'NAVO vraagt Rutte snel om trainers'

Redactie

Het kabinet-Rutte krijgt binnen enkele weken een formeel verzoek van de NAVO om opnieuw militairen te leveren voor de troepenmacht in Afghanistan. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen gaat premier Mark Rutte (VVD) hierover persoonlijk benaderen, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag op basis van ingewijden.

De NAVO gaat om trainers voor de opleiding van Afghaanse soldaten vragen. Eerder zei de Amerikaanse ambassadeur Ivo Daalder al dat de Amerikaanse regering de Nederlandse regering om een bijdrage aan de oorlog in Afghanistan vraagt zodra een nieuw kabinet is gevormd.

Het vorige kabinet viel door onenigheid over verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. In het regeerakkoord wordt een nieuwe missie niet uitgesloten. In het najaar stuurt het nieuwe kabinet een brief aan de Tweede Kamer met een standpunt over een nieuwe missie.

De Amerikaanse bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, David Petraeus, heeft Eimert van Middelkoop om nieuwe troepen gevraagd terwijl hij demissionair minister van Defensie was. Van Middelkoop liet toen in NRC Handelsblad weten dat hij het besluit overlaat aan een nieuw kabinet. Wel zei hij destijds dat Nederland een 'loyale NAVO-bondgenoot' dient te blijven.

De NAVO wil volgend jaar beginnen met het overdragen van het militaire bevel in Afghanistan aan het Afghaanse leger. Daarvoor zijn driehonderdduizend opgeleide soldaten nodig, maar dat zijn er nu nog maar tweehonderdduizend. Volgens de NAVO zijn nog jaren Westerse opleiders nodig.