'Bezuinigen kan goed zijn voor natuur'

De bezuinigingen van het kabinet-Rutte kunnen juist goed uitpakken voor de Nederlandse natuur. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag in Trouw.

Het planbureau doelt op de rem die het nieuwe kabinet zet op de ontwikkeling van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het idee achter de EHS is natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden, zodat dieren kunnen rondtrekken. Daardoor komen in alle gebieden meer verschillende soorten voor.

Om dat te bereiken is twintig jaar geleden begonnen met het aankopen van landbouwgrond. De vele stukken landbouwgrond samen moeten de verbindingen tussen de natuurgebieden worden.

Het doel was om in 2020 bijna 17,5 procent van de oppervlakte van Nederland bij de EHS te laten horen. Het kabinet-Rutte wil de verbindingen echter schrappen. Natuurorganisaties zijn tegen, maar het planbureau niet.

"We moeten ons afvragen of doelen van twintig jaar geleden nog wel de juiste zijn", zegt Keimpe Wieringa, die zich voor het planbureau bezighoudt met de landelijke ontwikkeling van de EHS. Hij vraagt zich in de krant af of het wel realistisch is in álle gebieden een zo groot mogelijke soortenrijkdom te hebben.

Nederland zou scherper moeten kiezen. Het publiek wil volgens hem vooral grote soorten als herten, maar hij wijst erop dat de natuur ook andere functies kan hebben. Zo kunnen bossen koolstofdioxide opnemen en duinen kunnen schoon water regelen. Daarvoor hoeven de gebieden niet met elkaar te zijn verbonden.

"Welke natuur willen we eigenlijk? Probeer niet alles te doen, en kies." Natuurmonumenten wijst er in de krant op dat de EHS juist is bedoeld om de schade die door allerlei wegen is aangebracht, te herstellen. "Wij moeten als rentmeesters uitgaan van de heelheid van de schepping. En dat herstel is met dit kabinetsplan tot staan gebracht", geeft de organisatie het kabinet mee.