Britse politie twittert hoe druk ze het heeft

Van gestolen auto's tot verdachte geurtjes, een van de grootste politiekorpsen in Groot-Brittannië twittert ieder incident waarmee het te maken krijgt. De twitter-campagne van de politie in Manchester is bedoeld om te laten zien dat agenten niet de hele dag alleen maar achter criminelen aanhollen.

Integendeel, het korps wil duidelijk maken dat de druk op de politie hoog is, zeker met het oog op strenge bezuinigingen.

"De realiteit van politiewerk is dat, hoewel misdaad een groot onderdeel vormt van wat we doen, we daarnaast ook nog veel doen", zei hoofdcommissaris Peter Fahy in een bericht op videosite Youtube. "We zijn vaak het laatste redmiddel en een groot deel van onze werklast is gerelateerd aan grotere sociale problemen als alcohol, drugsgebruik, geestesziekte en mensen die problemen hebben in de relationele sfeer."

Het project begon donderdagochtend, maar inmiddels zijn al meer dan vijfhonderd verschillende incidenten getwitterd. Enkele van de eerste tweets waren een melding over een gestolen voertuig dat onderweg zou zijn naar Manchester, de arrestatie van een agressieve winkeldief en een melding dat 'een man leek te slapen bij een bushalte'.

Hoewel in Manchester geregeld grote misdrijven plaatsvinden, gingen de meeste tweets donderdag over het alledaagse politiewerk. Veel tweets behandelden incidenten in de huiselijke sfeer, verkeersongevallen, gestolen auto's en vermiste personen. Er werd bericht over dieren, over een man die tegen een schoolmuur stond te urineren en over een man die tijdens een vlucht zat te roken.

Daarnaast waren er tientallen gevallen van loos alarm. In één geval werden agenten naar een brug gestuurd waar een man een baby over de rand zou laten bungelen. In werkelijkheid droeg de man zijn hond in zijn armen, omdat het dier bang was voor bruggen. De stroom twitterberichten werd verstopt door kinderen die met de mobiele telefoons van hun ouders speelden en per ongeluk de politie belden.

Tot slot was er de categorie hinderlijke oproepen. "Verwarde man meldde dat zijn tv niet werkte", was zo'n tweet. "Man belt om te zeggen dat hij buitengesloten is. Wil dat de politie voor hem inbreekt", is een andere. Eén vrouw belde omdat een video van haar op Youtube was geplaatst.

De twitter-campagne loopt nog tot vrijdagochtend 05.00 uur plaatselijke tijd.