Miljard mensen lijden aan tropische ziektes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een miljard van de armste mensen ter wereld tropische ziektes als knokkelkoorts, hondsdolheid of lepra onder de leden hebben. Hoewel dergelijke ziektes vrijwel overal ter wereld zijn bestreden, waren ze nog altijd rond in sloppenwijken en afgelegen plattelandsgebieden.

Met donaties van geneesmiddelen van de farmaceutische industrie, die nieuwe zendingen heeft toegezegd, kunnen dergelijke aantallen zieken gemakkelijk worden teruggebracht, aldus de WHO donderdag.

In totaal is een derde van de 2,7 miljard mensen die moeten rondkomen van minder dan twee dollar per dag geïnfecteerd met minimaal één van zeventien tropische ziektes die in 149 landen nog altijd huishouden. "Ze veroorzaken een enorm verscholen en stil lijden en zijn vaak dodelijk, maar niet in dezelfde aantallen als hiv en aids, tuberculose of malaria", zei WHO-directeur Margaret Chan.

Door twee ziektes, onchocerciasis of rivierblindheid en trachoom, wordt de patiënt blind. Slachtoffers raken misvormd door lepra en filariasis, waardoor de productiviteit wordt aangetast en normale sociale omgang wordt bemoeilijkt. Slaapziekte kan leiden tot de dood. Datzelfde geldt voor hondsdolheid.