht toegestaan omdat er te veel vossen zijn. Hierdoor zijn er minder grutto's en kieviten en is de stand van de hazen erg laag. De jager ziet uit naar zaterdag. "Een vos is leuk om neer te schieten omdat hij veel slimmer is dan de jager, dan heb je respect voor zo'n beest."

De 58-jarige Stikvoort gaat ongeveer drie keer per jaar het jagerspad op. "Je bent een beetje een domme jager als je elke zaterdag achter beesten aangaat, je moet heel goed op de populatie letten." Hij geeft ook lezingen op lagere scholen om de jacht in een goed daglicht te zetten. "Mensen hebben een verkeerd beeld van de jacht. We gaan heel verantwoord met de natuur om en houden het afschot goed bij."

Per jaar schieten jagers vijfhonderdduizend houtduiven, 250.000 wilde eenden, 170.000 hazen, 75.000 fazanten en 75.000 konijnen, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlands Jagersvereniging (KNJV). Van deze vereniging zijn 21.000 jagers lid, ongeveer driekwart van de jagers in Nederland.

De KNJV signaleert ook dat er dit jaar minder hazen zijn. Jagers moeten daarom letten op de hoeveelheid hazen in de gebieden waar ze jagen, zegt een woordvoerder. De hazenpopulatie heeft te kampen met ziekten, maar kan ook door groter wild worden weggedrukt.

Jachttegenstanders zoals de Partij voor de Dieren, stichting De Faunabescherming en de Dierenbescherming hebben nog geen concrete plannen om actie tegen de jacht te ondernemen. "We besteden er aandacht aan, maar hebben nog geen concrete plannen", zegt een woordvoerder van de Partij voor de Dieren.

De Faunabescherming vindt 15 oktober een 'symbolische' datum. "Daarvoor en daarna wordt ook veel geschoten, maar er zijn nog geen concrete plannen om nu specifiek in verzet te komen", zegt een woordvoerder. Ook de Dierenbescherming vindt de jacht onwenselijk. "Er raken veel dieren gewond, en jonge dieren overleven het niet als hun moeder is doodgeschoten."

De woordvoerder van de KNJV zegt niets te weten van jagen buiten het seizoen. Mocht dat toch gebeuren, dan overtreden deze jagers de Flora- en faunawet en moet aangifte worden gedaan. Volgens de woordvoerder zullen jagers niet snel buiten de toegestane data jagen omdat ze hun jachtakte dan kunnen kwijtraken.